Підтримати українських військових та людей, які постраждали через війну

Англія
| Оновлено 16 листопада 2023, 12:38
14000
25

Час спробувати? Зінченко може вирішити проблеми Арсенала в півзахисті

The Athletic – про можливу нову роль для Олександра Зінченка в «Арсеналі»

| Оновлено 16 листопада 2023, 12:38
14000
25
Час спробувати? Зінченко може вирішити проблеми Арсенала в півзахисті
Getty Images/Global Images Ukraine. Олександр Зінченко

Невже відповідь на проблему «лівої вісімки» «Арсенала» знаходиться прямо під носом у Мікеля Артети?

Олександр Зінченко – лівий центральний півзахисник збірної України. На початку минулого сезону Артета навіть назвав його «півзахисником, який грає на позиції захисника».

І все ж, через 16 місяців після початку кар'єри в «Арсеналі», Зінченко все ще чекає свого першого виходу на поле в півзахисті. В умовах, коли ніхто не зайняв місце, що звільнилося після відходу Граніта Джаки, а Артета, схоже, дедалі більше турбується з приводу оборонних можливостей Зінченка, такий варіант варто спробувати.

У нещодавньому переможному матчі проти «Бернлі» (3:1) внаслідок перестановки, спричиненої червоною карткою Фабіо Вієйри, Зінченко ненадовго перемістився на вищу позицію. Це впало в око тільки тому, що досі Артета так неохоче використовував Зінченка на більш високій позиції.


Getty Images/Global Images Ukraine. Олександр Зінченко

Мабуть, на це у тренера «Арсенала» є свої причини. Пеп Гвардіола під кінець кар'єри Зінченка в «Манчестер Сіті» виявляв аналогічну стриманість, хоча це можна було пояснити великою кількістю варіантів у його розпорядженні – Бернарду Сілва, Ілкай Гюндоган і Родрі. «Арсенал», незважаючи на сильний початок сезону, все ще намагається знайти правильний баланс у центрі поля.

Було зрозуміло, що замінити Джаку буде непросто, навіть якщо літо здалося підходящим моментом для розставання. Він був постійним гравцем основи в команді Артети і виблискував у більш атакувальній ролі, яку він займав у минулому сезоні.

«Арсенал» за великі гроші підписав Кая Хаверца в надії, що він зможе виконувати цю роль. Будучи більш природженим атакувальним гравцем, Хаверц мав привнести якість гри в останній третині поля і вміння завершувати атаки.

Поки що цього не сталося. У минулому сезоні на цей момент Джака забив чотири голи і віддав три результативні передачі. Хаверц поки що не забиває з гри і має всього одну результативну передачу.

Вієйра був покликаний скласти конкуренцію Хаверцу. Після року акліматизації в англійському футболі можна було сподіватися, що португалець заграє в сезоні 2023/2024, але він загалом не виправдав надій, і триматчева дискваліфікація, отримана в матчі з «Бернлі», не допоможе йому в цьому.

Протягом більшої частини сезону місце «лівої вісімки» займав Деклан Райс. Попри те, що Райс показав чудові результати, він не почувається тут найкомфортніше. «Моя найкраща позиція – це, напевно, №6», – сказав Райс в інтерв'ю TNT Sports після домашньої перемоги над «Севільєю» (2:0). «Розбивати гру суперника і приймати м'яч із глибини».

Граючи з Райсом на позиції №8, «Арсенал» також скорочує кількість потенційних опорних півзахисників. Випускаючи Райса і Жоржиньо в основі, в запасі залишається тільки Мохамед Ельнені. З огляду на те, що Томас Парті, як очікується, вибув до 2024 року, а період дуже напруженого графіку наближається, Райсу і Жоржиньо було б корисно ділити ігровий час.

Якщо поспостерігати за Зінченком у збірній України, то його придатність до ролі півзахисника очевидна.

Одна з його оборонних рис полягає в тому, що, оскільки він часто протистоїть суперникові, який сильніший або швидший за нього, він схильний до агресії і ризикує, вступаючи у відбір агресивно і високо. У разі невдачі він може залишити тили оголеними.

У півзахисті це було б менш небезпечно і потенційно більш продуктивно. Наведемо приклад із матчу України з Уельсом у червні 2022 року.

Зінченко висувається високо і відбирає м'яч у Джо Аллена за 30 метрів від воріт.

Потім він просувається вперед і завдає удару на підступах до штрафного майданчика. Це хрестоматійна гра в півзахисті.

Якщо у Джаки і був недолік, то він полягав у тому, що йому не вистачало швидкості та спритності в перевантажених зонах поля. Однак саме там Зінченко часто проявляє себе з найкращого боку.

У цьому прикладі проти збірної Шотландії йому протистоять вісім гравців суперника, які обороняються дуже вузько.

Він прослизає між двома захисниками, використовуючи свій контроль і рухи корпусом, а потім прагне проскочити між двома іншими захисниками.

В останній момент, коли здається, що в нього ось-ось відберуть м'яч, він робить тонку передачу на нападника для удару по воротах.

Проникаючий пас Зінченка – це те, що робить його таким цінним гравцем. На половині поля суперника він може бути особливо ефективним. У цьому прикладі проти Вірменії у Зінченка є час і простір у позиції «лівої вісімки».

Михайло Мудрик робить ривок. Зінченко просуває м'яч уперед, а потім віддає ідеально вивірену передачу повз двох захисників збірної Вірменії, і виводить Мудрика на ударну позицію.

Хоча Мудрик і Зінченко не вийдуть разом на стадіоні «Емірейтс» у складі однієї команди, як планувалося колись, уявити собі, як Зінченко віддасть цей пас на Габріеля Мартінеллі, досить легко.

