Підтримати українських військових та людей, які постраждали через війну

ATP
| Оновлено 07 листопада 2023, 16:57
54207
3

Свьонтек обійшла Соболенко, бунт у WTA, весілля Костюк і ганьба Медведєва

Sport.ua підбиває підсумки тижня в тенісі

| Оновлено 07 листопада 2023, 16:57
54207
3
Свьонтек обійшла Соболенко, бунт у WTA, весілля Костюк і ганьба Медведєва
Getty Images/Global Images Ukraine. Іга Свьонтек

Минулий тиждень у чоловіків пройшов на Мастерсі в Парижі, де вирішувалася доля останніх путівок на Підсумковий турнір ATP. Паралельно з цим найкращі представниці жіночого тенісу грали аналогічний турнір WTA Finals у Канкуні, де йшла боротьба за перше місце світового рейтингу.

Підсумковий турнір WTA

Цей турнір напевно став найпроблемнішим для організації в поточному сезоні. Тільки на початку вересня стало відомо, що вісім найкращих тенісисток сезону зіграють саме в Мексиці. Ба більше, спочатку планувалося зіграти на критому корті, але в останній момент з'ясувалося, що арена має занадто низькі стелі, щоб проводити там тенісні матчі такого рівня. Було ухвалено рішення будувати відкритий стадіон, який у підсумку не відповідав високим стандартам проведення таких престижних змагань. Це стосувалося практично всього, особливо покриття. До того ж, місце розташування стадіону перетиналося з полем для гольфу біля готелю, тому будівництво арени відклали до останнього моменту, щоб гості могли довше насолодитися грою в гольф. Через це тенісистки змогли вперше потренуватися на зведеному корті тільки за день до старту турніру.

З цього приводу висловилися практично всі учасниці, хтось був радикальніший, хтось згладжував кути. Але абсолютно всі залишилися розчаровані рівнем організації. А сезон дощів у Канкуні тільки посилив негативне враження.

Спочатку турнір мав відбутися в Шеньчжені (Китай) уперше після введення в країні обмежень COVID-19. Минулого року змагання відбулися у США. WTA влітку розглядала варіанти з Саудівською Аравією і Чехією. Перший, напевно, був приємнішим для керівництва Жіночої тенісної асоціації у фінансовому плані, але хвиля критики від уболівальників і спортсменок змусила відмовитися від цього задуму. Проводити жіночий турнір у «мізогіністичній» країні – надто ризиковано. Що стосується Чехії, то не було впевненості в тому, що на змагання допустять «нейтральних» тенісисток. На це WTA теж піти не могла.

Щодо подій на корті, то в групі Четумаль явні фаворитки Іга Свьонтек і Коко Гофф не розчарували своїх уболівальників. Полька виграла всі шість сетів на груповій стадії з різницею 38-14, лише в найпершій партії на турнірі зазнавши проблем з Маркетою Вондроушовою. Гофф також програла один сет Маркеті і трохи повпиралася в матчі зі Свьонтек у другій партії.

У квартеті Бакалар найкраще відіграла американка Джессіка Пегула, яка прибула в Канкун на хвилі перемог після завойованого титулу в Сеулі двома тижнями раніше. Представниця США кваліфікувалася в плей-оф із першого місця в групі, легко обіграла в півфіналі Коко Гофф, оформивши при цьому найдовшу переможну серію в кар'єрі (9 матчів). Далі був фінальний матч проти Свьонтек.

Getty Images/Global Images Ukraine. Джессіка Пегула

Перша ракетка світу Аріна Соболенко за статистичними розкладами мала близько 85% шансів залишитися на першій позиції після завершення турніру. Фінішувавши другою у своїй групі, вона вийшла в півфіналі на Свьонтек, що не могло не потішити всіх фанатів тенісу. Польці потрібна була тільки перемога і подальше взяття титулу. У перший день матч було перервано через дощ на самому початку, тому розклади для Іги ставали ще більш неприємними. Обіграти в один день Соболенко і Пегулу, яка набрала хід, – завдання не з легких. Але фінал все ж зрушили на один день, тут все було зроблено правильно. З другої спроби Іга довела матч до заслуженої перемоги і, як це не дивно, вперше виграла у чинної першої ракетки світу. В матчі за титул Свьонтек довела, що саме вона зараз є №1 у світі. На шляху до титулу полька програла всього 20 геймів, такого раніше не робив ніхто. Перший період турбулентності в кар’єрі Іги закінчила впевненим поверненням на вершину. І за неї неможливо не радіти.

У парному розряді на Підсумковому турнірі WTA найкращими стали Лаура Зігемунд (Німеччина) і Вєра Звонарьова. Вони завоювали четвертий спільний титул у 2023 році.

