Підтримати українських військових та людей, які постраждали через війну

Англія
| Оновлено 15 листопада 2023, 09:16
7140
12

Лассоманія. Як серіал про футбол змінив життя Річмонда – передмістя Лондона

Місто із населенням у кілька десятків тисяч людей тепер нерозривно пов'язане із туристами

| Оновлено 15 листопада 2023, 09:16
7140
12
Лассоманія. Як серіал про футбол змінив життя Річмонда – передмістя Лондона
Getty Images/Global Images Ukraine

Якщо відкрити Вікіпедію, то можна дізнатися, що Річмонд – це населений пункт неподалік Лондона, заснований у 1501 році із населенням, за оцінками на 2011 рік, у 21,5 тисячу мешканців. Місто знаходиться у списку найбагатших районів Великобританії, а якість життя тут – одна із найкращих на островах.

Втім, широкому загалу, причому далеко за межами Великобританії, Річмонд став відомий зовсім не завдяки цим енциклопедичним подробицям. Зробив його впізнаваним американський актор Джейсон Судейкіс, а якщо точніше – його сценічний персонаж Тед Лассо, котрий є головним героєм однойменного серіалу.

У вигаданій історії, яка лягла в основу серіалу «Тед Лассо» й затяглася на три сезони з 34 серіями, головний герой є тренером з американського футболу, якого волею долі занесло на Туманний Альбіон із метою очолити місцеву футбольну команду під назвою АФК «Річмонд» - амбітного новачка англійської Прем'єр-ліги. За сюжетом Лассо стикається в Англії з низкою непростих обставин, із самого початку спрямованих проти нього, проте зрештою стає улюбленцем не тільки місцевих вболівальників, але й навіть власниці «Річмонда» Ребекки Велтон, яка вирішила покликати недосвідченого американця, котрий мало розбирається у європейському футболі, із метою розвалити клуб – улюблене дітище її колишнього чоловіка-мільярдера, який кинув жінку заради чергової більш молодшої красуні.

З моменту виходу першого сезону, який глядачі мали задоволення спостерігати з літа по осінь 2020 року, кількість туристів, які бажають відвідати Річмонд, неодмінно збільшується. Місцеві мешканці, які не звикли до такого паломництва, вже назвали це явище «ефектом Теда Лассо» або «Лассоманією». Фанати серіалу прагнуть відвідати культові місця, які були увічнені у їхній улюбленій телекартині. Коли ж стало відомо, що третій сезон, що виходив на екранах із 15 березня по 31 травня нинішнього року, стане останнім (поки що?) паломництво у Річмонд стало ще більш інтенсивним.

«В нас від 150 до 200 нових клієнтів щодня тільки завдяки серіалу», - розповідає Ріс, бармен The Prince's Head – пабу, заснованого у 1705 році, фасад якого став культовим завдяки серіалу, хоча там його назву було змінено на The Crown & Anchor.

Усередині закладу розвішано безліч шарфів АФК «Річмонд», є табличка із написом «Believe» (у перекладі з англійської – «Вірте»), що стала однією з візитівок серіалу, а також багато різноманітних фотографій акторів, футболка у рамці, табличка із вигаданого домашнього стадіону «Річмонда» під назвою «Нельсон Роуд» та навіть стіл тренерського штабу.

«Усі хочуть сісти за стіл тренерів АФК «Річмонд», але в нас немає жодних привілеїв. Все залежить від вашої вдачі та порядку черги», – додатково пояснює Ріс.

Загалом атмосфера підкорить будь-якого шанувальника серіалу «Тед Лассо», й дозволить на якийсь час тотально заглибитись у деталі вигаданого світу, відтвореного на телеекранах Судейкісом та його колегами-продюсерами.

Втім, уважний шанувальник «Теда Лассо» одразу зауважить, що всі внутрішні сцени з пабу, які стали одними з найемоційніших у серіалі, були записані не всередині The Prince's Head, а на студії. Столик тренерів – це лише своєрідна данина поваги команді, яка, не існуючи в реальному світі, вже назавжди увійшла до історії цього трьохсотрічного пабу.

