Підтримати українських військових та людей, які постраждали через війну

Кубок світу
| Оновлено 16 березня 2024, 14:55
6481
1

Прориви Жанмонно та Наврата, стабільність Норвегії, кошмари українців

Огляд другої частини першого етапу Кубка світу з біатлону в Естерсунді

| Оновлено 16 березня 2024, 14:55
6481
1
Прориви Жанмонно та Наврата, стабільність Норвегії, кошмари українців
Getty Images/Global Images Ukraine. Лу Жанмонно

Після дводенної паузи, у середу, 29 листопада, продовжився перший етап Кубку світу з біатлону у шведському Естерсунді. До вашої уваги огляд останніх шести гонок етапу.

Естафета. Жінки

Ще до старту гонки сталася одна важлива подія. Тріумфаторка індивідуальної гонки Ліза Віттоцці захворіла, що з огляду на невелику кількість висококласних біатлоністок у складі збірної Італії, фактично викреслювало їх з числа претенденток на подіум. Забігаючи наперед, скажемо, що так і сталося, правда, провалила гонку не Ханна Аухенталлер, яка замінила Віттоцці, а Самуела Комола. В підсумку італійки стали восьмими.

У порівнянні з вікендом, в Естерсунді трохи розгулявся вітерець, тому ще більш важливою ставала якісна робота на стрільбищі. Якщо перший етап проблем на стрільбі не приніс, то на другому француженка Хлоя Шевальє на стійці отримала коло штрафу. До того ж, стріляла вона настільки довго, що програла конкуренткам більше двох хвилин і далі Франція боролася лише за квіткову церемонію. Натомість блискуче відпрацювала передусім швидкістю другий етап норвежка Юні Арнеклейв, яка на фініші привезла головним конкуренткам близько 50 секунд. Але знову, як і у змішаній естафеті, створила проблеми своїй команді Каролін-Оффігстад Кноттен. Визнана снайперка використала аж 5 додаткових патронів, і поступилася лідерством звично швидкій Ельвірі Еберг. Мало того, шведка якимось дивом відстрілялася з десяти і відправила свою сестру Ганну на останній етап з перевагою у 23 секунди над норвежками. Наскільки дивною була чиста стрільба молодшої сестри, таким же одкровенням стало коло штрафу на стійці від старшої. Ганна Еберг буквально подарувала перемогу норвежкам, і фінальний відрізок дистанції для Інгрід Тандреволд став колом пошани. Більш того, якби Франциска Пройсс була здатна демонструвати ту швидкість, яку вона мала до своїх болячок, то й другу позицію шведки б не втримали. А так Німеччина з найкращою з відривом від усіх стрільбою – 4 додаткових патрони – лише третя.

У квіти потрапили Швейцарія, Франція та Чехія. Остання продемонструвала несподівано високу швидкість, що боляче вдарило по стрільбі – 3 штрафні кола та 13 додаткових патронів. Найгірший стрілецький результат серед усіх команд.

Наші

Getty Images/Global Images Ukraine. Христина Дмитренко

Перед гонкою вистачало обговорень можливого складу української команди. Після невдалих виступів Анастасії Меркушиної, традиційної стартерки естафетної команди, тренерський штаб вирішив її замінити на Дар’ю Блашко та перетасувати черговість етапів. У підсумку, естафетна четвірка виглядала наступним чином: Дмитренко-Блашко-Кривонос-Петренко. І якраз із заміною Меркушиної тренери не вгадали. Якщо на першому, третьому та четвертому етапі українки програвали від 55 до 78 секунд часу лідерів, то Блашко примудрилася програти аж дві хвилини 45 секунд. Більш-менш нормально вона провела тільки стартове коло та першу стрільбу. Друге коло було вже дуже повільним, стійка принесла коло штрафу, а останню частину дистанції Блашко взагалі ніби йшла пішки. Все в стилі минулого року і дивно, чому про відверто погану функціональну готовність Дар’ї гадки не мали тренери. Зусиллями колишньої білоруски на екваторі естафети Україна йшла на 17-й позиції, програвала чотири хвилини лідеру й ризикувала стати коловою та достроково закінчити гонку. Все ж Анна Кривонос та Ірина Петренко спромоглися підняти команду на 12-те місце. Слабка, звичайно, втіха.

