Підтримати українських військових та людей, які постраждали через війну

ATP
| Оновлено 27 листопада 2023, 16:58
8382
1

Сіннер «попустив» Джоковича і взяв ЧС, жереб для України, фейспалм на рф

Sport.ua підбиває підсумки тижня в тенісі

| Оновлено 27 листопада 2023, 16:58
8382
1
Сіннер «попустив» Джоковича і взяв ЧС, жереб для України, фейспалм на рф
Getty Images/Global Images Ukraine. Збірна Італії з тенісу

Завершився черговий тенісний тиждень, на якому було розіграно останній значний трофей у році (при всій повазі до Next Gen) – Кубок Девіса. Сезон турнірів WTA вже формально завершено, залишилися лише 125-тисячники.

Фінал Кубка Девіса 2023

З 21 по 26 листопада на хардових покриттях у приміщенні в Малазі за титул чемпіонів світу боролися 8 збірних: Канада, Італія, Австралія, Велика Британія, Сербія, Нідерланди, Чехія та Фінляндія. З усієї цієї маси виділялися лише 2 команди: Італія та Сербія. На жаль, італійці та серби зустрілися між собою у півфіналі, а не фіналі.

Торішні переможці змагань канадці вилетіли вже у 1-му раунді (чвертьфінал) від фінів. Несподівано? Напевно, але минулого року за Канаду грали Фелікс Оже-Альяссім та Денис Шаповалов, які були лідерами збірної. А цього сезону «кленовим» довелося задовольнятися ветеранами Мілошем Раонічем та Вашеком Поспішилом, а також молодим і, начебто, перспективним Габріелем Діалло.


Getty Images/Global Images Ukraine

Погодьтеся, це не рівень, тому у матчі проти Фінляндії був рандом, хоч і у фінів зі складом все погано. «Філіни» потім без шансів відлетіли торішнім фіналістам – Австралії. Щодо австралійців, то вони мали програвати Чехії, але Їржі Легечка вирішив не закривати Алекса де Мінаура з рахунку 5:3 (30:15) на прийомі у другій партії після виграного першого сету.

У результаті демон витягнув поєдинок і перевів матчеве протистояння в парний розряд, де тандем Ебден / Перселл (єдина коштовна зброя Австралії) на досвіді виграв у того ж Легечки і його партнера Адама Павлашека.

У чвертьфіналах у нижній частині сітки Сербія на чолі з Новаком Джоковичем пройшлася по Великій Британії, а Італія не без проблем виграла у Нідерландів. Герой «макаронників» – Яннік Сіннер, але про це трохи згодом.


Getty Images/Global Images Ukraine. Яннік Сіннер

Півфінал Австралія – Фінляндія прогнозовано вийшов нудним, «кенгурята» обскакали «філінів», які не вміли скакати, і вдруге поспіль вийшли у фінал.

Матч Італії та Сербії став щось на кшталт єдиної перлини турніру. Серби вважалися фаворитами, просто тому, що Маттео Арнальді дуже нестабільний, і Міомир Кецманович міг його закрити (що й сталося), ну а Новак на те й Новак, щоб вигравати у всіляких вискочок Сіннерів. Але Яннік – уже топ-тенісист, з ним не все так просто.

Сіннеру, після поразки Арнальді, треба було перемагати Джоковича. Яннік та Ноле провели 3-й очний поєдинок за останні 11 днів. Раніше на Підсумковому італієць виграв у першої ракетки на груповій стадії, але програв у фіналі. На Кубку Девіса все починалося чудово для нього – 6:2 у першому сеті. Але другу партію Ноле забрав із дзеркальним рахунком, перевернув гру і вийшов на потрійний матчбол на прийомі у 10-му геймі. Сіннер створив неймовірне, використав першу подачу, відіграв матч-пойнт проти найкращого приймаючого світу, а потім зробив брейк і подав. Підсумок – 7:5, та попереду парна гра.

На парний матч вийшли Сіннер із Сонего та Джокович із Кецмановичем. Абсолютно ніхто не заточений під пару, але тут вже вирішували характер і везіння. Джоковичу того дня явно не перло. Сіннер і тут засмутив його, вигравши з Лоренцо у сербського тандему у двох партіях – 6:3, 6:4.

Відеоогляд матчу Яннік Сіннер – Новак Джокович – 6:2, 2:6, 7:5

Відеоогляд матчу Сіннер / Сонего – Джокович / Кецманович – 6:3, 6:4

У підсумку Італія вийшла у фінал, де розібралася із Австралією. Цікаво, що австралійцям просто потрібно було виграти 1 очний поєдинок (адже пара у них була найсильніша в плей-оф), а саме закрити Арнальді, але Алєксєй Попирін не впорався з цим завданням, не реалізував у третьому сеті жодного брейк-пойнту з 8.

