Підтримати українських військових та людей, які постраждали через війну

Чемпіонат Європи
| Оновлено 21 листопада 2023, 18:27
13345
124

Гравці є – тренерів нема, або Чому збірна України не перемагає топів

Роздуми на болючу тему

| Оновлено 21 листопада 2023, 18:27
13345
124
Гравці є – тренерів нема, або Чому збірна України не перемагає топів
Getty Images/Global Images Ukraine

Зізнаюся: цей матеріал я написав ще перед матчем у Леверкузені. Був на 99% упевнений, що наша збірна не зможе перемогти італійців та потрапити напряму на Євро-2024. Один відсоток залишав фарту та футбольному Богу. Адже за всю історію незалежності України збірна вигравала у визнаних грандів лічену кількість разів. Не допомагала навіть пані Фортуна, що є дуже прихильною до наших видатних форвардів, які в різний час очолювали команду. Згадаємо разом історію очних зустрічей збірної з провідними командами континенту, щоб не бути голослівними.

Як збірна України з топами грала

Україна – Англія. 1 перемога, 3 нічиї, 6 поразок, різниця м’ячів 4-16.

Єдина звитяга датується 2009-м роком, коли на «Дніпро-арені» нам потрібна була лише перемога, щоб перед останнім туром (гра з Андоррою) не залежати від матчу хорватів, посісти у відбірній групі до ЧС-2010 друге місце і отримати право на стикові матчі. Англійці до того часу вже вийшли напряму на мундіаль і не дуже сильно пручалися, хоч попітніти все одно довелося – 1:0. Але вийти на той чемпіонат світу українській збірній все одно не судилося, адже у стикових зустрічах вона примудрилася за сумою двох матчів поступитися Греції.

Україна – Іспанія. 1 перемога, 1 нічия, 5 поразок, різниця м’ячів 4-14. У цьому протистоянні Україні вдалося виграти останню очну гру, восени 2020-го року у Лізі націй – 1:0. На жаль, і ця перемога збірній не стала у нагоді, бо за активного сприяння горезвісних швейцарських кантонів лігу А нашій команді за підсумками розіграшу довелося залишити.

Україна – Німеччина. 0 перемог, 4 нічиї, 5 поразок, різниця м’ячів 10-20. Нерадісні цифри, а якщо згадати, що з чотирьох нічиїх дві приходяться на товариські поєдинки, стає ще сумніше.

Україна – Франція. 1 перемога, 5 нічиїх, 6 поразок, різниця м’ячів 8-23. Тут цікавим є те, що перша пара зустрічей українців та французів сталася у відбірному циклі до ЧС-2000 і завершилася двома нульовими нічиїми. А останні дві гри зіграні у відборі на ЧС-2022, двічі по 1:1. В обох цих циклах Україна грала матчі плей-оф за потрапляння на мундіалі, і поступилася, відповідно, Словенії та Уельсу. А єдина наша перемога трапилася у стикових матчах до ЧС-2014. Тоді у Києві українці сенсаційно виграли 2:0, але у Парижі отримали 0:3 з тією самою червоною карткою Хачеріді та залишилися без чергового світового форуму.

Україна – Італія. 0 перемог, 3 нічиї, 7 поразок, різниця м’ячів 4-17. Причому дві нічиї здобуто у товариських зустрічах, і ось третя – понеділкова, від якої жодної користі. В офіційних поєдинках – до вчорашнього дня лише поразки. Яка вірогідність виграшу могла бути з такою статистикою?

Чи були у збірної шанси на перемогу?

Насправді, певна вірогідність існувала. Адже з 11 українців, які вийшли у старті, 7 представляли клуби провідних європейських чемпіонатів. Хоч здебільшого й не топові. Ще важливішим було те, що усі ці семеро футболістів знаходилися у непоганій або прекрасній формі. Навіть лівий захисник Миколенко за останні два тури АПЛ забив голів більше, ніж за попередні два роки. А три представники «Шахтаря» зовсім нещодавно зі своїм клубом по справі обіграли «Барселону», причому Георгія Судакова було визнано найкращим гравцем того матчу.

Getty Images/Global Images Ukraine

Натомість, італійці наразі переживають болючу зміну поколінь. Доволі типова для них ситуація після виграного титулу. Ставши чемпіонами Європи і втративши вікових футболістів, що завершили свої кар’єри у збірній, вони примудрилися програти в плей-оф до ЧС-2022 вдома Північній Македонії. А вже у цьому відборі команда постійно стикається з травмами важливих гравців. Плюс дискваліфікації любителів букмекерських контор. Плюс несподіваний серпневий відхід Роберто Манчіні, тріумфатора Євро-2020, і термінове призначення на посаду Лучано Спаллетті.