Естафета. Чоловіки

Наступного дня після жіночої естафети вітер в Естерсунді вщух, і на стрільбищі панував ледь не штиль, принаймні, за мірками цієї локації, адже повного штилю тут фактично не буває. Схоже, біатлоністи так порадувалися сприятливим умовам для стрільби, що занадто захопилися боротьбою на трасі. Важко чимось іншим пояснити таку кількість додаткових патронів та штрафних кіл у гонці.

Розпочали вакханалію промахів шведи. Перші два етапи у скандинавів бігли резервісти Оскар Брандт та Мальте Стефанссон, і їхніми спільними зусиллями команда на екваторі гонки була зі статистикою 2+9 вісімнадцятою із відставанням від лідерів у дві хвилини 40 секунд. Далі класні відрізки провели Мартін Понсілуома та особливо Себастьян Самуельссон, якому вдалося підняти свою збірну аж у квіти, на 6-те місце.

Після двох етапів через провал шведів фактично вималювалася картина майбутніх призерів. На чолі пелотону поруч йшли Норвегія та Німеччина, на третю позицію Австрії можна було не зважати, адже неможливо уявити, щоб Патрік Якоб на останньому етапі міг скласти конкуренцію зубрам світового біатлону. На четвертій позиції з відставанням у 20 секунд від лідерів йшли французи. А далі – пів хвилини до менш класних команд. Третій етап вирішив долю тріумфаторів гонки. Найкращий біатлоніст світу Йоганнес Тінгнес Бьо звично пролетів свій відрізок, при цьому відстрілявшись лише з одним додатковим патроном, передав естафету Ветле-Шостаду Крістіансену майже у 40 секундах від конкурентів. Тож останнє коло Крістіансена, як напередодні у Інгрід Тандреволд, перетворилося на коло пошани. А за його спиною сперечалися Йоганнес Кюн та Кентен Фійон-Має, хто з них кращий стрілець. Прогнозовано у дуелі переміг француз, а німець на стійці вимушений був піти на коло штрафу, що не завадило йому виграти майже хвилину у четвертого місця. І це з тим-таки одним колом і 16-ма додатковими патронами!

Getty Images/Global Images Ukraine. Ветле-Шостад Крістіансен

Цими четвертими стали австрійці із феноменальною стрільбою з лише двома невлучними пострілами на 40 мішеней (як не дивно, цей стрілецький результат повторили румуни, але зі своєю швидкістю на трасі вони навіть не потрапили у топ-10). Повільного вже згаданого Якоба на фініші ледь не дістав Лукас Хофер, але ветерану-італійцю зовсім трохи не вистачило дистанції.

Наші

Юрай Санітра вирішив трохи змінити розстановку українських біатлоністів за етапами. Звичного стартера Артема Приму замінив Артем Тищенко, сам Прима змістився на другий етап, а на третьому вирішили спробувати Тараса Лесюка. Завершувати зусилля партнерів вже традиційно повинен був Антон Дудченко. Перші три етапи українці пройшли у свою нинішню силу, балансуючи між 10-12 місцями. Тищенко витратив один додатковий патрон, Прима – два, Лесюк – три. Варто відзначити стартове коло Тараса, який виступав у чоловічій естафеті лише вдруге у житті на рівні КС. Перші 2,5 км він, женучись за швейцарцем Хартвегом, пройшов із другим часом серед двадцяти біатлоністів, а потім ще й чисто відстрілявся. Шкода, що надовго Лесюка не вистачило, надалі його швидкість впала, а на стійці він ледь не пішов на штрафне коло.

