Підтримати українських військових та людей, які постраждали через війну

Молодіжні турніри
| Оновлено 15 листопада 2023, 17:51
10909
49

Як ми втрачаємо талантів. Чим небезпечний кейс Кузнецова – Кревсуна

Олексій Сливченко – про резонансну історію навколо збірної України U-19…

| Оновлено 15 листопада 2023, 17:51
10909
49
Як ми втрачаємо талантів. Чим небезпечний кейс Кузнецова – Кревсуна
ФК Боруссія Д. Данило Кревсун

З 15 по 21 листопада на Мальті у групі 7 відбудуться матчі кваліфікації на чемпіонат Європи-2024 U-19. Збірна України U-19 зіграє проти Мальти, Косова та Словаччини, і щоб пробитися до еліт-раунду кваліфікації молодим «синьо-жовтим» необхідно фінішувати не нижче другого місця.

Втім, ще до початку відповідальних поєдинків, які наша команда проведе під керівництвом досвідченого Олега Кузнецова, навколо кадрових рішень тренерського штабу юніорської збірної виник серйозний інформаційний галас. Головним чином його «епіцентром» виявився півзахисник дортмундської «Боруссії» U-19 Данило Кревсун, який так і не дочекався запрошення до списку із 21 обраного.

Мати Данила – відома екс-легкоатлетка Юлія Кревсун – навіть відзначилася вельми емоційним постом у Facebook, де повідомила, що футбол не є об'єктивним видом спорту, оскільки тут спортсмен може робити усе від нього залежне, якщо навіть не більше, проте так і не отримати виклик до національної команди.

По суті, увесь спіч Юлії Кревсун став таким собі «каменем у город» Олега Кузнецова, який не включив юного хавбека дортмундської «Боруссії» до складу збірної України U-19 на найближчі матчі. Головному тренеру юніорської команди «синьо-жовтих» довелося відповідати на запитання журналістів, чому виступи Кревсуна за дортмундців були проігноровані при виборі складу, і висновки Кузнецова, відверто кажучи, ввели у ступор переважну більшість вболівальників та оглядачів.

«Просто ми не можемо стежити за усіма гравцями. Дійшла до мене інформація лише буквально два тижні тому, коли ми вже склали усі списки. Ми просто нічого не знали про цього гравця», - заявив Кузнецов.

Getty Images/Global Images Ukraine. Данило Кревсун (праворуч)

Майже одразу проект «ТаТоТаке» повідомив, що за його даними, Данило Кревсун перебував у базі гравців, яких можна задіяти в матчах збірної України U-19 із середини вересня цього року. І якщо довіряти цій інформації, то виходить одне – Кузнецов відверто лукавив при відповіді, намагаючись якимось чином просто «злити» незручне для себе запитання.

А тема Данила Кревсуна справді обіцяє стати вкрай незручною для Олега Кузнецова найближчим часом. Чому юний талант, про котрого Sport.ua уперше розповідав ще у грудні минулого року в аспекті його раннього від'їзду за кордон з академії «Шахтаря» разом із багатьма іншими здібними футболістами, досі опинявся поза увагою селекціонерів та тренерського штабу юніорської збірної України?

Справді, після початку повномасштабної фази російсько-української війни дуже багато молодих талановитих вітчизняних футболістів змушені були залишити батьківщину й податись у пошуках безпечних умов для життя за кордон. Прямо зараз ареал виступів потенційних збірників для команди U-19 простягається від Бразилії до Чехії, причому наші молоді таланти є практично у кожній країні Євросоюзу, та, можливо, для того, аби відстежити їх усіх, технічних можливостей у штабу та селекційного відділу, прикріпленого до команди Кузнецова, справді не вистачає, проте…

Не варто забувати, що Данило Кревсун з літа нинішнього року виступає за дортмундську «Боруссію» U-19, а це один із флагманів сучасного юнацького футболу Німеччини – країни, яка апріорі має перебувати у топі всіх списків скаутів та напрямків для селекційної роботи.

