Підтримати українських військових та людей, які постраждали через війну

Іспанія
| Оновлено 29 листопада 2023, 22:23
12507
18

Ефект Беллінгема. Чому Реал готовий відмовитись від спроб підписати Мбаппе

«Бланкос» планують робити ставку на кадрову політику з розвитку юних талантів

| Оновлено 29 листопада 2023, 22:23
12507
18
Ефект Беллінгема. Чому Реал готовий відмовитись від спроб підписати Мбаппе
Getty Images/Global Images Ukraine. Джуд Беллінгем

Багаторічна мильна опера щодо переходу форварда «Парі Сен-Жермен» Кіліана Мбаппе у «Реал», схоже, ризикує залишитися без щасливого фіналу. У мадридському клубі перестали вважати 24-річного нападника пріоритетним варіантом на трансферному ринку, й готові остаточно відмовитися від нав'язливої ​​ідеї щодо його підписання. Більш того, якщо вірити інформації Cadena Ser, керівництво «Реалу» прийняло рішення припинити будь-які контакти із Мбаппе та його оточенням, причому незалежно від того, чи продовжуватиме французький форвард свій нинішній контракт з «Парі Сен-Жермен», чи відмовиться від подібного варіанту й влітку 2024-го отримає статус вільного агента.

Таке кардинальне та фундаментальне рішення у «Реалі» нібито ухвалили з двох причин. Перша – дуже високі фінансові вимоги з боку Мбаппе, якого, щоб там не казав сам футболіст, вже добре встигли розбестити величезні гроші катарських власників паризького клубу. Друга – у стані «бланкос» розраховують продовжувати тримати курс на підписання потенційних зірок світового футболу, але на ранніх стадіях їхнього професійного розвитку – до 20 років.

Вважається, що першопрохідниками у новій кадровій політиці президента «Реала» Флорентіно Переса стали бразильські вундеркінди Вінісіус Жуніор та Родріго, за кожного із яких «бланкос» погодилися заплатити «Фламенго» та «Сантосу» відповідно по 45 мільйонів євро. У столицю Іспанії талановиті послідовники Пеле перебралися одразу ж після досягнення 18 років, й наразі обидва є ключовими фігурами для «бланкос», причому Родріго зіграв за «Реал» вже під дві сотні матчів, а Вінісіусу Жуніору навіть вдалося переступити через цей рубіж й зараз він впритул підбирається вже до позначки у чверть тисячі поєдинків за мадридців.

Після Вінісіуса Жуніора та Родріго з «Реалом» на трансферному ринку сталося кілька кадрових казусів. Зокрема, аж ніяк не такими вдалими для «бланкос» виявилися переходи Рейньєра, Такефуси Кубо, Андрія Луніна, Луки Йовича. Ця обставина на певний час, принаймні в експертному середовищі, поставила під сумнів успішність обраної Флорентіно Пересом кадрової стратегії для мадридського гранда.

Але ситуація докорінно змінилася влітку цього року, коли «Реал» пішов на чергове божевільне витрачання грошей і за 103 мільйони євро оформив перехід 20-річного центрального півзахисника дортмундської «Боруссії» Джуда Беллінгема. З часів відходу зі стану «бланкос» Кріштіану Роналду мадридці перебували у пошуках футболіста, який надовго здатний стати уособленням їхньої емблеми, а також бути беззаперечною зіркою в очах експертів, преси та вболівальників. Навіть придбавши Вінісіуса Жуніора, який загалом відповідав зазначеним запитам, Флорентіно Перес продовжував цікавитися Кіліаном Мбаппе, адже у медійному полі француз все-таки давав фору бразильцю, як у плані популярності, так і з точки зору впізнаваності.

Але блискавичний успіх Беллінгема, який одразу почав демонструвати у «Реалі» просто неймовірну результативність, і вже встиг виграти престижну індивідуальну нагороду Golden Boy, здається, змусили Переса та інших босів мадридського клубу всерйоз замислитися над тим, чи варто взагалі продовжувати боротися за Мбаппе, чи переїзд француза до столиці Іспанії зможе лише зіпсувати ситуацію, й негативно позначиться на феноменальному прогресі нинішніх молодих зірок «бланкос».

Крім того, не варто забувати, що ще рік тому «Реал» офіційно оформив трансфер юного форварда-вундеркінда «Палмейраса» Ендріка, за якого було заплачено 37,5 мільйонів євро. Цей футболіст перебереться до Європи тільки влітку 2024-го, коли йому виповниться 18 років, а у листопаді Ендрік вже встиг дебютувати у національній збірній Бразилії, опинившись четвертим у списку наймолодших дебютантів «селесао» за всю історію після Пеле (чемпіон світу-1958, 1962 та 1970), Еду (чемпіон світу-1970) та Коутіньо (чемпіон світу-1962).

