Підтримати українських військових та людей, які постраждали через війну

Англія
| Оновлено 04 листопада 2023, 17:02
10218
3

Головна помилка в історії МЮ. Трансфер Антоні перетворюється на катастрофу

Goal.com – про невдалі спроби бразильського вінгера заграти на «Олд Траффорд»

| Оновлено 04 листопада 2023, 17:02
10218
3
Головна помилка в історії МЮ. Трансфер Антоні перетворюється на катастрофу
Getty Images/Global Images Ukraine. Антоні

У період після відходу сера Алекса Фергюсона «Манчестер Юнайтед» здійснив цілу низку невдалих трансферів, особливо в групу атаки. Анхель Ді Марія, Мемфіс Депай і Алексіс Санчес не виправдали своїх величезних цінників, унаслідок чого клубу не залишалося нічого іншого, як змиритися зі значними збитками від початкових інвестицій.

Джейдон Санчо, який перейшов на «Олд Траффорд» із дортмундської «Боруссії» у 2021 році за 72 млн. фунтів стерлінгів (87 млн. дол. США), у січні може покинути команду після публічної сварки з Еріком тен Хагом. Але на захист «Юнайтед» можна сказати, що у всіх цих кроках була хоч якась логіка, оскільки вони вкладали гроші в гравців, які мають або багатий досвід гри на найвищому рівні, або володіють потенціалом стати провідними талантами свого покоління.

Антоні, однак, не потрапив до жодної з цих категорій. Бразилець перейшов в «Аякс» із «Сан-Паулу» всього за 13 млн фунтів стерлінгів у липні 2020 року і провів два роки на «Йохан Кройф Арені» під керівництвом Тен Хага, а потім пішов за нідерландцем на «Олд Траффорд» влітку 2022 року.

«Аякс» отримав величезний прибуток за Антоні, який посів 19-те місце за забитими м'ячами (18), 7-ме місце за передачами (8) і 21-ше місце за створеними моментами (75) в Ередівізіе в сезонах 2020/2021 і 2021/2022 сумарно. «Юнайтед» не просто переплатив за вінгера, це було справжнє безумство.

Антоні потужно почав у Манчестері, ставши першим гравцем, який забив у трьох перших матчах за «Юнайтед» в АПЛ, але незабаром стали очевидні недоліки його гри. 23-річний футболіст завершив свою першу кампанію, забивши всього вісім м'ячів, і досі не забив і не віддав жодної результативної передачі в дев'яти матчах нинішнього сезону.

Явних ознак поліпшення його гри не спостерігається, і «Червоні дияволи» рідко становлять реальну загрозу на правому фланзі, коли він виходить у старті. Уже зараз ясно, що Антоні не володіє всіма необхідними якостями для успішної гри в клубі такого масштабу, як «Юнайтед».

Контракт з Антоні діє до 2027 року, але немає ніякого сенсу чекати, поки ціна на нього продовжує падати. За першої ж нагоди «Юнайтед» має попрощатитися з Антоні – на тлі його останнього невдалого виступу в манчестерському дербі...

Абсолютна безглуздість

Антоні посадили на лавку запасних у першій у сезоні зустрічі «Юнайтед» у дербі з «Манчестер Сіті» в неділю, і було видно, як він хитає головою, коли Тен Хаг проігнорував його, зробивши перші три заміни в матчі.

Антоні був введений у гру тільки на 86-й хвилині, коли «Юнайтед» уже програвав 3:0, і, схоже, не виявив особливого інтересу до того, щоб допомогти своїй команді здійснити малоймовірний пізній камбек. У заключній стадії гри бразилець був двічі обіграний Жеремі Доку в дуелі віч-на-віч і в розпачі вдарив ногою швидконогого нападника «Сіті».


Getty Images/Global Images Ukraine. Антоні

У відповідь Доку двічі ткнув пальцем в обличчя Антоні, і обидва рази зірка «Юнайтед» зі злістю спробував відштовхнути його руку, після чого їх розняли партнери по команді. Коли пил влягся, суддя Пол Тірні вирішив, що для Антоні достатньо жовтої картки, на подив легенди «Юнайтед» Гарі Невілла.