Більше того, у складі нинішньої «Боруссії» Дортмунд U-19 Кревсун є одним із ключових виконавців. Зокрема, на його рахунку 10 поєдинків, 6 забитих м'ячів та 1 результативна передача у зоні Захід Бундесліги U-19. Більш ніж детальна інформація про цього гравця, включаючи широку відеодобірку для аналітичної роботи, є на платформі Wyscout, і за найменшої зацікавленості у Кревсуні тренерський штаб збірної України U-19 мав усі можливості для детального вивчення найсильніших ігрових особливостей Данила.

Зіграв Кревсун і чотири поєдинки у нинішньому розіграші Юнацької ліги УЄФА, де юніори дортмундської «Боруссії» здобули дві перемоги (1:0 – над ПСЖ та 2:1 – над «Ньюкаслом») за однієї нічиєї (2:2 – із «Ньюкаслом») та однієї поразки (1:2 – від «Мілана»). А Юнацька ліга УЄФА – це точно один з головних турнірів-вітрин для молоді на європейському континенті.

Іншими словами, абсолютно об'єктивним є твердження про те, що Данило Кревсун значно більше знаходиться на видноті, аніж деякі його однолітки, які все-таки отримали виклик від Кузнецова до збірної України U-19 на найближчі матчі. Щоб не обходитися загальними фразами, можна навіть навести конкретні приклади – наприклад, чому 18-річного Богдана Мануйлова з іспанського «Сан-Хосе» наші тренери та селекціонери юніорської збірної пригледіли та оцінити зуміли, а Кревсуна, котрий грав на значно вищому рівні і треба відзначати, що робив це більш ніж успішно, залишили «за бортом» із дивною мотивацією на кшталт «не встигли» чи «не встежили»?

Хочеться нагадати тренерському штабу збірної України U-19, що за визначенням у національній команді мають виступати найкращі із найкращих представники країни. Для цього футболістам, про що часто говорять наставники, необхідно виконувати лише одну умову – сфокусуватися на максимально якісній роботі на полі у своїх клубних командах. А решта, як стверджують тренери, є вже їхньою прерогативою – мовляв, добре гратимеш на топовому рівні, до збірної обов'язково викличуть. Однак кейс Кузнецова – Кревсуна якраз демонструє протилежне: на якому ще більш топовому рівні, аніж Юнацька ліга УЄФА та Бундесліга U-19, повинен себе показувати, забиваючи багацько голів, 18-річний півзахисник, аби потрапити до списку запрошених до збірної U-19? Вибачте, але якщо головний тренер національної команди зізнається у тому, що навіть не знав цього виконавця за два тижні до оголошення заявки, то яким чином можна вести мову про дотримання вищезазначеного принципу «у збірній лише найсильніші»?

В ситуації із Кревсуном тішить лише те, що сам хлопець, який по юніорах пройшов непростий шлях від академії «Шахтаря» через «Металіст», харківський «Арсенал», менш відомі вінницькі та київські юнацькі команди, потім повернувся до академії «гірників», щоб звідти перебратися до Німеччини й опинитись у «Боруссії» Дортмунд, для себе чітко вирішив, що виступатиме виключно за збірну своєї батьківщини.

«Завжди мріяв грати за збірну. Я ніколи не зраджу свою батьківщину», – казав Кревсун після переїзду до Європи.

Це означає, що з Кревсуном нам, швидше за все, не загрожує повторення «кейсу Еріка Шуранова» - талановитого форварда, який вирішив таки змінити українське футбольне громадянство на німецьке, причому також не без низки комунікаційних проблем із тренерами наших юнацьких та молодіжних збірних.

Більш того, широкий резонанс вже зчинив тиск на Олега Кузнецова, який заявив, що у разі виходу збірної України U-19 до еліт-раунду кваліфікації на Євро-2024 намагатиметься залучити Кревсуна до складу. Хоча до слів тренера в цьому аспекті все-таки залишається дуже багато запитань…

«Особисто ми можемо переглядати футболістів лише в Україні. Якби нам хтось подзвонив і сказав, подивіться на такого футболіста, то ми б переглянули, а так просто немає можливості. Адже я не можу особисто виїхати до Німеччини й переглядати Кревсуна. Дай Бог нам вдало виступити на Мальті, і на еліт-раунд ми намагатимемося викликати Кревсуна. Намагаємось за всіма стежити, хто грає. Так, може, Кревсуна пропустили, але це не наша вина, бо чисто фізично не встигаємо усіх дивитися», - заявив Кузнецов.

