Підтримати українських військових та людей, які постраждали через війну

Англія
| Оновлено 23 листопада 2023, 12:20
3468
3

Гравець без позиції: чому Хаверц губиться в Арсеналі?

Розбираємось у проблемах німця на Емірейтс

| Оновлено 23 листопада 2023, 12:20
3468
3
Гравець без позиції: чому Хаверц губиться в Арсеналі?
Getty Images/Global Images Ukraine

Трансфер Кая Хаверца вважається одним із найгірших не лише для Арсенала, а й у всій АПЛ за минуле міжсезоння. Чимало експертів критикують головного тренера "канонірів" Мікеля Артету за те, що той надто довіряє німцю, який практично нічого не показує. А не довіряти не можна, оскільки за 24-річного хавбека "гармаші" заплатили Челсі 75 млн євро. Футболіст, знайомий із Прем'єр-лігою, мав стати підсиленням для Арсенала тут і зараз, але поки що цього не відбувається.

Шлях Хаверца у великому футболі розпочався із Баєра, вихованцем якого він є. У сезоні 2016/17 Кай дебютував у першій команді "фармацевтів", забив 4 голи і віддав 6 результативних передач у 23 матчах Бундесліги. З кожним роком хавбек отримував більше ігрового часу та покращував свою результативність. Проривним став сезон 2018/19, у якому німець забив 17 м'ячів і віддав 4 асисти у 34 матчах Бундесліги. Наступна кампанія теж вийшла вдалою за системою гол+пас (12+6 у 30-ти поєдинках).

Хаверц дуже прогресував, тому перехід у топ-клуб був лише питанням часу. Влітку 2020 року за ним прийшов Челсі. "Син"і тоді проводили серйозну трансферну кампанію, витративши багато грошей на новачків. Кай коштував їм 80 млн євро. Перший сезон хавбека в лондонському клубі вийшов так собі – 4 голи та 3 асисти у 27 матчах АПЛ, другий – кращий (8+3). Але не можна сказати, що німець був на провідних ролях у Челсі, хоч і отримував достатньо ігрового часу.

Головним досягненням Хаверца в Челсі був переможний гол у фінальному матчі Ліги чемпіонів проти Манчестер Сіті. Більше Кай нічим особливо не запам'ятався на Стемфорд Брідж, тому сині не довго думали над його трансфером, хай і прямому конкуренту. Арсенал запропонував за хавбека солідні 75 млн євро – всього на 5 мільйонів менше від тієї суми, яку Челсі заплатив за нього Баєру. Зважаючи на хорошу пропозицію, "сині" відпустили гравця.

Можна сказати, що Челсі отримав з Хаверца максимальну користь. Кай іноді забивав і навряд чи міг дати команді більше. На позиції центрфорварда німець грав не дуже вдало, упускаючи багато моментів, а різнопланових хавбеків у Челсі і так достатньо. Сині підписали Коула Палмера, а ще раніше – Крістофера Нкунку. Кожен із цих гравців зараз виглядає цікавішим і сильнішим, ніж Кай. В Англії він, може, і не втратив форму, але був далеким від того, що показував у Леверкузені. Тому перехід до Арсенала виглядав гарним шансом.

Getty Images. Кай Хаверц і Мікель Артета

Артета дуже хотів підписати Хаверца. Фахівець захоплено відгукувався про універсалізм Кая, якого можна використати на різних позиціях. Теоретично це справді так. Німцю не дуже комфортно грати на вістрі атаки, хоча іспанець наполегливо ставив його туди на початку сезону. Хаверцу зручніше грати під нападником чи ще нижче, ближче до центру поля. Кай справді універсальний півзахисник, але інша річ, що в Арсеналі він не має конкретної позиції. У Баєрі він був атакуючим хавбеком, у Челсі німця перепрофілювали на центрфорварда, а ким він є у канонірів – взагалі незрозуміло.

Схоже, Артета настільки повірив в універсалізм Хаверца, що й досі не може підібрати йому конкретну позицію. За логікою тренера, Кай має однаково добре грати і на вістрі атаки, і під нападником, і в центрі поля. У збірній Німеччини його ще використовують і як вінгера. Проблема в тому, що для стабільності гравцеві потрібна конкретна позиція, а в Арсеналі у Хаверца її немає. Найчастіше Кая використовують там, де потрібна підстраховка. Це може спрацювати кілька разів, але не на постійній основі. Деколи помітно неозброєним оком, що футболіст губиться на полі, не розуміючи, що саме йому треба робити.