Вийшовши з пабу, ви обов'язково сфокусуєтеся на інших визначних пам'ятках Річмонда, які стали культовими завдяки «Теду Лассо». Йдеться, перш за все, про Річмонд Грін – велику зону відпочинку, що знаходиться в центрі міста й переповнена людьми у сонячний погожий день.

Дві класичні червоні телефонні будки також легко можна зустріти на звичному для серіалу маршруті прямування на роботу Теда Лассо та його незмінного друга-асистента Тренера «Бороди».

Зараз тут, як свідчать очевидці, практично щодня товпляться фанати «Теда Лассо», які спілкуються різними мовами, а ще роблять селфі, фотографують один одного, уважно вивчають кожну знайому їм по телеекранах деталь. Ці люди настільки захоплені усім навколо, що виникає відчуття, нібито Тед Лассо справді існує і в певний момент культовий тренер «Річмонда» ось-ось з'явиться на горизонті, щоб сісти на лавку та випити кави.

Зовсім поряд із пабом The Prince's Head знаходиться й вулиця Paved Court – та, на якій за сюжетом протягом трьох сезонів перебування на посаді головного тренера АФК «Річмонд» й мешкав Тед Лассо. Щоправда, адреси із позначкою «9 1/2» ви тут ніде не знайдете, бо вона також вигадана.

Проте поряд розташовується затишний італійський ресторанчик, власники якого не впустили можливості скористатися популярністю, що випала на долю цього місця. Так і не знайшовши входу у квартиру Теда Лассо, туристи завжди можуть скрасити своє розчарування, придбавши у вказаному закладі коробку здобного печива – ще одну культову річ для серіалу.

Щотижня ресторанчик продає близько 200 рожевих коробочок із печивом, на яких написано «Eat like TED» («Їж як Тед»), і це вельми гідний результат, враховуючи, що всередині міститься всього 9 кулінарних витворів, а ціна цього набору складає 9,9 фунтів стерлінгів. Зате ви зможете похвалитися перед знайомими, що куштували те саме загадкове печиво, яке щоранку приносив Ребеці Велтон усміхнений Тед Лассо.

Загалом «Лассоманія» поглинула Річмонд, й сьогодні у місті є безліч місць, де ви зможете придбати щось, пов'язане із серіалом «Тед Лассо». Зрештою, у місті можна знайти навіть організацію, що займається проведенням туристичних турів місцями, де проводилися зйомки. Щоправда, така пригода обійдеться недешево – у 26 фунтів, хоча якщо врахувати кількість спогадів, які у вас залишаться, то розщедритися все ж таки варто.

Не можна обійти увагою і ще одне культове місце для АФК «Річмонд» у серіалі «Тед Лассо». Мова, звичайно ж, про арену «Нельсон Роуд» - стадіон, де втілювалися у життя всі мрії тренерського штабу цієї команди, а також її футболістів, починаючи від Сема Обісаньї й закінчуючи ексцентричним Завою, прототипом для якого, на думку багатьох, виступив цілком реальний зірковий футболіст сучасності – Златан Ібрагімович, котрий повісив бутси на цвях влітку цього року, вже після того, як світ побачила фінальна серія третього сезону «Теда Лассо».

Тут для шанувальників серіалу є дві новини. Традиційно: одна погана та одна гарна. Погана полягає у тому, що «Нельсон Роуд», як і АФК «Річмонд», у реальному житті просто не існує. Це чиста вигадка сценаристів та режисерів серіалу. Проте гарна новина – це те, що у житті ви можете відвідати арену, на якій проходили зйомки «Теда Лассо». Нею є «Селхерст Парк» - стадіон «Крістал Пелас», команди англійської Прем'єр-ліги, яка регулярно проводить тут власні домашні поєдинки.