Бунт тенісисток

Загалом, у жіночому тенісі, схоже, назрівають великі зміни. Топові спортсменки вимагають, щоб WTA запровадила гарантовану оплату праці для гравців, як це зробили в чоловічому тенісі. Але жінкам не подобаються занадто низькі пороги виплат у чоловіків. Наприклад, замість гарантованого заробітку в $300 тисяч для топ-100 у чоловіків, вони вимагають підвищити планку до $500 тисяч, замість $150 тисяч для гравців зі 101-го по 175-е місце – $200 тисяч, замість $75 тисяч для гравців зі 176-го по 250-е місце – $100 тисяч. Також спортсменки хочуть мати компенсації в разі травм або декрету. Є й великі претензії до розкладу турнірів, цього року це особливо помітно.

Голова WTA Стів Саймон уже відповів спортсменкам, сказавши, що він їх почув. Жінкам обіцяють, що вони зможуть без санкцій пропустити один з обов'язкових турнірів (Доха, Дубай, Рим, Канада, Цинциннаті та Ухань). Крім того, гравці зможуть без штрафів зніматися з чотирьох турнірів цієї категорії, на які вони вже приїхали. Також Саймон повідомив, що тема мінімального гарантованого заробітку і допомоги по догляду за дитиною теж буде обговорюватися. Поки що ця тема тільки набирає обертів, але Мартіна Навратілова вже натякнула, що на чолі WTA має бути жінка.

ATP 1000 Париж

Мастерс у Парижі традиційно стоїть останнім серед турнірів цієї категорії в розкладі. Саме тут практично завжди вирішуються останні питання, пов'язані з розподілом місць у Чемпіонських перегонах, за результатами яких і визначають вісім учасників Підсумкового турніру.

Перед стартом турніру були відомі п'ять учасників ATP Finals: Новак Джокович, Карлос Алькарас, Даніїл Медведєв, Яннік Сіннер і Андрій Рубльов. Після виходу до чвертьфіналу в Парижі шостим офіційно став грек Стефанос Циципас. Далі з боротьби випав поляк Хуберт Хуркач, і завадити Хольгеру Руне та Александру Звєрєву залишитися у вісімці найкращих міг ще Алекс де Мінаур. Але і він поступився в 1/4 фіналу Рубльову.

Найбільше на турнірі здивував болгарин Григор Димитров. При тому, що в змаганнях брали участь усі тенісисти з першої десятки, йому вдалося пробитися до фіналу. Уже в другому раунді він зупинив Медведєва, якого дуже сильно розлютила поведінка трибун. Даніїл від злості кидав ракетку, відмовлявся грати, поки глядачі не замовкнуть, а наприкінці навіть тикав їм середній палець. Трибуни при цьому, природно, його не вітали.

Getty Images/Global Images Ukraine. Данїїл Медведєв

На пресконференції Медведєв заявив, що просто розглядав свій ніготь. Нічого нового, улюблена забава для росіян: десь насрати і доводити, що це не вони. Повернемося до Григора, йому вдалося також здолати Лоренцо Музетті, Александра Бубліка, Хуберта Хуркача і Стефаноса Циципаса. Чотири з п'яти перемог на турнірі були здобуті в непростих трисетових поєдинках, тільки представник Казахстану був обіграний без особливої інтриги.

У другій частині сітки баталії не поступалися за напруженням. Новак Джокович після перемоги в першому матчі страждав не менше. З Таллоном Грікспором і Андрєєм Рубльовим він програвав перші сети, але якось знаходив шляхи до перемоги. Також непросто виявилося обіграти і Хольгера Руне, який виграв у серба два матчі до цього, зокрема й минулорічний фінал у Парижі. Новак пояснив свої труднощі боротьбою з кишковим вірусом, який кілька днів створював йому великі проблеми. Будете сміятися, але після матчу з Рубльовим серб заявив, що той душив його, як змія жабу. Найкраща ілюстрація відомого мему про жабогадюкінг, не потрібно навіть нічого й вигадувати.

Навряд чи хтось реально вірив у Димитрова у фіналі. Після останньої і єдиної перемоги Григора над Джоковичем (H2H до матчу – 1-11) минуло понад 10 років. За цей час Новак виграв 18 турнірів Grand Slam. Тому результат був очевидний. Тим не менш, суперуспішний турнір для болгарина, і всього другий фінал Мастерса в його кар'єрі. Джокович же виграв 40-й титул на змагань такої категорії, тут він уже б'є свої рекорди. До слова, загальна кількість трофеїв у Новака лише на шість менша, ніж у Роджера Федерера і на 12 – ніж у Джиммі Коннорса. Навіть у цьому рейтингу він може стати першим, якщо зіграє на хорошому рівні 2 сезони.

Getty Images/Global Images Ukraine. Новак Джокович і Григор Димитров

Турніри ATP Challenger Tour, WTA 125 та ITF

Юлія Стародубцева вперше виступила на турнірі категорії WTA 125. У Мідленді вона дійшла до другого кола основи, де програла 66-й ракетці світу Тейлор Таунсенд зі США. Це була лише друга зустріч із суперницею з першої сотні і друга поразка.

