Підтримати українських військових та людей, які постраждали через війну

Інші новини
| Оновлено 05 листопада 2023, 11:52
11339
12

В FM2024 лише 5 вундеркіндів з України. З форвардами – повний смуток

Рік тому ситуація, хай і зовсім трохи, але все ж таки виглядала краще…

| Оновлено 05 листопада 2023, 11:52
11339
12
В FM2024 лише 5 вундеркіндів з України. З форвардами – повний смуток
Football Manager

У найближчий понеділок, 6 листопада, вийде у світ Football Manager 2024 (FM2024) – культова гра для багатьох шанувальників футболу, які люблять самостійно «пововтузитися» у тактиці, командній стратегії та позмагатися з іншими гравцями та штучним інтелектом у вмінні добиватися найвищих результатів.

Лінійка ігор Football Manager вже давно має славу вельми якісної бази даних, у якій присутня величезна кількість реальних футболістів з різних куточків земної кулі, причому переважна більшість з них «пророблені» ресечерами та наділені скілами такого рівня, який максимально відповідає реальній картині. Крім цього, у Football Manager традиційно намагаються зазирнути в майбутнє та закласти певну «стелю розвитку» для того чи іншого віртуального футболіста, який відображає ступінь перспективності та таланту його реального прототипу.

Сьогодні ми пропонуємо вам оцінити найталановитіших молодих гравців з українським громадянством, які є у FM2024, використовуючи базу добре відомого серед шанувальників гри порталу FM Scout.

Вундеркіндами у FM Scout вважаються футболісти, які не досягли 20-річчя станом на 3 липня 2023 року, й мають найвищий серед інших однолітків потенціал до покращення скілів. Зокрема, для свого роду ранжування таких гравців використовується наступна шкала оцінки потенціалу у грі:

81+: елітний футболіст усіх часів;
78-80: відмінний футболіст за мірками АПЛ;
75-77: надійний резерв для команди АПЛ;
72-74: топовий футболіст за мірками Чемпіоншипу;
71: топовий футболіст за мірками англійської Ліги 1.

Загалом FM Scout виділяє 760 вундеркіндів, які є у FM2024, з яких лише п'ятеро представляють Україну. У попередніх двох версіях гри (FM2022 та FM2023) ми могли похвалитися сімома повпредами…

На кого з числа українських талантів роблять ставку ресечери Football Manager 2024 цього разу?

Ілля Забарний

Вік на початок гри у FM2024: 20 років
Позиція: центральний захисник
Клуб: «Борнмут»
Потенціал: 85

Getty Images/Global Images Ukraine. Ілля Забарний

Вперше Ілля Забарний був кваліфікований як один із вундеркіндів у лінійці Football Manager у грі, яка вийшла в 2021 році – FM2022. На той момент молодому вихованцю академії «Динамо» було лишень 18 років, а його потенціал оцінювався цифрою 83. Через рік розробники залишили більшість скілів Забарного фактично без істотних змін, а ось в актуальній версії гри підвищили низку ігрових характеристик центрального захисника, й зараз українець із потенціалом у 85 є одним з трьох найкращих молодих гравців у своєму амплуа в грі.

Очевидно, що таким змінам посприяв трансфер Забарного з «Динамо» до «Борнмута», який у реальних умовах відбувся в січні цього року. Англійський клуб заплатив за талановитого українця 22,7 мільйони євро, і з того часу Ілля встиг зіграти за «вишень» вже 17 поєдинків, у тому числі 15 – в рамках англійської Прем'єр-ліги, де наразі входить до списку найкращих беків, які читають гру, що виражається через ігровий показник виконаних перехоплень м'яча. Таких на рахунку Забарного 62, завдяки чому Ілля ділить 4-5 місця в АПЛ за цим компонентом з Ентоні Робінсоном з «Фулхема».

У FM2024 кар'єра Забарного бачиться абсолютно безхмарною і він завдяки солідному прогресу здатний вирости до гравця справжнього топ-клубу. Хочеться вірити, що ресечери у цих можливостях нашого співвітчизника не помиляються, й невдовзі Ілля реально входитиме до когорти найкращих центрбеків континентального та світового футболу, водночас допомагаючи збірній України досягати знакових вершин у фінальних частинах чемпіонатів світу та Європи.

Андрій Стефанишин

Вік на початок гри у FM2024: 16 років
Позиція: центральний захисник
Клуб: «Дніпро-1»
Потенціал: 77

Рік тому, у FM2023, в базі українських вундеркіндів на FM Scout також були два українські центральні захисники. Перший – це вже згаданий вище Ілля Забарний, який продовжив прогрес та підтвердив правильність його включення до списку топових молодих талантів сучасного футболу, а ось другий – Мар'ян Фарина із «Шахтаря» – поки що випав зі списку. У FM2023 Фарині виписували потенціал на рівні 77, але з того часу захиснику так і не пощастило пробитися в основу «Шахтаря», а влітку цього року Мар'ян на правах оренди перейшов до «Металіста 1925», де й намагається довести власну спроможність за мірками УПЛ.

