Підтримати українських військових та людей, які постраждали через війну

Інші новини
| Оновлено 07 листопада 2023, 22:22
7755
0

Унікальний кейс Атаа Джабера: з капітану Ізраїлю U-21 у збірну Палестини

Ще одне підтвердження абсурдності постулату «спорт поза політикою»

| Оновлено 07 листопада 2023, 22:22
7755
0
Унікальний кейс Атаа Джабера: з капітану Ізраїлю U-21 у збірну Палестини
Getty Images/Global Images Ukraine. Атаа Джабер

Вторгнення угруповання ХАМАС на територію Ізраїлю, яке відбулося 7 жовтня нинішнього року й призвело до чергового загострення палестино-ізраїльських відносин, ще раз продемонструвало, наскільки хиткою є конструкція світової спільноти, що існує нині, де частина держав робить акцент на визнаних на міжнародному рівні правилах та угодах, а інша – намагається домагатися власних цілей за допомогою сили, інтриг та підлості, не зважаючи на кількість жертв та руйнувань…

Футбол, як би це не хотілося низці сил, що активно просувають постулат «спорт поза політикою», є безумовною частиною життя світової спільноти з усіма обставинами, що звідси випливають. Усі тенденції, які притаманні сучасному громадянському суспільству, рано чи пізно знаходять своє відображення у футболі. Історія 29-річного Атаа Джабера, котрий став першим футболістом, що має на своєму рахунку виступи за збірні Ізраїлю та Палестини, є абсолютно унікальним кейсом, і про неї варто знати обов'язково.

Атаа Джабер народився 3 жовтня 1994 року в місті Мажд-ель-Курум, розташованому на півночі Ізраїлю та переважно заселеному арабами. Родина Джабера має палестинське походження, що втім не завадило Атаа почати займатися футболом в академії Маккабі з Хайфи – другого за кількістю чемпіонських титулів клубу в історії ізраїльської держави.

6 січня 2013 року Атаа Джабер, якому на той момент було всього лише 18 років 3 місяці та 3 дні, провів свій дебютний матч в елітарному дивізіоні чемпіонату Ізраїлю, коли вийшов на заміну у гостьовому для Маккабі Хайфа поєдинку проти Ашдода (4:1). Молодий опорний півзахисник з'явився на полі на 73-й хвилині, а наприкінці гри встиг асистувати на Еяля Мешумара.

У березні 2015 року Джабер зіграв свій перший матч за збірну Ізраїлю U-21. На спаринг з однолітками з Кіпру Атаа вийшов у стартовому складі своєї команди, провів на полі один тайм, відзначившись забитим м'ячем на 42-й хвилині. Згодом Джабер провів 6 матчів за ізраїльську молодіжку у відбірковому циклі до чемпіонату Європи-2017 U-21, у чотирьох із яких виводив своїх партнерів на поле з капітанською пов'язкою на плечі.

Вже тоді Атаа Джабер увійшов в історію ізраїльського футболу, бо став першим етнічним арабом, який колись ставав капітаном збірної країни, хай навіть і молодіжної. Ця подія викликала великий резонанс в ізраїльській футбольній спільноті, про неї багато говорили, проте згодом Джабер відмовився продовжувати представляти на міжнародному рівні Ізраїль й обговорення його особистості в цьому аспекті на певний час припинилося.

Незважаючи на те, що Джабер народився на території Ізраїлю, він належить до так званих «палестинців 48-го року» – членів або нащадків арабських сімей, що жили на територіях, які були визначені як Ізраїль у Плані поділу Палестини, схваленому ООН в 1947 році та втіленому у життя наступного року.

Прийняти рішення про неможливість подальших виступів за збірні Ізраїлю Джабера, як він згодом розповідав сам, змусив конфлікт 2021 року, а саме заворушення у палестинському районі Шейх-Джарра в Єрусалимі. Тоді Верховний суд Ізраїлю розпорядився про евакуацію палестинських сімей, які проживають у цьому регіоні. У відповідь на це рішення конфлікт переріс у взаємні напади та погроми.

«В Ізраїлі поширюють ідею про те, що спорт та політика не повинні змішуватись. Вони кажуть, що ви представляєте свою спільноту, що у вас буде свій голос і що вам не потрібно співати національний гімн. Після того, що сталося у Шейх-Джаррі, я зрозумів, що неможливо розділяти політику та спорт. Навіть якби я хотів представляти «палестинців 48-го року», були б кращі способи зробити це», – заявив Атаа Джабер в інтерв'ю сайту Arab News у вересні, буквально за три тижні до початку нинішнього збройного конфлікту між Ізраїлем та ХАМАС.

