Підтримати українських військових та людей, які постраждали через війну

Англія
| Оновлено 25 листопада 2023, 19:56
23589
5

Шість футболістів, які знову розбурхують АПЛ після того, як їх списали

Серед них є й українець…

| Оновлено 25 листопада 2023, 19:56
23589
5
Шість футболістів, які знову розбурхують АПЛ після того, як їх списали
Getty Images/Global Images Ukraine. Віталій Миколенко

Конкуренція в англійській Прем'єр-лізі останніми роками зростає не лише між клубами, а й між окремими футболістами. Пробитися в основу тієї чи іншої команди та надовго утримувати в ній місце під сонцем – завдання, вирішити яке вдається далеко не багатьом виконавцям. Деяких з них тренери, експерти та вболівальники досить швидко списують з рахунків, після чого гравці змушені або знову намагатися довести свою корисність для колективу, або підшукувати нове місце роботи.

Прямо зараз ми пропонуємо зупинитися на шести футболістах, які у сезоні-2023/24 виявилися здатними до свого роду професійної реінкарнації, й тепер розбурхують англійську Прем'єр-лігу, хоча зовсім нещодавно їх відносили до категорії списаних…

Конор Галлахер

Вік: 23 роки
Громадянство: Англія
Клуб: «Челсі»

Вихованець академії «Челсі» Конор Галлахер яскраво заявив про себе у англійській Прем'єр-лізі сезону-2021/22, коли виступав на правах оренди за «Крістал Пелас» (34 матчі, 8 голів, 3 асисти). Це стало приводом для «синіх», аби повернути талановитого півзахисника до своїх лав, проте одразу стати такою ж ключовою фігурою вже і для своєї рідної команди Галлахер не зумів. У минулому сезоні Конор був тільки гравцем ротації, а після того, як «Челсі» витратив багато грошей на підписання новачків, оформивши серед інших трансфер аргентинця Енцо Фернандеса за 121 мільйон євро, його подальші перспективи у лондонському клубі не викликали жодного оптимізму.

Однак після приходу на тренерський місток «Челсі» Маурісіо Почеттіно Галлахеру вдалося дуже швидко справити враження на нового коуча, й заслужити його довіру. Енергійність Конора разом із його божевільною працездатністю допомогли півзахиснику стати основним в «Челсі». Більш того, за даними WhoScored, Галлахер наразі є лідером серед чемпіонатів європейської топ-5 за відбираннями м'яча у фінальній третині поля, маючи в активі 18 таких дій.

Не дивно, що в поточному сезоні Галлахер взяв участь у всіх 12 поєдинках в рамках АПЛ, які встиг наразі зіграти «Челсі», причому в кожному з цих матчів Конор з'являвся на полі виключно у стартовому складі, що дуже резонує із його минулосезонними показниками, коли Галлахер також досить часто виходив на поле, але в основному – на заміну, через що багато експертів встигли списати талановитого півзахисника й очікували, що «сині» ось-ось ухвалять рішення його позбутися.

Гаррі Магуайр

Вік: 30 років
Громадянство: Англія
Клуб: «Манчестер Юнайтед»

Гаррі Магуайр, за якого у серпні 2019-го «Манчестер Юнайтед» заплатив «Лестеру» феноменальні для центрального захисника 87 мільйонів євро, останнім часом пережив дуже багато негативних моментів. На бека практично невпинно ллється потік критики з боку різних експертів, а також вболівальників «червоних дияволів» та національної збірної Англії. Зокрема, у вересні в публічну площину довелося виходити навіть матері футболіста Зої Магуайр, яка відповіла хейтерам, які активно «прибивали» її сина після автогола у спарингу проти Шотландії (3:1).

Влітку нинішнього року «Манчестер Юнайтед» активно торгувався із «Вест Хемом» з приводу повноцінного продажу Магуайра, проте клуби так і не дійшли компромісу – «молотобійці» просто втомилися чекати, коли «червоні дияволи» нарешті наважаться зробити їм знижку. Очікувалося, що Гаррі буде безпросвітним резервістом на «Олд Траффорд», проте перманентні проблеми у його конкурентів – Лісандро Мартінеса та Рафаеля Варана – дали Магуайру ще один шанс заявити про себе, яким досвідчений англієць вміло скористався.

Наразі Магуайр, хай і не встиг ще остаточно позбутися поганої слави, що стала спадщиною колишніх фатальних помилок, виглядає досить впевнено та якісно, ​​нагадуючи себе часів дебютного сезону за «Манчестер Юнайтед». У жовтні Гаррі провів перший повний матч у рамках АПЛ за останні п'ять місяців, і своїм асистом на Скотта Мактомінея допоміг команді у компенсований час вирвати перемогу в «Брентфорда» (2:1). Після того досвідчений центрбек зіграв ще чотири повні поєдинки за МЮ у АПЛ, в яких його команда здобула три перемоги при одній поразці – від «Манчестер Сіті» (0:3).

