Підтримати українських військових та людей, які постраждали через війну

Україна. Прем'єр Ліга
| Оновлено 10 листопада 2023, 06:29
2926
5

Чигринський розповів про Гвардіолу і те, чому не заграв у Барселоні

Український гравець згадав короткий період кар'єри в Іспанії

| Оновлено 10 листопада 2023, 06:29
2926
5
Чигринський розповів про Гвардіолу і те, чому не заграв у Барселоні
Getty Images/Global Images Ukraine

Не всі вже пам'ятають чи знають, що український захисник Дмитро Чигринський виступав у складі «Барселони». Те, що «Шахтар» зіграв з каталонцями у групі Ліги чемпіонів, стало приводом для журналістів The Athletic поспілкуватися з футболістом і згадати, як гравець провів коротку частину кар'єри у складі гранду.

У серпні 2009 року «Барселона» придбала у «Шахтаря» Чигринського за 25 мільйонів євро. Минулого сезону команда виграла требл, а тренер Хосеп Гвардіола попросив підписати гравця, який зміг би діяти в центрі оборони разом з Жераром Піке. Навіть у клубі заявили, що розглядали лише один варіант: «Чигринський – це наша перша, друга та третя опція на посилення оборони».

Дмитро визнає, що у 22 роки, ймовірно, не був готовий стати основним футболістом команди і на той момент другим найдорожчим захисником в історії клубу після Дані Алвеса.

«Як правильно говорить Хаві, вага футболки «Барселони» набагато більша, ніж будь-якої іншої команди. Крім того, коли я переходив, це була одна з найсильніших версій команди в історії. Проблемою було те, що я перейшов в останній день трансферного вікна, тож часу на адаптацію майже не було. Не знав мови, не знав ідеї Хосепа Гвардіоли. Якщо невдало провів 1-2 матчі, то люди вже починають говорити про гроші, які на тебе витратили, про сотню інших речей. Фани впевнені, що раз ти потрапив до «Барселони», отже, маєш одразу бути на її рівні».

У єдиному сезоні у складі «Барси» Чигринський провів 14 матчів, 10 разів вийшов у стартовому складі.

«Я був стурбований, хоча Гвардіола казав мені не перевантажувати себе психологічно. Мені було 22 роки, мені десь не вистачало спокою та досвіду. Гвардіола мене дуже підтримував. Навіть у ті моменти, коли я мало грав, він знаходив час поспілкуватися та підтримати. Коли я йшов з команди, то ми були у добрих стосунках», – сказав Чигринський.

З листопада по травень Дмитро провів лише 7 матчів.

«Я багато працював. Був упевнений, що ретельні тренування відкриють мені дорогу. З перших днів займався іспанською. Мені була потрібна підтримка, і я отримав її від Гвардіоли та партнерів по команді», — згадує Чигринський.

Важко сказати, чи отримав би Дмитро свої шанси у другому сезоні, але президент клубу Сандро Россель через складну фінансову ситуацію (знайома фанам каталонців історія) був змушений продавати футболістів. У тому числі українця. Дмитро у липні 2010 року повернувся до «Шахтаря» за 15 мільйонів євро, а керівництво заявило, що «нам потрібні гроші для виплат зарплат працівникам клубу».

Наприкінці інтерв'ю Чигринський не забув розповісти про ситуацію в Україні.

«Важко перебувати в іншій країні, коли ти знаєш, що відбувається в Україні. Бомбардування, ракетні атаки та все інше. Мені було комфортно повернутися в Україну, де я перебуваю поряд з сім'єю та друзями».

Через російську агресію «Шахтарю» та інші українські клуби доводиться непросто в єврокубках, враховуючи логістику та відсутність перельотів у країні. «Це важко, але така реальність. Виклик для клубу та команди. Але ж ми українці, впораємося».

Чигринський у вівторок так і не вийшов на тріумфальний матч «Шахтаря» з «Барселоною», але встиг поспілкуватися з колишніми товаришами по «Барселоні», включаючи Хаві.

Нехай відрізок кар'єри в одному з найкращих клубів світу вийшов коротким, але українець встиг не лише познайомитися та пограти з багатьма знаменитими футболістами, а й виграв Ла Лігу та Клубний чемпіонат світу.

За матеріалами The Athletic

Оцініть матеріал
(7)
Повідомити про помилку

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть

Налаштувати стрічку
Налаштуйте свою особисту стрічку новин

ВАС ЗАЦІКАВИТЬ

НОЙЕР: «Будь-хто, хто коли-небудь грав у футбол, знає, що я зараз відчуваю»
Футбол | 09 травня 2024, 04:17 1
НОЙЕР: «Будь-хто, хто коли-небудь грав у футбол, знає, що я зараз відчуваю»

Голкіпер Баварії прокоментував поразку від Реалу у півфіналі Ліги чемпіонів

ФОТО. Чи був офсайд? Оприлюднено чіткий кадр перед другим голом Реала
Футбол | 09 травня 2024, 00:10 0
ФОТО. Чи був офсайд? Оприлюднено чіткий кадр перед другим голом Реала

Хоселу оформив дубль у ворота Баварії після пасу Рюдігера та вивів команду у фінал ЛЧ

Коментарі 5
Введіть коментар
Ви не авторизовані
Якщо ви хочете залишати коментарі, будь ласка, авторизуйтесь.
anacreon
14 матчів і навіть 10 в старті ще це взагалі було круто, враховуючи позицію. І те, що міняти треба було Пуйоля-Піке. Центральний захисник це часто така ж залізна позиція, як і воротар. Тобто така важлива, що по ходу матча тренер не буде міняти, аби дати пограти 15 хв запасному і для ротації. Центральні як вийдуть, то грають до дзвінка.Подивіться як Забарний жодного разу не був замінений як пробився в основу. І десь там сидить його дублер і навіть хвилинки не зіграє.
Тому отримати аж 14 матчів при живому Пуйолю і Піке це було круто.
Владислав Рейский
Что там гадать и выдумывать - не потянул вот и все. 
Octopus
Чемпионом Испании стал и ладно. Не так много украинцев выигрывали Ла Лигу, Иисус, Лунин и все?
Выталкиватель парашутистов
Чигринский продолжает вешать лапшу на уши по-поводу своего возраста, если не ошибаюсь, он на 2 или 3 года старше. И это явилось основной причиной  его ухода с Барселоны, потому, что Шахтер кинул Барселону в том плане, потому, что продать 22- летнего игрока это совсем другое, чем 24 или 25 -летнего. В Украине об этом скромно промолчали, но в Испании об этом много писала пресса.