Рішенням не виступати більше за збірну Ізраїлю Джабер, начебто, назавжди зупинив свою міжнародну кар'єру. У лютому 2017 року Атаа за 250 тисяч євро перейшов із Маккабі Хайфа до Бней Сахніна, а у серпні 2021-го на правах вільного агента перейшов вже до Ашдода, де провів тільки одинадцять місяців, перш ніж залишити Ізраїль та перебратися до Азербайджану.

Наразі 29-річний Атаа Джабер має контракт до літа 2024-го із Нефтчі, з яким улітку зіграв у кваліфікації Ліги конференцій, і у цей же період зміг відновити міжнародну кар'єру в лавах збірної Палестини.

Надоумив Джабера на такий вчинок воротар збірної Палестини Рамі Хамада, який також народився на території Ізраїлю, але ніколи не виступав за збірні цієї країни. Хамада порадив Джаберу звернутися до ФІФА із проханням про зміну так званого футбольного громадянства, причому все відбувалося в атмосфері максимальної таємності, щоб розголошення у ЗМІ не змогло зашкодити інтересам футболіста.

Getty Images/Global Images Ukraine. Атаа Джабер (ліворуч) у формі збірної Палестини

В результаті після дворічної процедури Атаа Джабер таки отримав дозвіл від ФІФА й у червні поточного року дебютував за національну збірну Палестини у товариському матчі проти Індонезії (0:0). Всього на даний момент на рахунку Джабера вже чотири поєдинки в палестинській національній команді.

Зустріч Атаа Джабера зі збірною Ізраїлю теоретично можлива, але лише на фінальних стадіях великих турнірів, що практично нереально, виходячи з низки обставин. Насамперед збірні Ізраїлю та Палестини відносяться до різних футбольних асоціацій. Якщо ізраїльтяни виступають у турнірах під егідою УЄФА, то палестинці з 1998 року входять до складу АФК – Азіатської конфедерації футболу.

Крім того, палестинська збірна традиційно зазнає складнощів зі збором своєї національної команди (низку гравців туди не відпускають ізраїльські клуби), через що вести мову про її кваліфікацію на чемпіонат світу, де вона суто теоретично могла б перетнутися із ізраїльтянами, навряд чи можливо. Зокрема, у відборі на ЧС-2022 збірна Палестини фінішувала на третьому місці в групі (10 очок) у рамках другого відбіркового раунду, пропустивши вперед Саудівську Аравію (20 очок) та Узбекистан (15), але зумівши обійти Сінгапур (7) та Ємен (5).

Щоправда, палестинці змогли вже втретє поспіль кваліфікуватися до фінальної частини Кубка Азії, найближчий розіграш якого відбудеться з 12 січня по 10 лютого 2024 року у Катарі. Палестинці там потрапили до групи С, де зіграють проти Ірану, ОАЕ та Гонконгу. Очевидно, що на цьому турнірі Атаа Джабер обов'язково зіграє, якщо у нього все буде гаразд зі здоров'ям, а ось провести свої перші офіційні матчі на міжнародному рівні за збірну Палестини хавбек зможе вже у листопаді, коли «лицарям» доведеться стартувати у кваліфікації на ЧС-2026 матчами проти Лівану та Австралії…

Текст: meta.ua/sport

Оцініть матеріал
(26)
Повідомити про помилку

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть

Налаштувати стрічку
Налаштуйте свою особисту стрічку новин

ВАС ЗАЦІКАВИТЬ

Стала відома сума преміальних для збірної України за вихід на Євро-2024
Футбол | 03 травня 2024, 19:12 8
Стала відома сума преміальних для збірної України за вихід на Євро-2024

Національна збірна України не буде обділена бонусами

Грінвуд не забив пенальті. Атлетік вдев'ятьох обіграв Хетафе на виїзді
Футбол | 04 травня 2024, 01:59 1
Грінвуд не забив пенальті. Атлетік вдев'ятьох обіграв Хетафе на виїзді

У гостей зробив дубль Іньякі Вільямс, двічі асистував брат Ніко Вільямс

Коментарі 0
Введіть коментар
Ви не авторизовані
Якщо ви хочете залишати коментарі, будь ласка, авторизуйтесь.