Підтримати українських військових та людей, які постраждали через війну

Інші новини
| Оновлено 15 листопада 2023, 17:51
18049
2

10 відомих екс-гравців національних збірних, які грають у нижчих лігах

Колись вони були на вершині, зараз задовольняються малим…

| Оновлено 15 листопада 2023, 17:51
18049
2
10 відомих екс-гравців національних збірних, які грають у нижчих лігах
Getty Images/Global Images Ukraine. Джеймі Варді

Футбольна кар'єра – штука досить швидкоплинна. Небагатьом гравцям вдається пробути на вершині, демонструючи стабільно високий рівень виступів, десять або більше років. Переважна більшість професійних футболістів «вистрілює», після чого протягом 5-7 років «пожинає плоди» своєї старанної праці, а потім поступається місцем більш молодим конкурентам.

Завершувати кар'єру колись топові футболісти вважають за краще, як правило, двома шляхами. Частина з них йде на футбольну пенсію безпосередньо з топ-клубу або хоча б з клубу вищого дивізіону, але інші вважають за краще грати фактично до останнього – поки організм не передасть горезвісний «сигнал» про те, що настав час закінчувати. У такому випадку достатньо відомих у минулому футболістів можна зустріти практично будь-де – у Китаї, США, Саудівській Аравії тощо. Але на рівні елітарних дивізіонів цих країн.

Сьогодні ж ми пропонуємо вам згадати десятку відомих екс-футболістів національних збірних, які наразі продовжують виступи у нижчих лігах із так званої європейської топ-5, куди входять Англія, Німеччина, Іспанія, Італія та Франція. Вони давно не перебувають у фокусі уваги більшості ЗМІ, а тому деякі читачі, напевно, могли подумати, що частина з цих футболістів вже давно завершила кар'єру…

Джо Аллен

Вік: 33 роки
Громадянство: Уельс (75 матчів, 2 голи за збірну)
Клуб: «Суонсі» (Чемпіоншип, Англія)

Getty Images/Global Images Ukraine. Джо Аллен

Пік кар'єри Джо Аллена припав на період із 2012 по 2016 роки. У цей час центральний півзахисник виступав у англійській Прем'єр-лізі за «Ліверпуль», причому досить регулярно з'являвся на полі у складі «червоних». Інша річ, що цей період був аж ніяк не найуспішнішим із точки зору завойованих трофеїв для мерсисайдців. У червоній футболці Аллен провів 130 матчів (7 голів, 5 асистів), але так нічого й не виграв.

Після відходу з «Ліверпуля» Аллен шість років виступав за «Сток Сіті», а влітку минулого року на правах вільного агента повернувся туди, звідки в його професійній кар'єрі все й починалося – у «Суонсі». Минулого сезону Джо був важливою фігурою в основному складі валлійської команди в рамках Чемпіоншипу, проте зараз команда навчилася справлятися й без нього, а Аллена на полі побачити можна лише епізодично. Контракт хавбека з «Суонсі» діє до літа 2024-го, коли, ймовірно, співпраця між сторонами і буде завершена. Як вчинить Аллен після цього: завершить кар'єру чи шукатиме нові варіанти із працевлаштуванням? Поживемо-побачимо…

Жеремі Менез

Вік: 36 років
Громадянство: Франція (24 матчі, 2 голи за збірну)
Клуб: «Барі» (Серія В, Італія)

Getty Images/Global Images Ukraine. Жеремі Менез

Жеремі Менезу вдалося вибудувати достатньо успішну кар'єру. Французький вінгер, здатний також зіграти у центрі нападу, встиг пограти за такі топ-клуби як «Монако» (64 матчі, 14 голів, 8 асистів), «Рома» (114/12/19), «Парі Сен-Жермен» (108/18/35) та «Мілан» (46/20/4). Із парижанами двічі перемагав у французькій Лізі 1, а також двічі піднімав над головою Кубок французької ліги.

