Підтримати українських військових та людей, які постраждали через війну

Англія
| Оновлено 28 грудня 2023, 03:32
5871
7

АПЛ начхати на фанатів? Ліга поставила матч Челсі напередодні Різдва

Подібне відбудеться вдруге в історії Прем'єр-ліги та вперше із сезону-1995/96…

| Оновлено 28 грудня 2023, 03:32
5871
7
АПЛ начхати на фанатів? Ліга поставила матч Челсі напередодні Різдва
Getty Images/Global Images Ukraine

26 жовтня англійська Прем'єр-ліга представила оновлений варіант розкладу матчів та телетрансляцій на період з 5 грудня 2023 року до 22 січня 2024 року. В офіційному комюніке організації, окрім власне графіка матчів та трансляцій, повідомлялося наступне: «Як і в попередніх сезонах, було вжито спеціальних заходів, що дозволяють збільшити час між іграми протягом трьох святкових ігрових тижнів. Це дасть футболістам більше часу на відновлення, а періоди відпочинку між 18, 19 та 20 турами буде збільшено, аби жоден клуб не грав протягом 60 годин із моменту завершення попереднього поєдинку».

Однак формулювання «як і в попередніх сезонах», м'яко кажучи, не зовсім відповідає дійсності. Справа в тому, що в англійському футболі після вказаного вище рішення Прем'єр-ліги назріває серйозний скандал, який загрожує великими проблемами для організаторів, якщо вболівальники виявляться готовими відстоювати свої ідеї та переконання до кінця.

«Яблуком розбрату» став час проведення матчу 18-го туру між «Вулверхемптоном» та «Челсі». У початковій версії розкладу ця гра мала відбутися 23 грудня, проте організатори вважали за краще пересунути дату поєдинку на один день уперед, затвердивши її на 24 грудня о 13:00 за місцевим часом (15:00 за Києвом).

Фанатам подібне рішення босів англійської Прем'єр-ліги прийшлося абсолютно не до душі, й вони вже закидали організацію всілякими скаргами та заявами, на які змушені реагувати і їхні клуби – як мінімум «Вулверхемптон» та «Челсі», хоча неофіційно підтримку їм висловили й інші 18 клубів-учасників сезону-2023/24.

Фактично керівництво англійської Прем'єр-ліги йде на майже безпрецедентний вчинок, ставлячи один із матчів чемпіонату напередодні Різдва, яке святкується 25 грудня і є одним з найбільш важливих та шанованих свят у Великій Британії, США, інших країнах Європи, в тому числі й України, яка із 1 вересня офіційно перейшла на новоюліанський календар, що означає перенесення святкування Різдва із 7 січня на 25 грудня.

В англійській Прем'єр-лізі у футбол напередодні Різдва не грали останні 28 років. Востаннє подібний графік організатори представили у сезоні-1995/96, коли 24 грудня 1995-го зіграли «Лідс» та «Манчестер Юнайтед» (3:1). З того часу АПЛ вдавалося розводити поєдинки, навіть незважаючи на щільний графік у період новорічних свят, таким чином, що напередодні Різдва ніхто в елітарному дивізіоні не грав, що влаштовувало абсолютно усіх: й саму лігу, і телетрансляторів, і клуби, і футболістів, і вболівальників.

Однак цього разу на запит телекомпанії Sky, матч «Вулверхемптона» та «Челсі» таки було поставлено на 24 грудня. Обидва клуби, розуміючи вельми спірний, якщо не сказати скандальний, характер цього рішення, лобіювали перенесення часу початку матчу на якомога більш ранню годину, аби звести до мінімуму вплив на вболівальників та їх плани поїздок. Керівництву «вовків» та «синіх» вдалося досягти лише незначної поступки з боку ліги – замість звичних 14:00 матч було поставлено на годину раніше.

Недивно, що подібне рішення виявилося абсолютно неприйнятним ані для фанатів «Вулверхемптона», ані для їхніх колег, які підтримують «Челсі». Фактично вболівальники «вовків» та «синіх», заручившись підтримкою від низки фан-рухів інших клубів АПЛ, виступили єдиним фронтом із вимогою провести поєдинок команд за раніше наміченим графіком, тобто 23 грудня.

«Неприйняття цієї зміни розкладу було ясно виражене нами за 6 днів до остаточного оголошення, проте Прем'єр-ліга послідовно ігнорувала всі наші застереження. Ми розчаровані тим, що наше початкове прохання з приводу дати проведення матчу було відхилене. Важливо відзначити, що субота, 23 грудня [20:00] є доступним «вікном» у графіку, але в цьому нам також відмовили».

«Наш меседж зрозумілий та чіткий: перестаньте ставитися до вболівальників, які відвідують стадіони, із повною неповагою. Подібні зміни створюють великі проблеми для всіх нас, і ми повинні мати право голосу при ухваленні таких рішень. Значні консультації відбуваються у процесі ухвалення рішень, Прем'єр-ліга не змогла відповідати своїм власним стандартам взаємодії з уболівальниками».

«Подібні рішення також ризикують зробити стадіони неживими, бездушними та позбавленими пристрасті. Потрібно знаходити найкращий баланс між уболівальниками на стадіонах та вболівальниками, які дивляться ігри по телевізору. Це відповідальність усіх 20 клубів Прем'єр-ліги та самої Прем'єр-ліги», - йдеться у заяві фанатів «Вулверхемптона».

Реакція активних шанувальників «Челсі» також була миттєвою. У соцмережі Х (раніше – Twitter) вони виклали своє звернення до керівництва англійської Прем'єр-ліги.