Чому раптом 60-річний Кузнецов, який за віком має законне право вільно залишати територію України у воєнний час, позбавлений можливості особисто оцінити Кревсуна у Німеччині? Чому хтось має дзвонити та говорити тренерам та селекціонерам збірної України U-19, кого переглядати і за ким обов'язково стежити, враховуючи, що гроші за цю роботу отримують саме Кузнецов та його помічники, в тому числі й скаути? Зрештою, чому усе, що зараз сталося довкола невиклику хавбека дортмундської «Боруссії», не є провиною тренерського штабу збірної України U-19? Та чиєю ж провиною це тоді є?

Getty Images/Global Images Ukraine

Очевидно, що список питань можна було б продовжувати та розширювати, і кожне з них виглядало б не менш об'єктивним та адекватним, аніж озвучені вище. Але у контексті цієї теми хотілося б сфокусуватися й на іншому більш об'ємному та масштабному питанні – а скільки потенційно дуже талановитих гравців ми ризикуємо втратити прямо зараз і більше ніколи не побачити у лавах збірних України різних вікових категорій? Коли безліч наших підлітків разом із родинами поїхали від війни, роботу над їх вивченням та наповненням бази свого роду кадрового резерву потрібно лише інтенсифікувати, й абсолютно не важливо, хто стоятиме біля керма національної, молодіжної чи юніорських збірних. Для цього мають бути фахівці або відповідні департаменти всередині самої УАФ, які й відповідатимуть за подібний напрямок, але… Насправді ми бачимо, як усе перекладається на умовного Кузнецова, який лишень вважає, що подібні проколи – це не його провина…

Добре, що за Кревсуна в інформаційне поле вийшла мати – відома спортсменка, погляди та думки якої не можна було не почути. Більше того, якщо вірити інформації з Transfermarkt, то у Данила є вже й вельми серйозні агенти – компанія, клієнтами якої є Джеймс Меддісон, Кінгслі Коман, Рафаель Варан, Сон Хин Мін, Коул Палмер, Кайл Уокер та багато інших відомих у футбольному світі особистостей. Все це, разом із позицією самого гравця, дає надію, що Кревсуна український футбол точно не втратить, і що на прогрес та якісну гру Данила ми зможемо розраховувати протягом найближчих 10-15 років як мінімум.

Але як бути із тими українськими талантами, які відбули за кордон та позбавлені такого «привілею» як зірковий батько чи мати? Над вирішенням цього питання керівникам нашого футболу треба працювати у першу чергу й закривати його вкрай оперативно, інакше нас випередять та швидко встигнуть усе належним чином організувати бельгійці, німці, італійці, угорці, словенці, австрійці, швейцарці, поляки, данці, французи, які просто попрацюють із батьками гравців та підштовхнуть їх до «правильних» висновків щодо кар'єри їхніх синів…

Оцініть матеріал
(37)
Повідомити про помилку

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть

Налаштувати стрічку
Налаштуйте свою особисту стрічку новин

ВАС ЗАЦІКАВИТЬ

Марсель – Аталанта. Прогноз і анонс на матч 1/2 фіналу Ліги Європи
Футбол | 02 травня 2024, 20:51 0
Марсель – Аталанта. Прогноз і анонс на матч 1/2 фіналу Ліги Європи

Поєдинок відбудеться 2 травня о 22:00 за Києвом

Роналду після 30 років забив 424 голи. Скільки у Мессі?
Футбол | 01 травня 2024, 23:38 0
Роналду після 30 років забив 424 голи. Скільки у Мессі?

