Підтримати українських військових та людей, які постраждали через війну

Лижний спорт
| Оновлено 24 листопада 2023, 13:38
1166
0

Чи зможе Ріібер повернутися на трон? Прев'ю сезону в лижному двоборстві

Sport.ua анонсує старт Кубка світу сезону 2023/2023 у лижному двоборстві

| Оновлено 24 листопада 2023, 13:38
1166
0
Чи зможе Ріібер повернутися на трон? Прев'ю сезону в лижному двоборстві
Getty Images/Global Images Ukraine

Уже в п'ятницю, 24 листопада у фінській Руці традиційно стартує новий, 41-й сезон Кубка світу з лижного двоборства. В інших лижних видах сезон без чемпіонатів світу або Олімпіад – це можливість розширити календар Кубка світу, однак у двоборстві цього зробити не виходить: у цьому, «порожньому» сезоні заплановано навіть менше стартів (20 особистих), ніж у попередньому (22 старти).

Це якнайкраще ілюструє той факт, що розклад Кубка світу з двоборства зараз лімітований не календарем і не фізичною нездатністю спортсменів проводити більше стартів, а очевидною і досить сумною істиною: більше охочих проводити старти Кубка світу в цьому виді спорту, на жаль, немає. Двоборство – дуже цікавий і самобутній вид спорту, але, на жаль, зараз він переживає далеко не найкращі часи.

Проте нововведення є, і досить цікаві. Запроваджено новий формат – «Компакт», у якому відбудуться три старти і за який буде розіграно Малий кришталевий глобус. Його суть полягає в тому, що стартовий протокол гонки за підсумками стрибків формуватиметься не за системою Гундерсена, за якої часове відставання гонщиків на старті суворо пропорційне розривам за підсумками змагань на трампліні, а за фіксованими розривами. Тобто не важливо, привіз переможець стрибкової спроби найближчому переслідувачу 0,1 бала чи 10 балів - він все одно отримає 6 секунд переваги. При цьому чим нижче за підсумковим протоколом стрибків – тим менший крок між сусідніми місцями в турнірній таблиці.

Як виглядатиме стартовий протокол лижної гонки за системою «компакт» можна побачити на прикладі змагань у норвезькому Бейтостолені:

Ідея проста і цікава: це підвищить інтригу, знизивши ймовірність того, що топовий стрибун (перш за все, Ярл Магнус Ріібер) вже на трампліні кине всім суперникам цілу прірву і зніме питання про переможця ще до старту гонки. Також такий формат знизить ймовірність розбивки пелотону на кілька великих груп, які йтимуть натовпом до останніх сотень метрів дистанції. Такий формат сприятливіший для двоборців з ухилом у бік лижних гонок, і, щоб компенсувати цей ефект, дистанція гонок у форматі «компакт» буде скорочена з 10 до 7,5 км.

На додачу, менеджер збірної Австрії Маріо Штехер висловив цікаву думку: введення «компакту» відкриває шлях до змагань двоборців на польотних трамплінах. Адже раніше побоювання з приводу такого нововведення були пов'язані не тільки з тим, чи вистачить двоборцям навичок змагатися на таких небезпечних спорудах, а й з тим, що розриви після стрибків на польотних трамплінах були б занадто великими.

Також заплановані два мас-старти – у Руці та в Отепя. Вдруге в історії буде розіграно турнір German Trophy, який буде вручено найкращому за підсумками двох німецьких етапів Кубка світу – в Оберстдорфі та Шонаху. А в перший вікенд лютого відбудеться вже 11-та в історії багатоденка в Зеєфельді. Завершиться сезон 17 березня в Тронхеймі, столиці ЧС-2025.

Головне ж нововведення сезону – нова очкова система на Кубку світу. Тепер очки отримуватимуть не 30, а 40 найкращих на кожному старті. При цьому розриви в очках у топ-10 стануть значно меншими. Усе, щоб обмежити домінування Ярла Магнуса Ріібера: гегемон, який пропускає частину змагань, але дуже часто перемагає, тепер не матиме такої явної переваги над менш класними, але стабільнішими суперниками, які не пропускають етапи.