Ну а Сіннер у своєму коронному стилі розмазав Алекса де Мінаура (6:3, 6:0) і став чемпіоном світу разом з Італією.


Getty Images/Global Images Ukraine

Повертаючись до Сіннера та Джоковича... Яннік справді попустив Новака, змусивши його відчути себе не найкращим тенісистом планети чи навіть історії, оскільки він програв за 1 день 2 матчі вперше в кар'єрі, причому одному й тому супернику. Але дивно, що для того, щоб вколоти Новака і пред'явити йому якісь претензії, потрібно чекати, поки він у свої 36 років не виграє черговий трофей або не закриє молоду і повну сил 4-ту ракетку світу...

У 2023 році Джокович виграв практично все, що міг: Australian Open, Ролан Гаррос, US Open, Підсумковий турнір, два Мастерси і зіграв у фіналі Вімблдону. Здається, що він не має межі. Він перевершив всілякі досягнення Федерера і Надаля, назавжди вписав своє ім'я в історію і вже як два роки грає під прогнозами про те, що ось-ось і його епоха завершиться. А в результаті в соцмережах створюють меми, що Ноле – новий-старий Next Gen...

Джоковичем можна і, мабуть, навіть потрібно захоплюватися у тенісному плані, але як особистість до нього є питання. Українці, на жаль, уже звикли скрізь шукати «зраду», і у Новака знайти її можна, точніше, у його батька. Так, Срджан Джокович сфотографувався на початку року з прапором росії в Австралії, але зараз хочеться розповісти декілька нюансів.

Сербів прийнято вважати підстилками росіян, і воно справді так і є. Самі серби визнають, що й армія спонсорується урядом росії. Але адекватні люди у цій країні присутні. Особисто був досвід спілкування з одним дорослим фанатом із Сербії, який засуджує дії росії та вважає путіна вбивцею та терористом. І ось саме він і розповів, як у Сербії відреагували на ситуацію із Срджаном Джоковичем та прапором країни 404.

За його словами, Срджан не мав жодного уявлення, що фанати піднімуть прапор росії. Він погодився з ними сфотографуватися, але потім уболівальники підняли цю ганчірку, після чого й виник скандал.

Це аж ніяк не виправдовує ні Срджана, ні, можливо, навіть Новака, адже все, що можна було від них почути, це: «Ми за мир у всьому світі!», тобто за світло у всьому будинку, але... У нас українські спортсмени війну почали називати війною і розплющили очі лише після 24 лютого, а до цього наші тенісисти каталися на кубок кремля. Що ж тоді можна вимагати від Новака? Він неоднозначна особистість, але поливати його брудом за підтримку росії чи щось у цьому дусі не варте, адже формально він цього не робив... Так, Україну він теж не підтримував, але як є.

У тенісі без політики (якщо це можна назвати політикою) не обійтися, оскільки росіяни та білоруси у цьому виді спорту продовжують грати під нейтральним прапором. Вихід один – позбавити їх і такої можливості, тоді всім хоч тут буде простіше дихати, але треба розуміти, що цього, на жаль, не станеться.

Якщо не захоплюватись Новаком, то захоплюватися треба тоді Сіннером. Майбутня перша ракетка світу як-не-як. Це не Карлос Алькарас, це не другий Новак, Надаль чи Федерер, а справді цей «некст ген». Фінал Підсумкового, титул Мастерса в Торонто, два великі трофеї в Токіо та Відні, титул у Монпельє, чемпіон світу з Італією, півфінал Вімблдону, 10 перемог за рік над тенісистами з топ-5 та особистий рекорд у рейтингу АТР – 4-й рядок. Коли Новак піде, саме Яннік та Карлос Алькарас будуть на вершині тенісного світу.

Жеребкування КД та КБДК для України

26 листопада в Малазі також відбулися жеребкування останніх раундів кваліфікації Кубка Девіса та Кубка Біллі Джин Кінг.

Жіночій збірній Україні відверто пощастило. За фактом, Румунія, яка і випала українкам, – найслабша збірна, яка могла б бути зі списку: Австралія, Швейцарія, Франція, США, Казахстан, Німеччина, Словаччина та, власне, Румунія. Але є нюанс: Україні потрібна буде Еліна Світоліна. Жодної Даяни Ястремської, будь ласка. Бегу чи Русе – куди досвідченіші й надійніше виглядають на корті, ніж вічно нестабільна Даяна.

