Підтримати українських військових та людей, які постраждали через війну

Інші новини
| Оновлено 11 листопада 2023, 22:44
23067
14

11 легіонерів, які не покинули Китай після закінчення ери шалених грошей

Наочний приклад для Саудівської Аравії?

| Оновлено 11 листопада 2023, 22:44
23067
14
11 легіонерів, які не покинули Китай після закінчення ери шалених грошей
Getty Images/Global Images Ukraine. Оскар

На початку листопада у Китаї завершився вже 20-й розіграш футбольної Суперліги. Чемпіоном цього разу став «Шанхай Порт» – команда, яка більшості європейських уболівальників значно більш відома під колишньою «комерційною» назвою «Шанхай СІПГ».

Для «Шанхай Порт» це чемпіонство стало лише другим в історії, і за цим показником «червоні орли» знаходяться далеко позаду беззаперечного гегемона – «Гуанчжоу», в активі якого 8 чемпіонств, але також під старою «вивіскою» – «Гуанчжоу Евергранд» .

Після того, як у китайському професійному футболі почалася серйозна фінансова криза, що співпала з пандемією Covid-19, суттєві зміни відбулися не тільки із назвами команд, які тільки-но встигли завчити європейські вболівальники. Зміни виявилися значно масштабнішими та призвели до зникнення низки клубів, величезних проблем у інших (наприклад, згадуваний вище «Гуанчжоу Евергранд» спершу став просто «Гуанчжоу», а потім за підсумками минулого сезону в китайській Суперлізі й взагалі вилетів у нижчий дивізіон, де за підсумками розіграшу у 2023 році не тільки не зумів з ходу повернутися до еліти, а й зовсім фінішував у нижній половині таблиці – на 12-му місці!), а також до масового відтоку легіонерів.

Іноземні футболісти, такі як Алекс Тейшейра, свого часу їхали до Піднебесної виключно з однією мотивацією – заробити якнайбільше грошей. Це те, що вони не могли забезпечити собі у Європі та інших частинах світу, проте як тільки ера шалених грошей у Китаї завершилася, майже усі легіонери миттєво залишили цей чемпіонат.

На даний момент у китайській Суперлізі залишилося тільки 11 іноземних футболістів, які переїхали до Піднебесної у 2019 році або раніше, тобто до початку масштабного обвалу, і з того часу жодного разу не залишали клуби елітарного дивізіону цієї країни (навіть на правах оренди), а також не мають матчів за збірну Китаю (хоча деякі з представлених нижче гравців й отримали тамтешнє громадянство). Та й низка з них все ж таки залишить Піднебесну формально вже на початку наступного року, після закінчення терміну контрактів, а фактично – у ці дні, після завершення розіграшу чергового сезону.

Хто ж ці «терплячі герої»?..

Адріан Межеєвськи

Вік: 37 років
Громадянство: Польща
Клуб: «Хенань»

Getty Images/Global Images Ukraine. Адріан Межеєвськи

Польський атакувальний півзахисник Адріан Межеєвськи не так багато часу провів у європейському футболі, де окрім виступів на батьківщині встиг відіграти три сезони в «Трабзонспорі», після чого відбув спершу до Саудівської Аравії, потім пограв у ОАЕ та Австралії, перш ніж влітку 2018-го з'явитися у Китаї. Першою командою Межеєвськи у Піднебесній став «Чанчунь Ятай», після чого він щороку змінював клуб, а останнім часом встигав робити це навіть двічі за сезон.

З квітня 2022-го Межеєвськи виступав за «Хенань», а всього провів у китайській Суперлізі 125 поєдинків, у яких відзначився 26 забитими м'ячами та 41 асистом. Наприкінці грудня нинішнього року у Адріана закінчується контракт з його нинішнім клубом, і поляк має намір залишити «Хенань», а можливо, й Піднебесну. Хоча у його планах ще можуть відбутися зміни, якщо він отримає цікаву пропозицію…

Фернандіньо (Фернандо Консейсао)

Вік: 30 років
Громадянство: Бразилія / Китай
Клуб: «Шаньдун Тайшань»

Бразильський правий вінгер Фернандо Консейсао, який став у Китаї значно більш відомим під ім'ям Фернандіньо, також зовсім недовго пограв у Європі. Влітку 2014 року його підписав португальський «Ешторіл», проте вже через рік європейці вирішили відправити футболіста грати у оренду в Китай, а незабаром й зовсім повноцінно продали легіонера за 1,25 мільйона євро до «Чунцин Ліфань». Згодом цьому бразильцеві навіть пощастило опинитися у лавах «Гуанчжоу Евергранд», але колишній гранд перебував наприкінці моменту слави, а тому розжитися трофеями у Китаї Фернандіньо так і не вдалося.

