Підтримати українських військових та людей, які постраждали через війну

ATP
| Оновлено 20 листопада 2023, 15:01
14060
1

Рекорди Джоковича, найкращий відрізок Сіннера, істерики нейтральних

Sport.ua підбиває підсумки тижня в тенісі

| Оновлено 20 листопада 2023, 15:01
14060
1
Рекорди Джоковича, найкращий відрізок Сіннера, істерики нейтральних
Getty Images/Global Images Ukraine. Новак Джокович і Яннік Сіннер

Минулого тижня чоловіки зіграли Підсумковий турнір ATP у Турині, а жінки після завершення матчів збірної у Кубку Біллі Джин Кінг здебільшого відпочивали. Але були й ті, хто виступали на змаганнях WTA 125 та ITF.

Підсумковий турнір ATP

Першим кваліфікувався на Підсумковий турнір АТР ще в середині липня на той момент лідер світового рейтингу Карлос Алькарас. Іспанець проводив фантастичний сезон до перемоги на Вімблдоні, після чого в нього почався спад. І якщо Іга Свьонтек зі схожої ситуації до кінця року зуміла знайти вихід, то Карлітос поки так і не повернувся на шлях великих перемог. Хоча можна легко заперечити, що в жіночому тенісі немає персони масштабів Джоковича.

За результатами жеребкування АТР Finals до Зеленої групи потрапили Новак Джокович, Яннік Сіннер, Стефанос Циципас і Хольгер Руне, до Червоної – Карлос Алькарас, Александр Звєрєв, Даніїл Медведєв і Андрєй Рубльов.

Зелена група

Яннік Сіннер (Італія) – Стефанос Циципас (Греція) – 6:4, 6:4

Змагання в цьому квартеті почалися з перемоги Сіннера над Циципасом. Нічого особливо цікавого в цій зустрічі не сталося, але після завершення матчу поповзли чутки, що Стефанос грає з травмою і навіть скорочує тренування.

Новак Джокович (Сербія) – Хольгер Руне (Данія) – 7:6(4), 6:7(1), 6:3

Джокович починав турнір дуже непросто, вже в першій зустрічі з незручним для нього за стилем Руне серб віддав сет, що на цьому турнірі має ціну на порядок вищу, ніж на інших. Хольгеру в поєдинку з лідером посіву підкорилося неймовірне досягнення, у другому сеті він зумів розгромити Новака на тай-брейку з рахунком 7-1. Востаннє подібне вдавалося Роджеру Федереру в Цинциннаті 2015 року.

Загалом Новак у цій зустрічі страждав, зламав дві ракетки, але все ж зумів знайти ключі до важливої перемоги в його кар'єрі. Завдяки виграшу над Руне він увосьме в кар'єрі завершить сезон першою ракеткою світу, оновивши свій же рекорд. Також Джокович гарантував собі 400 тижнів на першій сходинці рейтингу – найкращий показник в історії тенісу.

Getty Images/Global Images Ukraine. Хольгер Руне і Новак Джокович

Хольгер Руне (Данія) – Стефанос Циципас (Греція) – 2:1 (відмова)

Чутки про травму ліктя, може, й були перебільшені, але вже з другого матчу греку довелося знятися, турбувала спина. Сам спортсмен пояснив, що у нього був набряк попереку, а болі почалися ще в Шанхаї (перша половина жовтня). Замість цієї зустрічі запасні Хуберт Хуркач і Тейлор Фрітц зіграли один виставковий сет, а поляк офіційно зайняв місце грека на турнірі. Шансів на вихід у плей-оф у нього не було, адже на цьому турнірі після кількості перемог головний критерій – кількість зіграних матчів. Зігравши один поєдинок, неможливо пробитися до півфіналу. Руне, звісно, дуже пощастило зі зняттям суперника, він отримав у залік легку перемогу у двох сетах і непогані шанси на продовження турнірної боротьби.