Дійові особи

Фаворит

Минулого сезону серія Ярла Магнуса Ріібера з чотирьох поспіль перемог у загальному заліку Кубка світу перервалася, і норвежець фінішував лише четвертим. Незважаючи на це, немає жодних сумнівів у тому, що саме він залишається найсильнішим двоборцем світу. Лише четверте місце минулого сезону було пов'язане насамперед із важкою хворобою шлунка, яку норвежець підхопив під час новорічної паузи: він тривалий час не міг нормально харчуватися, втратив вагу і надовго вибув із тренувального процесу.

Дискваліфікація під час багатоденки в Зеєфельді призвела до втрати великої кількості очок і змусила Ріібера відмовитися від боротьби за Великий кришталевий глобус (ВКГ). Ярл Магнус вирішив зосередитися на підготовці до чемпіонату світу і не прогадав, завоювавши в Планіці чотири золоті нагороди з чотирьох можливих – раніше таке вдавалося тільки Йоханнесу Ридцеку в 2017 році. До мундіалю Ріібер підготувався ідеально, і там ми побачили, напевно, найсильнішу версію Ярла за всю його кар'єру, особливо це стосується його стрибків.

Домінування Ріібера у світовому двоборстві почалося в сезоні 2018/2019, але суперталантом він вважався і до цього. Довгий час розкритися повною мірою норвежцю заважали постійні травми і хвороби. І, схоже, після чотирьох золотих років він знову занурився в реалії постійної боротьби з власним організмом. У міжсезоння Ріібер дуже важко перехворів на ринавірус: норвежець не міг позбутися кашлю протягом 8 тижнів, і відновив повноцінні тренування лише на початку листопада, пішовши у повну самоізоляцію від своєї родини.


Getty Images/Global Images Ukraine. Ярл Магнус Ріібер

Очевидно, що підготовка Ріібера до сезону була дуже проблемною, він вирішив пропустити відкриття норвезького сезону в Бейтостолені, і його кондиції перед стартом сезону, особливо швидкості на лижні, залишаються великою загадкою. Ріібер залишається беззаперечно найсильнішим двоборцем світу за своїм потенціалом, але чи зможе він повністю реалізувати цей потенціал у новому сезоні? Сказати складно.

Нова очкова система Кубка світу створює великі проблеми для двоборців, які пропускають багато стартів, тому із завоюванням п'ятого в кар'єрі ВКГ у Ріібера можуть виникнути проблеми. Самого норвежця це, звичайно ж, не тішить, але нейтральних уболівальників така ситуація цілком влаштовує: інтрига в новому сезоні точно буде.

Чемпіон

Перервати гегемонію Ріібера в Кубку світу зумів Йоханнес Лампартер. Австрієць яскраво заявив про себе як про нову суперсилу у світовому двоборстві ще на чемпіонаті світу 2021 року в Оберстдорфі, де завоював два золота, після чого в сезоні 2021/2022 боровся з Ріібером за ВКГ до останньої гонки сезону, а через рік таки взяв Кубок світу.

Однак боротися і обігрувати Ріібера на довгій кубковій дистанції Лампартеру вдавалося тільки за рахунок того, що норвежець значну частину стартів пропускав. За своїм потенціалом Йоханнес – явний двоборець №2 у світі, але за оптимальної готовності норвезького домінатора у Лампартера мало шансів його обіграти.


Getty Images/Global Images Ukraine. Йоханнес Лампартер

Саме проблеми Ріібера зі здоров'ям є обов'язковим фактором, який може принести австрійцю другий ВКГ поспіль. Ну і, звісно, бажано уникнути такого слабкого старту сезону, як у попередній зимовій кампанії, та працювати над своїми стрибками на 90-метрових трамплінах, де Лампартер традиційно виступає значно слабше, ніж на 120-метрових.

