Підтримати українських військових та людей, які постраждали через війну

ITF
| Оновлено 11 листопада 2023, 12:01
6536
1

Україна vs Нідерланди. Бойове хрещення Калініної

Ще одна спроба підібратися ближче до Фіналу Кубка Біллі Джин Кінг

| Оновлено 11 листопада 2023, 12:01
6536
1
Україна vs Нідерланди. Бойове хрещення Калініної
Lietuvos teniso sąjunga

11 і 12 листопада відбудеться матч плей-оф Кубка Біллі Джин Кінг, у якому зіграють жіночі збірні України та Нідерландів з тенісу.

Жереб вкотре поспіль за останні роки визначив Україну господаркою матчевої зустрічі, але через російське вторгнення нам знову доводиться грати номінально домашню зустріч на нейтральній території. Цього разу це буде SEB Arena у Вільнюсі (Литва).

Хто гратиме?

У майбутній зустрічі у складі української збірної не зможе зіграти перша ракетка України Еліна Світоліна, яка все ще на почала тренувальний процес після травми гомілкостопа. Це пошкодження не дозволило їй яскраво завершити перший сезон після повернення з декрету. Також до заявки не потрапила і Марта Костюк, нещодавно вона відгуляла весілля. Здається, не всі залишилися задоволені цим рішенням. Третя наразі ракетка України Леся Цуренко останнім часом за збірну не грає, тому дивуватися її відсутності точно не варто.

Є й приємні новини: вперше захищати кольори національної команди буде Ангеліна Калініна. Між іншим, їй уже 26 років – не найраніший час для дебюту. Уродженка Нової Каховки до цього чомусь відмовлялася від участі в Кубку Біллі Джин Кінг, але цього разу все склалося. Її присутність – наш головний козир у грі з нідерландками.

Склад збірної України:

Ангеліна Калініна (№27 WTA, №141 WTA парний)
Даяна Ястремська (№106 WTA, №728 WTA парний)
Катаріна Завацька (№154 WTA, №604 WTA парний)
Людмила Кіченок (№35 WTA парний)
Надія Кіченок (№53 WTA парний)
Капітан: Михайло Філіма

Що стосується збірної Нідерландів, то найбільш відомими тенісистками в їхньому складі є перший номер Аранча Рус і досвідчена парниця Демі Схюрс. Рус – це та сама «чітерка», яка 2019 року увійшла до топ-100 завдяки частим перемогам на 25-тисячниках. На змаганнях категорії ITF W25 у неї було 63 виграші в 68 матчах, а також 10 титулів за сезон. Того року вона загалом зіграла 104 поєдинки, вигравши 78 з них (54 перемоги були здобуті на ґрунті). У наступні роки Аранча вигравала більші турніри ITF, а в цьому сезоні піднялася на новий рівень, взявши титул на змаганнях WTA 250 у Гамбурзі, а також піднявшись у першу півсотню світового рейтингу. На хардових покриттях найбільший титул – 50-тисячник ITF у 2009 році.

Другий номер збірної Нідерландів, Сюзан Ламенс, більше знайома українським уболівальникам за матчами з Дар'єю Снігур, але вона встигла зіграти і з Калініною. Представляє набагато меншу загрозу, ніж Рус, але повертати м'яч вміє добре. У другій половині минулого місяця грала в півфіналі хардового 100-тисячника ITF у Великобританії, це серйозний рівень. Якщо в умовної Ястремської не полетить, то можуть бути великі проблеми. До речі, не зовсім зрозуміло, чому другим номером не поставили Аріане Хартоно, але капітану, звісно ж, видніше. Можливо, тактично бережуть на другий день під другого номера української збірної. Зараз Хартоно записана на парний матч із Демі Схюрс, дуже не хотілося б, щоб доля матчу вирішувалася в п'ятій зустрічі. Схюрс входить до топ-20 парного рейтингу, Рус – у сотні, тож фаворитами в тому матчі ми не будемо, який би дует не виставили.

Склад збірної Нідерландів:

Аранча Рус (№51 WTA, №86 WTA парний)
Аріанне Хартоно (№180 WTA, №192 WTA парний)
Сюзан Ламенс (№218 WTA, №220 WTA парний)
Демі Схюрс (№19 WTA парний)
Капітан: Елізе Тамаела

У якій формі українки?

Насправді, тут усе не дуже. Калініна і Ястремська не грали офіційні матчі близько місяця. Даяна в цей проміжок ще й майже два тижні займалася відновлювальними процедурами. У суперниць близько двох тижнів простою або відпочинку. Але капітан збірної України Михайло Філіма зізнався, що рівень гри українок на тренуваннях йому сподобався, це не може не тішити.

Матчі між собою

Збірні України та Нідерландів раніше зустрічалися ще у 2004 році в рамках зональних змагань на ґрунтових кортах в Афінах. Нинішній капітан помаранчевих Елізе Тамаела тоді поступилася Юлії Бейгельзімер, а Олена Татаркова обіграла Міхаеллу Крайчек. У парній зустрічі українки Ольга Савчук і Марія Коритцева поступилися, але на загальний результат це не вплинуло.

За що борються команди?

Переможець цієї зустрічі наступного сезону потрапить до раунду Кваліфікації, через який можна пробитися до Фіналу року. Команда, що програє, вирушить підкорювати зональні турніри в Першій групі. Зазначимо, що торік на стадії плей-оф ми виявилися сильнішими за команду Японії (3-1), а у квітні 2023-го поступилися збірній Чехії (1-3).

Розклад матчів

Перший день (субота, 11 листопада)

12:00. Ангеліна Калініна – Сюзан Ламенс
14:00*. Даяна Ястремська – Аранча Рус

Другий день (неділя, 12 листопада)

12:00. Ангеліна Калініна – Аранча Рус
14:00*. Даяна Ястремська – Сюзан Ламенс
16:00*. Людмила Кіченок / Надія Кіченок – Аріанне Хартоно / Демі Схюрс

* – орієнтовний час

Прогноз

Для нас дуже важливо, щоб у першому матчі Калініна впоралася з нервами і обіграла другий номер команди суперниць. Результат другого матчу в такому разі буде не такий важливий, хоча і його хотілося б виграти. 2:0 після першого дня – це буде дуже сильно, адже в другий день ми будемо фаворитами в обох одиночних зустрічах. Але не в парі, яка грається останньою, затягувати небезпечно. В українській збірній це добре розуміють, тому віримо в наших дівчат, які останніми роками тішать нас, іноді навіть стрибаючи вище голови. Цього разу цього робити не потрібно, в цьому і прихована вся небезпека.

Прогноз Sport.ua: Перемога збірної України з рахунком 3:1

Оцініть матеріал
(26)
Повідомити про помилку

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть

Налаштувати стрічку
Налаштуйте свою особисту стрічку новин

ВАС ЗАЦІКАВИТЬ

Коментарі 1
Введіть коментар
Ви не авторизовані
Якщо ви хочете залишати коментарі, будь ласка, авторизуйтесь.
Василь Гаранджа
Склад такий собі, якщо чесно. Хоча, може якраз здивують суперниць. Голландки можуть розслабитися трохи, оскільки три наші найкращі тенісистки не гратимуть.