До всього цього Україна, на відміну від Італії, не грала три дні тому офіційного матчу, через що відома наша проблема другої гри у спарці автоматично зникала.

І що? І нічого. Знову наша збірна наступила на звичні граблі. Знову невдача у лобовому матчі з топовим суперником. Чесно кажучи, ми й зі звичайними опонентами ключові ігри граємо геть погано. Лише один раз у своїй історії Україна проходила на великі форуми крізь стикові матчі (Євро-2016, де команда провалилася вже у фінальному турнірі). Хоча грала їх регулярно.

Чому так виходить? Адже останніми роками на нашому боці й розширення кількості учасників фінальних турнірів як чемпіонатів Європи, так і світу, й вже згадувана чимала кількість хороших гравців із провідних футбольних першостей.

А тренери хто?

Getty Images/Global Images Ukraine. Cергій Ребров

Ось ми й підходимо до суті. Так, гравці пристойного рівня в Україні є. А як справа з тренерами? Хто з українських тренерів працює у серйозних закордонних клубах? Не у третьому дивізіоні Польщі, а на дійсно високому рівні? Упс. Нема таких. А були? Так. Віктор Скрипник майже два роки, з жовтня 2014-го по вересень 2016-го очолював «Вердер», в якому завершував кар’єру гравця. І навіть у перший свій рік врятував команду від вильоту. Ніби непогано. Але продовжив свою тренерську кар’єру лише у глибині німецьких регіональних ліг, після чого були латвійська «Рига» та українські «Зоря» та «Ворскла», де наставник запам’ятався хіба карколомною швидкістю вильоту його команд з єврокубків. Тобто, німці правильно розуміли рівень Скрипника-тренера. Хто, крім нього? Андрій Шевченко в «Дженоа». Про цю співпрацю взагалі краще не згадувати, всі все пам’ятають. На цьому крапка. Мабуть, не просто так українські тренери в Європі не користуються попитом від слова «зовсім», на відміну від гравців.

Тут, звісно, потрібно згадати про Метра. Так, в історії українського футболу був великий Валерій Васильович. І досі є відчуття, ніби за його методичками більш ніж двадцятирічної давнини продовжує працювати довжелезний список учнів Лобановського. А футбол пішов далеко вперед.

Якщо поглянути на список тренерів української збірної з кінця 1992-го року до середини 2021-го, навіть пересічній людині кинеться у вічі очевидне. За весь цей період наставниками головної команди країни були майже завжди вихідці з київського «Динамо». Ті самі учні та соратники Метра. Винятків два. Микола Павлов очолював збірну декілька днів у 1994-му та Мирон Маркевич – пів року у 2010-му. Причому ніхто з них не зіграв жодного офіційного матчу на чолі команди. Тільки товариські ігри. Прошу вибачення. Забув про Руслана Ротаня. Одначе схему з його призначенням в.о. навряд чи розуміє хоч одна людина за межами УАФ.

Не можна, авжеж, сказати, ніби під проводом так званих «динамівських сердець» збірна України виступала виключно невдало. Був чвертьфінал ЧС-2006 і така ж стадія ЧЄ-2020. Проблема в тому, що обидва ці досягнення були здобуті найперше завдяки везінню, фарту, а не високій якості гри. Згадаємо, адже не так вже й багато років минуло.

Група відбірного турніру до ЧС-2006 у Німеччині, в якій опинилася збірна України, була без топів, але дуже рівною. Данія, Туреччина, Греція (діючий чемпіон континенту, як-не-як). Перед стартом відбору тодішній керманич нашої команди Олег Блохін заявив, як багатьом здавалося, жартома, що Україна виграє свою групу. І, не без допомоги удачі, виконав свою обіцянку. Після стартової гри з Данією на виїзді, яка завершилась 1:1, Олег Володимирович заявив, що після перших хвилин зустрічі особисто вважав, ніби данці накидають нам повну торбу. Те саме можна було казати й про лобову виїзну зустріч із Грецією в дев’ятому турі. Тоді греки «возили» українців весь матч, і лише в кінцівці гри Андрій Гусин реалізував єдиний наш момент у грі.