У 2016 році кар'єра Менеза потихеньку пішла на спад. З того часу він встиг пограти за «Бордо», «Антальяспор», мексиканську «Америку», «Париж» та «Реджину», а в липні цього року підписав контракт із «Барі», який виступає в італійській Серії В. На жаль, але в новій команді Менез встиг провести лише один поєдинок (ще у серпні), після чого отримав травму хрестоподібних зв'язок коліна та надовго вибув із гри. За попередніми прогнозами, Жеремі зможе знову повернутися на футбольне поле не раніше за початок весни 2024-го – буквально за пару місяців до терміну закінчення його контракту з «Барі»…

Жан-Мішель Сері

Вік: 32 роки
Громадянство: Кот-д'Івуар (45 матчів, 4 голи за збірну)
Клуб: «Халл» (Чемпіоншип, Англія)

Getty Images/Global Images Ukraine. Жан-Мішель Сері

Жан-Мішелю Сері не пощастило у своїй кар'єрі дістатися рівня виступів за один з європейських грандів, але в цілому він встиг пограти на досить високому рівні у чемпіонатах Франції та Англії. Опорний півзахисник, зріст якого становить лише 168 сантиметрів, починав свій європейський шлях у «Порту», ​​але там його потенціал визнали не таким серйозним та відпустили вільним агентом у «Пасуш де Феррейру». Згодом своїми виступами Жан-Мішель заробив трансфер до «Ніцци», а вже звідти влітку 2018 року перебрався у «Фулхем», причому за вельми пристойну суму – 30 мільйонів євро.

В АПЛ івуарійський хавбек відіграв лише один сезон (32 матчі, 1 гол, 3 асисти), після чого «Фулхем» відпускав гравця в оренди у «Галатасарай» та «Бордо», а влітку минулого року Сері на правах вільного агента остаточно пішов із табору «дачників» у «Халл». З того часу Жан-Мішель є ключовою фігурою для «тигрів» у Чемпіоншипі, із якими має контракт до літа 2025 року. І поки що жодних натяків на те, щоб залишати «Халл» або завершувати кар'єру від Сері не було, та й у 32 роки про останнє говорити, мабуть, ще передчасно.

Альбін Екдаль

Вік: 34 роки
Громадянство: Швеція (69 матчів за збірну)
Клуб: «Спеція» (Серія В, Італія)

Getty Images/Global Images Ukraine. Альбін Екдаль (зліва)

Альбін Екдаль є достатньо відомою фігурою для всіх шанувальників італійської Серії А та німецької Бундесліги. На зорі кар'єри цьому опорному півзахиснику видавалися серйозні аванси, що й допомогло Екдалю у 2008 році опинитися в «Ювентусі». Проте закріпитися у «Старій синьйорі» футболіст так і не зміг (провів 4 матчі за першу команду), і в 2010-му за 2,4 мільйони євро був відпущений до «Болоньї». Згодом Екдаль був одним із ключових гравців «Кальярі» (122 матчі, 8 голів, 5 асистів), «Гамбурга» (57/1/2) та «Сампдорії» (126/3/5), а ще регулярно викликався та виступав за національну збірну Швеції, у якій дебютував в 2011 році у спарингу проти України (0:1), а також грав проти «синьо-жовтих» у нервовому поєдинку 1/8 фіналу на Євро-2020 (той матч команда Шевченка зуміла довести до перемоги у додатковий час, завдяки голу Довбика).

З минулого літа Екдаль виступає за «Спецію». Причому Альбін вирішив не йти з цього клубу, навіть коли він вилетів до Серії В за підсумками сезону-2022/23. Контракт Альбіна розрахований до 30 червня 2024 року, і поки що він дуже впевнено почувається у нинішній команді, не думаючи про завершення виступів на професійному рівні.

Санті Касорла

Вік: 38 років
Громадянство: Іспанія (81 матч, 15 голів за збірну)
Клуб: «Ов'єдо» (Сегунда, Іспанія)

Getty Images/Global Images Ukraine. Санті Касорла

У 2007 році Санті Касорла, який на той момент виступав за «Вільярреал», був визнаний Футболістом року в Іспанії, а з національною збірною цієї країни невдовзі (у 2008 та 2012 роках) двічі ставав чемпіоном Європи. Після Євро-2012, який відбувся на полях України та Польщі, Касорла за 19 мільйонів євро перейшов до «Арсенала», де зіграв 180 поєдинків у всіх турнірах (29 голів та 45 асистів) за шість років, а також тричі завойовував Кубок Англії та два рази – Суперкубок Англії.