Просування м'яча і паси Зінченка також роблять його ефективним гравцем у перехідних фазах. Коли Шотландія намагалася зрівняти рахунок у компенсований час, Зінченко виграв єдиноборство біля штрафного майданчика.

Потім він протягує м'яч уперед на 30 ярдів, після чого віддає пас на форварда «Жирони» Артема Довбика.

Усі ці якості – те, чого бракує «Арсеналу» в півзахисті, і тріо Райс, Зінченко та Мартін Едегор матиме баланс взаємодоповнюючих навичок.

На цей аргумент є і контраргумент. Перевага Зінченка, мабуть, у тому, що, отримавши свободу дій, він може робити всі ці речі – нібито з позиції лівого захисника. У командній розстановці він може бути лівим захисником, але, коли «Арсенал» володіє м'ячем, він уже є додатковим півзахисником.

Це так, але потрібно враховувати дві фази гри. Зінченко може бути півзахисником, коли «Арсенал» володіє м'ячем, але без м'яча він зобов'язаний оборонятися.

І хоча його недоліки як захисника іноді перебільшують, у Артети все ж є деякі побоювання. Він замінив Зінченка на Такехіро Томіясу в перерві матчу проти «Челсі» на «Стемфорд Брідж» (нічия 2:2), і згодом японець виходив на поле в матчах Ліги чемпіонів проти «Севільї» та АПЛ проти «Ньюкасла».

Чи то через побоювання з приводу його нестабільності в обороні, чи то через фізичну слабкість, Зінченко провів повні 90 хвилин лише у двох із 16 своїх матчів цього сезону.

Придбаний влітку Юррієн Тімбер почав сезон на позиції лівого захисника, нібито підміняючи Зінченка, але травма хрестоподібних зв'язок вивела його з гри. Якби Тімбер залишився в строю, можливо, Зінченко зіткнувся б зі ще більшою конкуренцією за місце на позиції крайнього захисника.

У деяких матчах Зінченко може грати на позиції флангового захисника, як, наприклад, у нещодавній перемозі над «Бернлі», де «Арсенал» завжди домінував у володінні м'ячем, але якщо Артета розглядає можливість дати більше ігор Томіясу та, в кінцевому підсумку, Тімберу, то це звільнить українцеві місце в півзахисті.

Перші кілька місяців сезону «Арсенал» намагався знайти заміну Джаці, і Зінченка, безумовно, варто спробувати.

Якщо не зараз, то коли?

Джеймс МакНіколас, The Athletic

Переклад і адаптація – Олег Дідух

Оцініть матеріал
(30)
Повідомити про помилку

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть

Налаштувати стрічку
Налаштуйте свою особисту стрічку новин

ВАС ЗАЦІКАВИТЬ

ФОТО. Чи був офсайд? Оприлюднено чіткий кадр перед другим голом Реала
Футбол | 09 травня 2024, 00:10 2
ФОТО. Чи був офсайд? Оприлюднено чіткий кадр перед другим голом Реала

Хоселу оформив дубль у ворота Баварії після пасу Рюдігера та вивів команду у фінал ЛЧ

Анчелотті оцінив божевільний матч із Баварією, в якому Лунін пропустив гол
Футбол | 09 травня 2024, 01:40 2
Анчелотті оцінив божевільний матч із Баварією, в якому Лунін пропустив гол

Реал Мадрид вибив мюнхенців у півфіналі Ліги чемпіонів 2023/24

Коментарі 25
Введіть коментар
Ви не авторизовані
Якщо ви хочете залишати коментарі, будь ласка, авторизуйтесь.
introvert
Колись писав на цьому сайті буквально те ж саме. Здається, після програного матчу проти Ланса, в якому Зіна результативно помилився. І, якщо не помиляюсь, мені, як і Міші з Закарпаття сьогодні, тоді активно заперечував Восьминіг)
Можливо, Сашко і не зможе проявити себе на позиції чистої шістки аба вісімки. А можливо, навпаки. Поки Артета не спробує його там, не дізнаємось. В Сіті Гвардіола провернув подібний експеримент буквально один чи два рази - надто давно і надто недовго, щоб робити далекоглядні висновки про неспроможність Зінченка бути корисним у півзахисті. А от його огріхи як захисника очевидні всім і, на жаль, підтверджуються в матчах Арсенала достатньо регулярно. Своїм страхом спробувати щось нове з українцем Артета сам прирікає себе на ходіння по граблях. 
Хоча, якщо чесно, не вірю, що іспанець наважиться змінити амплуа Зіни, спираючись на газетний матеріал.
Romko
Особисто я дуже хотів би побачити Зіну в півзахисті. Правда, в Арсеналі конкуренція на його рідну позицію така серйозна.
Tasha19
Зінченко і так в Арсеналі майже 80-90% матчу грає в півзахисті, і виконує важливу роль в побудові гри. Але коли потрібно, як наприклад в матчі з Ман Сіті,  може зіграти і більш класичного лівого захисника. Щоб судити, як Зінченко буде грати чистого півзахисника, потрібно, щоб він там зіграв певну кількість матчів. Але якщо не буде грати чистого півзахисника, в цьому теж не має ніякої проблеми. Головне щоб травм не було. 
micha(ZAKARPATTJA)
Давно пора. Взагалі не розумію чого його в захисники запхали
Олександр
Зинченко наконецто нашел свою.команду и счастлив в Арсенале .Показыаает прекрасную.игру 
luceorius
 З командами з нижньої частини турнірної таблиці АПЛ в цьому, можливо, і є сенс. А в зустрічах з прямими конкурентами ( матчі за 6 очок ), Зінченко дуже часто виявлівся слабкою ланкою що в захисті, що в півзахисті.
Олександр
Днрщики не могут простить зинченко что он стал не на сторону прокаженных а занял украинскую.позицию.