Яннік Сіннер (Італія) – Новак Джокович (Сербія) – 7:5, 6:7(5), 7:6(2)

До цієї зустрічі Сіннер програв Джоковичу всі чотири очних матчі, але невиразна гра серба в матчі з Руне натякала на серйозну боротьбу. Так і сталося, Сіннер грав потужно, сміливо і агресивно, а у Новака не виходило затягувати його в затяжні обміни ударами на задній лінії. Та й туринська публіка безсумнівно додавала 22-річному спортсмену сил у вирішальні моменти. У кожному з сетів для перемоги потрібно було виграти 7 геймів, Янніку вдалося набагато успішніше відіграти на вирішальному тай-брейку (7-2). До речі, це була перша поразка Новака після фіналу Вімблдонського турніру, перервалася серія з 19 перемог.

Новак Джокович (Сербія) – Хуберт Хуркач – 7:6(1), 4:6, 6:1

Після попереднього матчу ситуація для Джоковича була більш-менш, але, віддавши один сет Хуркачу, Новак перетворився на спостерігача. Третій сет у матчі з поляком уже не значив узагалі нічого, потрібно було дивитися тільки на результат наступного матчу. Джокович все ж дотиснув Хуберта і пішов обіймати дітей, пообіцявши стежити за рахунком поєдинку молодих і перспективних.

Getty Images/Global Images Ukraine. Хуберт Хуркач

Яннік Сіннер (Італія) – Хольгер Руне (Данія) – 6:2, 5:7, 6:4

Виходячи на корт, Сіннер уже знав, що він у півфіналі. Невідомим залишалося тільки місце, з якого він мав кваліфікуватися. У разі перемоги, це було 3-0 і перший рядок, у разі поразки – друге місце після Руне. Яннік очікувано сильніше стартував і впевнено забрав першу партію, але потім суперник заграв на рівних, могло хитнути в будь-який бік. У другому сеті Хольгер зумів відродити інтригу, а в третьому мав три брейкпоїнти, але з реалізацією не вийшло. За рахунку 4:4 він просів на подачі 0:40, і на цьому його боротьба в Турині закінчилася. До речі, Сіннер уперше обіграв цього суперника після двох поразок, чим не додаткова мотивація. Хоча можна було зіграти більш далекоглядно, у стилі збірної Англії з футболу. Але Яннік вирішив не випробовувати долю перед італійськими фанатами тенісу.

Червона група

Александр Звєрєв (Німеччина) – Карлос Алькарас (Іспанія) – 6:7(3), 6:3, 6:4

Уже на старті турніру Алькарас несподівано програв Звєрєву, який поки не може повернутися на колишній рівень після травми на Ролан Гаррос 2022, але з літа грає місцями дуже непогано. Німецький тенісист зумів реабілітуватися за розгромну поразку в чвертьфіналі US Open від іспанця, а Карлос продовжив шукати впевненості у своїх силах. В іншому матчі першого туру в малоцікавих для нас кумівських розбірках Медведєв, як завжди, переміг Рубльова (6:2, 6:4).

Карлос Алькарас (Іспанія) – Андрєй Рубльов – 7:5, 6:2

Рубльов очікувано був головним постачальником очок для суперників, матч з Алькарасом у цьому плані не здивував. Карлос здобув потрібну для себе перемогу у двох сетах, забезпечивши хороші шанси на продовження шляху до титулу. Рубльов найбільше запам'ятався тим, що після першого програного гейму на своїй подачі в другому сеті 6 разів ударив себе ракеткою по коліну, розбивши його до крові. Мабуть, головний хайлайт цього матчу, а може, і всього турніру.

Даніїл Медведєв – Александр Звєрєв (Німеччина) – 7:6(7), 6:4

Медведєв у цій зустрічі міг вирішити завдання виходу з групи, що він успішно і зробив, вигравши у двох партіях. В останньому матчі він або міг перешкодити Алькарасу пробитися до півфіналу, або підібрати собі легшого суперника, адже Джокович фінішував на другій сходинці.

Карлос Алькарас (Іспанія) – Даніїл Медведєв – 6:4, 6:4

Іспанець у цій зустрічі грав краще, але ніхто не знає, що було на думці у Медведєва. Проте, для Карлоса це була шоста перемога в сезоні над гравцем топ-5, більш ніж солідний показник. Іспанець став третім наймолодшим гравцем в історії, який пробився до 1/2 фіналу ATP Finals. Молодшими були тільки українець Андрій Медведєв у 1993 році та Рафаель Надаль у 2006.