«Це просто смішно, це вилучення», – сказав Невілл, виступаючи як коментатор на Sky Sports. «Абсолютна безглуздість з боку Антоні. Це ганьба».

Однак останнім сміявся Доку, який після фінального свистка вийшов у соціальні мережі, щоб познущатися з Антоні. Бельгієць опублікував фотографію їхньої перепалки з підписом: «Зберігайте спокій. Манчестер – синій».

Це був не перший випадок, коли Антоні без потреби вівся на провокації суперника, і не останній. Зазвичай він сам випрошує фоли, але різниця між ним і Доку в тому, що він рідко створює гольові моменти для своєї команди.

Це запальна людина із завищеною думкою про себе, яка ґрунтується на тому, що він посідає незаслужене становище в команді Тен Хага. Антоні не потрапив би до стартового складу жодної з шести провідних команд АПЛ – йому просто пощастило, що Тен Хаг не став дивитися далі за гравців, з якими він працював у минулому.

Фокусник одного трюку

Минулого сезону Антоні регулярно критикували за зухвалу поведінку, а колишній півзахисник «Юнайтед» Пол Скоулз взагалі назвав колишню зірку «Аякса» «клоуном» після того, як той виконав непотрібне обертання на 360 градусів під час матчу Ліги Європи.

Після придбання данського нападника Расмуса Хойлунда за £73 млн «Юнайтед» гостро потребує вінгера, який би доставляв м'ячі в штрафний суперника, але Антоні не виглядає здатним забезпечити 20-річного гравця якісними послугами.

Антоні раз у раз проривається вперед, але часто дозволяє захиснику повернутися і уповільнює атаку «Юнайтед». У ньому стиль переважає над змістом, і він неймовірно передбачуваний.


Getty Images/Global Images Ukraine. Антоні

Коли він отримує м'яч, ви знаєте, що його єдина мета – прорватися в центр. Захисникам швидко вдається закрити Антоні, тому що у нього, схоже, немає правої ноги і йому не вистачає швидкості, щоб дійти до лінії воріт. Спостерігати за тим, як він бігає одними й тими самими глухими кутами з гри в гру, дуже втомлює, і його товариші по команді, ймовірно, відчувають те саме. Тен Хаг завжди виступав за швидкі паси і гостроатакувальний футбол, але не бачить, що Антоні заважає його команді повністю розкрити свій потенціал.

«Загалом, кінцевий продукт у футболі має величезне значення», – сказав колишній нападник «Юнайтед» Енді Коул в інтерв'ю Betfred у серпні. «Чи створює він [Антоні] шанси для своїх партнерів по команді? Не зовсім. Чи робить він свій внесок, забиваючи голи? Не зовсім.

Якби я грав у команді, і там був би інвертований вінгер такого типу, як Антоні, то я, як центральний нападник, не був би щасливий, якби мені не віддавали достатньо передач, тому що моє завдання – забивати голи. Я не вважаю, що він досить ефективний, враховуючи всі ті можливості, які він мав, граючи за «Манчестер Юнайтед».

Відволікаючі фактори поза полем

Початок сезону 2023/2024 став для «Юнайтед» невдалим, оскільки Тен Хаг не зміг закріпити успіх першого року свого багатообіцяючого правління, коли він виграв Кубок Ліги і фінішував у четвірці найсильніших в АПЛ.

Не допомогло і те, що до моменту початку сезону все ще тривали спекуляції з приводу можливого продажу клубу сім'єю Глейзерів, а клуб ще не ухвалив рішення про те, чи повертати Мейсона Грінвуда до складу першої команди.

Грінвуда відсторонили від роботи після арешту за підозрою в зґвалтуванні та нападі в січні 2022 року, але в лютому всі звинувачення з нього було знято. У підсумку 21 серпня «Юнайтед» оголосив про своє рішення попрощатися з англійським форвардом, і згодом він перейшов до «Хетафе» на правах оренди.

Але не минуло й трьох тижнів, як «Юнайтед» знову був змушений діяти після нових тривожних звинувачень: Антоні був відправлений у відпустку після того, як його колишня подруга Габріела Каваллін подала на нього численні заяви в поліцію.

