Підтримати українських військових та людей, які постраждали через війну

Bellator
| Оновлено 22 листопада 2023, 02:08
2691
2

Амосов вдруге захищатиме титул у 2023-му. Суперник – універсал з Ямайки

Просто не буде нікому

| Оновлено 22 листопада 2023, 02:08
2691
2
Амосов вдруге захищатиме титул у 2023-му. Суперник – універсал з Ямайки
Getty Images/Global Images Ukraine. Ярослав Амосов

У ніч з 17 на 18 листопада у Чикаго, США, український чемпіон Bellator Ярослав Амосов (27-0) захищатиме свій титул у поєдинку проти претендента з Ямайки Джейсона Джексона (16-4).

Другий захист Ярослава з моменту повномасштабного вторгнення рф на територію України. Перший склався для нього просто ідеально, хоча суперник був дуже складний.

Амосов фантастично повернувся після перерви. Але наступний суперник – теж непросте випробування

Ярослав Амосов став чемпіоном колись другої за популярністю та важливістю ММА-промоції Bellator у 2021 році. «Колись» – тому що, судячи з усього, Bellator приходить якщо не кінець, то фінальна трансформація. Скоріш за все, його куплять інші інвестори і неясно, що буде далі. Але про це в якийсь інший раз.

Тоді Амосов переміг Дугласа Ліму. На той момент лідера дивізіону і найміцнішого суперника з доступних. Бразилець вміє боротись, вміє битись і дуже технічно виходить на ті прийоми, які вдаються йому найкраще. Ледь не вийшов на такий і проти Амосова, але, на щастя, Ярослав упорався. І з дисципліною під час поєдинку, і зі спокоєм у кризові моменти, і з усім іншим.

Після цього Ярослав готував захист проти яскравого Майкла Пейджа. Чи не найбільш відомого бійця промоції. Найбільш медійного суперника в кар’єрі Амосова так точно. Протистояння простим не планувалось. Пейдж – габаритний та вкрай яскравий ударник. Але, якщо Ярославу вдалось би пробратись крізь удари суперника, у боротьбі Пейдж точно не впорався б з українцем.

Проте, все зламала повномасштабна агресія російської федерації на території України. Ярослав вступив у найбільш складний бій в житті. Захищав рідний Ірпінь, допомагав евакуйовувати людей та брав участь у звільненні Київщини. А коли її було звільнено Збройними силами України, Амосова відправили розповідати про війну світу.

Getty Images/Global Images Ukraine. Ярослав Амосов (ліворуч) проти Логана Сторлі

Він зробив це й буквально – у кожному інтерв’ю. Й по-іншому – перемогою. На момент повернення Ярослав не бився понад рік, а суперником став Логан Сторлі. Американець, базовий борець та колишній суперник українця. Сторлі дав складний перший бій Ярославу. Добре боровся і теж намагався вийти на прийом. Було непросто. Другий поєдинок після такої перерви теж простим не передбачався. Тим більше, що Логан за цей час переміг якраз того самого Майкла Пейджа.

Але українець здивував. Це був чи не найкращий його перформанс у Bellator. По-перше, прекрасна ударна техніка. Безупинні атаки, багато-багато ударів, які просто не давали дихати Сторлі. Логан не вивіз розмінів, не зміг потягатись на жодній з дистанцій для атак. Цікаво, наскільки Амосов став кращим з першого бою. Майже неймовірно, враховуючи обставини.

У боротьбі Логан теж нічого не зміг показати. Жодного проходу, намагання перевести. Нічого. Ярослав контролював все, працював розумно, жорстко та точно. Дивом тут є тільки те, наскільки терплячим виявився американець. Переніс п’ять страшенних для себе раундів, вистояв, але програв рішенням суддів.

Другий бій за рік для Амосова обіцяє бути не менш складним, ніж передбачалось протистояння проти Сторлі. Навіть попри те, що, якщо дивитись на рекорди, різниця між Ярославом та Джейсоном Джексоном – гігантська.