Результат цієї зустрічі означав, що Звєрєв і Рубльов зіграють лише за призові, німець переміг у двох партіях (6:4, 6:4)

Півфінали

Цікаво, що до півфінальної стадії пробилися чотири перших сіяних. Для Підсумкових турнірів це не властиво, таке трапилося всього вчетверте з 1990 року.

Яннік Сіннер (Італія) – Даніїл Медведєв – 6:3, 6:7(4), 6:1

Незрозуміло, чи придумував Медведєв якісь схеми, але за останні два місяці це вже був третій їхній великий матч, і до цього італієць виграв очні фінали в Пекіні та Відні. Яннік і в цій зустрічі мав трохи кращий вигляд, але однією з головних причин поразки Даніїла стала втрата самовладання в третьому сеті після брейка у виконанні суперника. Медведєв кинув ракетку і почав викликати на корт когось із уболівальників, хоча після матчу зізнався, що ніхто йому нічого поганого не кричав. Але втрата концентрації сталася, і він був розбитий 1:6 у фінальному сеті.

Яннік став першим тенісистом віком до 23 років, який зумів дійти до фіналу Підсумкового турніру, не програвши жодного матчу після Роджера Федерера у 2003 році. Також Сіннер став першим в історії італійцем, який вийшов до фіналу ATP Finals. Для Янніка це була 10-та перемога поспіль і шоста – над суперником із топ-10. Безсумнівно, найкращий відрізок його кар'єри.

Новак Джокович (Сербія) – Карлос Алькарас (Іспанія) – 6:3, 6:2

Джокович оцінив жест з боку молоді, яка пустила його до стадії плей-оф, і заграв на порядок краще, як серб вміє робити. Навіть він сам зізнався, що рівень його гри йому самому сподобався. Навряд чи можна знайти більш точну оцінку для виступу тенісиста такого рівня. Чесно кажучи, Карлос зараз не схожий на того, хто обігрував Ноле у фіналі Вімблдону, було видно, що проти такого Джоковича йому зараз робити нічого. В особистих зустрічах Новак знову попереду – 3:2.

Getty Images/Global Images Ukraine. Карлос Алькарас

Фінал

Новак Джокович (Сербія) – Яннік Сіннер (Італія) – 6:3, 6:3

Як ви вже здогадалися, тут боротьби теж не вийшло. Джокович зробив висновки з поразки на груповому етапі і на емоційному підйомі легко розібрався з молодим італійцем. Але й сам Сіннер не зробив достатньо для перемоги в цій зустрічі, можливо, цього дня й не міг цього зробити.

Не складно згадати, що Новак цього року зіграв у фіналах усіх турнірів Grand Slam, вигравши три з них, а також закрив сезон перемогою на Підсумковому турнірі ATP і поверненням статусу першої ракетки. Після фіналу Вімблдону здавалося, що він уже не буде таким домінуючим у турі гравцем, але поки що ситуація не змінилася. Зараз він лідирує за кількістю виграних титулів Grand Slam (24), Підсумкових турнірів (7), Мастерсів (40), а також за кількістю перемог над гравцями з топ-10 – 257 виграних поєдинків.

Getty Images/Global Images Ukraine. Новак Джокович

Парний фінал

Раджив Рам / Джо Солсбері – Марсель Гранольєрс / Орасіо Себальос – 6:3, 6:4

Рам і Солсбері цього року виграли всі п'ять матчів на турнірі, захистивши минулорічний титул. Раніше в цьому сезоні вони стали чемпіонами US Open.

Іван Додіг (Хорватія) і Остін Крайчек (США) завоювали перше місце в парному розряді ATP за підсумками року.

