Підтримати українських військових та людей, які постраждали через війну

Україна
| Оновлено 08 липня 2023, 07:42
2458
3

Великий успіх, або Як Прометей сезон провів?

Оглядач Sport.ua підбиває підсумки сезону для підопічних Ронена Гінзбурга

| Оновлено 08 липня 2023, 07:42
2458
3
Великий успіх, або Як Прометей сезон провів?
БК Прометей

Замість прологу. Минулого літа, після оголошення складу учасників Кубка Європи 2022/2023, на баскетбольних гілках рашистських спортивних ресурсів з'явилося багато коментарів у стилях «що це за незрозумілий клуб з України», «куди йому в такому турнірі грати», «максимум одна-дві перемоги для них» і так далі. Коментатори вправлялися, хто з них назве більше підходящих колективів для участі у другому за статусом єврокубку, ніж «Прометей» і сходилися на думці, що участь слобожанців у турнірі є такою собі гуманітарною допомогою українському баскетболу. І як же приємно, що «титани» на фініші сезону відправили цих «експертів» за їхнім кораблем.

***

Для українського клубного баскетболу в сезоні 2022/2023 головним завданням було вижити. Але керівництво «титанів» вирішило продовжити поступальний розвиток команди, навіть незважаючи на повномасштабну війну. «Прометей» заявився до Латвійсько-Естонської Баскетбольної Ліги, яка замінила слобожанцям нашу Суперлігу, а на міжнародній арені підопічні Ронена Гінзбурга мали взяти участь в Кубку Європи – турнірі, де представників України не було вже довгих дев'ять років. Спочатку такі кроки здавалися досить ризикованими, але у клубі провели величезний обсяг роботи та були впевнені, що потягнуть.

Коли підсвітився не найвищий рівень ЛЕБЛ, стало зрозуміло, що основним лакмусовим папірцем для «титанів» по ходу сезону стане другий за статусом європейський клубний турнір. Склад у слобожанців за мірками цього змагання зібрався цілком гідний, але статус абсолютного дебютанта, умовно домашні матчі в Ризі та Каунасі і просто сам факт того, що клуб представляє Україну (країну, що котується в європейському баскетболі далеко не на самих високих позиціях, та ще й в розпал військових дій на її території), відводили «Прометею» максимум роль «темної конячки».


БК Прометей

Спершу слобожанцям було дуже непросто, але поступово тренерський штаб налаштував гру команди, а ключові баскетболісти знайшли свій ритм. Останнім це зробив Онджей Балвін. Чеський центровий повністю повторив кейс свого попередника Міро Білана. Минулого сезону хорват також довго розгойдувався, і лише особиста довіра від Ронена Гінзбурга рятувала його від вильоту з команди, але потім балканець став наріжним каменем у команді. Нинішнього сезону Балвін пройшов уже второваним шляхом.

Після семи зіграних турів слобожанці мали три перемоги при чотирьох поразках і тоді шанувальники команди більше думали про просто потрапляння до плей-оф, ніж про вихід у пізні стадії турніру. Однак після шостого грудня (день останньої поразки «Прометея» на груповому етапі Кубка Європи) «титани» видали просто феноменальну переможну серію із понад тридцяти матчів поспіль у двох турнірах. Включила вона і одинадцять послідовних тріумфів у регулярному чемпіонаті єврокубка.

«Прометей» став одним із основних ньюзмейкерів у європейському баскетболі. Про команду писали статті, інтерв'ю з гравцями слобожанського клубу з'являлися на сайті Кубка Європи, а у рейтингу сили другого за статусом єврокубка клуб перемістився до першої п'ятірки. Варто зазначити, що паралельно із цим «Прометей» розгойдав Ригу. Якщо на перші міжнародні поєдинки «титанів» у столиці Латвії приходило зовсім небагато глядачів, то під завершення сезону вболівальників стало на порядок більше, а зміни у рівні шуму та якості підтримки нашого колективу відчувалися навіть через екран.


БК Прометей

Окремо слід сказати, що український клуб залишався українським і продовжував про це говорити. Виходи із прапорами нашої країни, нагадування про ситуацію в Україні на прес-конференціях, донати на ЗСУ, безкоштовні квитки для українців та тренування для дітей наших переселенців. Все це було, і «титани» не лише кидали м'яч в кільце, а й допомагали спільній справі на своїй ділянці боротьби.

