Підтримати українських військових та людей, які постраждали через війну

Major League Soccer
| Оновлено 08 сiчня 2024, 23:07
5368
2

Жоау Клаусс: ноунейм, що поступився лише Мессі за проданими футболками MLS

Цього гравця навіть на батьківщині мало хто знає, однак у США форвард став дуже популярним

| Оновлено 08 сiчня 2024, 23:07
5368
2
Жоау Клаусс: ноунейм, що поступився лише Мессі за проданими футболками MLS
Getty Images/Global Images Ukraine. Жоау Клаусс

У заокеанській MLS продовжується плей-оф, який визначить найкращу команду за підсумками сезону-2023. Очікується, що вирішальний поєдинок, у якому й буде визначений володар Кубка MLS, відбудеться 9 грудня, проте вже зараз можна робити деякі висновки із поточного розіграшу.

Зокрема, нещодавно організатори опублікували дуже цікавий рейтинг, що дає розуміння про те, який футболіст користується у лізі найбільшою популярністю, і кого вболівальники вважають зіркою та об'єктом для симпатії. Йдеться про рейтинг, у якому гравці клубів MLS ранжуються відповідно до кількості футболок з їхнім прізвищем, що були продані через офіційні магазини.

Безумовно, ключової сенсації не сталося, і на чолі списку опинився восьмиразовий володар «Золотого м'яча» Ліонель Мессі, який влітку перебрався до MLS з «Парі Сен-Жермен», уклавши контракт із «Інтер Маямі». Обійти аргентинця в плані популярності не вдалося нікому, проте його фігура є настільки легендарною, що Мессі цілком можна виносити за дужки, оскільки у багатьох рейтингах Ліонель вже давно змагається виключно сам із собою, а ось простим «смертним» тільки й залишається, що визначати, хто з них є першим після Мессі.

І ось тут на багатьох шанувальників MLS чекав сюрприз: незважаючи на те, що у цій лізі в сезоні-2023 зібралося чимало зірок, таких як Серхіо Бускетс, Лоренцо Інсіньє, Хав'єр «Чічаріто» Ернандес, Карлос Вела, Джорджо К'єлліні та інші, першим після Мессі за кількістю проданих футболок зі своїм ім'ям серед вболівальників виявився мало кому відомий 26-річний форвард «Сент-Луїс Сіті» Жоау Клаусс.

Футбольний клуб «Сент-Луїс Сіті» був заснований 20 серпня 2019 року. Право виступати в елітарній лізі північноамериканського професійного футболу клуб зі штату Міссурі отримав лишень у 2023 році, тому «Сент-Луїс Сіті» є абсолютним дебютантом сезону, і загалом його виступи виявилися сенсаційними.

«Сент-Луїс Сіті» вдалося виграти Західну конференцію MLS, у якій традиційно виступають такі набагато більш відомі колективи як «Лос-Анджелес Гелаксі» (не зумів пробитися до плей-офф MLS-2023), «Сіетл Саундерс», «Даллас» та інші. У зведеній таблиці регулярного розіграшу «Сент-Луїс Сіті» посів четверте місце, пропустивши уперед лише «Цинциннаті», «Орландо Сіті» та «Коламбус Крю».

І нехай вже у першому раунді плей-офф «Сент-Луїс Сіті» таки оступився, програвши за сумою двох матчів «Спортінг Канзас-Сіті» (1:4, 1:2), загалом команда зі штату Міссурі виявилася однією з головних сенсацій усього розіграшу та, ймовірно, ключовою несподіванкою, якщо говорити про його регулярну частину.

Жоау Клаусс у 21 матчі за «Сент-Луїс Сіті» відзначився 10 забитими м'ячами та 2 результативними передачами. Втім, бразильський форвард, який також має італійське громадянство, абсолютно не очікував, що йому особисто та його команді вдасться досягти таких результатів вже у сезоні-2023.

«Я знаю, що експерти та багато хто з уболівальників були впевнені: «Сент-Луїс Сіті» буде останнім у турнірній таблиці. Однак нам вдалося змінити стан справ. В певний момент сезону мені сказали, що за кількістю проданих футболок я був у топ-25 ліги. Звісно, ​​підсумкова друга позиція мене дуже здивувала. Вважаю, це сталося тому, що ми – новий для ліги клуб, уболівальники ще тільки знайомилися із гравцями та купували наші футболки. Гарний початок сезону також дуже допоміг», – розповів Клаусс.

Втім, це досить дивне пояснення, адже у підсумковому топ-25 за кількістю проданих футболок опинилося ще лише два футболісти з «Сент-Луїс Сіті», а сам Клаусс не увійшов навіть до топ-20 бомбардирів чемпіонату, і його 10 голів стали достатньо середнім показником для усієї ліги.

Getty Images/Global Images Ukraine. Жоау Клаусс

Цікаво й те, що у рідній Бразилії Жоау Клаусс також є де-факто ноунеймом. В юнацькому віці форвард проходив навчання в академіях «Інтернасьонала», «Жувентуде» та «Греміо», проте на професійному рівні на батьківщині так і не заграв.