У 2018-му Касорла повернувся до Іспанії, де два роки провів у «Вільярреалі», але після цього прийняв запрошення від саудівського «Аль-Садда», де виграв два чемпіонські титули, а також низку менш значних трофеїв катарського футболу. У «Аль-Садді» Касорла пограв під керівництвом нинішнього коуча «Барселони» Хаві, який в одному з інтерв'ю навіть називав Санті «найкращим футболістом, якого він тренував» і висловлював бажання підписати хавбека до табору каталонців. Втім, повернення ветерана на топ-рівень не відбулося, і з літа нинішнього року Касорла грає у іспанській Сегунді за рідний для нього «Ов'єдо», хоча проводить на полі не так багато часу, як хотілося б йому самому та шанувальникам таланту хавбека…

Асмір Бегович

Вік: 36 років
Громадянство: Боснія і Герцеговина (63 матчі за збірну)
Клуб: «Квінс Парк Рейнджерс» (Чемпіоншип, Англія)

Getty Images/Global Images Ukraine. Асмір Бегович

Ще зовсім нещодавно боснійський голкіпер Асмір Бегович був партнером українця Віталія Миколенка по «Евертону», проте влітку 2023-го сторони вирішили не продовжувати співпрацю, внаслідок чого досвідченому вартовому воріт довелося підшукати для себе новий клуб, яким і став «Квінс Парк Рейнджерс» з Чемпіоншипу. Натомість у стані лондонської команди Бегович знову став стабільно отримувати ігрову практику, чого був геть-чисто позбавлений у останні два роки в «Евертоні».

У своїй професійній кар'єрі Бегович встиг пограти за безліч англійських команд, проте його пік припав на 2015-2017 роки, коли Асмір був на контракті у «Челсі». «Сині» заплатили за боснійця 11 мільйонів євро, і в їхніх лавах воротар провів 33 поєдинки, ставши у сезоні-2016/17 чемпіоном Англії. Згодом Бегович був проданий за 11,5 мільйонів євро у «Борнмут», який двічі відпускав голкіпера в оренди – в «Карабах» та «Мілан», перш ніж остаточно попрощатися влітку 2021-го, коли Асмір й перейшов у «Евертон».

Енді Керролл

Вік: 34 роки
Громадянство: Англія (9 матчів, 2 голи за збірну)
Клуб: «Ам'єн» (Ліга 2, Франція)

Getty Images/Global Images Ukraine. Енді Керролл

У французькій Лізі 2 з осені нинішнього року виступає відомий у минулому форвард збірної Англії Енді Керролл, розквіт кар'єри якого припав на початок минулого десятиліття. Зокрема, у січні 2011-го «Ліверпуль» перебував у екстрених пошуках нового забивного центрфорварда, що було пов'язано із продажем Фернандо Торреса в «Челсі», і це змусило босів «червоних» заплатити 41 мільйон євро «Ньюкаслу» за Керролла. За два із половиною сезони, які Енді провів на контракті в «Ліверпулі», він зіграв 58 матчів за першу команду, у яких забив лишень 11 м'ячів, відзначившись також 6 асистами.

Влітку 2013-го Керролл був проданий до «Вест Хема» за 17,5 мільйонів євро, проте його кар'єра після надлому у «Ліверпулі» так і не злетіла. Останні два сезони нападник провів в англійському Чемпіоншипі, де виступав за «Редінг» та «Вест Бромвіч», проте 1 вересня 2023-го прийняв рішення піти на кардинальні зміни та відбув до Франції, ставши гравцем нижчолігового «Ам'єна». До речі, нещодавно Керролл відзначився за цю команду фантастичним забитим м'ячем у ворота «Ансі»

Мігел Велозу

Вік: 37 років
Громадянство: Португалія (56 матчів, 3 голи за збірну)
Клуб: «Піза» (Серія В, Італія)

Getty Images/Global Images Ukraine. Мігел Велозу

2-разовий чемпіон України у лавах «Динамо» Мігел Велозу у свої 37 років все ще продовжує активні виступи. Зять екс-президента «Дженоа» Енріко Преціозі наразі є футболістом скромної «Пізи», з якою влітку цього року підписав однорічну угоду з можливістю пролонгації ще на сезон.