У 2020 році Фернандіньо отримав китайське громадянство, що допомогло йому формально не бути легіонером у чемпіонаті Піднебесної, проте жодного поєдинку за національну збірну Китаю натуралізований бразилець так і не провів. Наразі вінгер виступає за «Шаньдун Тайшань», із яким має контракт до кінця наступного року. Хоча не факт, що Фернандіньо зуміє його відпрацювати, а не перейде ще кудись, оскільки у сезоні-2023 він провів на полі тільки 579 хвилин у 21 поєдинку, забивши 2 м'ячі та віддавши 1 результативну передачу.

Оскар Маріту

Вік: 24 роки
Громадянство: ДР Конго
Клуб: «Цанчжоу Майті Лайонс»

Getty Images/Global Images Ukraine. Оскар Маріту

Цей відверто маловідомий у Європі центрфорвард перебрався до Китаю безпосередньо із ДР Конго, де й розпочинав професійну кар'єру. Влітку 2018 року Маріту на правах вільного агента перейшов до «Яньбянь Фуде», де дуже непогано себе проявив у китайській Лізі 1 (10 голів у 15 матчах).

Коли у 2019-му «Яньбянь Фуде» припинив існування Оскар Маріту залишився у Китаї, підписавши контракт із «Шеньсі Чан'ань» (у березні цього року цей клуб також був розформований), а всього через рік був проданий майже за 4 мільйони євро у «Цанчжоу Майті Лайонс», де виступає й досі, маючи контракт до 31 грудня, але із опцією пролонгації, яка має набути чинності найближчим часом, оскільки клубу вдалося зберегти прописку в елітарному дивізіоні.

Крістіан Бассогог

Вік: 28 років
Громадянство: Камерун
Клуб: «Шанхай Шеньхуа»

Getty Images/Global Images Ukraine. Крістіан Бассогог

Крістіан Бассогог є достатньо відомою фігурою у професійному футболі. Влітку 2015 року він перебрався до данського «Ольборга», який відшукав його у США й оформив перехід на правах вільного трансферу, а вже через півтора роки вигідно перепродав до Китаю. У лютому 2017-го «Хенань» заплатив за право оформити трудову угоду з Бассогогом 6 мільйонів євро, що і досі є рекордним продажем в історії «Ольборга».

Оформити такий вигідний трансфер данцям допомогла успішна гра Бассогога на Кубку африканських націй-2017 у складі Камеруну. Той турнір «неприборкані леви» виграли, а Крістіан був названий його найкращим гравцем, після чого й відбув до Піднебесної. У лютому 2021-го Бассогог на правах вільного агента перейшов у «Шанхай Шеньхуа», з яким вже 31 грудня у нього закінчується контракт і поки що питання майбутнього камерунця залишається відкритим. Загалом, станом на поточний момент, Бассогог провів у китайській Суперлізі 133 матчі, відзначившись 35 голами та 25 асистами.

Тім Чоу

Вік: 29 років
Громадянство: Китайський Тайбей (Тайвань) / Англія
Клуб: «Ченду Жунчен»

Getty Images/Global Images Ukraine. Тім Чоу

Опорний півзахисник Тім Чоу народився та виріс в Англії, де починав грати у футбол в академії «Вігана». Згодом провів 19 матчів за першу команду «латікс» у Чемпіоншипі та Лізі 1, а у 2016-му пішов вільним агентом до шотландського «Росс Каунті», звідки на таких же правах за два сезони відбув у сербський «Спартак» із Суботиці.

У лютому 2019 року Чоу був проданий у «Хенань», а через три роки вільним агентом перейшов до «Ченду Жунчен», із яким має довгостроковий контракт – до 31 січня 2026-го. У китайській Суперлізі Тім провів 106 матчів (8 голів, 8 асистів), і згодом отримав громадянство Тайваню, зігравши у листопаді 2017 року навіть один матч за Китайський Тайбей, проте після того його міжнародна кар'єра, по суті, була поставлена ​​на паузу. Не виключено, що із політичних причин з огляду на перманентну напруженість між КНР та Тайванем.

