Підтримати українських військових та людей, які постраждали через війну

Туреччина
| Оновлено 19 листопада 2023, 20:56
10644
14

Спір з Шахтарем й 1 гол у 16 матчах. Галатасарай шкодує про підписання Тете

Є відомості, що бразильця можуть спробувати продати вже у січневе трансферне вікно…

| Оновлено 19 листопада 2023, 20:56
10644
14
Спір з Шахтарем й 1 гол у 16 матчах. Галатасарай шкодує про підписання Тете
Getty Images/Global Images Ukraine. Тете

Влітку нинішнього року європейські клуби продовжили «грабувати» донецький «Шахтар», користуючись горезвісним Annexe 7 ФІФА – поправкою до трансферних правил, введеною в дію після початку повномасштабної фази російсько-української війни та декілька разів пролонгованою з того часу. Ця лазівка ​​фактично дозволяє зацікавленим у легіонерах з української Прем'єр-ліги клубам підписувати футболістів без виплати компенсації – на тимчасовій основі, але без погодження із клубом-власником трансферних прав на гравця та не передбачає автоматичного продовження контракту виконавця на термін, аналогічний до дії тимчасової угоди.

Одним з найбільш резонансних переходів, здійснених за Annexe 7 ФІФА, став відхід з «Шахтаря» у «Галатасарай» правого вінгера Тете, котрий у серпні підписав повноцінний чотирирічний контракт із грандом турецького футболу, що передбачає опцію пролонгації ще на один сезон. На момент здійснення цієї угоди бразилець був найціннішим гравцем «Шахтаря», якщо покладатися на дані Transfermarkt. Експерти порталу оцінювали Тете у 25 мільйонів євро, і така сума дозволила б «гірникам» із лишком компенсувати усі витрати, понесені в аспекті співпраці з бразильцем, в тому числі повернути 15 мільйонів євро, сплачені «Греміо» у лютому 2019-го в якості відступних при трансфері.

Але керівники «Галатасарая» зайняли чітку та жорстку позицію – жодних виплат «Шахтарю» за Тете стамбульський клуб робити не буде, навіть незважаючи на звернення «гірників» до Європейського суду з прав людини. Президент «левів» Дурсун Озбек, коментуючи інформацію зі ЗМІ щодо юридичних нюансів навколо переходу Тете, категорично заявив: «Трансфер Тете законний! Якби це було не так, Турецька футбольна федерація не дозволила б йому грати».

Насправді «Галатасарай», незважаючи на протидію з боку «Шахтаря», дійсно зумів отримати трансферний сертифікат на Тете, що дозволило стамбульцям заявити вінгера для участі як у внутрішніх турнірах, так і на Лігу чемпіонів. Проте, судячи з усього, особливих ​​радощів керівництву та вболівальникам «левів» ця обставина так і не принесла. Все через те, що Тете у 16 офіційних матчах за «Галатасарай», проведених на поточний момент у сезоні-2023/24, відзначився лишень 1 забитим м'ячем та 2 гольовими передачами. 3 результативні дії за 764 хвилини, проведені на полі, - це зовсім не ті дивіденди, на які розраховували в турецькому гранді.

Справа в тому, що влітку нинішнього року з «Галатасарая» у «Астон Віллу» пішов 24-річний італієць Ніколо Дзаньоло – півзахисник, котрого якимось вітром занесло до турецької Суперліги на початку року, і який у другій частині минулого сезону зумів проявити себе в таборі левів» з найкращого боку. Зокрема, у чемпіонаті Туреччини-2022/23 Дзаньоло у 10 матчах встиг забити 5 м'ячів, чим суттєво допоміг «Галатасараю» у боротьбі за чемпіонство, яке «леви» зрештою благополучно й відсвяткували.

Залишатися у Туреччині й надалі Дзаньоло резонно не побажав, особливо на тлі серйозного інтересу до його персони, який спостерігався під час роботи літнього трансферного вікна. В результаті Ніколо був орендований «Астон Віллою» на один сезон, причому із зобов'язанням викупу за 20+7 мільйонів євро, яке буде активоване при виконанні низки затверджених клубами заздалегідь умов.

