Підтримати українських військових та людей, які постраждали через війну

Інші новини
| Оновлено 07 листопада 2023, 10:59
2154
1

АНІКЄЄВ: «Став чемпіоном світу з шашок-100 – здійснилася дитяча мрія»

Міжнародний гросмейстер із Харкова виграв ЧС-2023 у Кюрасао

| Оновлено 07 листопада 2023, 10:59
2154
1
АНІКЄЄВ: «Став чемпіоном світу з шашок-100 – здійснилася дитяча мрія»
Curacao 2023. Юрій Анікєєв (у центрі)

Міжнародний гросмейстер із Харкова Юрій Анікєєв виборов золоту медаль на чемпіонаті світу з шашок-100, який у жовтні пройшов у Кюрасао.

Лідер української збірної впевнено пройшов турнір без поразок, виграв 7 партій, зіграв унічию 11 поєдинків та набрав 25 очок із 36 можливих.

Для 40-річного Анікеєва це перший світовий титул у шашках-100, хоча раніше він ставав чемпіонами світу у шашках-64, менш престижної версії шашкової гри. Також перемагав на чемпіонатах світу та Європи у програмах із скороченим контролем часу.

Незабаром після переконливої перемоги на ЧС-2023 у Кюрасао Юрій Анікєєв у великому інтерв'ю докладно розповів про події турніру ексклюзивно для Sport.ua.

– Вітаємо з великим тріумфом! Що для тебе означає ця перемога, перша в кар'єрі на ЧС на великій дошці?

– Дякую за привітання! Справді, це перше досягнення такого рівня. Я був чемпіоном світу на 64-клітинковій дошці, був двічі чемпіоном світу на 100 клітинах у швидкі шашки, і ось перемога у найпрестижнішій класичній програмі!

Якщо чесно, то це була дитяча мрія, а мрії, як відомо, справджуються. Пам'ятаю, у 2013 році в якомусь інтерв'ю я сказав, що хочу стати чемпіоном світу з шашок-100, і через три роки виграв ЧС у швидкій програмі. Тоді думав, що це мій максимум.

Ще, звичайно, плекав мрії стати хоча б призером ЧС у класичній програмі. Думав, що час для чемпіонства вже втрачено, прийшли нові молоді таланти з Нідерландів. Але, все ж таки, дитяча мрія вирішила здійснитися!

Розкажи про Кюрасао. Що там, на Карибах? Що тебе вразило?

– Кюрасао – це частина Королівства Нідерландів, яка має певну частку самоврядування. Якихось надвражень не було. Спекотно, ящірки різних розмірів всюди бігають. Море, а це я люблю.

Кюрасао, хоч і знаходиться в Карибському басейні, але зберігає культуру Нідерландів, на відміну від сусідніх островів, де домінує латиноамериканська.

– Як довго готувався до турніру? Чи були проблеми з підготовкою чи виїздом?

– Готуватися почав, напевно, ще минулого року, коли брав участь у багатьох етапах Кубка світу. Також і цього року мав достатньо ігрової практики, робив акцент на цьому.

Вдома якоїсь спеціальної підготовки не проводив, просто переглянув партії всіх учасників (грали 20 чоловік за круговою системою). Записав психологічний портрет кожного суперника: хто в чому сильний, у чому слабкий, які дебюти та типи позицій любить, які ні.

Із виїздом проблем не було. Національна федерація шашок України (НФШУ) оформила нам приїзд до Кюрасао наперед, на збори, що дуже допомогло в акліматизації.

– Яким вийшов переліт? Чи все пройшло без пригод?

– Летів літаком компанії KLM, де дуже хороший сервіс. Щоправда, під час трансферу в Амстердамі було дуже мало часу, тому співробітники аеропорту не встигли перекласти валізи на наступний рейс. Вони доїхали до Кюрасао за кілька днів. Довелося на місці придбати декілька футболок та шортів.

– Чи вдавалося там відпочивати між партіями? У якому настрої був?

– Розклад турніру був зроблений дуже зручно. У нас було кілька разів по два тури на день. Але при цьому також було два вихідні дні. Жили неподалік моря. Отже, вдавалося дуже легко відновлюватися.

Їжа була хороша. Я вже понад рік як вегетаріанець, тому мені та ще кільком учасницям жіночого турніру робили спеціальне меню.

– Як було організовано турнір? Умови проживання, ігровий зал?

– Умови проживання були на найвищому рівні. Взагалі, я добре граю у теплих країнах. Юніорський чемпіонат світу виграв у Бразилії у 2000 році. Дуже багато турнірів виграв у Туреччині.

Ігровий зал був не дуже підходящим. Грали у торговому центрі. У залі шуміли кондиціонери, тож я рятувався берушами на мотузочку, які попередньо купив у Львові, завжди з собою їх маю, дуже допомагають.

Одного разу навіть судді перевірили, думали – це якісь навушники. Безпідставно запідозрили чітерство. Головний суддя був не дуже досвідченим, але якихось екстремальних ситуацій не було.


Фото: чемпіонські беруші Юрія Анікєєва

– Старт вийшов чудовим, ти одразу очолив турнірну таблицю. Згадай перші партії. За рахунок чого став лідером?