Getty Images/Global Images Ukraine. Загальний вид на стадіон Селхерст Парк – домашню арену Крістал Пелас

Арена, місткість якої становить трохи більше 25 тисяч глядачів, ідеально підходила під вимоги, які висував Джейсон Судейкіс до спортивної та логістичної складових. Насамперед, продюсерам потрібен був досить великий стадіон у Лондоні, але такий, що не виглядає як суперсучасні арени типу «Емірейтс», «Вемблі» або «Олімпійського стадіону» столиці Великобританії. «Селхерст Парк», що виглядає на тлі перерахованих арен достатньо провінційно, виявився просто знахідкою, внаслідок чого творці серіалу вирішили зберегти для АФК «Річмонд» в якості базових кольорів синій та червоний, які є рідними для «Крістал Пелас».

Цікаво й те, що талісманом АФК «Річмонд» став англійський хорт, що є прямим відсиланням до минулих традицій собачих перегонів, які проходили неподалік від нинішнього «Селхерст Парк».

Крім того, щоб переконати керівництво «Крістал Пелас» Джейсон Судейкіс, як подейкують, пообіцяв, що якщо отримає у своє розпорядження для зйомок «Селхерст Парк», то в одному з епізодів «склярі» здобудуть переконливу перемогу над АФК «Річмонд». Свого слова Судейкіс дотримався – у першому матчі Теда Лассо на чолі нової команди вона програла «Крістал Пелас» із розгромним рахунком 1:4.

Втім, для американського тренера-новачка це було лише початком «славетного полювання»…

Оцініть матеріал
(25)
Повідомити про помилку

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть

Налаштувати стрічку
Налаштуйте свою особисту стрічку новин

ВАС ЗАЦІКАВИТЬ

Іменитий клуб АПЛ з українцем у складі хоче переконати Луніна залишити Реал
Футбол | 02 травня 2024, 21:03 5
Іменитий клуб АПЛ з українцем у складі хоче переконати Луніна залишити Реал

«Челсі» хоче підписати українського голкіпера

Відомо, чи зіграє Лунін у матчі-відповіді з Баварією і можливому фіналі ЛЧ
Футбол | 03 травня 2024, 11:22 2
Відомо, чи зіграє Лунін у матчі-відповіді з Баварією і можливому фіналі ЛЧ

В Іспанії повідомляють, що саме Андрій вийде у старті на матч-відповідь проти мюнхенців

Коментарі 12
Введіть коментар
Ви не авторизовані
Якщо ви хочете залишати коментарі, будь ласка, авторизуйтесь.
Умник
Дякую вам за матеріал Олексій.
Alehandro
"Серіал про футбол" - це дуже голосно сказано... Звичайна соплива мелодрама про стосунки. Футбол там чисто фоном...
Vbolivalnyk-Peter
Слухайте, ну яким би не був той серіал класним чи поганим, однак, як на мене, він у будь-якому випадку не вартує того, щоб висіти як головна новина протягом аж 2-х днів!!! навіть на такому "серйозному та авторитетному" ресурсі, як sport.ua.
Zhez53
Сериал, конечно, ужасный. Осилил первые три серии, не больше. 
stalevar1250
Сериал полное фуфло, сопли, слюни..  Футболу мало экранноно времени уделяется, хватило на 4 серии 
AutumnBridge
По первому фото я бы решил что в том городе опять рулит Битломания.    Битлз на переходе Эбби-роуд!
Octopus
Футбольные моменты в Теде Лассо местами кринжовые, но все равно это один из самых примечательных художественных проектов о футболе.
mostepicfail
не знаю що там по вподобаннях в коментаторів нижче, але серіал топ. і очевидно що він не напряму про футбол фінти, тактику, комбінації і т.д., а про побудову команди, командного духу, психологію, прийняття рішень і т.д. ну і звісно про купу всього просто з футболом не пов'язаного. якби це був серіал чисто про футбол він би просто охопив в разів 5-10 меншу аудиторію і закінчився б на першому сезоні бо не окупився б. увімкніть голову і не обманюйте себе)а те що серіал "не про футбол" - футбольний матч триває півтори години(нехай в наших реаліях назвем це дві), а весь решта тиждень часу тривають тренування, стосунки між людьми в команді, проблеми людей в команді і т.д.. ну так про це й серіал так то)
OKs100
Та ну, норвежский сериал Heimebane лучше за этот. А ещё в нем снимался реальный бывший футболист, который играл, по сути, самого себя - Джон Карью.