Маруан Феллайні

Вік: 35 років
Громадянство: Бельгія / Марокко
Клуб: «Шаньдун Тайшань»

35-річний Маруан Феллайні є більш ніж відомою фігурою у європейському футболі. Перед тим, як поїхати до Китаю, бельгійцю вдалося зробити вельми пристойну кар'єру, погравши за «Стандард», «Евертон» та «Манчестер Юнайтед». Зокрема, із першим Феллайні двічі ставав чемпіоном Бельгії, а у лавах «червоних дияволів» піднімав над головою трофей Ліги Європи, Кубок Англії, Суперкубок Англії та Кубок англійської ліги.

У лютому 2019 року «Манчестер Юнайтед» вирішив продати Феллайні у «Шаньдун Тайшань» (на той момент клуб носив назву «Шаньдун Лунен») за 7 мільйонів євро, і з того часу бельгієць виступає у Піднебесній. В лавах команди з міста Цзінань Маруан не лише провів 108 матчів у Суперлізі (39 голів, 11 асистів), а й ставав чемпіоном, а також двічі вигравав Кубок країни. Незважаючи на те, що контракт Феллайні із «Шаньдун Тайшань» спливає 31 грудня 2025 року, півзахисник залишає команду вже зараз, одразу після завершення сезону-2023. Поки невідомо, де продовжить виступи Маруан, але в Китаї ми його вже навряд чи побачимо, втім, як, можливо, і деінде, бо у ЗМІ циркулюють чутки про те, що Феллайні всерйоз розглядає можливість попрощатися з професійним футболом.

Мойзес

Вік: 35 років
Громадянство: Бразилія
Клуб: «Шаньдун Тайшань»

35-річний центральний півзахисник Мойзес більшу частину своєї кар'єри провів у рідній Бразилії, яку залишив у 2014 році заради оренди у «Рієку». В хорватському клубі легіонер прийшовся до двору, й незабаром контракт футболіста викупили на повноцінній основі. З «Рієкою» Мойзес навіть встиг виграти Кубок Хорватії, але потім за 1 мільйон євро був проданий у «Палмейрас», де двічі йому поталанило стати чемпіоном Бразилії.

Влітку 2019 року «Палмейрас» прийняв пропозицію на 5 мільйонів євро про продаж Мойзеса від «Шаньдун Тайшань», і з того часу хавбек виступає у Піднебесній за цей колектив, встигнувши стати в його лавах чемпіоном Китаю та триразовим володарем Кубка країни. На даний момент в активі Мойзеса 84 поєдинки у Суперлізі (21 гол, 34 асисти), проте поки невідомо, чи зможе бразилець покращити ці показники, оскільки його контракт спливає вже 31 грудня. Минулого разу трудову угоду із «Шаньдун Тайшань» півзахисник перепідписав на один сезон.

Александер Н'Думбу

Вік: 31 рік
Громадянство: Габон / Китай
Клуб: «Чжецзян»

Getty Images/Global Images Ukraine. Александер Н’Думбу

Опорний півзахисник Александер Н'Думбу є вихованцем академії «Марселя», за першу команду якого навіть встиг зіграти 2 поєдинки під керівництвом Дідьє Дешама. Проте дуже швидко у стані провансальців усвідомили, що ставку на футболіста в майбутньому не робитимуть, і він продовжив кар'єру у Бельгії та навіть Болгарії.

Саме із болгарського клубу «Верея» Н'Думбу в лютому 2019 року на правах вільного агента відбув до Китаю, де підписав контракт із «Шанхай Шеньхуа». З цією командою Александер завоював Кубок країни, а перед початком сезону-2023 вільним агентом перейшов у «Чжецзян», із яким став «бронзовим» призером розіграшу, що завершився. Контракт хавбека збірної Габона (8 матчів) із його нинішнім клубом розрахований ще на два роки, причому у чемпіонаті Піднебесної він формально не підпадає під ліміт на легіонерів, оскільки із 2019 року має китайське громадянство.