– Грали 20 спортсменів за круговою системою. Усіх учасників було розбито умовно на дві групи, щоб у першій половині турніру представники однієї країни зіграли між собою. У нас у групі були українці та представники Кюрасао, а всі нідерландці були в іншій.

Мені вдалося обіграти всіх трьох місцевих гравців із Кюрасао. Хоча у третьому турі міг навіть програти, суперник міг провести комбінацію. Я її бачив, але не помітив маневру після комбінації.

Також вдалося перемогти представника Домініканської Республіки та українця Юрія Бобкова. У нашій умовній групі я набрав максимум очок (5 перемог). Для порівняння: екс-чемпіон світу Гунтіс Валнеріс із Латвії та українець Артем Іванов (який згодом посів 6-те місце) зіграли по дві нічиї з аутсайдерами. Таким чином, я з самого початку став лідером.

– Ми побачили 9 нідерландців у турнірі із 20 учасників. Чому так склалося? Чи ти не спостерігав фактів нечесної гри між ними?

– Кюрасао – далеко від Європи. Плюс гравцям із Африки туди потрібні візи. Тож кілька спортсменів не змогли вирішити ці технічні проблеми.

Замість тих, хто відмовився від участі, включали запасних гравців за підсумками відборів. Трьома найкращими запасними виявилися нідерландці. Тому їх вийшло багато, адже на запасних ліміт від країни не поширюється.

Нідерландці в умовній підгрупі грали між собою в 1–9 турах, і найкращі з них на цьому відрізку набрали лише по плюс 1. Тож усе було чесно.

– Куди з турнірної таблиці зник 20-й учасник Ндіага Самб із Сенегалу?

– Самб розпочав турнір, встиг навіть програти нідерландцю Слумпу, а потім захворів та вибув із турніру. Усі його зіграні партії були анульовані.

– Потім у 11-му турі ти обіграв нідерландського ветерана Рона Хьосденса. Як ти знайшов таку неймовірну жертву шашки?

– З Хьосденсом грали після обіду, це був другий тур за день. Йому вже за 60 років, тож я відчував, що непогано використати цей шанс. Розіграв вдало дебют, колись проти мене цей варіант застосовував попередній чемпіон світу Рул Бомстра (Нідерланди).

Вийшов із дебюту з перевагою, а ближче до кінця, коли здавалося, що шансів на перемогу вже нема, вдалося знайти незвичайний маневр. І в цейтноті Рону не вдалося захиститись.


На фото: Гунтіс Валнеріс (Латвія) та Юрій Анікєєв (Україна)

– Ключова партія – проти нідерландця Мартіна Долфінга у 17-му турі. Без цієї перемоги не було б тріумфу. Ти навмисне піймався на комбінацію. Потім якийсь незрозумілий ендшпіль. Що там трапилося?

– З Долфінгом теж вийшов хороший для мене дебют. Можна сказати, вгадав. Мартіна дуже складно витягнути на гостру гру, він дуже вміло захищається.

До речі, до якогось ходу на дошці стояла ідентична позиція із моєї партії з Хейном Мейєром, зіграна на етапі Кубка світу 2023 в Ризі, і ту партію я теж виграв.

Я був знайомий із деякими ідеями. Долфінг зіграв інакше, ніж Мейєр, однак у нього також виникли проблеми. На комбінацію я піймався навмисне, тому що мені здавалося, що в іншому варіанті було менше шансів на перемогу. Ендшпіль суперник захистити не зумів.

– Випереджаючи Яна Грунендейка на одне очко, в останній партії ти грав проти нідерландця Воутера Сіпми. І нічиєї було достатньо для титулу...

– Я пам'ятаю, що дуже погано спав перед останнім туром. Весь турнір спав добре, а перед останнім прокинувся серед ночі й потім не міг заснути.

Насправді, навіть у разі поразки та рівної кількості очок із Яном – я все одно посідав би перше місце за кількістю перемог. Тільки один варіант розвитку подій міг завадити – якби я програв, а Валнеріс би поступився Грунендейку, тоді я втратив би перше місце. Імовірність невелика, але не хотілося залежати від результатів інших суперників.

Був упевнений, що суперник зіграє 33–29 першим ходом. Питання стояло – йти на гострий дебют Келлера чи зіграти простіше. Вирішив вибрати Келлера, але не найгостріший варіант. Складнощі все одно виникли, але Сіпма не зумів вичавити перевагу в тій позиції.


На фото – призери ЧС: 1. Юрій Анікєєв (Україна), 2. Ян Грунендейк, 3. Мартін ван Айзендорн (обидва – Нідерланди)

Твої емоції, коли лунав Гімн України?

– Дуже радий принести золото для України. Але якихось суперемоцій не пам'ятаю. Радісно, звісно, було, але намагався особливо про це не думати.

– Яка ситуація у шашках із відстороненням руснявих? Що за прапор навпроти другого призера у жінок?

– У чемпіонаті світу не брали участі спортсмени з росії та білорусі, які були дискваліфіковані Всесвітньою федерацією шашок (FMJD) через військове вторгнення в Україну.