Спочатку передбачалося, що Хаверц замінить Граніта Джаку. Тобто, буде центральним півзахисником у атакуючому амплуа. Швейцарець, щоправда, відіграв так лише у свій останній сезон на Емірейтс, але виступав досить добре. Кай, за ідеєю, повинен бути мобільнішим, активнішим і гострішим. Передбачалося, що він розвиватиме атаки, а не завершуватиме, оскільки це у нього виходить чи виходило найкраще. Але щось пішло не так. Німець бере участь в атаках команди, але навряд чи його внесок в успіхи "канонірів" можна вважати серйозним.

У поточному сезоні АПЛ Хаверц здійснює в середньому 50,25 дотиків м'яча за 90 хвилин, виконує 36,10 передачі та створює 1,27 потенційно гольових моментів. За всіма цими параметрами він поступається торішньому варіанту Джаки, який, до речі, зараз непогано виступає у рідному клубі Кая. Одна з переваг німця – його зріст, завдяки чому він виграє в середньому 6,52 верхових дуелі за матч. Це хороший показник, але він не завжди конвертується у щось корисне для команди. Хавбек у середньому завдає 1,59 ударів по воротах за матч, що теж небагато.

Частково відповідальність за невпевнені виступи Хаверца лежить і на Артеті. Якщо тренер дуже хоче отримати гравця і вимагає у керівництва велику суму на трансфер, значить, у нього має бути чітке уявлення про те, як футболіста використати максимально ефективно. Не схоже, що іспанець знає відповідь це питання. До нього в принципі накопичується чимало питань щодо складу цього сезону, у тому числі й щодо Хаверца. Поки рано називати трансфер німця провальним, але коли ні тренер, ні сам гравець не розуміють, як зробити команду сильнішою, це загрожує серйозними проблемами.

Текст: meta.ua/sport

Оцініть матеріал
(10)
Повідомити про помилку

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть

Налаштувати стрічку
Налаштуйте свою особисту стрічку новин

ВАС ЗАЦІКАВИТЬ

Спортінг – чемпіон. Трубін пропустив два м'ячі. Бенфіка програла на виїзді
Футбол | 06 травня 2024, 01:30 2
Спортінг – чемпіон. Трубін пропустив два м'ячі. Бенфіка програла на виїзді

Орли поступилися команді «Фамалікау», обидва голи були забиті після 70-ї хв.

Циганков оцінив перемогу над Барселоною, яка стала історичною для Жирони
Футбол | 05 травня 2024, 13:53 0
Циганков оцінив перемогу над Барселоною, яка стала історичною для Жирони

Каталонський клуб гарантував собі участь у Лізі чемпіонів

Коментарі 3
Введіть коментар
Ви не авторизовані
Якщо ви хочете залишати коментарі, будь ласка, авторизуйтесь.
Gargantua
согласен с диагнозом.
проблема именно в том, что игрок качественный но без позиции.
под такого надо либо команду подстраивать, либо переучивать. 
например в Динамо под Буяльского подстроили команду. Гасперини в Аталанте потратил год на то, чтобы интегрировать Малиновского, а в сборной ни один тренер так и не понял, что делать ни с Буяльским, ни с Малиновским. в Баварии Мюллер это синоним особого амплуа на поле.
Tasha19
Схоже, Артета вірить в Хаверца і бачить в ньому те, чого не бачать інші. 
anacreon
Знаєте, обідно.Цього Гаверца що в Челсі ставили грати. ЩО в Арсеналі грає в основі кожен матч, хоч користі нема.При тому Мудрика постійно садять в запас з логікою "Не забив? Сідай на лавку". Потім випустять через матч на 15 хв і знову: "Не забив? Сідай на лавку, лузер. Хто не забиває - той не грає".
При цьому той же Жоау Фелікс постійно грав. Хоч був у оренді і його і не збиралися викупати. Зараз в Арсеналі Гаверц грає собі два місяці у старті ледь не кожен матч. З одним асистом і пенальті, який йому подарували від жалості.Вже навіть Зінчненка Артета усадив, а Гаверц грає.Якби Мудрик грав отак кожен матч в основі, то теж би забив давно більше.