За фінальну частину того ЧС варто подякувати футбольним богам. Після прогнозованих 0:4 від Іспанії та 4:0 із саудитами, у грі з Тунісом на нашому боці виявився парагвайський арбітр, який у неочевидних епізодах вилучив у кінцівці першого тайму одного з суперників, а у другому – поставив пенальті у їхні ворота. Андрій Шевченко не схибив. А далі у 1/8 були подарункові швейцарці. По-іншому команду, яка потіснила французів на другу позицію у своїй групі та замість них вийшла на Україну, не назвеш. 120 хвилин антифутболу, і блискучий СаШо на пару з тією ж таки удачею у серії пенальті вивели нас у чвертьфінал. Де вже чекала Італія із трохи прогнозованим підсумком. Треба відзначити, що якраз за чвертьфінальний матч збірну варто похвалити. Перевага італійців не була великою за грою, на відміну від рахунку – 3:0. Проти грандів наш фарт не працює.

Євро-2020 проходило відносно нещодавно, особливого сенсу в деталізації немає. Прекрасна гра у відборі, із вишенькою на ігровому торті у вигляді п’яти голів без відповіді для сербів (навіть не виграш у Португалії, якщо казати саме про якість футболу) досі у багатьох в пам’яті. Той відбір під керівництвом другого серед наших тренерів володаря Золотого м’яча, Андрія Шевченка, по праву вважають часом розквіту нашої збірної. Правда, до того у Шевченка був провал з командою у відборі на ЧС-2018, а потім невдалий старт у відборі на ЧС-2022, який закінчився дивним «відходом в ліс» керманича, про що численні його шанувальники воліють не згадувати.

Як у фінальній частині Євро-2020 Україна дісталася до чвертьфіналу, знає тільки вже згадувана пані Фортуна. З п’яти матчів збірна виграла два, програвши три, поступилася без варіантів у лобовому матчі за вихід із групи австрійцям, і все одно з неї вийшла. Встановивши своєрідний рекорд, адже жодні команда на ЧЄ ніколи не виходила з групи, маючи в активі жалюгідні 3 очки. Далі на допомогу прийшли вже шведи, які потіснили іспанців з вершини свого квартету, так само, як швейцарці французів 14-ма роками раніше. В 1/8 Швеція ще й фору в одного гравця Україні дала у простій ситуації, чим таки скористався Довбик. А у 1/4 вже жодних шведів чи когось на кшталт них не залишилося – 0:4 від Англії.

Тобто, всі успіхи збірної України на великих форумах – це передусім фарт, часто пов’язаний з персонами наших видатних форвардів, які на ті часи очолювали команду. Бо двох відборів поспіль жодного разу не вдавалося подолати. Була б певна якість гри – була б стабільність в результатах. Не доводилося б зараз говорити про величезну кількість невдач у лобових іграх, навіть не з топовими суперниками. Виграє, як відомо, команда, а програє тренер.

І що з усім цим робити?

Знову ми повертаємось до того, з чого починали. Раз наші тренери не котируються у Європі (та навіть в Україні хіба вітчизняний наставник зробив той же «Шахтар» гегемоном УПЛ та виграв перший для клубів країни за багато років єврокубок?), значить, логічно припустити, що варто шукати керманича збірної України серед закордонних спеціалістів. Вже на початку нульових такі розмови велися. Говорили про Мирослава Блажевича, Свена-Йорана Ерікссона. На тому все й скінчилося, хоч уже 20 років пройшло. Тепер у вигляді ледь не месії очолювати збірну покликали Сергія Реброва. Не розумів перед його призначенням і не розумію зараз, за які заслуги. Так, після початку війни нарешті повернув чемпіонство до Києва. Чи це є великим досягненням у період, коли через війну рівень УПЛ рухнув, і по факту на той час у боротьбі за золото залишилися усього дві команди? Так, був вихід у груповий турнір ЛЧ із «Ференцварошем». Але Юрій Вернидуб робив це взагалі з молдовським «Шерифом», і не програв у групі всі зустрічі, а випередив «Шахтар» і вийшов у ЛЄ, попутно шокувавши «Реал» на «Бернабеу». А зараз його «Кривбас» ледь не за чемпіонство бореться, при тому, що ще рік тому на початку сезону тренер мав у команді фактично набір розрізнених футболістів і після зрозумілого провалу на старті ледь у підсумку не дотягнувся до єврокубків. Давайте Вернидуба у збірну призначимо. Чому ні? Не потягне? А чим Ребров кращий, окрім кар’єри гравця та динамівського серця? Невже комусь сподобалося, як Україна цей відбір провела? Дайте чесну та відверту відповідь кожен сам собі: хоч про один з семи проведених під орудою Реброва матчів у відборі можна сказати, що команда зіграла добре? Незалежно від сили суперника та підсумкового результату?

