Підтримати українських військових та людей, які постраждали через війну

Азартні ігри
| Оновлено 27 листопада 2023, 17:21
116
0

Техаський холдем: найпопулярніший вид покеру у світі

Розберемо правила та комбінації в техаському холдемі

| Оновлено 27 листопада 2023, 17:21
116
0
Техаський холдем: найпопулярніший вид покеру у світі

Техаський холдем — один з найпростіших і найпопулярніший на сьогодні різновид покеру. Фактично він являє собою класичну гру, у якій на початку партії кожен гравець має 2 закриті карти, а круп’є здає 5 відкритих, доступних усім учасникам. Прості правила техаського холдему та динамічний хід гри зумовили його велику популярність у комерційних турнірах.

Правила гри в Техаський холдем

Мета гравця у холдемі — зібрати найкращу комбінацію з 5 карток, яка має бути вищою за старшинством, ніж у суперників. При цьому загальні правила техаського покеру дуже прості. На початку партії учасники роблять обов’язкові «сліпі» ставки (блайнди). Перший гравець зліва від круп’є робить малий блайнд (половина мінімальної ставки), другий — великий блайнд (повна ставка). Потім дилер здає кожному гравцю по 2 закриті «кишенькові» (pocket, покет) карти. Даний етап зветься префлоп (preflop).

Після роздачі карт учасники мають оглянути їх та зробити перші «зрячі» ставки (bet, бет) або ж відмовитися від гри та скинути їх (fold, фолд). Гравець може прийняти ставку, повторивши її суму, або ж підвищити (raise, рейз), якщо випали гарні карти й шанс на перемогу високий. Опоненти мають підтвердити суму (call, колл) або здійснити фолд. Також на префлопі гравцеві з великим блайндом доступний чек (check) — пропуск ходу без ставки. Поставлені фішки йдуть в банк — і починається основний етап гри.

На етапі флоп (flop) дилер кладе на картковий стіл 3 загальні карти з колоди. Кожен з учасників може переглянути їх та попередньо зібрати виграшну комбінацію, складаючи кишенькові та загальні номінали. Наприклад, маючи на руках два тузи, до них можна додати третього з загальних, аби отримати «трійку».

Сформувавши попередньо комбінації, учасники переходять до наступного раунду, що зветься терн (turn). Кожен може або знову зробити ставку (колл), підняти її (райз) або ж пасувати (фолд). Круп’є відкриває четверту загальну карту, а гравці можуть або покращити свою комбінацію з її допомогою або залишитися при попередній.

Далі учасники знову роблять ставки (або виходять з гри) — і починається етап рівер (river). Дилер витягує п’яту карту, гравці намагаються досягти якомога кращої комбінації техаського покеру з її участю і відкриваються (шоудаун, showdown), щоб визначити переможця. У випадку, якщо всі суперники пасують (фолд) ще до завершення партії, переможцем автоматично стає той, хто залишився у грі.

Комбінації карт у техаському холдемі

Переможець партії визначається за набором номіналів, який він склав з кишенькових та загальних карт. Комбінації в техаському холдемі мають чітку ієрархію за старшинством, представлену в таблиці нижче. Той, хто склав потужніший набір, і стає переможцем гри. У випадку, коли кілька учасників мають рівні за статусом комплекти, переможець визначається додатково.

Комбінації покеру «техаський холдем» — таблиця:

Рівень в
ієрархії
(у порядку
зростання)

Комбінація

Склад

1

Старша карта

Комбінацій нема

2

Пара

2 однакові карти різної масті (напр. валет бубна і валет чирва)

3

Дві пари

2 по 2 однакові (2 валети та 2 сімки)

4

Трійка, Сет або Тріпс

3 однакові (3 дами)

5

Стріт

5 карт різної масті послідовно (7, 8, 9, 10 і валет)

6

Флеш

5 будь-яких карт одної масті (2, 4, 7, 10 і туз чирва)

7

Фул-хаус

Пара і трійка (3 сімки та 2 королі)

8

Каре

4 однакові карти (4 королі)

9

Стріт флеш

5 карт одної масті послідовно (8, 9, 10, валет, дама і король піка)

10

Роял флеш

5 найстарших карт одної масті (10, валет, дама, король і туз)

Розкриття карт та визначення переможця по комбінаціях

Якщо під час гри в техаський холдем комбінації двох гравців виявилися одноранговими, переможець визначається за старшинством складових. Пара валетів сильніша за пару десяток, а стріт з королем — за стріт з дамою.

Якщо й так переможця визначити не вийшло, в справу вступає кікер (kicker). Кікер в покері — це кишенькова карта, яка не бере участі в комбінації. Коли учасники склали по 2 валети, але один також має на руках 7, а інший — 10, то другий виграє.

У грі в техаський покер комбінації стріт з тузом є «круговими». Тобто туз одночасно виступає і молодшою (1 очко), і найстаршою картою. Це робить можливим набір як вигляду «10, валет, дама, король і туз», так і «туз, 2, 3, 4 і 5».

Поради новачкам

Для більшості новачків найзручнішим є саме техаський холдем: правила гри прості, партії динамічні, а виграші можуть бути суттєвими. Головне — у першу чергу це запам’ятати ієрархію комбінацій і навчитися швидко будувати їх. Цього достатньо, щоб просто навчитися грати. Але для того, щоб регулярно перемагати, слід практикуватися. Для прибуткової гри потрібна якісна стратегія гри в техаський холдем. Дізнатися більше про різноманітні тактики можна у відповідному розділі.

Оцініть матеріал
(2)
Повідомити про помилку

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть

Налаштувати стрічку
Налаштуйте свою особисту стрічку новин

ВАС ЗАЦІКАВИТЬ

З ким зіграє Свьонтек? Визначено фінальну пару на супертурнірі в Римі
Теніс | 17 травня 2024, 00:36 9
З ким зіграє Свьонтек? Визначено фінальну пару на супертурнірі в Римі

Іга побореться з Аріною Соболенко, яка в 1/2 фіналу здолала Даніель Коллінс

Зважування в Ер-Ріяді. Ф'юрі штовхнув Усика під час дуелі поглядів
Бокс | 17 травня 2024, 21:35 29
Зважування в Ер-Ріяді. Ф'юрі штовхнув Усика під час дуелі поглядів

Результати зважування: Олександр Усик – 105,9 кг, Тайсон Ф'юрі – 118,8 кг

Коментарі 0
Введіть коментар
Ви не авторизовані
Якщо ви хочете залишати коментарі, будь ласка, авторизуйтесь.