Підтримати українських військових та людей, які постраждали через війну

Bellator
| Оновлено 18 листопада 2023, 21:31
4388
1

Амосов все ж програв. Джексон – занадто великий, довгорукий та потужний

Без шансів для українця. Шкода

| Оновлено 18 листопада 2023, 21:31
4388
1
Амосов все ж програв. Джексон – занадто великий, довгорукий та потужний
Print Screen

У ніч з 17 на 18 листопада у Чикаго, США відбувся другий захист титулу чемпіона Bellator українцем Ярославом Амосовим (27-1). Його опонентом став представник Ямайки Джейсон Джексон (17-4). Не тільки суперником, а й першим бійцем, який таки побив Амосова у клітці.

В українського спортсмена не виходило нічого. А його суперник одночасно з цим провів ідеальний поєдинок

Джексон стримав слово. Зробив для перемоги абсолютно все.

Українець Ярослав Амосов ніколи не був занадто яскравим бійцем. Він не розмовляє багато, не запалює на прес-конференціях. Його спілкування з суперниками виключно товариське – це головна фішка його дуелей поглядів, а не агресія та запал.

У клітці у нього немає фішок. Ярослав не б’ється так, що розлітається кров по всьому октагону, не бореться безупинно, не має яскравої ударної техніки. Але перемагає, і перемагав довго.

Амосов дебютував у професійному ММА ще у 2012 році і з того моменту до сьогодні його ніхто не міг побити. Чому ж так? Останні поєдинки українця показали, що він чудовий універсал і прекрасно навчається. Одне випливає з іншого. Якщо бути геть точним – перше випливає з другого.

Ярослав зміг навчитись ударної техніки на тому рівні, який не дано засвоїти дуже багатьом борцям. Дуже часто ударна техніка борців зводиться до силової навали, в якій вони отримують те, що їм треба, через свою потужність. Таке справді важко витримати, але все ж ударна техніка – трошки про інше.

Амосов навчився бути точним та багатоударним. А ще навчився комбінувати удари і це останнім часом виглядало дуже добре. Рухи на ногах, атаки, в яких Ярослав зв’язує руки з ногами та колінами. Іноді навіть ліктями. Це красиво.

Але й про боротьбу не варто забувати. Базовий борець Амосов саме цим здобув собі і титул, і авторитет. Все ж, бореться він міцно. Чіпляється за опонента і тягає, поки в того не закінчаться усі сили.

На жаль, жодна з цих навичок цього разу не допомогла Амосову. Він не зміг бути кращим у стійці. Не зміг не те що побороти, а й хоча б щось вдіяти з Джексоном у партері. Та й не тільки у партері, а й загалом у боротьбі. Чи то Джейсон такий крутий, чи то Ярослав у цей день мав проблеми, чи то все разом. Але факт є – перша поразка в кар’єрі Амосова відбулась.

Причому, все пішло не так одразу. Представник Ямайки виглядав у клітці занадто великим та потужним. Широченна спина, довжелезні руки і постійний пресинг точно не сподобались українцю. Джексон пер вперед, бив аперкот правою рукою й влучав. Та й загалом майже у кожному епізоді розмінів претендент мав кращий вигляд.

Амосов розумно зважив ці обставини і пішов боротись. Перший прохід, другий прохід – нічого не працює. Джейсону вистачало навичок та одночасно сили, щоб зупинити Ярослава. Українець завжди відзначався не тільки силою, а й розумом у боротьбі. Він вміє розкручувати суперників і таки проводити тейкдауни. Але тільки не у випадку з Джексоном, який парирував усе.

Добре, у першому раунді не вдалось. Можливо, вийде змінити план у другому і зачепитись? Не вийшло. Джейсон так само контролював ситуацію, дистанцію і навіть особисто суперника, який вважався фаворитом до зустрічі.

Особливо погано для українця в ціль лягав аперкот. Джексон готувався і не брехав, коли казав, що він давно дивився бої Амосова і готувався саме під нього. Аперкоти працювали, правий прямий теж працював. Як і унеможливлення боротьби.

Джейсон Джексон до сьогоднішнього дня не вигравав достроково з 2018 року. Одночасно з цим, Ярослав Амосов не програвав в принципі, а пропущені удари у попередніх поєдинках переносив дуже добре. Проте саме сьогодні ті удари ямайського спортсмена ще з другого раунду здавалися страшними. Заходило ще й коліно. І назустріч, і, особливо, у клінчі. Дуже небезпечно.

Третій раунд розпочався з чергового аперкоту від претендента. Реакція Амосова дала зрозуміти, що йому важко. Він навіть не захитався, з нього просто неначе забрали сили. Раз – влучання, і Ярослав не розуміє, що робити далі, якщо нічого не працює.

А не працювало дійсно нічого. Довгі руки зустрічали чемпіона та діставали, коли Джексон йшов вперед. Тринадцять намагань провести тейкдаун так і залишились намаганнями.

Спочатку здавалось, що нокаут – питання часу. Потім виявилось, що не здавалось. Черговий правий таки похитнув Амосова, а Джейсон просто закінчив справу.

І що тепер?

Джейсон Джексон став чемпіоном Bellator на їхньому 301-му турнірі. Можливо, одному з останніх. Принаймні, у тому форматі, який є зараз. Річ у тім, що промоцію вже давно може бути продано. Про це перемовини ведуться не один день чи місяць.

Восени 2023 року журналіст Зулліно написав наступне:

«Щойно отримав ще одне повідомлення, яке підтверджує, що «PFL купує Bellator». З огляду на все, це відбувається прямо зараз. Я б сказав, що ми дуже близькі до офіційного оголошення.

Крім того, намагаючись зрозуміти, як це буде відбуватися, я чув, що буде дві різні ліги».

Тож, що буде з промоцією, незрозуміло, але зміни відбудуться точно. Вкрай рідко такі довгі перемовини закінчуються взагалі нічим.

Амосов ще повернеться. Йому всього 30 років і ця поразка не робить його сильно гіршим бійцем. Просто сталася поразка більшому опоненту, який роками готувався до тебе.

Реваншу може й не бути. І точно треба подумати, чи він потрібен, враховуючи те, як пройшов поєдинок. Навіть мова не про моментальний реванш, а загалом. Занадто Джексон великий, сильний та довгорукий. Важко уявити, чому може такому новому навчитись Амосов, щоб перемогти.

З іншого боку, можливо, у підготовці чи фізичній формі Ярослава були проблеми. Тоді ясно, і є сенс думати про друге протистояння. Але це відомо тільки Амосову і треба тричі подумати, на кого тепер рухатись.

Та і загалом, чи рухатись кудись в рамках саме цієї промоції.

Оцініть матеріал
(26)
Повідомити про помилку

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть

Налаштувати стрічку
Налаштуйте свою особисту стрічку новин
Коментарі 1
Введіть коментар
Ви не авторизовані
Якщо ви хочете залишати коментарі, будь ласка, авторизуйтесь.
Anhel
Цікава аналітика, друже. Читати було дуже захопливо. Як на мене в даному випадку можна провести паралелі з чемпіонським боєм Володимира Кличко і Тайсона Ф'юрі. Проте, як на мене, між цими протистояннями є одна досить суттєва відмінність. Володимир на день поєдинку вважав що його перемога буде невідворотньою (та й букмекери робили ставку саме на чемпіона). За моїми спостереженнями Ярослав ставився до претендента більш шанобливо. А спільною проблемою обох чемпіонів стали габаритніші суперники.