Що сталося на четвертому етапі з Антоном Дудченком, не зрозумів ніхто. Пішовши на трасу у щільній групі з чотирьох спортсменів, на стрільбі лежачи він заробив одразу 3 штрафні кола! Це точно не був порив вітру, адже суперники відстрілялися нормально. В результаті збірна України впала на 15-те місце, і все, що вдалося Дудченку, це чисто пройти стійку та обійти на фінальному колі колишнього новозеландця, а тепер американця Кемпбелла Райта. 14-та позиція – незбагненний провал.

Спринт. Жінки

Шведська погода знову підкинула спортсменкам проблему. Хоча з вітром було більш-менш гаразд, тепер за справу взявся мороз: перед гонкою стовпчик термометру опустився майже до позначки -15 за Цельсієм, а під час гонки перетнув її. Не настільки холодно, щоб за регламентом змагань скасовувати гонку, але достатньо, щоб уже до стрільби стоячи геть задубіти. А ще випав свіжий сніг, який припинився перед самою гонкою. Задачка ще й для сервісменів.

Важко сказати, чи так вже завадили ці фактори топовим біатлоністкам продемонструвати якісну стрільбу, але з головних фавориток спринту менше двох промахів вдалося зробити лише Лізі Віттоцці. Вона відстрілялася чисто, але застуда, через яку італійка пропустила естафету, таки далася взнаки. Віттоцці у підсумку посіла 9-те місце.

Просто наведемо результати інших нібито претенденток на перемогу. Ельвіра Еберг з 3-ма промахами 11-та, її сестра Ганна з 2-ма – 14-та, Жюлія Сімон з 2-ма – 16-та, Жюстін Бреза-Буше з 4-ма – 24-та, Маркета Давідова з 3-ма – 37-ма. Тільки Інгрід Тандреволд з двома хибами спромоглася пробитися у топ-10, на шосту позицію.

Getty Images/Global Images Ukraine. Лу Жанмонно

А хто ж тоді піднявся на подіум? Першу перемогу у кар’єрі на рівні КС в особистих змаганнях здобула 25-річна француженка Лу Жанмонно, яка до ідеальної стрільби додала непогану швидкість по дистанції. Друге та третє місця посіли норвежки Каролін-Оффігстад Кноттен та Юні Арнеклейв (для якої це перший подіум у кар’єрі) з одним промахом кожна. Другий поспіль блискучий виступ норвезької жіночої збірної в одиночних гонках. Якщо у індивідуалці четверо представниць цієї збірної потрапили до топ-10, то тепер така ж кількість гонщиць пробилися до топ-7. Трохи розбавили норвезьке домінування дві німкені. Франциска Пройсс нарешті згадала про свою швидкість і з двома промахами ледь не дотягнулася до подіуму, програвши Арнеклейв менше секунди. І одразу за Пройсс розмістилася Ванесса Фогт. Варто також відзначити восьму позицію молодшої сестри відомого французького біатлоніста Антонена Гігонна, Жилонн.

Наші

У стартовий протокол не потрапила найкраща українська біатлоністка на цьому етапі Ірина Петренко. Старший тренер жіночої збірної Микола Зоц пояснив свій вибір тим, що після системних проблем зі здоров’ям Ірини у минулі роки одразу сильно навантажувати спортсменку не будуть. Без Петренко максимум, на що могли розраховувати українки, це набрати хоч якісь очки у особистий залік Кубка світу. Але з максимумом не склалося. Правда, задачу-мінімум, тобто, пробитися у гонку переслідування, двом нашим спортсменкам вдалося виконати. Анастасія Меркушина та Христина Дмитренко промахнулися по два рази, продемонстрували схожу швидкість на трасі та посіли 48-ме та 49-те місця. Анна Кривонос схибила тричі і стала 62-ю. У Любові Кип’яченкової 4 промахи та 74-та позиція. І, нарешті, Дар’я Блашко не закрила лише одну мішень, але зі своєю швидкістю, яку правильніше назвати повільністю, стала тільки 78-ю. Незважаючи на, м’яко кажучи, невдалий спринт, наша жіноча збірна увійшла до топ-10 Кубка націй, обійшовши полячок. Як відомо, результати персьютів на Кубок націй не впливають, тому перший етап КС Україна завершує на десятій позиції.і