Розквіт кар'єри Велозу припав, мабуть, саме на період виступів португальця за «Динамо». За киян легіонер провів 126 поєдинків, у яких забив 14 м'ячів та віддав 20 результативних передач. У цей же період хавбек регулярно виступав в єврокубках, зігравши 11 матчів у основній сітці Ліги чемпіонів та 18 – Ліги Європи. Після відходу з «Динамо» й до моменту трансферу до «Пізи» Велозу виступав у Італії за «Дженоа» та «Верону», якій допоміг зберегти прописку у Серії А за підсумками сезону-2022/23, а потім добровільно відбув на пониження – у Серію В.

Аарон Ремзі

Вік: 32 роки
Громадянство: Уельс (83 матчі, 21 гол за збірну)
Клуб: «Кардіфф» (Чемпіоншип, Англія)

Getty Images/Global Images Ukraine. Аарон Ремзі

Відомий «кілер знаменитостей» Аарон Ремзі на піку кар'єри виступав за «Арсенал» (369 матчів, 64 голи, 66 асистів) та «Ювентус» (70/6/6), із якими й розжився ключовими трофеями в кар'єрі, ставши чемпіоном Італії, володарем Кубка та Суперкубка Італії, а також 3-разовим володарем Кубка та Суперкубка Англії.

Втім, в певний момент травми буквально доконали Ремзі й він був змушений спуститися на нижчий рівень. У серпні минулого року Аарон залишив «Ювентус» і на правах вільного агента перейшов до «Ніцци», де загалом успішно провів минулий сезон у Лізі 1, принаймні, з точки зору відсутності серйозних пошкоджень. Але влітку цього року Ремзі вирішив повернутися до рідного для нього «Кардіффа», із яким оформив дворічну угоду. На жаль, прямо зараз Ремзі знову перебуває у лазареті, заліковуючи травму коліна, отриману ще в середині вересня…

Джеймі Варді

Вік: 36 років
Громадянство: Англія (26 матчів, 7 голів за збірну)
Клуб: «Лестер» (Чемпіоншип, Англія)

Getty Images/Global Images Ukraine. Джеймі Варді

36-річний Джеймі Варді є живою легендою «Лестера», за яку він виступає із 2012-го. За останні одинадцять років форвард встиг пройти з «лисами» шлях від Чемпіоншипу до англійської Прем'єр-ліги, де команда у 2016 році сенсаційно стала чемпіоном, і знову до Чемпіоншипу, куди «Лестер» вилетів за підсумками минулого чемпіонату. Власне, остання подія для багатьох здавалася явним приводом для закінчення співпраці між клубом та Варді, але футболіст вирішив інакше, й заради можливості залишитись навіть відмовився від вкрай щедрої пропозиції із Саудівської Аравії.

Нині Варді залишається досить важливою фігурою для «Лестера», хоча через вік вже й не отримує такої кількості ігрової практики, як у свої найкращі часи. Втім, фігура Джеймі важливіша для «лис» навіть не стільки безпосередньою присутністю на полі, скільки перебуванням у роздягальні, де такий досвідчений та авторитетний виконавець завжди знайде потрібні слова, щоб підбадьорити й надати наснаги партнерам, котрі раптом зажурилися.

Оцініть матеріал
(110)
Повідомити про помилку

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть

Налаштувати стрічку
Налаштуйте свою особисту стрічку новин

ВАС ЗАЦІКАВИТЬ

Коментарі 2
Введіть коментар
Ви не авторизовані
Якщо ви хочете залишати коментарі, будь ласка, авторизуйтесь.
Serhii P.
ну таке собі. По-перше: вони не були зірками, по-друге: всв футболісти вікові, більшість з цієї причини вже не стягують виступи на вищому рівні.
DK02
Хто еті люді?