Сам Йоханнес говорить про те, що міжсезоння в нього минуло відмінно, без серйозних порушень тренувального процесу, проте форма на трампліні ще не оптимальна. Що не завадило йому виграти чемпіонат Австрії в середині жовтня. Також, за словами Лампартера, у міжсезоння він багато працював над фінішним ривком, який завжди був його слабкою стороною.

Нова епоха в Німеччині

Для збірної Німеччини майбутній сезон буде особливим і сповненим змін. Завершив кар'єру Ерік Френцель, найтитулованіший двоборець в історії, а легендарний тренер Херманн Вайнбух покинув свою посаду, яку обіймав протягом 27 років. У новому сезоні Бундестімом керуватиме тріумвірат у складі Хайнца Куттіна, Кая Брахта і того-таки Френцеля, який одразу перейшов на тренерську роботу. Сам же Вайнбух не відійшов від справ остаточно, і працюватиме на молодіжному рівні.

У попередньому сезоні в лідери збірної Німеччини вибився Юліан Шмід, який свого часу на рівних боровся з Лампартером на молодіжному рівні. В еліті німець поки що трохи не дотягує до свого давнього суперника, але три перемоги в сезоні і третє місце в загальному заліку Кубка світу – дуже солідний результат для 24-річного спортсмена. І, можливо, в новому сезоні Шмід зробить ще один крок у своєму розвитку, який дасть йому змогу боротися на рівних якщо не з Ріібером, то щонайменше з Лампартером.


Getty Images/Global Images Ukraine. Юліан Шмід

Трохи в тіні Шміда в минулому сезоні був Вінценц Гайгер. В оптимальній формі за своїм потенціалом він, як і раніше, №1 у команді, але тримати цю форму протягом тривалих відрізків часу йому стає все складніше. Втім, Гайгеру всього 27 років, тому така слабкість на довгих дистанціях цілком може бути лише тимчасовим явищем, тому з числа претендентів на загальний залік Кубка світу списувати Вінценца ще занадто рано. Зазначимо, що перед стартом сезону Гайгер прихворів. Він потрапив до складу команди на етап у Руці, проте його виступ у Фінляндії залишається під питанням.

Свою другу молодість переживає легендарний Йоханнес Ридцек, який вже не в змозі перебувати на топ-рівні протягом усього сезону, але на піку форми все ще готовий боротися за призові місця. У міжсезоння 31-річний ветеран став переможцем Літнього Гран-Прі.

Сподівається на відродження і ще один зірковий німецький ветеран, Фабіан Ріссле, для якого останні два роки вдалими не назвеш. Минулого сезону він конфліктував із Вайнбухом, який часто і незаслужено залишав його поза складом на Кубок світу. Напевно, у Ріссле були надії, що з новим тренерським штабом ситуація зміниться, але ні: до складу на Руку він не потрапив, і це рішення знову викликає чимало запитань.

Міцний другий ешелон збірної Німеччини складають Мануель Файсст, Якоб Ланге і Теренс Вебер. Останній сенсаційно виграв відкриття сезону 2021/2022 у Руці, однак після цього його кар'єра не злетіла, а, навпаки, пішла на спад.

Головна молода надія Бундестіму – 2-разовий чемпіон світу серед юніорів Трістан Зоммерфельдт, син легендарного лижника й екс-володаря Кубка світу Рене Зоммерфельдта. Однак 18-річному таланту проявити себе на Кубку світу поки що не вдається: в минулому сезоні він відбігав більш ніж половину стартів на Кубку світу (10 з 19), проте набрав лише скромні три очки.

Норвегія – це не тільки Ріібер

Другим у загальному заліку Кубка світу минулого сезону фінішував Єнс Лурос Офтебро. Потенціал боротися за найвищі місця на Кубку світу у нього був очевидний ще кілька років тому, проте 23-річному норвежцю ніколи не вдавалося зберігати пікову форму протягом тривалих відрізків сезону: він завжди видавав дуже сильний старт і фінал сезону, але ось середина зимової кампанії у нього була слабкою.