Getty Images/Global Images Ukraine

Так, звичайно, можна казати, що не пощастило з жеребом. І це правда. Італія з Англією в одній групі. Жах. Але ж справа в тому, що якісної гри нема, а не у програші грандам. Можливо, навіть за рахунок переваги в класі над умовними Боснією чи Уельсом вдасться пройти плей-оф і таки потрапити на ЧЄ-2024. Це теж аж ніяк не є фактом. Але припустимо. Що ми з таким футболом у Німеччині будемо робити? Знову сподіватися на фарт для команди видатного форварда? Так у нього Золотого м’яча немає, без якого пані Фортуна не допомагає, судячи з історії збірної. А якщо взагалі не пройдемо на Євро? Дамо Реброву ще 100 днів, 100 матчів? Чи продовжимо стрибати по граблях «динамівських сердець»? Тут варто сказати, що я не маю жодного негативу до тренерів, які вийшли з системи київського «Динамо». Просто збірну тренували десятки років лише вони. Сумніваюсь, що в умовного Вернидуба (Григорчука, Скрипника, підставте будь-яке не динамівське прізвище) це вийшло б раніше чи зараз краще. Бо не тягнуть рівень головної команди країни наші тренери. Хоч динамівські, хоч усі інші. Найяскравіше це видно саме зараз, коли є цілий ряд гравців непоганого європейського рівня, а збірна не грає, а мучиться. Причини такої ситуації, конкретні тренерські прорахунки – тема окремої великої розмови.

Сумно все це. Мабуть, так і не доживу я до іноземців на чолі збірної України. Тим більше, у настільки буремні часи.