Але все не так просто. Востаннє представник Ямайки програвав ще у 2019 році – Еду Руту рішенням суддів. Востаннє програвав достроково аж у 2017 році – тоді Кайл Стюард добився перемоги технічним нокаутом у другому раунді.

З 2019 року Джексон не програв жодного поєдинку. При цьому у нього так само жодної перемоги у поєдинку, що завершився б достроково. Шість боїв – шість рішень суддів. З них лише одне п’ятираундове протистояння.

Головна перемога Джейсона за цей час – безумовно, над Дугласом Лімою. Звісно, бразилець влітку 2022 року – вже не той, що за рік до цього. Але ім’я та міць лишились і побити його – важливе досягнення. Та й доволі упевнено пройти п’ять раундів – теж. Чудовий тест просто перед Амосовим. За право битись проти Амосова.

Хто фаворит?

Амосов із запасом. На українського чемпіона можна поставити з коефіцієнтом 1.25. На претендента з Ямайки – з коефіцієнтом 4.00.

У чому перевага Амосова? Практично у всьому. Він молодше на три роки – Ярославу 30, а супернику 33 роки. Він – непереможений чемпіон, в якого є мотивація. Перемоги Амосова – майже те ж саме, що й перемоги Усика. Вони дають додатковий імпульс народу України хоча б на деякий час у такі складні часи.

Ярослав уміє все. Навіть маючи базу саме боротьби, Амосов прекрасно проявляє себе у стійці. Б’є багато, не розмашисто, як це буває з борцями, і доволі точно. Розуміє, як будувати ту саме атаку і для чого вона потрібна, а не просто йде вперед, щоб перевести суперника у партер.

Ярослав дуже збалансований боєць без перегинів в якийсь із боків. Саме тому його універсалізм приносить стільки труднощів суперникам. Вони просто не знають, як їм підлаштуватись під суперника, який хороший у всьому.

Джексон – це практично те ж саме. Він вміє і боротись, і битись. Ямайський спортсмен дуже пластичний. Дотягнутись до нього непросто, добре контратакує у стійці. Але й поборотись може і вміє. Чи кращий він хоча б у чомусь за Амосова? Можливо, швидший в ударах. Точно більш пластичний.

Чи може щось побити такого суперника? Саме техніка Амосова, коли він пре на суперника, але з розумом, і методично розбиває.

Чи може щось зупинити Амосова? Техніка Джексона здатна. Упіймати він може кого завгодно. Інше питання, чому, якщо інші більш потужні панчери не похитнули Ярослава, варто розраховувати на те, що людина, яка не нокаутовує нікого з 2018 року, зможе це зробити?

У будь-якому випадку, цікаво. Хороший мікс стилів та Амосов, який ніколи не дає сумувати. Чудовий поєдинок. Шкода тільки, що не дуже медійний. Ярослав заслуговує більшої уваги.

Оцініть матеріал
(7)
Повідомити про помилку

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть

Налаштувати стрічку
Налаштуйте свою особисту стрічку новин

ВАС ЗАЦІКАВИТЬ

Реал відмовився виконувати важливе побажання Луніна. Андрій залишить клуб?
Футбол | 27 квітня 2024, 09:42 16
Реал відмовився виконувати важливе побажання Луніна. Андрій залишить клуб?

«Королівський клуб» не хоче платити українцеві бажану зарплату

Де дивитись онлайн матч чемпіонату України Дніпро-1 – Динамо Київ
Футбол | 27 квітня 2024, 03:03 0
Де дивитись онлайн матч чемпіонату України Дніпро-1 – Динамо Київ

Поєдинок 26-го туру УПЛ відбудеться 27 квітня о 13:00 за Києвом у Дніпрі

Коментарі 2
Введіть коментар
Ви не авторизовані
Якщо ви хочете залишати коментарі, будь ласка, авторизуйтесь.
petroif
Буде трансляція?
RoNIkyo
Вболіваємо!!!