Getty Images/Global Images Ukraine. Ендрік

Очевидно, що у «Реалі» закладають час на адаптацію для Ендріка, проте загалом юному таланту все одно буде необхідно надавати регулярну ігрову практику, аби він якнайшвидше розумів та сприймав принципи гри «бланкос». І в разі конкуренції з Кіліаном Мбаппе шанси Ендріка на те, щоб стати ключовим центрфорвардом «Реала», найближчими роками значно знизяться, через що керівництво мадридців і може піти на остаточну відмову від своїх претензій на форварда «Парі Сен-Жермен». Принаймні, таке рішення виглядатиме цілком зрозумілим та логічним.

Щоправда, не варто виключати варіант, при якому нинішня інформація в іспанських ЗМІ про нібито втрату інтересу «Реала» до Кіліана Мбаппе є хитрою маніпуляцією від Флорентіно Переса та його радників. Президент «бланкос» давно славиться вмінням добиватися свого, причому за дуже раціонального витрачання ресурсів, й наразі публічна відмова від Мбаппе може також зіграти на руку мадридцям. Насамперед, «Реал» отримає додаткові козирі у переговорах із самим Кіліаном та його агентами, апелюючи до того, що клуб вже має кадрові можливості щодо підсилення атакувальної ланки на роки вперед, а тому для оформлення співпраці із Мбаппе самому футболісту варто дещо «посунутись» у торгах щодо фінансових умов особистого договору. Також цей фінт, якщо він має місце, не дозволить представникам Мбаппе додатково зіграти у переговорах з «Реалом» на черговому потенційному продовженні контракту з «Парі Сен-Жермен» - мовляв, мадридцям це все нецікаво, а тому ви або приймайте наші умови, або робіть, що забажаєте та не морочте нам голову.

Як би там не було, а нинішній «Реал» виглядає справді вельми цікавим та інтригуючим проектом саме з погляду на майбутнє. Адже прямо зараз у першій команді мадридців одразу дев'ять гравців переступили через віковий рубіж у 30 років (Лука Модрич, Тоні Кроос, Начо, Хоселу, Лукас Васкес, Даніель Карвахаль, Тібо Куртуа, Давід Алаба та Антоніо Рюдігер), лише п'ятеро перебувають у віковій категорії 25-29 років (Федеріко Вальверде, Едер Мілітао, Дані Себальос, Ферлан Менді, Кепа Аррісабалага), а ще дев'ятеро виконавців не досягли й 25-річчя і виступають свого роду фундаментом для будівництва оновленого «Реала», лідерами якого й мають стати Джуд Беллінгем, Вінісіус Жуніор, Родріго, Едуардо Камавінга, Ендрік, а можливо, й Кіліан Мбаппе, якщо прийме правила гри від Флорентіно Переса…

Оцініть матеріал
(34)
Повідомити про помилку

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть

Налаштувати стрічку
Налаштуйте свою особисту стрічку новин
Коментарі 18
Введіть коментар
Ви не авторизовані
Якщо ви хочете залишати коментарі, будь ласка, авторизуйтесь.
Raien
Я дуже рад що Мбаппе не буде у Реалі. Ліцемірний заробітчанин повинен по спортивному страждати у ПСЖ, Юве, чи куди там доля його закине. Реал – це клуб про інше. І туди не кличуть двічі. 
luceorius
 В цьому сезоні Реал навіть з нинішнім складом є одним з трьох найвірогідніших претендентів на виграш ЛЧ. Основним завданням команди на сьогодні є якісна зміна Модрича та Крооса, а прихід Мбаппе, навіть  безкоштовний, створить непотрібну конкуренцію Вінісіусу.
potemkin78
Мбапе может не прижится
Cruyff
Трансфер Луніна коштував білим 9 млн, це по вашому невдалий трансфер? Чи аби куди не будь та прикріпити Луніна. Я не прихильник цього лавочника, але здалось саме так. 
Те, як тренери Реала його застосовують, тобто не застосовують, це інше питання. 
Однак назвати цей трансфер невдалим язик не повернеться. 
Віталій Ткачук
Все вірно, коли грають разом Віні, Родріґо і Беллінгем, то навіщо той Мбаппе? Чувак, в більшості топових матчів ніякий, а гонору... в Зідана стільки не було.
ALF🎈
Тоді шанси у Ліверпуля збільшились, бо вони теж не проти бачити Мбапе у себе у клубі.
ALF🎈
Мбаппе є заручником обставин, навіть якщо не Реал, то знайдеться клуб зі схожими амбіціями, які взалюбки візьмуть його до себе. Тим паче що він скоріш за все піде вільним агентом, а це дозволить клубам вдовольнити фінансовий апетит футболіста.
Евгений Кожушко
А типу 45 мільонів євро за 18 річного ноунейма це норм🤦‍♂️
Владислав Антонов
Мбаппе перейде у Ман Сіті, щоб не бути у тіні Беллінгема в Реалі. Або залишиться на довічному утриманні у ПСЖ.