Getty Images/Global Images Ukraine. Єнс Лурос Офтебро

Минулого сезону Офтебро не зумів повністю уникнути спадів форми, але вони були не такими тривалими і не такими глибокими, як раніше, що давало змогу норвежцю довгий час навіть реально боротися з Лампартером за ВКГ. І, якщо у Ріібера знову виникнуть серйозні проблеми зі здоров'ям, то Офтебро зможе гідно замінити його як претендента на загальний залік. Зазначимо, що старший брат Офтебро, Айнар Лурос, весь майбутній сезон пропустить через важку травму коліна і операцію.

Іменитий ветеран Йорген Гробак відмінно вміє підводитися до головних стартів сезону, що принесло йому вже три олімпійських золота за кар'єру, проте на довгих дистанціях Кубка світу йому завжди чогось не вистачало – перш за все, на трампліні. У нинішнє міжсезоння 33-річний ветеран справив дуже неоднозначне враження. Ще за місяць до старту сезону він виглядав серйозним претендентом на загальний залік, багато хто розглядав його навіть на рівні Лампартера, Шміда і Офтебро, проте непереконливий виступ у Бейтостолені змусив істотно переглянути оцінку шансів Гробака.

3-5 років тому на підступах до еліти були Еспен Андерсен і Еспен Бьорнестад, однак, замість того, щоб зробити вирішальний крок на топ-рівень, вони опустилися до рівня просто міцних середняків – хоча будь-якій топовій збірній такі теж потрібні.

Австрія рветься на вершину

Навіть якщо винести за дужки Лампартера, дуже сильний сезон видала збірна Австрії. При збереженні такої динаміки в новому сезоні австрійцям цілком під силу навіть вперше з 2011 року взяти Кубок націй.

Повністю відновилися після важких травм коліна Франц-Йозеф Рерль і Маріо Зайдль, хоча другий поки що на свій колишній рівень не повернувся. Минулий сезон Маріо достроково завершив через проблеми зі здоров'ям, і влітку з тієї ж причини поставив свою кар'єру на паузу. Немає його і в складі на відкриття сезону в Руці. Тому перспективи Зайдля в новому сезоні залишаються великою загадкою.


Getty Images/Global Images Ukraine. Франц-Йозеф Рерль

Лукас Грайдерер трохи здав порівняно з двома попередніми сезонами, проте в оптимальній формі залишається небезпечною темною конячкою, здатною у вдалі для себе роки навіть брати особисті олімпійські медалі, як це було в Пекіні-2022. Мартін Фріц традиційно феєрить влітку, але взимку перетворюється просто на міцного середняка. Багато надій на талановитих братів Штефана і Томаса Реттенеггерів. Молодший і перспективніший Штефан у минулому сезоні цілих п'ять разів фінішував у топ-5 на етапах Кубка світу, але до подіуму поки що так і не дістався, на відміну від свого старшого брата.

Цікаво буде поспостерігати і за Фабіо Обермейром. 23-річний австрієць поки що не має на своєму рахунку якихось серйозних успіхів на Кубку світу, проте в жовтні сенсаційно виграв чемпіонат Австрії. При цьому до складу на етап у Руці його досить несподівано не взяли.

Інші

Незважаючи на те, що три топ-збірні помітно вищі за інші команди за своїм рівнем, не можна сказати, що з національною різноманітністю в сучасному двоборстві все погано. Справжній ренесанс переживає збірна Франції. Вундеркінд Маттео Бо ще на старті сезону в Руці приніс команді перший подіум на Кубку світу з 2017 року, і в майбутній зимовій кампанії від нього можна чекати ще одного якісного стрибка в результатах.

При цьому Бо не вдалося тримати пікову форму протягом усього сезону. А ось його більш досвідчений партнер по команді Лоран Мюлеталер був більш стабільний, і завершив сезон на восьмому місці в загальному заліку, при тому, що до цього 26-річному французу жодного разу не вдавалося фінішувати навіть у топ-20.