Няша Мушекві

Вік: 36 років
Громадянство: Зімбабве
Клуб: «Чжецзян»

Getty Images/Global Images Ukraine. Няша Мушекві

36-річний зімбабвійський центрфорвард Няша Мушекві є культовою фігурою для китайського клубного футболу, оскільки протягом останніх восьми років демонструє незмінно високі показники результативності. Зокрема, у Суперлізі-2023 Мушекві забив 18 м'ячів, ставши другим у гонці бомбардирів, а всього на його рахунку 54 голи в елітарному дивізіоні китайського футболу (в 91 матчі) та 68 забитих м'ячів – у китайській Лізі 1 (у 112 матчах).

У Китаї Мушекві виступає із січня 2016 року, а раніше двічі намагався працевлаштуватися у Європі (в бельгійському «Остенде» та шведському «Юргордені»), куди їздив на правах оренди із південноафриканського клубу «Мамелоді Сандаунз». За цей час у Піднебесній грав лише у двох командах – «Далянь Іфан» та «Чжецзяні», з яким у нього контракт до 31 січня 2024 року, і поки що зовсім не очевидні перспективи залишитися.

Франк Ачімпонг

Вік: 30 років
Громадянство: Гана
Клуб: «Шеньчжень»

Лівого вінгера збірної Гани Франка Ачімпонга у Європі можуть пам'ятати за виступами за «Андерлехт». Із цією командою африканець двічі ставав чемпіоном Бельгії, а всього провів за брюссельців 165 поєдинків (22 голи, 21 асист) у всіх турнірах.

Влітку 2017 року «Андерлехт» віддав Ачімпонга в оренду у «Тяньцзінь Теда», який через півроку викупив контракт африканця за 3,5 мільйони євро. Власне кажучи, з того часу Франк виступає виключно у Суперлізі (138 матчів, 48 голів, 22 асисти), встигнувши у 2021-му перебратися до «Шеньчженя». Проте за підсумками сезону-2023 нинішній клуб Ачімпонга вилетів з елітарного дивізіону, і поки що незрозуміло, чи Франк залишиться у його лавах й надалі, незважаючи на контракт до кінця 2024 року.

Оскар

Вік: 32 роки
Громадянство: Бразилія / Італія
Клуб: «Шанхай Порт»

Мабуть, найвідомішим легіонером у китайському футболі залишається екс-вундеркінд збірної Бразилії та «Челсі» Оскар. Хавбек, за якого «сині» влітку 2012 року віддали 32 мільйони євро «Інтернасьоналу», сенсаційно для багатьох поїхав до Піднебесної на початку 2017-го, коли «Шанхай Порт» (клуб, який на той момент ще виступав під колишньою назвою «Шанхай СІПГ») заплатив за нього 60 мільйонів євро. Ця сума повністю задовольнила босів лондонського клубу, та й сам Оскар отримав вкрай вигідний контракт, відмовитися від якого просто не зміг.

З того часу Оскар виступає у Китаї, причому виключно за «Шанхай Порт». Із цією командою бразилець двічі (у 2018 та 2023 роках) ставав чемпіоном Суперліги, а всього провів у турнірі 146 матчів (44 голи, 89 асистів). Щоправда, після переїзду до Піднебесної хавбеку довелося забути про виступи за збірну Бразилії, за яку Оскар встиг провести 48 матчів (12 голів та 15 асистів), у тому числі зігравши 7 поєдинків в рамках ЧС-2014. Контракт Оскара із «Шанхай Порт» розрахований ще на один сезон – до 30 листопада 2024-го.

Оцініть матеріал
(170)
Повідомити про помилку

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть

Налаштувати стрічку
Налаштуйте свою особисту стрічку новин
Коментарі 14
Введіть коментар
Ви не авторизовані
Якщо ви хочете залишати коментарі, будь ласка, авторизуйтесь.
Serhii P.
Крім Оскара, ні про кого більше не чув
umnuy2
фотка семьи Мозеса могла бы на Хелловин победить 
Allegro_Barbaro
Там є ще цікавий персонаж Юрген Локадія, в Цянчжоу, який до того встиг пограти за ПСВ, Брайтон, Хоффенхайм, Бохум, Цинцинатті та іранський Персеполіс)) Ще хорват Пуцлін, в Нантон Чжиюні, який 3 сезони за Ворсклу побігав.. І Тоні Шуніч, боснієць, колись за Зорю виступав.. Словенець Роберт Беріч, якого колись Динамо хотіло..)
Первый Среди Равных
А куди поділись гроші?
hater of haters
Оскар та ще був такий собі Халк - 2 позориська, які у самому розквіті сил поперлись за бабками.