Getty Images/Global Images Ukraine. Филипп Наврат

Серйозний мороз та мінімальний вітер супроводжували й чоловіків під час спринтерської гонки. І так само, як і у жінок, результати виявилися абсолютно несподіваними. До старту навряд чи знайшовся б хоч один експерт, який передбачив би перемогу Філіппа Наврата. 30-річний німець ніколи раніше не піднімався на подіум в особистих гонках Кубка світу. Завжди заважала нестабільність у стрільбі. А тут – тріумф, причому з чистою стрільбою та запасом у 19 секунд перед персьютом. Компанію на п’єдесталі пошани німцю склали норвежці Тар’єй Бьо та Вебйорн Соерум, також без промахів. Якщо присутність Бьо-старшого не може сильно здивувати, то Соерум до цього сезону майже не змагався на Кубку світу, будучи завсідником Кубка IBU, де минулого року виділявся як ходом, так і швидкострільністю.

Взагалі, у топ-10 потрапили одразу п’ятеро норвежців, окрім згаданих, це Йоганнес Дале, Ендре Стрьомсгейм та Ветле-Шостад Крістіансен. Тобто, всі, хто стартував, крім Бьо-молодшого та Легрейда. Два найкращі біатлоністи минулого сезону розмістилися лише у кінці першої двадцятки. Йоганнес Тінгнес тричі схибив на стрільбі, а Стурла на початку сезону зовсім не дружить зі швидкістю.

Відзначимо черговий успіх німців. Дві перемоги та троє людей на подіумі у двох гонках, а сьогодні, крім тріумфатора Наврата, Йоганнес Кюн та Бенедікт Долль розмістилися наприкінці топ-10. З представників інших біатлонних країн до чільної десятки потрапили тільки двоє. Швед Себастьян Самуельссон може похвалитися четвертою позицією з найкращою швидкістю у гонці та двома промахами у пасиві. А француз Фаб’єн Клод зупинився за крок від квіткової церемонії.

Наші

Функціональна готовність українців на старту сезону є такою, що доводиться радіти потраплянню в мінімальні очки. У спринті три пункти до загального заліку, посівши 38-ме місце, спромігся набрати Антон Дудченко, трохи реабілітувавшись за провал в естафеті. Можна порадіти за чисту стрільбу Антона, але за чистою швидкістю ані він, ані хтось із його партнерів по команді не потрапили до топ-50. Тому з п’ятьох українців, що стартували, до персьюту пробилися тільки Дудченко та Богдан Цимбал, який з двома промахами став 53-м. Саме Цимбал став найкращим із наших за ходом, але ж це програш у дві хвилини на десяти кілометрах! Показники інших українців ще гірші.

Артем Прима у фінішному протоколі з двома промахами 66-й, Денис Насико з одним – 71-й, Тарас Лесюк з чотирма – 86-й. У Кубку націй Україна перший етап завершила на 11-й позиції. Навіть повністю розібрана наша жіноча команда перебуває на сходинку вище від хлопців.

Гонка переслідування. Жінки

Жіночий персьют очікувався з великою цікавістю, адже розриви між спортсменками були невеликими: у стартовому протоколі 19 біатлоністок починали дистанцію з інтервалом менше хвилини. Тим більше, на перших позиціях знаходилися молоді дівчата і виникало питання, як вони впораються з тягарем лідерства. Одна з них, норвежка Кноттен, яка стартувала другою, припустилася вже на першій лежці двох промахів, чим одразу викреслила себе з претенденток на перемогу. Тож боротьбу за нагороди повели п’ятеро спортсменок. Дві норвежки: Тандреволд та Арнеклейв, дві німкені: Пройсс та Фогт, і переможниця спринту, француженка Жанмонно. Після першої стрільби до них спробувала долучитися реактивна Ельвіра Еберг, але надалі настріляла аж 4 кола штрафу, що для сьогоднішньої гонки було забагато, і лише замкнула топ-10.