Олексій Крутих продовжив безвиграшну серію і не зміг пробитися до другого раунду хардового челенджера в Ісманінгу (Німеччина). Українець програв четвертий матч поспіль. Спойлер: на наступному турнірі йому все ж вдалося перервати цю серію, але про це в наступному огляді ігрового тижня. Також в Ісманінгу на стадії першого кола завершив боротьбу Віталій Сачко. А Ілля Марченко в першому раунді челенджера в Бергамо у важких трьох сетах поступився Джему Ількелю з Туреччини, але до цього він успішно пройшов відбір.

Вероніка Подрез вперше виступила в основній сітці турніру ITF W60, стартувавши в кваліфікації. У першому колі основи в Нанті 16-річна українка програла першій сіяній Осеан Доден із Франції (6:7, 3:6). До цього Вероніка виграла 25-тисячник ITF.

Дар'я Лопатецька стала фіналісткою змагань ITF W15 у Швеції. У матчі за титул українка поступилася Андре Лукошюті з Литви (1:6, 4:6). Дарина вдруге в сезоні зіграла у фіналі турніру ITF в одиночному розряді. З 2019 року вона титулів не вигравала. У парному розряді в Несбюпарку Лопатецька також зупинилася за крок до титулу.

Володимир Якубенко вперше зіграв у парному розряді на професійному турнірі, це сталося на змаганнях ITF W15 в Аль-Захрі (Кувейт). Володимиру з напарником із Бельгії вдалося дійти до фіналу, де вони програли парі зі Словаччини. В одиночному розряді Якубенко дійшов до другого раунду.

Юніори

Поліна Гуменюк стала чемпіонкою турніру ITF J100 у Сен-Сіпрієні, обігравши у фіналі ще одну українку Анастасію Фірман, яка була посіяна під першим номером (3:6, 6:4, 6:2).

Анастасія Коляда стала чемпіонкою турніру ITF J60 Mariupol Cup, який Федерація тенісу України проводила в польському місті Лешно. У фіналі українка, посіяна під шостим номером, переграла Амелію Пажун (6:4, 6:3). Для 16-річної Анастасії це другий юніорський титул ITF в одиночному розряді.

Поза кортом

Українська тенісистка Марта Костюк вийшла заміж у 21 рік. Раніше обранець Костюк займався тенісом, а зараз є фінансовим трейдером. Про заручини стало відомо у квітні, весілля зіграли на Кіпрі.

Олімпійська чемпіонка Белінда Бенчич оголосила, що вагітна. Батьком дитини є її тренер із фізпідготовки, 41-річний Мартін Хромкович.

Колишній гравець топ-10 Пабло Карреньо Буста переніс операцію на лікті. Нещодавно він повернувся після восьмимісячної перерви, але, зігравши три матчі, знову перестав виступати. У найближчі кілька місяців Пабло на корт не вийде.

Відомий тенісний фахівець Патрік Муратоглу зізнався, що відчуває свою провину за 4-річну дискваліфікацію експершої ракетки світу Сімони Халеп. Саме він запропонував румунці вживати колаген, який у підсумку виявився забрудненим забороненим препаратом. Якщо до Патріка і раніше було багато запитань, то тепер їх стало ще більше.

9-й номер світового рейтингу Александр Звєрєв оштрафований судом Німеччини на 450 000 євро за нанесення тілесних ушкоджень своїй колишній дівчині під час сварки в Берліні в травні 2020 року. Це вже не перші звинувачення на адресу Звєрєва, але раніше до штрафів ще не доходило.

Еліна Світоліна приїхала в Україну на день народження до бабусі та встигла зустрітися ще з деякими відомими особистостями. Наприклад, з українським письменником Сергієм Жаданом вона поговорила про Харків і літературу. Уже цього тижня відбудеться фінал турніру Svitolina & Stakhovskyi Tennis Tour by Nova Post для українських дітей вікової категорії U14. До речі, Еліна відсвяткувала своєрідний ювілей – вона 500 тижнів перебуває в топ-100 світового рейтингу. Не поспіль, звісно, адже вагітність внесла свої корективи, але все одно це найкращий показник в історії українського жіночого тенісу.

Оцініть матеріал
(56)
Повідомити про помилку

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть

Налаштувати стрічку
Налаштуйте свою особисту стрічку новин

ВАС ЗАЦІКАВИТЬ

Коментарі 3
Введіть коментар
Ви не авторизовані
Якщо ви хочете залишати коментарі, будь ласка, авторизуйтесь.
Сергій Юрійович
Добре написано. Дякую автору за цікавий матеріал.
Umidulla Abdurazzokov
Нічого нового, улюблена забава для росіян: десь насрати і доводити, що це не вони. Предлагаю рефреном вынести в заголовок
Maxcrimea10
Про 404 в точку