Нині ж другою надією України у списку вундеркіндів на позиції центрбека є 16-річний Андрій Стефанишин. Цей вихованець академії «Дніпра-1» виглядає повним ноунеймом навіть для тих, хто достатньо глибоко захоплюється вітчизняним футболом, дивлячись не лише матчі перших команд в УПЛ, а й звертаючи увагу на змагання молоді в чемпіонаті U-19.

Стефанишин насправді заявлений «Дніпром-1» на сезон в УПЛ за списком «Б», проте поки що цей юний захисник не провів навіть жодного матчу у чемпіонаті U-19, не кажучи вже про дебют за першу команду «спортклубівців». Виходячи з довідникової інформації, яка міститься на офіційних ресурсах УПЛ та «Дніпра-1», Андрій Стефанишин не має якоїсь особливо суттєвої, як для центрбека, антропометрії. Його зріст – 184 сантиметри, вага – 71 кілограм. Чим саме ресечерів FM2024 вразив цей юний футболіст – поки що загадка, але тим цікавіше буде спостерігати за найближчими досягненнями Стефанишина у реальному футболі. Можливо, розробники гри отримали захопливі оцінки від скаутів щодо цього виконавця, що й було реалізоване у цифру 77, яка відображає потенціал захисника. Тож беремо Стефанишина «на олівець», а у самій грі – робимо усе, аби підписати юніора до свого клубу, якщо ж ви, звичайно, не вирішили стартувати кар'єру як менеджер «Дніпра-1».

Георгій Судаков

Вік на початок гри у FM2024: 20 років
Позиція: центральний півзахисник
Клуб: «Шахтар»
Потенціал: 82

ФК Шахтар Донецьк. Георгій Судаков

Георгій Судаков, який насправді дебютував в українській Прем'єр-лізі ще у жовтні 2020 року за Луїша Каштру, головного тренера «Шахтаря» на той момент, вперше з'явився у списку вундеркіндів на FM Scout після виходу FM2022. Тоді, втім як і через рік – вже у рамках FM2023, – розробники дуже високо оцінили потенціал цього виконавця, що виразилося через показник 83.

Через рік ресечери дещо знизили «стелю можливостей», яка, на їхню думку, є реальною для кар'єри Судакова (до 82), але хавбек все ще може опинитися у когорті тих, хто уособлюватиме не лише український, а й європейський футбол у найближче десятиліття.

Насправді фахівці з багатьох країн та клубів, схоже, поділяють думку ресечерів FM2024. Зокрема, за даними відомого журналіста та інсайдера Фабріціо Романо, серйозний інтерес до Судакова виявляє «Ювентус», а також деякі інші топові європейські клуби. Проблема в тому, що після надзвичайно вдалого продажу Михайла Мудрика в «Челсі» за 70+30 мільйонів євро, керівництво «Шахтаря» навряд чи погодиться задешево відпустити свою другу зірку академії – Георгія Судакова (особливо враховуючи відхід ще одного таланта – Анатолія Трубіна, в «Бенфіку» всього за 10 мільйонів євро через спливаючий термін контракту).

Контракт Судакова з «Шахтарем» розрахований до літа 2028 року, і це явно не сприятиме тому, щоб «гірники» погоджувалися на зниження запитної позиції у трансферних переговорах. З іншого боку, ще максимум рік в УПЛ стане для Судакова можливістю остаточно змужніти та утвердитись у ролі лідера колективу, а потім для подальшого прогресу хавбеку однозначно потрібно їхати за кордон, аби прогресувати за аналогією із Забарним, і в жодному разі не повторити «подвиги» попередніх поколінь вітчизняних зірок – Андрія Воробея, Артема Мілевського, Олександра Алієва, Євгена Коноплянки…

Єгор Ярмолюк

Вік на початок гри у FM2024: 19 років
Позиція: центральний півзахисник
Клуб: «Брентфорд»
Потенціал: 80

Getty Images/Global Images Ukraine. Єгор Ярмолюк

Уродженець Верхньодніпровська Дніпропетровської області Єгор Ярмолюк вперше опинився «на прицілі» у ресечерів Football Manager ще кілька років тому, коли вони забезпечили його 16-річного ігрового прототипа у FM2021 потенціалом, рівним 81. Для такого молодого виконавця це була просто космічна оцінка, й Ярмолюк виявлявся найперспективнішим українцем у тій версії разом із 19-річними Мудриком та Сіканом.

Через три роки ситуація дещо змінилася. У FM2022 потенціал Ярмолюка становив 79, а у FM2023 та FM2024 він зумів трохи наростити цей показник – до 80.

Насправді Ярмолюк також дуже багато чого змінив у своїй кар'єрі останнім часом. Влітку минулого року Єгор за 1,5 мільйони євро перебрався з «Дніпра-1» до англійського «Брентфорда», де сезон відіграв за резервістів, а влітку 2023-го був переведений до першої команди. Нещодавно Ярмолюк провів свій дебютний поєдинок за «Брентфорд» в АПЛ, ставши лише одинадцятим українцем в історії, який зіграв у цьому турнірі, причому наймолодшим з усіх співвітчизників – 19 років 7 місяців та 21 день.