Другий рубіж п’ятірка лідерок синхронно пройшла чисто. Та ми всі знаємо, що справжній персьют починається лише на стрільбі стоячи. І вже на першій стійці несподівано по промаху зробили найдосвідченіші спортсменки. Тандреволд та Пройсс вирушили на штрафне коло і до останньої стрільби підійшли у 17 секундах від лідируючого тріо. І тут розпочалося найцікавіше. По разу промахнулися Фогт та Арнеклейв, лише Лу Жанмонно відпрацювала безпомилково. Але вицілювала вона настільки довго, що Франциска Пройсс, яка вміє вмикати режим кулеметниці у потрібний момент, швидко розібралася з мішенями та вилетіла з рубежу лише в семи секундах позаду француженки. Ба більше, за наступні 800 метрів дистанції досвідчена німкеня «з’їла» суперницю і вийшла вперед! Здавалося, до серії спусків, що ведуть до фінішу, все буде вирішено. Але не так сталося, як гадалося. На морально-вольових Жанмонно втрималася за суперницею, а на фінішній прямій звідкись знайшла в собі сили ще й вискочити з-за її спини та видряпати перемогу. Третьою стала Ванесса Фогт, яка на першому етапі сезону несподівано демонструє хорошу швидкість на лижні. З Юні Арнеклейв на останньому колі вона розібралася несподівано легко. Відзначимо підйом на десяток позицій, в середину топ-10 Ханни Еберг та Жюлії Сімон. Найкращим прогресом у гонці стало 23-тє місце чешки Джессіки Їслової після 56-го у спринті. Правда, їй допомогло те, що на старт персьюту не вийшли аж 11 біатлоністок.

За підсумками першого етапу лідеркою загального заліку несподівано стала Франциска Пройсс. Лише трьома очками їй поступається авторка золотого дублю Лу Жанмонно. Третьою вже з відставанням у 35 очок йде Ванесса Фогт.

У кубку націй норвежки мають аж 156 очок переваги над збірною Німеччини. Третіми йдуть шведки.

Наші

Точніше буде сказати «наша». До персьюту вдалося пробитися двом українкам, але Христині Дмитренко тренери вирішили не давати максимальне навантаження у першому повному сезоні на рівні КС. Рішення неоднозначне, але вже як є.

Анастасія Меркушина за умови вдалої стрільби через велику кількість спортсменок, які не вийшли на старт, мала непогані шанси поборотися за топ-40 та свої перші очки у загальний залік. Але вже на першому рубежі припустилася двох промахів, зробивши ці шанси примарними. І хоча на подальших трьох стрільбах схибила сумарно тільки двічі, все одно фінішувала 41-ю. Якщо вже не йде, то не йде.

Особистий залік Кубка світу. Жінки

Залік Кубка націй

Гонка переслідування. Чоловіки

Головною інтригою чоловічого персьюту було питання, чи вистачить несподіваному переможцю спринта Філіппу Наврату його відносно невеликого гандикапу, щоб повторити подвійний тріумф Лу Жанмонно у жінок. Забігаючи наперед, скажемо, що майже вистачило. Майже.

Обидві стрільби лежачи Наврат відпрацював наскільки швидко, настільки й точно. Натовп норвежців позаду нього, хоч стріляв якісно, але на трасі потроху відставав. Головною загрозою по дистанції був найшвидший на етапі лижник пелотону – Себастьян Самуельссон. Однак на кожній лежці він зібрав по промаху і на екваторі гонки програвав німцю майже хвилину. Але ж усі прекрасно знають головну ваду Наврата. Це стрільба стоячи. Тому, маючи перевагу в районі 50 секунд, першу стійку він намагався відпрацювати, максимально вицілюючи кожну мішень. Допомогло, але не дуже. Один промах – і Самуельссон, який вдало відстрілявся, вже у 16 секундах позаду. До вирішальної стрільби дистанція скоротилася вже до семи секунд. Знову довга стрільба Наврата – і все той же один промах. Самуельссон відпрацював у звичному темпі, схибив одного разу, і зі штрафного кола вийшов уже на секунду попереду німця. Звісно, жодних шансів на трасі Наврат уже не мав. Але й друга позиція після перемоги у спринті – блискуче досягнення для нього. Самуельссон же нарешті зміг конвертувати свою вибухову швидкість у перемогу.