У січні 2017 року Клаусс, якому на той момент було лишень 19 років, перебрався до Німеччини, де із самого початку виступав за резервістів «Хоффенхайма». Не зумівши пробитися до лав першої команди, бразилець на правах оренди пограв у Фінляндії за ХІК та в Австрії за ЛАСК, причому і там, і там показав себе вельми вмілим та стабільним голеадором.

У 2018 році Клаусс став найкращим бомбардиром сезону у фінській Вейккауслізі, вигравши разом із цим титул чемпіона та найкращого гравця турніру. В Австрії ж Жоау отримав можливість зіграти проти Ерлінга Холанда, котрий тоді виступав у лавах «Зальцбурга», а також – спробувати сили в основній сітці єврокубку – Ліги Європи-2019/20, де бразилець забив 3 м'ячі у 9 поєдинках.

«У складі ЛАСКа в мене була можливість зіграти проти Холанда, ми дійшли до 1/8 фіналу Ліги Європи. Ми грали проти «Манчестер Юнайтед» у плей-офф, попередньо пройшовши групу зі «Спортінгом», ПСВ та «Русенборгом». Також команда була на першому місці в чемпіонаті, перед тим, як сталася перерва, спричинена пандемією Covid-19», – розповідав Клаусс.

У сезоні-2019/20 з ЛАСКа було знято 12 очок за порушення обмежень, пов'язаних із пандемією. І нехай згодом при розподілі очок для проведення чемпіонського плей-офф та після подачі апеляції покарання було пом'якшене, команді таки не пощастило скласти реальну конкуренцію «Зальцбургу» у битві за чемпіонство. Однак ім'я Клаусса стало більш відомим у Європі.

Форварда навіть перевели у першу команду «Хоффенхайма», де він зіграв 4 матчі в Бундеслізі за півроку, але гольовими діями так і не відзначився. Згодом Жоау знову віддавали у оренду – в бельгійські «Стандард» та «Сент-Трюйден», поки влітку 2022-го остаточно не продали у «Сент-Луїс Сіті».

«Колишній спортивний директор «Хоффенхайма» перебував у Сент-Луїсі, де вів переговори щодо проекту нового клубу. Він розповів мені про це: про клуб, лігу, організацію матчів. Зважаючи на те, що ми були добре знайомі, я довірився його підказкам. Це допомогло мені переїхати до MLS та бути більш впевненим тут», - коментував свій трансфер у США Клаусс.

За словами бразильського форварда, якість футболу в MLS за той нетривалий час, який він може оцінювати, помітно зросла, і великий імпульс дав, безумовно, трансфер Ліонеля Мессі. Найближчим часом, як очікується, у цей чемпіонат продовжать їхати зіркові ветерани та просто якісні виконавці – зокрема, в «Інтер Маямі» має перейти кумир Клаусса Луїс Суарес – 36-річний уругвайський екс-бомбардир «Ліверпуля», «Барселони» та «Атлетіко», який наразі виступає у Бразилії за «Греміо».

«Луїс Суарес – це, безперечно, один із найкращих центральних нападників в історії. Мене дуже надихає, що зараз форвард такого рівня грає у моїй улюбленій бразильській команді – «Греміо». Я вважаю це привілеєм та намагаюся дивитись кожну гру, він мене дуже надихає. Сподіваюся, матиму шанс зустрітися із ним тут наступного сезону», – каже Клаусс.

Як би там не було, а скромному бразильцю, який лишень зараз починає набувати широкої популярності на батьківщині, є чим пишатися за підсумками дебютного сезону в MLS. Цей чемпіонат дозволив Жоау не тільки знову здобути стабільну ігрову практику, але й отримати небувалу раніше популярність, адже стати першим після Мессі за кількістю проданих власних футболок – це для Клаусса, мабуть, куди більший привілей, аніж бачити Луїса Суареса у лавах улюбленого «Греміо»…

Оцініть матеріал
(13)
Повідомити про помилку

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть

Налаштувати стрічку
Налаштуйте свою особисту стрічку новин

ВАС ЗАЦІКАВИТЬ

Список бомбардирів Ліги чемпіонів 2023/24 перед фінальним матчем
Футбол | 09 травня 2024, 07:53 0
Список бомбардирів Ліги чемпіонів 2023/24 перед фінальним матчем

Лідером є Гаррі Кейн, друга позиція у Кіліана Мбаппе (в обох – по 8 голів)

Куртуа відреагував на доленосну помилку Нойєра у матчі Реал – Баварія
Футбол | 09 травня 2024, 07:18 5
Куртуа відреагував на доленосну помилку Нойєра у матчі Реал – Баварія

Мадридський клуб обіграв мюнхенців та вийшов у фінал Ліги чемпіонів 2023/24

Коментарі 2
Введіть коментар
Ви не авторизовані
Якщо ви хочете залишати коментарі, будь ласка, авторизуйтесь.
oleg_d_76
Там после месси процентов 80 ноунейм. Бери любого 
BATI-GOOOOOL
Кривцов де ?