Підтримати українських військових та людей, які постраждали через війну

Чемпіонат світу
| Оновлено 31 жовтня 2023, 21:53
1671
3

Саудівську Аравію звинувачують у спортвошингу. Матимуть проблеми із ЧС-2034

На адресу цієї країни неодноразово звучать звинувачення у порушенні прав людини

| Оновлено 31 жовтня 2023, 21:53
1671
3
Саудівську Аравію звинувачують у спортвошингу. Матимуть проблеми із ЧС-2034
Getty Images/Global Images Ukraine

Президент ФІФА Джанні Інфантіно заявив, що чемпіонат світу з футболу 2034 року відбудеться в Саудівській Аравії. Однак рішення провести там чемпіонат світу викликає багато суперечок.

На адресу цієї країни неодноразово звучать звинувачення щодо порушення прав людини. Лише за один день у 2022 році там було страчено 81 людину, Ер-Ріяд також критикували за утиск прав жінок, криміналізацію гомосексуальності, обмеження свободи слова та участь у війні в Ємені.

У 2018 році репутацію Саудівської Аравії було серйозно підірвано через вбивство опозиційного журналіста Джамаля Хашоггі. Він увійшов у саудівське консульство в Стамбулі та був убитий спеціально надісланою з Ер-Ріяда групою осіб, підготовлених до скоєння цього злочину.

Правозахисники кажуть, що влада Саудівської Аравії використовує спорт, щоб відвернути увагу світу від внутрішніх проблем – подібна тактика відома як спортвошинг (тобто відмивання репутації за допомогою спорту).

Минулого тижня правозахисна організація Human Rights Watch заявила у зв'язку з наміром Ер-Ріяда провести чемпіонат світу: «Ймовірність того, що ФІФА може віддати чемпіонат світу з футболу 2034 року Саудівській Аравії, незважаючи на жахливе становище з правами людини в цій країні і відмову проводити який або моніторинг, демонструє, що відданість ФІФА правам людини – це фікція».

У вівторок, 31 жовтня, ще одна правозахисна організація Amnesty International закликала ФІФА вимагати від Саудівської Аравії взяти на себе «чіткі зобов'язання, які мають зобов'язальну силу»: «Зобов'язання щодо прав людини повинні бути узгоджені з потенційними господарями турніру до того, як приймаються будь-які остаточні рішення щодо проведення турніру».

Чемпіонат світу з футболу 2026 року відбудеться у США, Мексиці та Канаді. Потім Марокко, Португалія та Іспанія прийматимуть мундіаль 2030 року, матчі стартового туру також відбудуться в Аргентині, Парагваї та Уругваї.

Саудівська Аравія залишилася єдиною країною, яка претендує на проведення чемпіонату світу з футболу 2034 року. У вівторок, 31 жовтня, Австралія відмовилася від наміру стати господарем турніру, і тепер заявка Ер-Ріяда має бути офіційно схвалена на конгресі ФІФА.

Оцініть матеріал
(8)
Повідомити про помилку

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть

Налаштувати стрічку
Налаштуйте свою особисту стрічку новин

ВАС ЗАЦІКАВИТЬ

ЧС з хокею. Календар збірної України
Хокей | 03 травня 2024, 23:10 7
ЧС з хокею. Календар збірної України

Чергова спроба збірної України повернутися до другого дивізіону

Олександрія – Рух. Прогноз і анонс на матч чемпіонату України
Футбол | 04 травня 2024, 06:30 0
Олександрія – Рух. Прогноз і анонс на матч чемпіонату України

«Рух» ще не програвав «Олександрії»

Коментарі 3
Введіть коментар
Ви не авторизовані
Якщо ви хочете залишати коментарі, будь ласка, авторизуйтесь.
an52
Для ФІФИ головне бабло. Плювати лисий хотів на якісь там права людини
GloryUkraine
Поки там є нафта шейхи все куплять. Спитайте Інфантіно.
MrStepanovM .
грощі не пахнуть