Кріштіану оформив дубль за «Аль-Наср» у ворота «Аль-Халіджа»

Коментарі 49
Введіть коментар
Ви не авторизовані
Якщо ви хочете залишати коментарі, будь ласка, авторизуйтесь.
vitaha33
Вся країна погрязла в корупції, починаючи з депутатів, воєнкомів і закінчуючи футболом. Шаблій все під себе підім'яв, і всім начхати, що втратимо сильного гравця, їм своя кишеня ближча
Евгений Кожушко
А щоб переглядати футболістів обов'язково треба їздить по стадіонах Європи? Про інтернет трансляції наші тренери чули?🤦‍♂️
Умник
Повторюсь.
Условия жизни за границей сыграет свое.
Свинское отношение к своим же гражданам тоже.
Мы увидим под чужими флагами много игроков.
На одном патриотизме не выедешь.
Нужна системная работа, плюс всеми силами показывать что тебе не пофиг на ребят. 
Swipe
Кузнєцов виявився непрофесійним брехливим лайном - от і всі висновки. А те, що він до сих пір не звільнений, каже лише про те, що його роботодавці з ним одного поля ягоди.
turist86
Чому не додали інфу Володимира Звєрова, про те, що юних футболістів для виклику в збірну переконують співпрацювати з відомим агентом?(Тобто - платити за його послуги).
До речі, колись 19-річного Зінченка постійно викликали з Уфи у національну збірну - для того, щоб він отримав дозвіл грати в АПЛ. Мабуть, агент домовився.
Soyer
Нам бы так переживать за обычных людей,которых ассимилируют европейские страны
О проблеме Кревсуна никто и не вспомнит
coba777
Бардак і корупція, як і усюди(
Ігор Бойко
От доки в нас будуть такі просмеджені совкові дегенерати керувати футболом? Невже нема нормальних прогресивних (не у віці справа) тренерів? Кузнєцов не вміє інтернетом користуватися? Доки буде те савєцке "по-блату"? Мало нам було Фоменка з толєгом тімашчуком???
anacreon
Навіть не важливо як грають. Й так часто  молоді зірочки не виростають у дорослих зірок. Чи навпаки ті, що не сидів по молодіжних збірних - грають добре на дорослому рівні. Тільки час покаже.Але головне загравати всіх цих молодих футболістів, які поїхали за кордон, аби не втратити для збірної, якщо розквітнуть.  Всіх, хто є в серйозних академіях відомих клубів. Бо там в принципі аби кого брати не будуть. Значить бачать можливий потенціал.
Vbolivalnyk-Peter
Навіщо вести оці пусті балачки з "гнилими" відмазками? Просто заявка не безлімітна, і вній крім обов'язкових "пасажирів" у вигляді дітей та родичів наших чиновників та депутатів, має й ще хтось дійсно грати та давати напевно результат. Тому і не запрошують нікого хто "не на очах" оскільки банально для таких юнаків немає місця, оскільки чи заграє чи ні - не варіант, адже таких пасажирів пів команди (ті ж діти та родичі певних осіб)....
Олексій
Хтось справді думає, що він там щось вирішує?
Ставлена фігура без будь яких здібностей та права голосу.
Де він переглядає гравців? Живемо в 21 віці, а в нього немає інформації...
fedd1979
Це не Кузнєцов був тренером такої ж збірної ще до війни, коли через випущеного дискваліфікованого футболіста наші Євро просрали?
Cruyff
Обісралось чергове совкове лайно.
Причому воно впевнене в собі, адже заявити, що не в курсі про талановиту молодь, будучи тренером - не просто так.
prorok
Кузнецов не можешь смотреть где играют и как играют игроки . Иди работай в Дынамо Киев.
VBOLYUVALNIK
Вже так втратили перспективного Еріка Шуранова
Max77
Мабуть у нього не динамівське серце… 
umnuy2
это во всём спорте---будем в ближайшее десятилетие в яме по молодым талантам.Пример Ибрагимович.
Shturmgewehr
Які всі сміливі з-за комп'ютера ображати легендарного футболіста!
І уві сні і на яву за Олега Кузнецова пасть порву!!!
)))
Лига конференций без динамо
Кузнецов это динамовское шубное продажное сердце
Shturmgewehr
Скільки вихованців Боруссія Дортмунд грає в основній команді?...