Саме в якості заміни для Дзаньоло керівництво «Галатасарая» й підписало Тете до стамбульського клубу. Бразилець був покликаний швидко влитися до лав команди, стати одним із ключових гравців атаки, а також взяти на себе роль та функції бомбардира. Проте із усім цим екс-вінгеру «Шахтаря» в Туреччині впоратися поки що так і не вдалося. У 10 проведених в рамках Суперліги матчів, які Тете зіграв станом на поточний момент, бразилець явно поступається Дзаньоло у ключових показниках ефективності – зокрема, на рахунку екс-вінгера «Шахтаря» тільки 1 результативна передача та горезвісний «бублик» у графі забитих м'ячів, хоча середньоматчовий показник очікуваних голів (xG) в нього становить 0,31…

Не додає оптимізму керівництву та вболівальникам «Галатасарая» ще й той факт, що «Шахтар» продовжує боротися за право отримати реальну фінансову компенсацію за відхід Тете. Зокрема, у ЗМІ раз у раз потрапляють різні деталі суперечки «гірників» із «левами» щодо бразильця, причому деякі з них мають, м'яко кажучи, скандальний характер.

Зокрема, видання Fotospor у вересні повідомляло, що Тете та його агент Пабло Буено підробили документи, необхідні для забезпечення трансферу бразильця у «Галатасарай» за правилами Annexe 7 ФІФА. Гравець та його представник запевняли, що заздалегідь, як і належить, повідомили «Шахтарю» про бажання скористатися цією «лазівкою» на сезон-2023/24. Причому зробив це Тете нібито за допомогою електронної пошти, але переконливих доказів бразилець надати так і не зумів, що разом із запереченням такої інформації з боку «Шахтаря» призвело до початку розслідування від ФІФА.

У жовтні те ж джерело – турецький Fotospor – повідомило ще одну шокуючу для «Галатасарая» новину про Тете. Начебто бразилець перед своїм переходом у «Ліон», який стався у березні минулого року й також відбувся за Annexe 7 ФІФА, підписав нову угоду з «гірниками», аби донецький клуб виплачував йому частину заробітної плати, оскільки «ткачі» брати на себе зобов'язання із задоволенням фінансових апетитів бразильця в повному обсязі категорично відмовлялися. Ця обставина має накладати на Тете певні зобов'язання – зокрема, при продовженні дії Annexe 7 ФІФА було зазначено, що користуватися нею мають право лише ті легіонери українських клубів, які не підписували нових трудових угод після 7 березня 2022 року. Як розцінювати в такому разі домовленість Тете із «Шахтарем» від 31 березня минулого року, і чи мала вона місце бути насправді – питання, на яке однозначної відповіді досі не дали ані у донецькому, ані у стамбульському клубах…

Але справжній удар під дих «Галатасарай» отримав зовсім нещодавно. 14 листопада все те ж таки видання Fotospor проінформувало, що «Шахтар» нарешті домігся згоди від «Тоттенхема» на виплату компенсації у розмірі 6,5 мільйонів євро за перехід ізраїльського вінгера Манора Соломона, який стався влітку цього року. Цю угоду «шпори» також провели за Annexe 7 ФІФА, й спершу не збиралися нічого компенсувати «Шахтарю», але в процесі переговорів між клубами англійці змінили позицію та вирішили не доводити ситуацію до судових розглядів, а залагодити суперечку полюбовно.

Для «Галатасарая» таке рішення «Тоттенхема» виявилося абсолютно неприйнятним, оскільки створює певний прецедент на користь «Шахтаря». У стамбульському клубі, як і раніше, відмовляються від будь-яких виплат на користь «гірників», наполягаючи, що брали Тете «абсолютно законно» й усі умови при організації цього трансферу виконали в повному обсязі.