Марта Костюк грати не планує, тож другим номером після Елі має бути Ангеліна Калініна. У парі варто сподіватися побачити сестер Кіченок, і тоді склад укомплектований, шанси великі. Будь-яка втрата погано позначиться для нас, а неучасть Еліни – так взагалі катастрофічно.

Чоловічій збірній Україні явно не пощастило. Грати проти США практично неможливо. Оскільки Україна – приймаюча сторона, то, напевно, варто задуматися про ґрунт, але різниця в класі тенісистів все одно велика. Сподіватися на диво можна й треба, але на папері – no chance.

На росії проведуть турнір за участю закордонних тенісистів

Так, такі персонажі як Роберто Баутіста Агут, Ласло Дьєре, Адріан Маннаріно, Душан Лайович, Жасмін Паоліні та Юлія Путінцева поїдуть підкоряти санкт-петербург на виставковому турнірі.

Повертаючись до теми сербів, зауважте, тут і француз, іспанець, італійка навіть...

Це буде вже другий такий турнір. Офіційні змагання в росії проводити заборонено.

Трофей Урсу, перший фінал Лазаренко

Два представники України непогано провели тенісний тиждень у Шарм-еш-Шейху (Єгипет).

Вадим Урсу виграв 2-й титул за 2 тижні, 3-й у сезоні та 4-й у кар'єрі. У фіналі він виграв у росіянина Євгенія Філіппова.

19-річна Катерина Лазаренко вперше у кар'єрі вийшла у фінал на професійному турнірі після того, як у півфіналі виграла у нейтралки Аліси Кюммель. Однак, на фінальну зустріч проти Бріани Сабо українка так і не вийшла. У коментарі для Sport.ua Катерина заявила, що захворіла та грала останній матч із травмою.

Челенджер у Валенсії

На челенджері у Валенсії титул мав захищати Олексій Крутих. Українець подолав сито відбору, але у першому раунді основної сітки поступився Адріану Андрєєву.

Українець програв болгарину на тай-брейку 3-го сета з рахунком 5:7, хоча перемагав 5:0... Цікаво, що місяць тому Крутих не зміг виграти у Андрєєва у фіналі кваліфікації челенджера у Бресті.

Фінал на турнірі в Іспанії вийшов досить цікавим: Роберто Баутіста Агут зіграв проти Фабіо Фоньїні. У другій партії іспанець спочатку мав матчбол на подачі в 10-му геймі, а потім і на прийомі на тай-брейку, але дон Фабіо повернувся в гру, перевернув хід зустрічі і виграв трофей.

Для Фоньїні цей титул став першим з 2019 року та першим трофеєм челенджера з 2010 року.


Twitter. Фабіо Фоньїні

Теніс поза кортом

Чотириразовий переможець турнірів Великого Шолома (тричі – у чоловічому парному розряді та один у міксті) Джек Сок повідомив про появу дитини у його родині.

У Джека та його дружини «Міс Північної Кароліни-2019» Лаури Літтл народився син Броді Браян.

«Найкращий день у наших життях», – підписав фото 31-річний Сок, який завершив кар'єру після US Open-2023.


Instagram. Джек Сон з малюком

Відома чеська тенісистка Барбора Стрицова оголосила, що чекає на другу дитину.

«Вінсент буде старшим братом», – написала 37-річна чешка у соціальних мережах.

Барбора Стрицова є чемпіонкою Вімблдону-2019 у парному розряді. Того ж року в одиночному розряді на Вімблдоні вона дійшла до півфіналу. У 2021 році вона оголосила про завершення кар'єри, але в 2023 повернулася і разом із Се Шувей знову виграла парний розряд на Вімблдоні.

Відомого минулого тенісиста Давида Налбандяна звинуватили в домаганнях і переслідуванні.

Заява була подана його колишньою дівчиною Араселі Торрадо, яка стверджувала, що Налбандян встановив камеру у вентиляційному отворі квартири, яку вони ділили, коли ще були разом, щоб контролювати її та бачити, що вона робить. Чим закінчиться справа – поки що незрозуміло.

Оцініть матеріал
(14)
Повідомити про помилку

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть

Налаштувати стрічку
Налаштуйте свою особисту стрічку новин

ВАС ЗАЦІКАВИТЬ

Коментарі 1
Введіть коментар
Ви не авторизовані
Якщо ви хочете залишати коментарі, будь ласка, авторизуйтесь.
kyibogus72
На ракетці джок вбивства дітей самий справжній терорист