Підтримати українських військових та людей, які постраждали через війну

Англія
| Оновлено 02 листопада 2023, 07:47
1430
5

Справи про ставки у футболі: чому покарання бувають такими різними?

The Athletic – про фактори, які впливають на суворість покарання

| Оновлено 02 листопада 2023, 07:47
1430
5
Справи про ставки у футболі: чому покарання бувають такими різними?
Getty Images/Global Images Ukraine. Сандро Тоналі

Помилки Сандро Тоналі означають, що він більше не зіграє в нинішньому сезоні ні за «Ньюкасл», ні у відборі на Євро-2024, який відбудеться наступного літа, ні в самому фінальному турнірі. 10-місячна дискваліфікація, накладена Італійською федерацією футболу (FIGC), означає, що півзахисник не зможе виступати до серпня наступного року.

Тоналі отримав своє покарання за численні порушення правил гри на ставках у рідній Італії, і, як і товариш по збірній Ніколо Фаджолі, йому довелося заплатити за свої проступки. Втрачений сезон і підмочена репутація.

Відсторонення могло б бути й серйознішим, якби не його співпраця і зізнання в пристрасті до азартних ігор. Обидва фактори стали пом'якшувальними під час визначення терміну дискваліфікації Тоналі, але гучний епізод не міг закінчитися без покарання, враховуючи, що він ставив, зокрема, на матчі «Мілана», за який виступав на той момент.

Тоналі став другим гравцем АПЛ, відстороненим за порушення заборони на ставки, після того як у травні Футбольна асоціація Англії наклала тривалу дискваліфікацію на гравця «Брентфорда» Айвена Тоуні. Нападник збірної Англії буде знову доступний тільки 16 січня після того, як він визнав 232 порушення правил гри в букмекерських конторах. Він був дискваліфікований на вісім місяців після того, як 29 ставок були зроблені на клуби, в яких Тоуні був зареєстрований або перебував на правах оренди.

Однак поруч зі справами Тоналі та Тоуні є й інші випадки, коли порушення правил щодо азартних ігор закінчувалися без такого ж покарання. Кріс Магуайр, колишній нападник «Сандерленда» та «Лінкольн Сіті», у січні отримав лише шеститижневу дискваліфікацію через численні порушення, а півзахисник «Ноттінгем Форест» Гаррі Тоффоло відбувся лише попередженням та штрафом у розмірі майже 21 000 фунтів стерлінгів (25 000 доларів США) після того, як прийняв обвинувачення у ставках на матчі, в яких він грав.


Getty Images/Global Images Ukraine. Айвен Тоуні

Однак видимі невідповідності є лише частиною тонкого процесу, під час якого гравців притягують до відповідальності за порушення Правила E8 ФА. Рішення про покарання Тоналі ухвалила Федерація футболу Італії, але під час визначення терміну дискваліфікації враховуються одні й ті самі чинники – як обтяжувальні, так і пом'якшувальні.

«Жоден випадок не може бути абсолютно однаковим», – каже Стівен Тейлор Хіт, керівник відділу спортивного права компанії JMW Solicitors. «У кожному з них будуть свої нюанси, які необхідно враховувати при винесенні санкції.

Із суспільної точки зору може здатися, що існує певна непослідовність, але з юридичної точки зору цей процес досить прозорий».

Професійні футболісти, керівництво і персонал команд не можуть робити ставки на футбольні матчі. Порушення цих правил, покликаних зберегти чесність, загалом підпадає під одну з чотирьох категорій: ставка на будь-який футбольний матч у світі, ставка на турнір, у якому ви берете участь, ставка на матч за участю вашої власної команди і, що найсерйозніше, ставка на конкретну подію, пов'язану з цією людиною. Кожна з цих категорій передбачає обриси спортивної санкції, після чого розглядається питання про пом'якшення або посилення заборони.

Тоналі, Тоуні і Тоффоло тією чи іншою мірою визнали свою провину, і кожен із них погодився з пред'явленими йому звинуваченнями. Однак, на відміну від Тоналі і Тоуні, Тоффоло уникнув дискваліфікації. Погіршення психічного здоров'я Тоффоло було розцінено незалежною комісією як «дуже істотне пом'якшення» його порушень.

«Порівняння дій Айвена Тоуні та Гаррі Тоффоло може проілюструвати важливий момент», – каже Ден Чепмен, керівник відділу спорту та працевлаштування в Leathes Prior. «На перший погляд, виникає питання, чому один гравець був дискваліфікований на дуже значний термін, а інший – ні.

У Великій Британії існує список факторів, які вважаються пом'якшувальними, а також різні фактори, які вважаються обтяжувальними. Коли розглядається питання про будь-який термін заборони, необхідно зважити обидві сторони.

У випадку з Тоффоло було виявлено безліч пом'якшувальних чинників, і важливим із них є те, наскільки гравець визнає обвинувачення і як він співпрацює.

ФА приділяє велику увагу тому, як гравець реагує на ситуацію, і якщо ви прочитаєте рішення у справі Гаррі Тоффоло, то він отримав велику похвалу за те, що визнав свою провину і дав повну інформацію слідству.

Інші гравці спочатку не визнавали своєї провини, намагаючись стверджувати, що це був не їхній рахунок, не їхній телефон. Наприклад, Тоуні спочатку був не надто відвертим у цьому процесі».