У шокуючому інтерв'ю бразильському виданню UOL Каваллін звинуватила Антоні в нападі на неї, коли вона була вагітною, і заявила, що він кинув у неї склянку і погрожував викинути її з автомобіля, що рухався. Справу розслідує поліція Великого Манчестера і поліція Сан-Паулу, і обидві сторони дають свої свідчення.


Getty Images/Global Images Ukraine. Антоні

«Юнайтед» підтвердив повернення Антоні до клубу 29 вересня, оскільки гравця досі не заарештували або не звинуватили ні у Великій Британії, ні в Бразилії. Однак поліцейські розслідування тривають, і клуб стежить за розвитком ситуації.

Антоні і Каваллін також виступили з різними заявами в ЗМІ, що стало небажаним побічним ефектом для «Юнайтед» після і без того неспокійного першого півріччя. Поки незрозуміло, чи буде Антоні покараний за будь-які проступки чи ні, але вся ця історія тільки підсилює негатив.

Крім того, «Юнайтед» довелося підтвердити, що вони провели необхідну перевірку Антоні, оскільки не змогли виявити звинувачення в нападі, висунуті проти нього жінкою більш ніж за три місяці до його приходу на «Олд Траффорд» з «Аякса».

Панічна покупка

Тен Хаг заслуговує на максимальну критику за підписання Антоні, але «Юнайтед» слід було б знати, коли зупинитися, коли «Аякс» продовжував підвищувати ціну під час переговорів про трансфер.

Відповідаючи на запитання про угоду під час палкого обміну думками в соціальних мережах, ікона «Юнайтед» Невілл спробував покласти провину на Глейзерів, а також припустив, що вони переплатили за Каземіро, коли виманили його в «Реала» за 70 млн. фунтів.

«Контекст із приводу Антоні був таким. Ми щойно програли «Брайтону» і «Брентфорду», і клуб, як зазвичай, впав у режим реактивної паніки, санкціонував і сказав «так» Каземіро й Антоні», – написав Невілл у Твіттері. «Відсутність належного керівництва і тотальна паніка – це все вина Глейзерів. Вони робили це протягом 10 років. Кріштіану Роналду може опинитися в «Сіті» – паніка. Алексіс Санчес у «Сіті» – паніка. «Аякс» не міг повірити, що ми запропонували такі гроші. Власники та директори санкціонують угоди. Зараз я згоден із тим, що Антоні потрібно працювати краще, але в тих обставинах на цю угоду не можна було йти».

Цілком логічно, що керівництво «Юнайтед» відчуло тиск, який змусив його зробити кілька гучних придбань після того, як новий тренер розпочав своє правління з двох прикрих поразок. Питання в тому, чи можна виправити помилку?


Getty Images/Global Images Ukraine. Антоні

Глейзери мають намір продати міноритарний пакет акцій клубу серу Джиму Реткліффу, який наполягає на повному контролі над футбольними справами перед можливим поглинанням через кілька років. За повідомленнями, Реткліфф поставив під сумнів останні трансфери клубу в процесі відбору потенційних покупців і сподівається, що його угоду з акціонерами вартістю 1,3 млрд. фунтів стерлінгів буде реалізовано до відкриття січневого трансферного вікна.

Крім перегляду політики «Юнайтед» щодо придбання нових гравців, Реткліффу також необхідно позбутися баласту у складі команди, в ідеалі почавши з Антоні. Нестачі в потенційних покупцях для Антоні бути не повинно, оскільки він залишається молодим перспективним гравцем, у якого ще попереду найкращі роки кар'єри. «Юнайтед» було б розумно використовувати це як основне джерело доходів на ринку, але при цьому доведеться змиритися з ще одним випадком значних збитків. Їм пощастить, якщо вони отримають хоча б половину від початкової суми, заплаченої за Антоні, з огляду на те, наскільки невдало він виступає в знаменитій червоній футболці.

Для «Юнайтед» може підійти і варіант з орендою, особливо якщо в остаточну угоду буде включена опція викупу. На той час Тен Хаг, можливо, вже не зможе протестувати, оскільки заклики до його відставки лунають дедалі частіше, а його команда все більше відстає від лідерів АПЛ.