Швидше за все, якщо домовленості між «Галатасараєм» та «Шахтарем» щодо Тете так і не буде, то суперечка між клубами стосовно бразильця розглядатиметься у ФІФА. «Гірники» наполягають, що в цьому випадку варто вести мову про компенсацію у розмірі 150 мільйонів євро, адже саме така клаусула була в контракті вінгера, який виявився розірваним саме з вини самого Тете та «Галатасарая». Очевидно, що подібної суми на користь українців ФІФА не присудить, але й абсолютно безкоштовно, схоже на те, що бразилець стамбульському клубу не дістанеться.

Враховуючи юридичні перипетії, а також відверто непереконливу з точки зору результативності гру Тете за «Галатасарай», в турецькому гранді готові піти навіть на радикальний крок. Зокрема, за нашою інформацією, наразі «леви» роздумують над тим, щоб у січні спробувати продати Тете, що дозволить їм позбавитися проблеми виплат компенсації «Шахтарю», оскільки це питання вирішуватиметься безпосередньо у ході торгів з потенційним покупцем трансферних прав на бразильця.

Серед варіантів може бути й популярний нині серед бажаючих як слід заробити «саудівський вектор». Зокрема, ще у травні повідомлялося, що інтерес до Тете виявляє «Аль-Хіляль» – клуб, який здатний розрубати «претензійний вузол» між «Шахтарем», «Галатасараєм» та ФІФА, використовуючи ультрасучасну зброю всіх часів та народів – гроші.

Як би там не було, а підписання Тете, який на даний момент є найдорожчим футболістом турецької Суперліги за оцінками аналітиків Transfermarkt (24 мільйони євро), не принесло «Галатасараю» миттєвого результату та користі. У бажанні отримати цінного виконавця без виплати компенсації його клубу турки забули про народну мудрість, яка стверджує, що безкоштовний сир може бути тільки у мишоловці. В неї «Галатасарай», схоже, й потрапив, як би не хотілося визнавати цього Дурсуну Озбеку та іншим керівникам стамбульського гранда. Втім, вони ще напевно спробують якось виплутатися з усього, що сталося, а це означає, що попереду на нас чекає далеко не одна серія цієї захоплюючої «мильної опери», що загрожує піти стопами не менш скандальної та неймовірно розтягнутої у часі «справи Матузалема»…

Оцініть матеріал
(48)
Повідомити про помилку

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть

Налаштувати стрічку
Налаштуйте свою особисту стрічку новин

ВАС ЗАЦІКАВИТЬ

Турнірна таблиця УПЛ після перемог Шахтаря та Динамо у перенесених матчах
Футбол | 02 травня 2024, 06:20 4
Турнірна таблиця УПЛ після перемог Шахтаря та Динамо у перенесених матчах

Між Шахтарем та Динамо зберігся інтервал у 4 очки за 4 тури до фінішу

Еліна СВІТОЛІНА: «Моє рідне місто Одеса під атаками вже багато днів»
Теніс | 02 травня 2024, 07:51 14
Еліна СВІТОЛІНА: «Моє рідне місто Одеса під атаками вже багато днів»

Перша ракетка України розповіла про важливість роботи свого благодійного фонду

Коментарі 14
Введіть коментар
Ви не авторизовані
Якщо ви хочете залишати коментарі, будь ласка, авторизуйтесь.
Віктор Коробка
На жаль, талант дається не тільки хорошим людям. Але хитрожопість рано чи пізно буде покарана.
Serhii P.
Хто його купить, навіщо зайві проблеми?
lenares85
Тете був швидкий потужний вінгер нехватило часу Луческу його розкрити , то б він пішов би в топ клуб
samird
Пригадується, як деякий час назад окремі персоналії на цьому сайті з піною у рота доказували, який він крутий. Писали про 100 мільйонів, Баварію, Барселону, Реал і т.д., і що Циганков йому не рівня. Смішно було це читати. І ось час все розставив по своїх місцях. Де Циганков, і де Тете. Певні здібності, це ще далеко не все. Головне щоб був певний комплекс якостей. 
Brian
Пускай возвращаеться в Шахтёр. В нынешнем составе лишним не будет.
🔱Avtoigor🔱
Леша поміняй заголовок
🔱Avtoigor🔱
Якось смішно читати
NoMad
Чергове іржаве дно)
prorok
Сливченко опять облажался писать стоя для него это бред .