Також Магуайр встиг зіграти два матчі у Лізі чемпіонів-2023/24, причому в домашньому поєдинку із «Копенгагеном» (1:0) приніс перемогу своїй команді, коли на 72-й хвилині замкнув передачу від Еріксена.

Завдяки цьому «червоні дияволи» все ще зберігають надії вибратися із квартету з «Баварією» (12 очок), «Копенгагеном» (4 очки) та «Галатасараєм» (4 очки) до плей-офф Ліги чемпіонів, хоча після чотирьох турів мають у активі лишень 3 очки, займаючи останнє місце у групі.

Джамал Ласселлс

Вік: 30 років
Громадянство: Англія
Клуб: «Ньюкасл»

Getty Images/Global Images Ukraine. Джамал Ласселлс

Джамал Ласселлс виступає за «Ньюкасл» з літа 2014 року, коли його контракт був викуплений «сороками» за 5 мільйонів євро у «Ноттінгем Форест». З того часу центральний захисник встиг провести понад двісті поєдинків за «Ньюкасл», але минулого сезону впав у немилість головному тренеру Едді Хау, зігравши в рамках англійської Прем'єр-ліги тільки 213 хвилин у 7 поєдинках.

Наставник «Ньюкасла» основною парою центральних захисників своєї команди бачив дует Свена Ботмана та Фабіана Шера, проте наприкінці вересня 23-річний нідерландець отримав травму коліна й вибув на невизначений термін, що дало Ласселлсу ще один шанс довести власну спроможність бути корисним.

З того часу Ласселлс провів шість поспіль поєдинків в рамках АПЛ за «сорок», відігравши у кожному з них по 90 хвилин, чим допоміг «Ньюкаслу» здобути три перемоги за двох нічиїх і лише однієї поразки. Також Джамал виявився корисним своїй команді у Лізі чемпіонів, особливо коли англійці на власному полі сенсаційно вщент розбили «Парі Сен-Жермен» (4:1).

Кар'єрний ренесанс Ласселлса призвів до того, що у жовтні головний тренер збірної Англії Гарет Саутгейт, спілкуючись із журналістами, згадав ім'я Джамала в аспекті тих футболістів, які залишаються у своєрідному кадровому пулі його тренерського штабу. І нехай шансу дебютувати за «трьох левів» коуч Ласселлсу в листопадових матчах так і не надав, натомість ті слова Саутгейта («Є кілька неймовірних гравців у «Ньюкаслі». Джамал Ласселлс був із нами в команді U-21 та показав себе фантастичним лідером «сорок») напевно мотивують центрбека «Ньюкасла» у найближчі тижні та місяці викладатися із ще більшою віддачею.

Ів Біссума

Вік: 27 років
Громадянство: Малі
Клуб: «Тоттенхем»

Getty Images/Global Images Ukraine. Ів Біссума

Влітку минулого року «Тоттенхему» вдалося випередити багатьох англійських грандів у боротьбі за центрального півзахисника «Брайтона» Іва Біссума, трансфер якого обійшовся скарбниці «шпор» майже у 30 мільйонів євро. Експерти називали цю угоду блискучою для лондонської команди, але в дебютному сезоні малійцю спершу під керівництвом Антоніо Конте, а потім і з Раяном Мейсоном як тимчасовим коучем «Тоттенхема», так і не вдалося виправдати покладених очікувань – зокрема, у стартовому складі своєї команди в рамках англійської Прем'єр-ліги Ів з'явився лише 10 разів.

В поточному сезоні Ів Біссума заслужив довіру та повагу з боку нового головного тренера «Тоттенхема» Ангелоса Постекоглу, і вже зіграв у 11 поєдинках АПЛ, причому всі провів у стартовому складі, перевершивши минулий свій показник в лавах «шпор». Фахівці відзначають енергійність та елегантність дій малійця в середній лінії «Тоттенхема», і все більша їх кількість стверджує, що Біссума виглядає повноцінно адаптованим до нової команди та нових вимог, що дозволяє йому демонструвати свій найкращий футбол, як колись у «Брайтоні».

Віталій Миколенко

Вік: 24 роки
Громадянство: Україна
Клуб: «Евертон»

Getty Images/Global Images Ukraine. Віталій Миколенко (праворуч)

Віталій Миколенко перейшов до «Евертона» з рідного для нього «Динамо» у січні 2022 року за 23,5 мільйони євро, й був покликаний замінити у складі «ірисок» Люку Діня, котрий за 30 мільйонів був проданий в «Астон Віллу». Із самого початку українець зіткнувся з проблемою адаптації до інтенсивного англійського футболу, однак у другій половині сезону-2021/22 встиг відзначитись 1 забитим м'ячем у 13 зіграних поєдинках.