Станіслав МАТУСЕВИЧ

Оцініть матеріал
(80)
Повідомити про помилку

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть

Налаштувати стрічку
Налаштуйте свою особисту стрічку новин

ВАС ЗАЦІКАВИТЬ

Коментарі 124
Введіть коментар
Ви не авторизовані
Якщо ви хочете залишати коментарі, будь ласка, авторизуйтесь.
ZANREGENT1993
Посмотрите на суддейство в УПЛ и на её нынешний уровень. Иностранец во главе сборной? Я бы очень хотел на это посмотреть,но у Реброва контракт до 2026 и сейчас смены главного тренера ждать не приходится.
TarasTaras94
З Шевченком контекст би не завадив. Як можна оцінювати роботу за 2 місяці тренерства по серед сезону? Він прийшов у кризову команду із жахливим кадровим становищем та дуже важким календарем під довгостроковий проект, а йому два місяці дали і вигнали за відсутність результатів, це смішно. Це просто невдалий вибір команди
Kamon
В решающих матчах не умеют реализовывать моменты, форварды посредственного уровня и Мудрик в том моменте ударил во вратаря, а не отдал передачу 
TarasTaras94
Мені теж поки футбол, який демонструє збірна Реброва подобається не набагато більше ніж у Петракова. Але я думаю, що навіть якщо ми не вийдемо на Євро то йому дадуть шанс ще в Лізі Націй, як це було з Петраковим. Проте не вихід на Євро це буде ще більший провал ніж на останній ЧМ бо тоді все на стикові матчі команда була зовсім не в тонусі
Sergii Novykov
Спочку подумав що за плач ярослани я прочитав. А потім вкінці з ім'ям автора стало все зрозуміло. В коментарях також що не коммент то плач по Скрипнуку то по Ван Лувену.. Тепер по Реброву.  Так що стаття не більше чім звичний коммент автора просто в розширеному варіанті.
DK1961
Надо очень сильно постараться. чтобы в такого рода СТАТЕЙКЕ пообливать грязью сборную за в целом очень даже достойную игру против Италии. И заодно (по привычке ряда "любителей" киевского Динамо из числа журналистов этого сайта) мазнуть "динамовские сердца" в очередной раз. Вам САМИМ ТО такое писать еще не надоело?! Или у Реброва было уйма времени и НЕ ОДИН ГОД построить сборную, после того, как Петраков своим руководством сборной загнал ее (фактически) в одну группу с Англией и Италией?! Просто слов нет...
Kamon
Я не знаю почему наши тренера всегда делают замены на 80 минуте 
Юрий Бойко
Автор встав не з тієї ноги? Наші виграли усі матчі зі слабшими командами, набрали очки там, де не очікували (з Англією я маю на увазі), та програли тим, хто був сильнішим. В чому винуватий Ребров? Що не переміг Італію в Німеччині чи Англію у Польщі? Серйозно? Що б писав цей писака, якби наші забили наприкінці матчу? Як на мене, наші зробили все, на що були спроможні. Не створили дива - от халепа. Виходить, тренер поганий, що не змогли чемпіона та фіналіста минулого ЧЕ викинути з турніру 
coba777
В країні війна. Ви дійсно вважаєте, що хтось з європейських топ тренерів приїде сюди працювати?
Kamon
В решающих играх не могут реализовывать моменты, а сколько таких матчей было, Португалию не надо сравнивать, там выходило на Евро 2 команды на прямую, не умеют забивать
DK1961
И еще. меня просто возмутило, как в этой СТАТЕЙКЕ пан Матусевич полупрезрительно пишет о том, что у Реброва нет титула обладателя приза Франс футбол в отличие от Шевченко, и, соответственно, нет какого-то загадочного карт-бланша. ВЫ ВООБЩЕ О ЧЕМ???!!! Прежде чем вываливать такое в инет, надо хот бы сравнить СЕБЯ с достижениями Реброва как игрока( и как человека, в отличие от некоторых о нем пишущих). Вы и мизинца его не стоите...
Умник
Гравці є?
Як можна топів обіграти, якщо в них на заміну виходять люди рівноцінні стартовому складу.?
Може треба все ж таки якусь повагу до рідної ліги мати.
Викликати гравців.
А ми здуваємо пилинки з Титанів Сидорчуків Матвієнко Бондаря Маліновського Яремчука.
Шановний автор гравців нема.
Треба мати 23 сильних гравця і тоді ми будемо говорити про міць нашої збірної.
Нажаль зараз інша проблема ми повісили ярлик на свій чемпіонат, кажемо ой війна не на часі. Але з якогось хера хочемо на євро)))).
axylinam
Хорошая статья, автор молодец, тренеры физруки добиваются локальных успехов только за счёт фарта, последний пример, ротань, у нас целая армия физруков, а тренеров нет
000
Автор даже не постеснялся написать, что написал статью до игры. То есть выводы по игре он сделал до игры. Браво! Дальше нет смысла читать (я только проверил, что в статье действительно есть размышления об игре, которую автор, по его же признанию, в глаза не видел во время написания). Может ну его нах такого автора?
vitaha33
Шева завалив 1,5 відбори перед тим, як вивів на євро. Та і гру з австрійцями, коли пів поля перейти не могли, я не забуду ніколи. Ну і як сказати Шева, правильно Мальдера+Тасотті.
Тому від Реброва вимагати результату і гри проти італійців і англів в час війни за пару місяців роботи...
fin
Легко плескати язиком, але як важко перти плуга (народне).
Максим Колісник
Не сказав би що проблема в тренері чи в гравцях. Якраз я бачу позитивні зміни. Тепер набагато рідше можна побачити що наші гравці психологічно провалюються у грі з грандами. Плюс у збірній є гравці з чемпіонату України який зараз на самому дні або близько до нього. Вони апріорі не можуть бути у гарних ігрових чи фізичних кондиціях. З Італією зіграли на 100% своїх вмінь, нічого не подарували, італійцям довелося всі можливості вигризати самостійно. Завжди хочеться перемог, але матч був не провальний якщо тверезо оцінювати нинішню ситуацію в українському футболі
Виктор Алтухов
Одна из немногих справедливых статей. При тренере Шевченко, кроме отдельных матчей, где соперник не был готов достаточно, от игры сборной хотелось плеваться. Еще до прихода Реброва знал наверняка, что толку не будет никакого. Одна из причин - встреча слабого Динамо с Ференцварошем этого тренера, когда была видна  абсолютная слабость Реброва против середняка Луческу. Сейчас в сборной есть набор игроков, которых у нас не было никогда, а игры как не было, так и нет. Тренер для любой команды - это от 60 до 90 процентов успеха, и этого контингента у нас как не было, так и нет. Будет ли, в ближайшие годы, достойный команды тренер? Ну очень сомнительно, потому что  футболом, как и любой другой отраслью в стране, руководят дилетанты, а дилетанты назначают на ведущие должности подобных себе.
lehach_08
все по ділу