Підтримати українських військових та людей, які постраждали через війну

Єврокубки
| Оновлено 08 листопада 2023, 09:26
5314
4

Чому Прометей провалює початок сезону

Оглядач Sport.ua намагається розібратися в причинах невдач команди Ронена Гінзбурга

| Оновлено 08 листопада 2023, 09:26
5314
4
Чому Прометей провалює початок сезону
БК Прометей

Півроку тому на сторінках нашого сайту ми хвалили «титанів» за чудово проведену кампанію 2022/2023. Навіть в умовах повномасштабної війни «Прометей» виконав дуже велику та якісну роботу і продемонстрував один із найкращих результатів на європейській арені в історії українського баскетболу. Проте минулий сезон завершився, пройшло міжсезоння, і розпочався новий ігровий рік, а від того самого «Прометея», який як на конвеєрі штампував перемоги і радував уболівальників видовищною грою, мало що залишилося.

Складається враження, що команду немов підмінили, хоча на тренерському містку продовжує перебувати Ронен Гінзбург, а в ростері залишилася половина гравців з минулого сезону. Та й новобранці українського клубу позиціонувалися ним самим як дуже майстерні гравці. Незважаючи на це, «Прометей» більше розчаровує і з точки зору результатів команди, і з точки зору якості баскетболу. В чому причина таких негативних метаморфоз? Давайте розбиратися.

Гравці не демонструють очікуваного рівня гри

Після торішнього півфінального результату в дебютному сезоні Кубка Європи керівництво команди цілком логічно планувало, як мінімум, повторити його. Для цього були запрошені недешеві легіонери та кілька добре відомих українських баскетболістів, але наразі лише одиниці з ростера слобожанців демонструють баскетбол хорошої якості.

Особливо розчаровує персона розігруючого Маркуса Кіна. Американець зараз виглядає в команді стороннім тілом і більше тягне свій колектив вниз, ніж дає йому профіту на обох сторонах майданчика. Так, у нього бувають сплески гарної гри (наприклад, перша чверть із ризьким клубом «ВЕФ»), але сумбуру та зайвого ігрового егоїзму у Кіна набагато більше.

Такого ж рівня і виступи іншого американця Рашарда Келлі. На його виправдання, щоправда, можна сказати те, що він був підписаний вже на прапорці міжсезоння, коли клуб в екстреному порядку шукав заміну травмованому Арнольдасу Кульбоці. Відповідно, Келлі не проходив з клубом передсезонну підготовку і ще не до кінця вивчив свій новий колектив, але на даний момент Рашард не показує нічого такого, що може пояснити його запрошення до команди.

БК Прометей. Рональд Марч

Також багато питань і до Рональда Марча – ще одного американця, який перейшов до «Прометея» з чемпіонату Франції. Однак Марч потихеньку адаптується і в останніх іграх виглядав помітно краще, але коли профільний снайпер не забиває в клатчі три поспіль штрафних при відставанні свого клубу в три бали (гра проти «Лондон Лайонс»), це змушує задуматися про доцільність його підписання.

Єдиним легіонером, з яким «Прометей» вгадав, є центровий Тай Одіасе, який одразу почав демонструвати хороший рівень. Гру ще одного представника США Дейвона Ріда оцінити складно, оскільки він досить швидко потрапив у лазарет, про це ми ще поговоримо нижче.

Однак навіть якщо не переходити на особистості, то варто сказати, що «Прометей» не показує і хорошу командну гру. Підопічних Ронена Гінзбурга серйозні опоненти по єврокубку просто читають і розкладають по поличках. Причому слобожанський клуб обігрують не лише у невластивому їм повільному та тягучому баскетболі («Бешикташ» у Стамбулі), а й в улюбленій для «титанів» швидкій та транзитній грі («Лондон Лайонс» у Ризі).

Кожен із трьох програних матчів у Кубку Європи «Прометей» добре починав, але далі згасав під тиском суперника. В команді зараз просто не спостерігається лідера чи лідерів, які здатні повести за собою у скрутну хвилину, таких як в минулому сезоні були два Ді Джея. Так, непогано працюють Балвін та Одіасе, але їм у силу своєї позиції та стилю гри дуже важко організовувати ключові ривки. Дуже схоже, що у багатьох гравців «Прометея» просто не горять очі, і немає бажання вигризати перемоги, а саме це й відрізняло торішню команду, котра всім сподобалася.

Менеджерські провали при комплектації команди

Проте гравці самі не приходять до команди. Їх до неї приводять/підписують менеджери. І у зв'язку з цим хочеться згадати одне прізвище. Броніслав Вавжинчик. Влітку поляк зі справді гарним резюме прийшов у «Прометей» на посаду спортивного директора і взявся формувати нову команду. Однак паззл він зібрав якось неправильно.

БК Прометей. Броніслав Вавжинчик

Тут мимоволі згадується історія майже 20-річної давнини з архівів українського баскетболу. Після успішного сезону 2004/2005, коли БК «Київ» дійшов до фіналу Ліги чемпіонів ФІБА, столичний клуб посилив адміністративну команду статусним ізраїльтянином Рані Каханою, який став спортивним директором киян. Новий топ-менеджер, незважаючи на те, що колектив зразка минулого сезону був зіграний і практично повністю збалансований, відпустив дуже багато гравців, що добре проявили себе, а на їхні місця підписав, м'яко кажучи, спірні кандидатури. Так, команда поїхала по сезону, але з дуже великими проблемами і підсумкові показані результати були гіршими, ніж у минулій кампанії.