Найбільша помилка в історії «Юнайтед»

Після його дитячої витівки в матчі з «Сіті» Антоні навряд чи повернеться до складу команди Тен Хага. Бруну Фернандеш і Мейсон Маунт здатні зіграти на правому фланзі, якщо буде потрібно, а бос «Юнайтед» може навіть поекспериментувати з Алехандро Гарначо на цій позиції – або висунути вперед Діого Далота.

Антоні володіє великою майстерністю і потужною лівою ногою, але він не знає, як максимально використовувати свої найкращі якості для того, щоб мати помітний вплив на гру. Головна причина, через яку він так довго залишався в команді, полягає в тому, що він старанно відпрацьовує в обороні, що допомогло Тен Хагу в минулому сезоні реалізувати свою стратегію пресингу. Але цього недостатньо для того, щоб Антоні був у складі.


Getty Images/Global Images Ukraine. Антоні

Гравець за 85 млн. фунтів стерлінгів має бути здатний вирішувати долі матчів самотужки, граючи в пас або вигадуючи гол із нічого. Однак, коли «Юнайтед» потрібно щось особливе, щоб розкрити оборону, Антоні – останній гравець, на якого можна покластися.

Тен Хаг повинен набрати максимум очок у трьох найближчих матчах АПЛ, оскільки «Юнайтед» готується до виїздів проти «Фулхема» та «Евертона», а також до домашнього поєдинку з «Лутоном». Усі три команди, найімовірніше, гратимуть у низькому блоці, щоб придушити «Юнайтед», і їм знадобляться їхні найкреативніші гравці, як-от Фернандеш, Маркус Решфорд і Хойлунд.

Якщо Антоні вийде в старті, «Юнайтед» опиниться в невигідному становищі, оскільки йому не вистачає ні уяви, ні швидкості, ні елементарного футбольного інтелекту, щоб по-справжньому заявити про себе в такому великому турнірі, як АПЛ.

Ще до того, як перехід Антоні на «Олд Траффорд» був підтверджений, популярний фан-акаунт «Аякса» «The European Lad» розмістив у Твіттері зловісне повідомлення для вболівальників «Юнайтед», яке відтоді набрало понад 9000 лайків. «Якщо говорити об'єктивно, то ви зробите найбільшу помилку в історії «Юнайтед», якщо підпишете його за 100 млн євро», – йдеться в повідомленні.

Як же «Юнайтед» зараз шкодує, що не дослухався до цього попередження. За останні роки в АПЛ було чимало провалів, але Антоні вже зараз стоїть вище за всіх інших.

Джеймс Вествуд, Goal.com

Переклад і адаптація – Олег Дідух

Олег Дідух Джерело: Goal.com
Оцініть матеріал
(20)
Повідомити про помилку

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть

Налаштувати стрічку
Налаштуйте свою особисту стрічку новин

ВАС ЗАЦІКАВИТЬ

Гол і асист Довбика, шедевр від Порту. Жирона знову здолала Барселону
Футбол | 04 травня 2024, 21:31 86
Гол і асист Довбика, шедевр від Порту. Жирона знову здолала Барселону

Команда Мічела достроково виборола путівку до Ліги чемпіонів

У Луніна 8 трофеїв. Хто найтитулованіший гравець в історії Реала?
Футбол | 05 травня 2024, 08:05 3
У Луніна 8 трофеїв. Хто найтитулованіший гравець в історії Реала?

Бензема, Модрич та Марсело виграли по 25 титулів

Коментарі 3
Введіть коментар
Ви не авторизовані
Якщо ви хочете залишати коментарі, будь ласка, авторизуйтесь.
Gargantua
а Погба за сотку?
а вообще пока главная ошибка это Тен Хаг.
Антони не стоит 100 млн но в целом он не плохой футболист. Просто переоцененный.
umnuy2
зато Срна Мудрика продал на сравнении с Антони---он же везде говорил что если вы поатите 100 за некого Антони то почему Мишко не стоит 100.....а Мудрик покруче этого типа однозначно в перспективе