Getty Images/Global Images Ukraine. Себастьян Самуельссон

Позаду цієї пари розбиралися між собою норвежці. Оскільки Тар’єй Бьо у неділю не був швидким на лижні і незвично довго, як для себе, стріляв, на третю сходинку подіуму зійшов Ветле-Шостад Крістіансен. Якщо у спринті п’ятеро норвежців потрапили у топ-10, то зараз вони тим же складом розмістилися у топ-8. І знову без Бьо-молодшого, який до останньої стрільби претендував навіть на квіти зі своєї 18-ї стартової позиції, але два промахи на другій стійці відкинули його у середину другої десятки.

У загальному заліку після першого етап лідерство захопив сенсаційний Наврат. Самуельссон другий із відставанням всього в одне очко. І вже на відстані більше 35 очок купа норвежців на чолі з Бьо-старшим. У топ-10 їх аж шестеро.

Зрозуміло, що у Кубку націй теж попереду Норвегія, причому з величезним, як для одного етапу, відривом. За ними йдуть Франція та Німеччина.

Наші

Антон Дудченко після чистої стрільби та повільного пересування по трасі у спринті намагався покращити лижний хід так, щоб не зашкодити стрілецькій складовій. Якщо з першим у нього склалося непогано: 36-та позиція за чистою швидкістю, то проблемна лежка знову дала про себе знати. Сумарні три промахи на перших двох рубежах відкинули Антона далеко від очкової зони. І навіть ідеальна робота на стрільбі стоячи не допомогла потрапити до топ-40. Очки були зовсім близько, але зась. 41-ше місце, і привіт Анастасії Меркушиній.

У Богдана Цимбала не склалося ані зі швидкістю, ані зі стрільбою. П’ять промахів і 54-та позиція у підсумковому протоколі.

Особистий залік Кубка світу. Чоловіки

Залік Кубка націй

У п’ятницю, 8 грудня, стартує другий етап Кубка світу. Він пройде в австрійському Хохфільцені. Програма етапу буде дуже насиченою: за три дні біатлоністам доведеться пробігти спринт, персьют та естафету. Першими на трасу спринтерської гонки вийдуть чоловіки, старт – о 12.30 за київським часом.

У Хохфільцені очікується повернення до збірних України лідерів – Дмитра Підручного у чоловіків та Юлії Джими у жінок. Навряд чи варто одразу чекати від них проривів після перелому руки у Дмитра та хвороби в Юлі, але ж якось потрібно поступово відштовхуватись від того дна, на яке обидві наші команди впали в Естерсунді.

Станіслав МАТУСЕВИЧ

Оцініть матеріал
(24)
Повідомити про помилку

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть

Налаштувати стрічку
Налаштуйте свою особисту стрічку новин

ВАС ЗАЦІКАВИТЬ

Відомо, що Анчелотті сказав Кепі після матчу, який Лунін провів у запасі
Футбол | 27 квітня 2024, 20:41 5
Відомо, що Анчелотті сказав Кепі після матчу, який Лунін провів у запасі

«Реал» переміг «Реал Сосьєдад» з рахунком 1:0

Сльози Бондаренка, дев'ятий гол Сікана. Шахтар переміг ЛНЗ
Футбол | 27 квітня 2024, 17:25 165
Сльози Бондаренка, дев'ятий гол Сікана. Шахтар переміг ЛНЗ

Підопічні Пушича на класі обіграли команду Дулуба, яка грала досить добре

Коментарі 1
Введіть коментар
Ви не авторизовані
Якщо ви хочете залишати коментарі, будь ласка, авторизуйтесь.
luceorius
 Читати звіти Станіслава Матусевича набагато цікавіше, ніж дивитись  недолугі виступи наших біатлоністів, та і часу це забирає суттєво менше.