Щось схоже відбувається і зараз. Пара захисників із французького чемпіонату Марч і Кін поки що не вражають від слова зовсім. Маркус низький, Рональд фізично виглядає слабше, що одразу створює при одночасному їх використанні на майданчику величезний простір для місматчів у захисті на користь суперника. Атака компенсує? Поки не видно, особливо у Кіна. До рівня Ті Джея Шортса з «Парижа» йому поки що далеко.

Дуже цікаво, чи вивчався під час їхнього запрошення нещодавній досвід «Прометея» з підписанням Маркіза Ріда. Американський захисник, як і Кін з Марчем, приходив до клубу в статусі топ-скорера чемпіонату Франції. Але не показав своєї гри в «Прометеї» і згодом був відправлений додому. Мабуть, гравців із французької Ліги Pro A треба вивчати детальніше, вони талановиті, індивідуально сильні, але часто із зайвим ігровим та особистим егоїзмом, що заважає їхній інтеграції в команду.

Вже зараз видно, що в «Прометеї» хотіли зібрати більш кидкову команду, ніж минулого сезону. Але чому б тоді не запросити до колективу досвідчених гравців із великою кількістю матчів у єврокубках, а не підписувати представників французьких середняків чи гравця хай навіть із НБА, але абсолютно без досвіду гри в Європі, що завжди є лотереєю.

Звичайно, безглуздо і неправильно вішати всіх собак на польського управлінця. Адже він в адміністрації не один. Є селекційний відділ, а підписання того чи іншого баскетболіста точно узгоджувалося з тренерським штабом та вищим керівництвом «Прометея». Однак той факт, що перший млинець у Броніслава Вавжинчика виявився глевким, не викликає сумнівів.

Постійні травми в команді

У європейському баскетболі високих досягнень важко знайти команду, яка б так сильно і регулярно страждала через травми своїх гравців. Нехай мене виправлять у коментарях любителі баскетболу, якщо я помиляюся, але колективу, в якому травми так часто просто косять спортсменів, немає ні в Євролізі, ні в Кубку Європи, ні в Лізі чемпіонів ФІБА.

Починаючи з середини минулого сезону, лазарет «Прометея» не пустує. Ніколи. Щонайменше один гравець там постійно знаходиться. Так, травма - річ непередбачувана і може статися всяке. Але як тут не згадати банальне: один раз – випадковість, двічі – збіг, три рази – закономірність. А «Прометей» уже мав і чотири, і п'ять, і шість. Наприкінці минулого сезону «титани» взагалі грали в сім осіб. Загалом, якщо взяти гравців, які провели у «Прометеї» останній ігровий рік, там практично не буде тих, хто пройшов би його без ушкоджень. Нині ситуація пішла на нове коло. Іссуф Санон вже встиг травмуватися і повернутися на майданчик, а Дейвон Рід продовжує перебувати на лікарняному після кількох матчів у сезоні і досі так і незрозуміло, що являє собою чинний чемпіон НБА.

Більше того, у «Прометеї» гравці зазнають дуже серйозних травм, які вибивають їх на довгий термін. Минулого сезону так постраждали Ді Джей Кеннеді та Денис Лукашов, а зараз ситуація повторилася з литовцем Арнольдасом Кульбокою. Один із ключових (як планувалося) гравців у новій команді з великою ймовірністю за «Прометей» цього сезону так і не зіграє. Важко оцінити не перебуваючи всередині колективу, чим займається медична служба і які у неї критерії роботи, але питань до неї дуже багато, оскільки кількість травм у слобожанському клубі просто аномально висока.

***

Після безхарактерної поразки від французького «Парижа» президент клубу Володимир Дубинський анонсував у команді зміни. Вчора «Прометей» сенсаційно програв у ЛЕБЛ латиському «Огре» - 76:85 і, зважаючи на все, момент для цих змін вже точно настав. Попереду достатньо часу для виправлення ситуації, але починати щось (або когось) змінювати треба вже зараз. Інакше потім буде пізно і команда ризикує просто провалити весь сезон. Звичайно, зараз на слобожанський колектив летить велика кількість критичних стріл (до яких можна віднести і цей текст), але хочеться побажати команді та організації загалом успішно подолати цей важкий момент. Переважна кількість шанувальників помаранчевого м'яча в Україні та автор цих рядків особисто, з величезним бажанням очікують на повернення того самого «Прометея», який повернув нашому баскетболу високі єврокубкові очікування та радість від перемог на міжнародній арені.

Оцініть матеріал
(23)
Повідомити про помилку

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть

Налаштувати стрічку
Налаштуйте свою особисту стрічку новин

ВАС ЗАЦІКАВИТЬ

Англійський гранд вийшов у Лігу чемпіонів 2024/25 після перемоги Челсі
Футбол | 03 травня 2024, 07:01 1
Англійський гранд вийшов у Лігу чемпіонів 2024/25 після перемоги Челсі

«Ліверпуль», незважаючи на втрату шансів на титул АПЛ, зумів виконати завдання мінімум

Плей-оф НБА. Індіана та Нью-Йорк відправили Янніса та Ембіїда у відпустку
Баскетбол | 03 травня 2024, 08:47 1
Плей-оф НБА. Індіана та Нью-Йорк відправили Янніса та Ембіїда у відпустку

Мілуокі та Філадельфія програли серії першого раунду

Коментарі 4
Введіть коментар
Ви не авторизовані
Якщо ви хочете залишати коментарі, будь ласка, авторизуйтесь.
potemkin78
лидера на площадке нету, который бы напихивал тем кто не хочет играть, а это все американцы
Олег Заворотный
Марч і три штрафні. Я це запам'ятаю на все життя
Михайло Дончик
В останньому програному  матчі  проти команди "Огре" , як можна виграти , коли низький  процент не закинутих штрафних кидків - превищив  низький процент "трьоочкових" ..!!!! І це так грають " проффесіонали" ??????.