Турніри за участю українців

Юлія Стародубцева непогано проявила себе на ґрунтовому турнірі WTA 125 у Коліні (Чилі). Уже на старті вона обіграла досвідчену ґрунтовичку Сару Еррані (6:1, 7:6), а потім закріпила це виграшем над маловідомою 27-річною аргентинкою з п'ятої сотні. У першому чвертьфіналі на турнірі такої категорії проти сьомої сіяної Елізабет Мандлік виграти не вийшло. У парному розряді з американкою Макенною Джонс вдалося дійти до півфіналу, але не всім сподобалося, що Юлія після матчу 1/4 фіналу потиснула руку «нейтральній» тенісистці Аміні Аншбі. Як зізналася сама Стародубцева, вона пропустила цей момент і раніше ніколи не чула про цю тенісистку та її громадянство. А почувши прізвище, вирішила, що та, можливо, з Казахстану. Гарно сказано, питань нема.

37-річна українська тенісистка Катерина Володько виступила в рамках хардового турніру серії ITF W100 у Такасакі (Японія). Спочатку вона пройшла кваліфікацію, але в першому матчі основи програла китаянці Вей Сіцзя (3:6, 5:7). У парному розряді в дуеті з Керол Чжао з Канади вдалося дійти до 1/4 фіналу.

Олексій Крутих легко обіграв Міхаїла Кукушкіна з Казахстану на челленджері в Дандерюді (Швеція), але після цього програв у другому раунді сьомому сіяному Раду Алботу з Молдови (2:6, 4:6).

На 25-тисячнику в Іракліоні Олександра Олійникова дійшла до 1/4 фіналу, а Анастасія Соболєва програла на один раунд раніше. Вероніка Подрез на 40-тисячнику в Петанжі (Люксембург) зуміла обіграти сьому сіяну Зейнеп Сонмез (6:0, 2:6, 6:1), але в наступній зустрічі поступилася Софії Костулас із Бельгії (3:6, 6:3, 1:6).

Вадим Урсу став переможцем на турнірі ITF M15 у Єгипті, обігравши у фіналі Бора Артнака зі Словенії (1:6, 6:1, 6:2). Для українця це другий титул у поточному сезоні, місяць тому він виграв змагання такої ж категорії в Шарм-еш-Шейху.

Володимир Ужиловський здобув третій парний титул ITF у сезоні, у дуеті з новозеландцем Фінном Рейнолдсом, вигравши 15-тисячник у Валенсії. Для 35-річного тенісиста це вже 41-й титул у кар'єрі.

Третя ракетка України серед юніорів Анастасія Фірман здобула дебютну перемогу в основній сітці професійного турніру. Після кількох поразок на попередніх турнірах українка здолала шосту сіяну Юлію Стаматову з Болгарії (3:6, 7:6, 7:5) на 15-тисячнику в іспанському Нулесі.

Поза кортом

Еліна Світоліна повернулася до тренувань і це не може не тішити. Після декретної відпустки вона видала феноменальний відрізок, дійшовши до 1/4 фіналу Ролан Гаррос і півфіналу Вімблдону. І тільки травма гомілкостопа зупинила її від того, щоб поборотися за топ-20 або навіть вище. Але й цього Еліні вистачило для статусу першої ракетки та звання головної надії українського тенісу на всіх майбутніх турнірах у новому сезоні. 2024-й змагальний рік вона вперше розпочне в Окленді, раніше в Новій Зеландії Світоліна ще не грала.

Також Еліна відвідала штаб-квартиру Adidas у Герцогенаурасі. Спортивний стиль їй пасує.

Оцініть матеріал
(27)
Повідомити про помилку

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть

Налаштувати стрічку
Налаштуйте свою особисту стрічку новин

ВАС ЗАЦІКАВИТЬ

Відомий італійський клуб повернувся в Серію А
Футбол | 01 травня 2024, 21:43 3
Відомий італійський клуб повернувся в Серію А

«Парма» достроково оформила підвищення у класі

ЧС з хокею. Україна пропустила вперше на турнірі, але розгромила Іспанію
Хокей | 01 травня 2024, 14:43 8
ЧС з хокею. Україна пропустила вперше на турнірі, але розгромила Іспанію

Четвертий матч чемпіонату світу з хокею

Коментарі 1
Введіть коментар
Ви не авторизовані
Якщо ви хочете залишати коментарі, будь ласка, авторизуйтесь.
Сергій Юрійович
Добре зроблена робота! Дякую!