«Зовсім неприйнятно, аби матч «Вулверхемптона» із «Челсі» був запланований напередодні Різдва. Це не лише може призвести до кадрових проблем на стадіоні «Молінью», а й створить додаткові незручності для вболівальників з огляду на розклад роботи транспорту у святкові дні. У вівторок, 24 жовтня, ми запросили термінову зустріч із відповідними особами, які приймають рішення у Прем'єр-лізі. Ми очікуємо, що ця зустріч пройде невдовзі, разом із Фондом «Вулвз 1877» та Асоціацією футбольних уболівальників. Фонд уболівальників «Челсі» офіційно вимагатиме, аби Прем'єр-ліга належним чином консультувалася з уболівальниками з цього питання та щоб вони скасували це рішення».

На бік фанатів встав і головний тренер «Челсі» Маурісіо Почеттіно, який розкритикував перенесення поєдинку.

«Я незадоволений, тому що 23 грудня – річниця весілля з моєю дружиною, але мені доведеться їхати до Вулверхемптона. Я не зможу провести вечір 23-го числа у себе вдома, а потім буду відсутній ще й 24-го, а для всіх аргентинців це важлива ніч, і я сподіваюся встигнути повернутися вчасно, щоб відсвяткувати. Ми святкуємо Різдво опівночі з 24-го на 25-те число. Наші фанати незадоволені, я теж нещасливий».

«Тренери не беруть участі в ухваленні таких рішень. Я не знаю, чому так сталося. Ніхто мені нічого не пояснив. Саме тому я незадоволений, бо думаю, що ми граємо, працюємо та робимо усе, щоб зацікавити вболівальників. Без уболівальників футбол – ніщо. Нам потрібно захищати та дбати про наших фанів», - заявив Почеттіно.

Керівництво «Челсі», намагаючись хоч трохи догодити своїм фанатам та загасити їхній справедливий гнів, вже запропонувало безкоштовний проїзд в обидві сторони для всіх уболівальників команди, які погодяться вирушити напередодні Різдва на виїзний матч проти «Вулверхемптона».

«Ми визнаємо прихильність інтересам наших уболівальників, які відвідують матчі, й цінуємо непохитну відданість, яку вони виявляють, спостерігаючи за командою, вдома та на виїзді. Тому на знак вдячності вболівальникам, які запланували цю поїздку [у Вулверхемптон], футбольний клуб «Челсі» пропонує безкоштовний проїзд як жест доброї волі всім, хто придбає квиток на гостьову трибуну. Ми безкоштовно доставимо фанатів на матч і назад, якщо ви замовите поїздку, коли квитки на гру надійдуть у продаж», – йдеться у заяві клубу.

Як би там не було, а домогтися зворотного перенесення матчу на 23 грудня, схоже, ані «Челсі», ані «Вулверхемптону», не кажучи вже про їхніх фанатів, не вдасться. Боси англійської Прем'єр-ліги просто знехтували інтересами вболівальників заради телетранслятора.

При цьому, технічно інші можливості в ліги точно існували, та й прецеденти говорили на користь того, аби піти назустріч фанатам. Наприклад, у сезоні-2017/18 англійська Прем'єр-ліга вже хотіла поставити матч 19-го туру між «Арсеналом» та «Ліверпулем» напередодні Різдва, проте тоді проти цього також категорично виступили фанати, і в організації не наважилися на зміни. У підсумку матч між «канонірами» та «червоними» відбувся 22 грудня, а 23 грудня пройшли решта дев'ять поєдинків туру.

В АПЛ-2023/24 у рамках 18-го туру по одному матчу відбудеться 21, 22 та 24 грудня, а 23 числа пройдуть решта шість ігор, за винятком зустрічі між «Манчестер Сіті» та «Брентфордом», яка перенесена через участь «містян» у клубному чемпіонаті світу ФІФА (пройде з 11 по 22 грудня у Саудівській Аравії).

Оцініть матеріал
(16)
Повідомити про помилку

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть

Налаштувати стрічку
Налаштуйте свою особисту стрічку новин

ВАС ЗАЦІКАВИТЬ

Еліна СВІТОЛІНА: «Моє рідне місто Одеса під атаками вже багато днів»
Теніс | 02 травня 2024, 07:51 14
Еліна СВІТОЛІНА: «Моє рідне місто Одеса під атаками вже багато днів»

Перша ракетка України розповіла про важливість роботи свого благодійного фонду

Куртуа або Кепа. Лунін точно не зіграє у наступному матчі Реала у Ла Лізі?
Футбол | 02 травня 2024, 04:34 3
Куртуа або Кепа. Лунін точно не зіграє у наступному матчі Реала у Ла Лізі?

Найближчим часом Карло Анчелотті вирішить, хто гратиме проти «Кадіса»

Коментарі 7
Введіть коментар
Ви не авторизовані
Якщо ви хочете залишати коментарі, будь ласка, авторизуйтесь.
Cruyff
Нам би їх проблеми, календар АПЛ, Брексіт чи ЄС
Mr Voevudskiy
Фанаты наоборот любят боксин Дэй с кучей матчей. Так шо харе ныть)
ZloyDeda
А вже чого нашим пхати носа у справи інших чемпіонатів? То їхня справа! Наші свій календар складати не вміють, то їм нічого не кажете, а до інших діло маєте
Гагик Пердонян
а хто родився?
DSH88
тю ... 24 после матча ... хей !!! а 25 и похмелиться не грех.