Незважаючи на те, що минулого сезону Миколенко регулярно виступав за «Евертон» (34 матчі в рамках АПЛ, з яких 30 – в основному складі), українському фулбеку так і не вдалося записати на власний рахунок жодної результативної дії. Це, разом із ігровими та турнірними проблемами «ірисок», призвело до дуже суттєвого обсягу критики, який прийшовся на Миколенка.

Однак у сезоні-2023/24 Віталій Миколенко поки що не дає своїм недоброзичливцям практично жодного шансу знову висунути ніс із-за рогу. У 8 матчах в рамках АПЛ на рахунку українця вже 2 забиті м'ячі, причому гол у ворота «Брайтона» приніс «ірискам» нічию (1:1), а коли Миколенко забив вже у наступному турі «Крістал Пелас», то допоміг своїй команді відсвяткувати важливу перемогу (3:2).

Не дивно, що вже зараз тон більшості експертних дописів в Англії щодо Віталія Миколенка кардинально змінився. Наразі українця називають тіньовим лідером нинішнього «Евертона», хоча кампанія-2023/24 обіцяє для «ірисок» бути, ймовірно, ще більш напруженою та складною, аніж попередня, адже нещодавно з клубу було знято 10 очок за порушення фінансових правил ліги, що одразу ж позначилося на турнірній ситуації команди Миколенка – після 12 турів вона йде лишень 19-тою, тобто передостанньою.

Люка Дінь

Вік: 30 років
Громадянство: Франція
Клуб: «Астон Вілла»

Getty Images/Global Images Ukraine. Люка Дінь

Люка Дінь, якого Віталій Миколенко й мав замінити у «Евертоні», також аж ніяк не одразу прижився на новому місці. Француз отримував стабільну ігрову практику в «Астон Віллі», але його часто критикували й загалом називали 30 мільйонів євро, які бірмінгемський клуб заплатив за фулбека, ледь не марною тратою грошей.

Коли у листопаді 2022 року на посаду головного тренера «Астон Вілли» прийшов іспанець Унаї Емері, одним із перших трансферів цього фахівця став досвідчений співвітчизник Алекс Морено, який був придбаний в «Бетіса» за 13,5 мільйонів євро. Саме іспанський фулбек користувався в Емері великою прихильністю та довірою, однак у травні Алекс отримав травму підколінного сухожилля, й надовго вибув з гри.

По суті, другим шансом закріпитися в «Астон Віллі», який випав йому після травми Морено, Люка Дінь вже скористався просто блискуче. Наразі 30-річний француз має на своєму рахунку 2 результативні передачі у 12 поєдинках, а також є найкращим лівим фулбеком англійської Прем'єр-ліги за індексом Wyscout, хоча минулого сезону не входив навіть у топ-30 рейтингу, складеного для флангових захисників.

Також варто відзначати, що саме Люка Дінь – це лідер АПЛ-2023/24 за кількістю виконаних навісів (82), причому із великим відривом від найближчого переслідувача (у Алфі Дауті з «Лутона» лише 49). Крім того, француз посідає друге місце в турнірі за точністю виконаних навісів (41,5%), що є вельми значним досягненням із огляду на кількісну складову цього показника. Та й за безпосередніми навісами у штрафний майданчик суперника саме Дінь – найкращий в АПЛ (1,03 у перерахунку на 90 хвилин), причому в цьому статистичному компоненті француз випереджає українця Олександра Зінченка з «Арсенала», в активі якого по 0,96 навісів у штрафний майданчик суперника у перерахунку на 90 хвилин.

Оцініть матеріал
(116)
Повідомити про помилку

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть

Налаштувати стрічку
Налаштуйте свою особисту стрічку новин

ВАС ЗАЦІКАВИТЬ

Лас-Пальмас – Жирона – 0:2. Як Довбик забив 19-й гол у Ла Лізі. Відеоогляд
Футбол | 27 квітня 2024, 17:45 2
Лас-Пальмас – Жирона – 0:2. Як Довбик забив 19-й гол у Ла Лізі. Відеоогляд

Дивіться найцікавіші моменти матчу 33-го туру Ла Ліги

Дубль і два асисти Мессі. Інтер Майамі без Кривцова виграв матч у MLS
Футбол | 28 квітня 2024, 10:47 1
Дубль і два асисти Мессі. Інтер Майамі без Кривцова виграв матч у MLS

У ніч на 28 квітня «чаплі» обіграли «Нью-Інгленд Революшн» з рахунком 4:1

Коментарі 5
Введіть коментар
Ви не авторизовані
Якщо ви хочете залишати коментарі, будь ласка, авторизуйтесь.
zhyr
Фігня якась про Миколенка написана. Критикували захисника за те, що він не мав результативних дій? А голкіпера за таке не критикували, випадково?
Умник
Очень сильные опытные игроки их никто не списывал.
Евгений Кожушко
Якась маячня, хто і коли списував Миколенка?
🔱Avtoigor🔱
Ніхто їх не списував, головна причина є клуб, який не вміє використовувати футболіста, на якого робили ставку. Багато залежить від тренера.