Коуч «Брентфорда» Томас Франк більш ніж задоволений тим, як прогресує у його команді український легіонер. Наставник «бджіл» виділяє технічні здібності Ярмолюка, а також його націленість на жорсткий пресинг суперників, й такі оцінки тренера є дуже важливими з погляду на найближчі ігрові перспективи півзахисника.

Назар Волошин

Вік на початок гри у FM2024: 20 років
Позиція: лівий вінгер
Клуб: «Динамо»
Потенціал: 79

ФК Динамо Київ. Назар Волошин

Вихованець академії «Динамо» Назар Волошин також не вперше з'являється у списку українських вундеркіндів в лінійці Football Manager. Вперше він опинився серед топ-талантів вітчизняного футболу ще у FM2022, коли його потенціал оцінювався показником 79. За рік Волошину давали вже 80, але зараз трохи «порізали» - знову до 79.

Насправді Назар Волошин видав дуже пристойний минулий сезон. Йому вдалася оренда в «Кривбас», коли у літньо-осінній частині УПЛ хавбек провів за криворіжців 13 матчів, у яких відзначився 4 забитими м'ячами. Повернувшись достроково до «Динамо», Волошин у другій частині сезону-2022/23 в рамках національного чемпіонату встиг зіграти ті самі 13 матчів, але вже за «Динамо», й записав у них в актив 3 забиті м'ячі.

На поточний момент Волошин продовжує залишатися в основній обоймі гравців «Динамо», і його перспективи в київській команді бачаться достатньо райдужними. Інше питання, що для більш значного прогресу Назару, мабуть, як і Судакову, вже після завершення поточного сезону варто подумати про переїзд до одного з більш конкурентних європейських чемпіонатів, а тут можуть виникнути проблеми.

У січні 2023 року Волошин підписав новий контракт із «Динамо» - до літа 2027-го. Це й може ускладнити трансферні перспективи для вінгера, хоча поки що, навіть на рівні чуток, на нього немає явних претендентів у Європі.

***

Насамкінець хочеться виділити об'єктивну проблему українського футболу останніх років, яка знаходить своє відображення ось вже у третій поспіль версії Football Manager. На поточний момент в нас немає яскраво виражених талановитих центрфорвардів. «Останнім з могікан» був Данило Сікан, який входив до когорти вітчизняних вундеркіндів у FM2020 (рейтинг – 78) та у FM2021 (рейтинг – 81). Після того ресечери знаменитої лінійки не бачать жодного гідного для наділення потенційно топовими скілами кандидата серед українців-форвардів, незважаючи на те, що раніше в пресі та експертному середовищі лунало чимало прізвищ – Ківінда, Пономаренко, Погорілий…

Оцініть матеріал
(53)
Повідомити про помилку

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть

Налаштувати стрічку
Налаштуйте свою особисту стрічку новин

ВАС ЗАЦІКАВИТЬ

Англійський гранд вийшов у Лігу чемпіонів 2024/25 після перемоги Челсі
Футбол | 03 травня 2024, 07:01 3
Англійський гранд вийшов у Лігу чемпіонів 2024/25 після перемоги Челсі

«Ліверпуль», незважаючи на втрату шансів на титул АПЛ, зумів виконати завдання мінімум

ЛЕОНЕНКО: «Від нашої збірної я чекаю якості, а в нас Лева матчу шукають»
Футбол | 03 травня 2024, 14:44 8
ЛЕОНЕНКО: «Від нашої збірної я чекаю якості, а в нас Лева матчу шукають»

Колишній нападник «Динамо» оцінив шанси України на Євро-2024

Коментарі 12
Введіть коментар
Ви не авторизовані
Якщо ви хочете залишати коментарі, будь ласка, авторизуйтесь.
Swipe
В Україні в принципі з чистими форвардами проблема вже багато років. Скільки той же суперталант Мілевський забив за збірну? З іншого боку, зараз є і Довбик, і Ванат, і Сікан, може Яремчук чи Супряга ще повернуть найкращі кондиції. І це тільки те, що на поверхні. То ж все не так погано.
Andre God
Игра обновилась, ничего координального не поменялось, но много разных и интересных вундеркиндов, можно поиграть, арабов сделали как в реальной жизни.Напрягают только что тоже с денувой ,но хоть есть всякие сайты с арендой,такие как стимрент. В целом 8/10
Viktor Kovtun
я играю в симуляторы 20 лет, думаю на сегодня это хороший, результат 
Swipe
У цьому сезоні УПЛ ще Кожушко та Климчук цілком пристойно виглядають.
Mike Nazaroff
Автор, ти про яку гру пишеш? Потенціал в ФМ оцінюється від 1 до 200 які 79 -80? Хоча б дізнався елементарні речі перш ніж вводити людей в оману...