Getty Images/Global Images Ukraine. Крістьян Ілвес

Продовжує прогресувати лідер збірної Естонії Крістьян Ілвес, який вже другий рік тренується не зі збірною Фінляндії, а з норвежцями. Що стосується фінів, то у них проблеми з молодим поколінням, але ось досвідчені Ілкка Херола і Еро Хірвонен у порядку. Літо 2022 року для Хероли було проривним з точки зору стрибків, проте взимку у нього було багато проблем зі здоров'ям, які не дозволили йому реалізувати свій потенціал сповна. Якщо ж на трампліні Ілкка знову буде на рівні літа 2022 року, то йому під силу втрутитися в боротьбу за топ-3 загального заліку.

Невдалим був минулий сезон для збірної Японії. Єдиною світлою плямою був Рьота Ямамото, на нього ж головна надія і в новому сезоні. Дуже слабкий сезон видав легендарний ветеран Акіто Ватабе. Більшість очікувала, що після такого 35-річний ветеран оголосить про завершення кар'єри, але він несподівано заявив, що продовжить виступи щонайменше до Олімпіади-2026 в Італії. Досить типова для японців картина.

При цьому Ватабе не пустив ситуацію на самоплив, а робить усе можливе, щоб повернутися на високий рівень. Він розпочав співпрацю з колишнім стрибуном Кенто Сакуямою, який працює над його стрибками, також Акіто під час новорічної паузи не збирається приїжджати до Японії – навпаки, його сім'я приїде до нього в Європу.

Непростий сезон чекає на збірну Італії: багаторічний лідер команди Алессандро Піттін порвав хрестоподібні зв'язки коліна в Обервізенталі і майбутню зимову кампанію пропустить. За його відсутності надії на Самуеля Косту, а також на Аарона Костнера, для якого минулий сезон вийшов найкращим у кар'єрі.

А наші хто?

Після завершення кар'єри Віктора Пасічника головні надії збірної України пов'язані з Дмитром Мазурчуком. Він може стати одним із тих, хто виграє від нової очкової системи на Кубку світу, за якої бали набирають не 30, а 40 найкращих. У 18 своїх особистих стартах на Кубку світу за кар'єру Мазурчук 5 разів посідав місця саме в діапазоні з 31-го по 40-ве.


Getty Images/Global Images Ukraine. Дмитро Мазурчук

За тиждень до старту Кубка світу наша збірна виступила на міжнародному турнірі у фінському Рованіємі, де окрім господарів змагалися також збірні Франції, Японії та Чехії. Нашу команду, крім Мазурчука, представляли Віталій Гребенюк, Андрій Пилипчук, Руслан Шиманський та Олександр Шумбарець.

Вдалим цей виступ нашої команди, на жаль, не назвеш. Гребенюк, Пилипчук, Шиманський і Шумбарець виглядали в Рованіємі статистами, а Мазурчук хоч і посів 17-те місце, але програв, по суті, всім завсідникам Кубка світу. Тож приводів для оптимізму перед стартом сезону в українських уболівальників не дуже багато.

Оцініть матеріал
(5)
Повідомити про помилку

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть

Налаштувати стрічку
Налаштуйте свою особисту стрічку новин

ВАС ЗАЦІКАВИТЬ

Як Лунін відреагував на гру Кепи, який вийшов замість нього у старті Реала
Футбол | 27 квітня 2024, 08:43 3
Як Лунін відреагував на гру Кепи, який вийшов замість нього у старті Реала

Український воротар вперше за 16 матчів залишився на лаві для запасних

Говорили про Судакова? Шаблій відвідав Лондон та стадіон Тоттенхема
Футбол | 27 квітня 2024, 23:28 8
Говорили про Судакова? Шаблій відвідав Лондон та стадіон Тоттенхема

Агент півзахисника «Шахтаря» повідомив, що побував у столиці Англії з робочих питань

Коментарі 0
Введіть коментар
Ви не авторизовані
Якщо ви хочете залишати коментарі, будь ласка, авторизуйтесь.