Другим призером у жінок стала Дар'я Ткаченко, яка раніше виступала за Україну, а потім декілька років – за росію. Якщо чесно, незрозуміло, чому її взагалі допустили (під прапором FMJD). Як я зрозумів, вона отримала спонсорське місце, тобто за її участь сплатив спонсор. Схоже на те, що вона не мала права грати, але у FMJD вирішили інакше.

– Чи стежив ти за партіями одеситки Вікторії Мотрічко, яка також уперше стала чемпіонкою світу?

– За партіями жіночого турніру детально не стежив, але у турнірну таблицю дивився. Віка досить впевнено пройшла всю дистанцію, хоча певна напруга на фініші була. Але, на щастя, для неї все скінчилося добре.


Фото: Юрій Анікєєв (Україна) та Вікторія Мотрічко (Україна), чемпіони світу 2023

– Що зараз в Україні із шашками? Чи є турніри на великій, на малій дошці?

– В Україні під час війни дуже важко проводити змагання, але наприкінці року заплановано чемпіонат України.

– Як взагалі популяризувати шашки? Чи вдається тобі своїм прикладом щось робити у цьому напрямі? Ти розпочав видавати свої книжки, розкажи докладніше.

– Шашки популяризувати – завдання непросте. Гра знайома всім, але як професійний вид спорту не дуже розкручена. Я років 15 веду шашковий блог, публікую цікаві нотатки у соцмережах.

Так, нещодавно видав дві книжки з шашок-64 та шашок-100. Узагальнив там знання, що накопичив за минулі роки. Сподіваюся, корисні підручники вийшли.

– Декілька слів про фінанси. Який заробіток із турніру? Скільки взагалі заробляють шашкісти?

– Призові у шашках – не дуже великі. На цьому ЧС-2023 приз за перше місце склав 5,5 тисяч євро.

В Україні я перебуваю у штатній збірній країни, навіть під час війни нам стабільно виплачують зарплатню та відряджають на змагання.

У моєму поколінні ще були, скажімо, фанати, які готові були грати безкоштовно, за ідею. А зараз молодь навряд чи на таке підпишеться, як то кажуть. Тому, природно, треба створювати якісь привабливіші умови.

– Друге місце посів нідерландський гросмейстер Ян Грунендейк. Це означає, що між вами у наступному році буде матч за титул?

– Так, за правилами FMJD, між мною та Яном має бути чемпіонський матч наступного року. Ян хотів стати чемпіоном світу зараз. Мабуть, він вважався фаворитом номер один у Кюрасао. Тепер він намагатиметься повернути шашкову корону до Нідерландів у матчі-2024.


На фото: збірна України з шашок-100 у Кюрасао

– Що далі, які плани? Чи візьмеш після такого напруженого турніру паузу?

– Потрібно буде зрозуміти, коли відбудеться матч за титул, і від цього відштовхуватися. Швидше за все, до турнірної практики повернуся десь навесні.

– Війна триває вже 600+ днів. Що думаєш?

– Війна – це, звичайно, наш спільний біль. Я хотів би висловити слова підтримки воїнам ЗСУ, завдяки яким багато мешканців нашої країни можуть жити відносно спокійним життям, а спортсмени – навіть виїжджати на турніри. Але завжди слід пам'ятати про ціну, яку платять захисники України.

Сподіваюся, що незабаром Україна переможе, і війна закінчиться. Для цього, окрім підтримки фронту, потрібні рішучі дії у цивільній сфері. Якщо керівництво країни разом із громадянами зможе все це вирішити, то на Україну чекає не лише перемога у війні, а й подальше процвітання та роль лідера у світовій спільноті.

Але потрібно змінити споживчий підхід до життя і поставити на головне місце розвиток духовних якостей громадян.

– Дякуємо за докладну розповідь. Успіхів у подальшій кар'єрі!

– Висловлюю подяку всім тим, хто мене підтримував і допомагав упродовж усієї моєї кар'єри. Без цієї підтримки моя перемога не була б можливою.

Sport.ua, Віллемстад (Кюрасао)

Чемпіонат світу 2023 з шашок-100

Віллемстад (Кюрасао), 28 вересня – 13 жовтня

Чоловіки (турнірна таблиця)

  • 1. Юрій Анікєєв (Україна) – 25 очок з 36
  • 2. Ян Грунендейк (Нідерланди) – 24
  • 3. Мартін ван Айзендорн (Нідерланди) – 23
  • 6. Артем Іванов (Україна) – 22

Жінки (турнірна таблиця)

  • 1. Вікторія Мотрічко (Україна) – 23 очки із 30
  • 2. Дар'я Ткаченко (FMJD) – 21
  • 3. Олена Коротка (Україна) – 19
Оцініть матеріал
(11)
Повідомити про помилку

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть

Налаштувати стрічку
Налаштуйте свою особисту стрічку новин

ВАС ЗАЦІКАВИТЬ

Коментарі 1
Введіть коментар
Ви не авторизовані
Якщо ви хочете залишати коментарі, будь ласка, авторизуйтесь.
Richard Lewis
Вітання Чемпіону!