Підтримати українських військових та людей, які постраждали через війну

Англія
| Оновлено 12 листопада 2023, 07:46
3584
1

Переживання і радість. Як викрадення батька Луїса Діаса об'єднало Колумбію

The Athletic – про викрадення і звільнення батька вінгера «Ліверпуля»

| Оновлено 12 листопада 2023, 07:46
3584
1
Переживання і радість. Як викрадення батька Луїса Діаса об'єднало Колумбію
Getty Images/Global Images Ukraine. Плакат біля дому Діаса-старшого в Барранкасі

Луїс Мануель Діас підняв руку на знак подяки, намагаючись зробити так, щоб його почули крізь шум.

У людей, які зібралися перед будинком Хакоба Діаса, діда нападника «Ліверпуля» Луїса Діаса, у колумбійському місті Барранкас, на очах були сльози полегшення і радості.

Вони неодноразово скандували «Мане!» – прізвисько, яким ласкаво називають 56-річного чоловіка, радіючи його благополучному поверненню після 12 днів мук від рук викрадачів.

«Я хочу подякувати Богові за цю прекрасну можливість повернутися додому», – сказав він через мегафон. «Спасибі всім жителям Барранкаса, Ла Гуахіри (регіон, у якому розташоване місто) і Колумбії за підтримку, яку вони надали моїй родині. Я вас дуже люблю. Скоро у нас буде можливість привітати вас і обійняти».

26-річний Луїс Діас, який перебував за майже 9000 км, у Франції, отримав підтвердження того, що його батька звільнило ліворадикальне партизанське угруповання «Армія національного визволення» (ELN) лише за дві години до початку матчу Ліги Європи проти «Тулузи», що відбувся в четвер увечері.

Незважаючи на всі емоції, Діас повідомив головному тренеру «Ліверпуля» Юргену Клоппу, що він все одно хоче почати матч в стартовому складі.


Getty Images/Global Images Ukraine

«Це приголомшлива новина, і ми дуже раді за нього», – сказав аргентинський півзахисник Алексіс Мак Аллістер, один із найближчих друзів Діаса в команді. «Він пройшов через дуже важку ситуацію, але він дуже зрілий хлопець і прекрасно впорався з нею».

Для Карлоса Алемана, репортера та ведучого телеканалу Win Sports, розташованого в Боготі, це стало щасливим завершенням історії, яка протягом останніх двох тижнів домінувала в новинному порядку денному Колумбії. Обурення викликало те, що найталановитіший і найпопулярніший гравець країни пережив такий душевний біль.

«Країна об'єдналася, щоб висловити свою відразу до дій ELN», – каже Алеман в інтерв'ю The Athletic. «Це була новина, яка занурила нас у нескінченну печаль. Вона воскресила примари минулого, коли викрадення людей займали перші шпальти всіх ЗМІ країни.

Звільнення Луїса Мануеля Діаса стало радістю для країни. Сцени возз'єднання були дуже емоційними. Уся громадськість вийшла на вулиці, щоб вітати його. Це показало, наскільки значуща сім'я Діас для всього Барранкаса».

Їхнє життя перевернулося 28 жовтня, коли Луїса Мануеля і його дружину Сіленіс Маруланду атакували озброєні люди на мотоциклах на заправці в місті.

Сіленіс незабаром вдалося знайти після того, як її кинули, але було розпочато масштабні пошуки на тлі побоювань, що Луїса Мануеля може бути вивезено через прилеглий кордон до Венесуели. За розшук було призначено винагороду в розмірі близько 48 тисяч доларів (40 тисяч фунтів стерлінгів), а в район Ла-Гуахіра були стягнуті сотні поліцейських і військових.


Getty Images/Global Images Ukraine

Відповідальність взяла на себе організація ELN, яка веде боротьбу з колумбійською державою з 1960-х років і вважається терористичною. Чи були їхнім мотивом гроші, чи просто бажання нашкодити уряду, наразі незрозуміло.

2 листопада вони оголосили, що мають намір звільнити Луїса Мануеля цілим і неушкодженим, але наступними днями надійшли болісні «неправдиві позитивні новини», коли командири організації зажадали «гарантій безпеки» і виведення військ, щоб полегшити передачу.

Пропустивши після викрадення матчі з «Ноттінгем Форест» і «Борнмутом», Діас повернувся до тренувань і вийшов з лави запасних, щоб забити драматичний гол у матчі з «Лутоном» минулої неділі.

Після цього він підняв футболку «Ліверпуля», щоб показати футболку з написом: «Libertad Para Papa (Свобода для тата)». Пізніше Діас звернувся з переконливим проханням звільнити «стовпа сім'ї», додавши: «З кожною секундою, з кожною хвилиною наша тривога зростає. Я прошу вас припинити це болісне очікування. Моя мати, мої брати і я в розпачі і засмучені».

Повернувшись додому, в Барранкас, його мати долучилася до маршів, які вимагають звільнення її чоловіка, в той час як повсюдне засудження злочину тривало.

«Тиск міжнародного співтовариства, безумовно, зіграв вирішальну роль у прискоренні процесу звільнення», – каже Алеман. «Значення Луїса Діаса для нашого суспільства незаперечне. Він є однією з найбільш значущих громадських фігур у країні і на сьогоднішній день найважливішим нашим футболістом.