Чи міг би «Прометей» взяти єврокубок? Цілком. Але в справу втрутився його величність випадок. Фортуна вирішила, що справи у слобожанського клубу йдуть надто добре, і на команду посипалася ціла епідемія травм перед головними іграми сезону. Так, що під величезним питанням стала навіть перемога в ЛЕБЛ, не кажучи вже про успішні результати у Кубку Європи.

Але клуб вистояв. Спочатку з ростером у сім з половиною гравців і з вимушено перекроєним через травми ігровим малюнком виграв Фінал чотирьох ЛЕБЛ, а потім пройшов 1/8 та 1/4 Кубка Європи. На міжнародній арені слобожанці вміло скористалися плодами своєї роботи на груповому етапі та одержанню завдяки цьому відносно легшої сітки плей-оф. У двох перших раундах постсезону «титани» обіграли німецький «Гамбург» і грецький «Промітеас», які були непростими, але все ж таки цілком посильними суперниками. Але у півфіналі непрості суперники закінчилися, залишилися одні фаворити турніру.


БК Прометей

Саме таким і був турецький «Тюрк Телеком», але навіть і тут «Прометей» міг розраховувати на успіх. Якби команда (і особливо Джіан Клавелл) була б точнішою у пробитті штрафних, якби слобожанці не виконували стільки неочевидних триочкових у явно не найкращий для себе кидковий вечір, якби Джеймс Діккі не отримав мега-швидких трьох фолів і дав би більше часу відпочити Онджею Балвіну, який у другій половині відверто наївся, якби Аксель Бутель з «Тюрк Телекому» не влучив кілька просто неймовірних далеких при щільній опіці. Зрештою, якби «Прометей» просто закинув м'яч в одній із трьох своїх останніх атак. Але вийшло, як вийшло. Шкода, могли виграти.

Втім, потрапляння до четвірки найкращих команд Кубка Європи стало величезним досягненням для слобожанського клубу. І однією з головних сенсацій у європейському клубному сезоні. Показовий момент, коли гравці «Тюрк Телекому» після перемоги над підопічними Ронена Гінзбурга обіймалися так, ніби виграли Євролігу, а окремі баскетболісти кричали і валялися на підлозі, наче малі діти. Він говорить про те, що український клуб вже не «темна конячка». Для представників топ-чемпіонатів Європи у другому за статусом єврокубку «титани» вже стали рівними собі. Якщо «Прометей» продовжить свій поступальний розвиток як організації, то великі перемоги ще обов'язково прийдуть.

***

Апетит приходить під час їжі. І з цим важко не погодитись. Результат, який би сім місяців тому розцінювався як вкрай успішний, зараз сприймається з легким присмаком розчарування. Хоча, свої турнірні завдання на сезон «Прометей» виконав та перевиконав. І зробив ще дещо. За два останні роки (минулу Лігу чемпіонів ФІБА також враховуємо) «титани» повернули українським шанувальникам помаранчевого м'яча вже призабутий присмак великих перемог у європейському клубному баскетболі. А після 24 лютого, коли приводів для радощів у всіх стало на кілька порядків менше, це цінніше подвійно.

Яскраві матчі, перемоги над сильними опонентами, подолання труднощів після масових травм, титул у ЛЕБЛ, успіх у єврокубку. Турнірний шлях «Прометея» став найяскравішим розділом в українському баскетбольному сезоні 2022/2023, який тепер офіційно завершено. І за нього підопічним Ронена Гінзбурга можна поставити хорошу оцінку.

Оцініть матеріал
(17)
Повідомити про помилку

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть

Налаштувати стрічку
Налаштуйте свою особисту стрічку новин
Коментарі 3
Введіть коментар
Ви не авторизовані
Якщо ви хочете залишати коментарі, будь ласка, авторизуйтесь.
Олег Олег
Від гри і результатів цього сезону отримав задоволення. Так трошки в півфіналі не склалося, але в цілому сезон на тверду 5!)
Осс Steam
а перемога в цьому турнірі дає пропуск в Євролігу? чи як у неї потрапити?