Підтримати українських військових та людей, які постраждали через війну

Чемпіонат Європи
| Оновлено 16 листопада 2023, 16:50
7744
19

Спаринг проти Лехії – для галочки

Валерій Василенко – про доцільність контрольного матчу «синьо-жовтих»

| Оновлено 16 листопада 2023, 16:50
7744
19
Спаринг проти Лехії – для галочки
УАФ

Шостого листопада головний тренер збірної України Сергій Ребров в одному зі своїх інтерв'ю зазначив, що напередодні матчу проти збірної Італії «спаринг не потрібен, але УЄФА каже нам, що ми маємо провести цю контрольну гру».

Проти кого – Сергій Станіславович ні тоді, ні після не уточнив. І питання «повисло в повітрі», обростаючи домислами.

Цікаво, що вперше про можливість проведення контрольного матчу збірної України напередодні офіційної гри проти «Скуадри адзурри» (нагадаю, що на відміну від італійців, українці пропускають найближчий тур відбору на Євро-2024) оголосило не офіційне джерело УАФ, а журналіст Віктор Вацко. За його словами, УЄФА з подачі італійської асоціації «схиляв» нашу збірну до спарингу проти команди Лаосу, але Ребров був дуже проти.

І щоб не грати проти Лаосу, але все-таки задовольнити запити Європейського футбольного Союзу, і було прийнято компромісне рішення - зіграти у Гданську, де базується наша збірна, проти тамтешньої «Лехії».

Трохи пізніше виявилося, що «примус» від УЄФА – не просто примха чи бажання йти на поводу у чинного чемпіона континенту. Наполегливо рекомендуючи Україні провести товариський поєдинок, футбольні чиновники у такий спосіб скоріше «дотримувалися букви закону», ніж її порушували.

З'ясувалося, що всі асоціації, які входять до УЄФА, мають провести за календарний рік щонайменше десять поєдинків. Це потрібно для того, щоб виконати умови колективного договору про співпрацю, що передбачає відповідальність перед спонсорами, і, як наслідок, є підставою для фінансових виплат усім національним асоціаціям.

З урахуванням матчу проти Італії, реєстр поєдинків збірної України цього року налічуватиме дев'ять ігор. Отже, недобір. І ось щоб хоч якось вийти із ситуації, і було організовано спаринг проти «Лехії».

УАФ

Однак, з іншого боку, чи буде цей контрольний матч враховано як «заліковий» в анналах УЄФА? А ось це навряд. Тому що його буде проведено за «зачиненими дверима» (але не це навіть головне), і в ньому можна буде проводити кожній із команд по десять замін.

Якщо ви пам'ятаєте, аналогічний двобій навесні «синьо-жовті» провели проти англійського «Брентфорда». І він, якщо вірити джерелам, до заліку УЄФА не ввійшов. Отже, і гра проти «Лехії» туди теж не увійде.

Виникає цілком логічне питання: а як тоді бути, щоб вийшло десять матчів на рік? Проводити ще один товариський поєдинок після матчу з Італією? А якщо не проводити, то УАФ отримає від УЄФА платежі солідарності?

На жаль, ці та інші питання поки що залишаються без відповідей. УАФ із цього приводу зберігає аж ніяк не горду мовчанку. Та що там казати, якщо першу підтверджену інформацію про спаринг проти «Лехії» вдалося почути/прочитати від польської сторони. А потім її, цю інформацію, продублював в режимі «між іншим» офіційний сайт УАФ.

Мовляв, «продовженням тренувального процесу стане спаринг із гданською «Лехією», що відбудеться на міській арені. Ця зустріч має суто підготовчий характер, тому відбудеться за зачиненими дверима».

Ну, і на цьому спасибі. Хоча, якщо чесно, вся ця метушня навколо звичайного спарингу збірної пахне відверто погано. Якби спочатку була чітка офіційна інформація щодо цього, не було б необхідності будувати конспірологічні версії, не було б необхідності шукати в темній кімнаті чорну кішку. Та просто не було б потреби метати камінь у город нашої федерації.

Що ж стосується безпосередньо «товарняку» проти польського клубу, то в даному випадку дозволю собі лише одну ремарку. Ребров сто разів має рацію – ця гра його команді не потрібна. Але оскільки ця гра все одно відбудеться, її потрібно провести в максимальному економ режимі. І на мінімальних обертах. Не використовуючи взагалі гравців основи (тих, хто точно вийде проти Італії у старті), давши можливість «прогулятися полем» гравцям запасу та ротації.

Головне у спарингу проти «Лехії» – його провести. І закінчити без травм та пошкоджень, щоб без втрат та у хорошому тонусі підійти до вирішального поєдинку року.

Оцініть матеріал
(67)
Повідомити про помилку

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть

Налаштувати стрічку
Налаштуйте свою особисту стрічку новин
Коментарі 19
Введіть коментар
Ви не авторизовані
Якщо ви хочете залишати коментарі, будь ласка, авторизуйтесь.
Alex T
Ой та все норм, полудубль если не дубль выставить да заодно посмотреть на фоне слабого противника кто чего стоит, так что лишним не будет, а на макароны уже наисильнейший состав, ведь пора уже наконец нормально с ними сыграть?!
Иван Качура
Виставити дублерів, нехай себе покажуть. 
Андрей Залищук
хай другий склад побігає, а цей матч і правда для галочки за великим рахунокм, якби Ребров хотів спаринг нормальний, то вибрав би якусь сильну команду
🔱Avtoigor🔱
Як на мене нічого поганого в цьому немає, нехай побігають, потренуються. Вся ця історія з обов'язковим спарингом виглядає дещо абсурдно, але з другого боку - це що якось пагано вплине на команду? Що вони бояться, чи кого? Погано лише те, що ми не зможемо подивитись на гру, якась коспірологія.
DK1961
Павелкинская мафия еще раз доказала свою полную импотентность. Когда Григорий Суркис был вице-президентом УЕФА (при Платини), он принес Украине проведение ЧЕ-2012 и финал международного кубка УЕФА в Киеве. При павелкинском ПРИСУТСТВИИ в исполкоме УЕФА имеем:
1. Кражу ОПГ УАФ денег от УЕФА на свои личные цели.
2. Дисквалификацию молодежки (сами знаете "за что").
3. Цирк с короновирусом в совместном исполнении Швейцарии и ОПГ УАФ (при полном попустительстве мафии УЕФА).
4. Неумение считать до десяти (нынешний случай).
Продолжить?...Зато ржавые могут за время павелкинского присутствия во главе ОПГ УАФ похвастаться полным отсутствием объективного судейства в своих матчах и максимальной благосклонностью ОПГ УАФ при переносе игр в чемпе Украины.
AutumnBridge
"Выяснилось, что все ассоциации, входящие в УЕФА, должны провести за календарный год не меньше десяти поединков." 
 Из этой фразы абсолютно не видно привязки к отборочному турниру, в
котором играет Украина.   У нас что мало друзей?   Та сыграли бы с
Молдовой сразу 2 матча и пусть ещё нам  доплачивают.
Артур Отаманчук
можна й не виходитиь на поле, хай засчітують технічєскє пораженіє ПХ
Виктор Алтухов
Справа у тому, що всі збірні під час любої сесії проводять по два матчі і у кожної хбірної однакове навантаження. В даному випадку Італія грае і перший і другий матч, а ми перший відпочиваємо і, хвичайно, італійцям це не подобається, як не подобалося б нам в з-воротному випадку, шуму було б багатою. При непроведенні цієї гри і, навіть, при проведенні не із збірною, наша команда виглядає некрасиво.