Країна і футбольний світ об'єдналися вражаючим чином, проявивши знаки підтримки у всіх матчах місцевої ліги. Багато гравців виступали в ЗМІ, бажаючи якнайшвидшого повернення Луїса Мануеля. Усе це, безсумнівно, сприяло вирішенню ситуації.


Getty Images/Global Images Ukraine

Наразі ELN перебуває в переговорному процесі з урядом країни, який прагне до миру в нашій країні. Цей акт, можливо, багатьом важко зрозуміти, враховуючи, що однією з умов є відмова від злочинної практики. Можливо, тут зіграли роль бажання привернути увагу світової громадськості та економічні мотиви».

У четвер у передгір'ях Серранія-дель-Періха, гірського хребта на кордоні Колумбії та Венесуели, відбувалася церемонія передачі гуманітарної допомоги від ООН і представників католицької церкви.

Серед них був монсеньйор Ектор Фабіо Енао, давній партнер CAFOD, офіційного агентства католицької церкви Англії та Уельсу з надання допомоги, яке працює з громадами в усьому світі, борючись із бідністю та соціальною нерівністю.

Керівник програми CAFOD у Колумбії Ульріке Бек сказала: «Ми дуже раді, що батько Луїса Діаса був звільнений. Ми пишаємося тим, що підтримуємо монсеньйора Ектора Фабіо Енао, який має повагу і популярність у Колумбії. Протягом десятиліть він опікувався питаннями миру, прав людини та припинення збройного конфлікту. У грудні 2003 року під його керівництвом було проведено переговори, в результаті яких було звільнено британського заручника Марка Хендерсона і ще шістьох іноземних туристів, утримуваних бойовиками ELN».

Після звільнення Луїса Мануеля доправили вертольотом до міста Вальєдупар, де він пройшов медичне обстеження, після чого він вирушив у додому до Барранкаса. За словами фахівців, його здоров'я задовільне, якщо не брати до уваги невеликого набряку правої ноги.

Колумбійська федерація футболу у своїй заяві, подякувавши тим, хто забезпечив його звільнення, додала: «Футбол – це пристрасть у світі. Нехай ніхто і ніколи більше не замислюється про посягання на цю реальність».

Незабаром після звільнення Луїс Мануель поспілкувався з президентом Колумбії Густаво Петро, і, як повідомляють місцеві ЗМІ, він сказав президенту, що має намір якнайшвидше вилетіти в Англію, щоб возз'єднатися із сином.


Твіттер Фабріціо Романо. Мане Діас (в центрі)

Діас-молодший назвав цю людину «своїм героєм». Його батько тренував його з шести років і до 17 років, коли його взяли в колумбійський клуб вищого дивізіону «Атлетіко Хуніор». Луїс Мануель раніше був гостем телепередачі Алемана, розповідаючи про свою гордість за зірковий шлях сина.

«Він, безсумнівно, випромінює тепло», – каже Алеман. «Я відчуваю, що на особистість Луїса дуже вплинули його батько і мати, які вирізняються щирістю і добротою. Луїс Мануель Діас – людина, віддана спорту та своїй громаді в Барранкасі. Він є однією з найбільш значущих фігур у цьому регіоні. Він відомий як учитель, весела людина, дуже доброзичлива, з міцними сімейними цінностями».

Після матчу «Ліверпуля» з «Брентфордом» на «Енфілді» в неділю Діас повернеться на батьківщину, коли почнеться остання в цьому році пауза на матчі збірних.

У четвер у прибережному місті Барранкілья, на домашньому стадіоні «Атлетіко Хуніор», де розпочалася його ігрова кар'єра, Колумбія зустрінеться з Бразилією в рамках відбіркового турніру чемпіонату світу. Жорстка охорона і бурхливі оплески гарантовані.

«Я дуже захоплююся Луїсом за ту силу, яку він проявив у такий важкий час», – додає Алеман. «Крім того, що він великий гравець, він ще й дуже стійка людина, яка надихає багатьох із нас».

Джеймс Пірс, The Athletic

Переклад і адаптація – Олег Дідух

Оцініть матеріал
(11)
Повідомити про помилку

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть

Налаштувати стрічку
Налаштуйте свою особисту стрічку новин

ВАС ЗАЦІКАВИТЬ

Забарний очолив цікавий європейський рейтинг у категорії до 21 року
Футбол | 28 квітня 2024, 12:05 12
Забарний очолив цікавий європейський рейтинг у категорії до 21 року

Український захисник «Борнмута» не пропустив жодної хвилини в цьому сезоні АПЛ

Сльози Бондаренка, дев'ятий гол Сікана. Шахтар переміг ЛНЗ
Футбол | 27 квітня 2024, 17:25 165
Сльози Бондаренка, дев'ятий гол Сікана. Шахтар переміг ЛНЗ

Підопічні Пушича на класі обіграли команду Дулуба, яка грала досить добре

Коментарі 1
Введіть коментар
Ви не авторизовані
Якщо ви хочете залишати коментарі, будь ласка, авторизуйтесь.
Евгений Кожушко
Чи й не трагедія. А що б цей Діас заспівав якби на його країну пішла з війною іншпюа країна?