Getty Images/Global Images Ukraine. Сандро Тоналі

Визнання провини та співпраця допомогли Тоналі уникнути більш тривалої дискваліфікації, ніж 10 місяців, які він повинен відбути, так само як і визнання пристрасті до азартних ігор і подальша готовність звернутися по допомогу. Тоуні також було сказано, що ФА наполягала б на 15-місячній дискваліфікації, якби він не визнав себе винним у 232 порушеннях.

Англійська Футбольна асоціація описує 10 чинників, які враховуватимуть під час ухвалення рішення щодо терміну заборони, включно з кількістю і розміром зроблених ставок, особистими обставинами, досвідом гравця і допомогою, наданою під час дисциплінарного процесу. Ще одним ключовим аспектом є те, чи брав участь гравець у матчах, на які він робив ставки.

«Відповідне покарання значною мірою залишається на розсуд комісії та залежатиме від обставин конкретної справи», – заявляє FA.

Саме тому Тоффоло, чиї 375 порушень включали 40 ставок на свою власну команду, уникнув покарання. Він шість років не робив ставок і почав грати на футбольних матчах, коли був ще підлітком. Серед загальної суми ставок у 1 323,92 фунта стерлінгів він поставив 25 пенсів на те, що стане першим і останнім бомбардиром фіналу плей-офф Ліги 1 2015 року, коли ще грав у команді «Лінкольн Сіті». Було сказано, що він виявив «щире каяття».

«Ви, напевно, здивуєтеся, коли дізнаєтеся, що Тоффоло не був відсторонений, але було багато чинників, через які заборона здалася б суворою», – каже Чепмен.

«На той час, коли Тоффоло висунули обвинувачення, він не робив ставок уже шість років або близько того. Він уже виправився і все перевернув».

У випадку з Тоуні все було інакше. Останній злочин Тоуні було скоєно 2021 року, через чотири роки після того, як він почав цим займатися, і згодом він визнав, що збрехав слідчим, коли спочатку заперечував, що робив ставки на футбол. Також було встановлено, що Тоуні зробив 13 ставок на програш своєї команди в семи різних матчах. Визнання провини і визнання пристрасті до азартних ігор дало змогу скоротити термін дискваліфікації, однак уникнути її було неможливо.

«У поведінці гравця, який визнав факт вчинення правопорушення, є відтінки сірого», – додає Тейлор Хіт. «Він може оскаржувати факти і бути не зовсім зговірливим із ФА під час розслідування.

Якщо ви подивитеся, наприклад, на справу Тоуні, то ФА стверджувала, що йому не варто повністю довіряти. Якщо один гравець, як Тоффоло, вважається повністю готовим до співпраці, а інший – ні, то одразу ж виникає різниця в термінах дискваліфікації.

Існує можливість подальшого скорочення терміну покарання залежно від обставин, супутніх справі. Наприклад, однією з пом'якшувальних обставин є визнання наявності в людини проблем з азартними іграми та проходження нею лікування. Якщо так, то це знижує ймовірність подальшого вчинення правопорушення.

Усе це необхідно брати до уваги, і в результаті можна отримати різні санкції. Неможливо накинути на всіх колективну ковдру, а потім запитати, чому рішення щодо ставок настільки різні».

Є й ті, хто перебуває нижче за рівень Англійської футбольної ліги (EFL), для яких у 2023 році було запроваджено більш драконівські санкції.

Наприклад, Дін Снедкер, воротар-аматор, який колись виступав за «Нортгемптон Таун», був звинувачений у 503 порушеннях правил ФА щодо ставок у період із сезони 2015/2016 по 2021/2022, коли він грав за «Кіддермінстер Гаррієрс», «Кембрідж Сіті» і «Сент-Олбанс Сіті».

Під час розслідування було встановлено, що Снедкер зробив ставок на суму 42 708 фунтів стерлінгів, зокрема 11 ставок на матчі за участю його власної команди. ФА погодилася з тим, що доказів того, що Снедкер вплинув на результат цих матчів, не було, проте незалежна комісія висловила іншу думку.

«Реальність така, що пан Снедкер знав, що він робить, і знав, що така поведінка суперечить правилам», – було сказано на слуханнях, що відбулися два місяці тому.

Снедкеру було заборонено займатися будь-якою діяльністю, пов'язаною з футболом, протягом чотирьох років, причому два з них – умовно.

Ця справа послідувала за справою Натана Хікса в червні, ще одного гравця-аматора, якого ФА заборонила за порушення правил ставок. Хікса, який раніше виступав за команди «Кеттерінг Таун» і «Рашден енд Даймондс», викрили на порушенні правил приймання ставок 2 753 рази в період із 2017 до 2022 року, коли він поставив загалом понад £122 000.

У його обвинувальному листі вказані 15 випадків, коли він ставив на перемогу своєї команди, а також 14 випадків, коли він ставив на перемогу суперника над своєю командою. Хіксу, який, на думку ФА, страждає на ігрову залежність, раніше було винесено попередження за порушення правил гри на ставках у 2017 році, і він лише надав «обмежену допомогу» в останній справі ФА проти нього. У підсумку Хікса дискваліфікували на три роки плюс два роки умовно. Він зможе знову грати у футбол не раніше літа 2026 року.

Якщо зазирнути ще далі в минуле, то широкий спектр дискваліфікацій за ставки стає настільки ж очевидним. Ігрову кар'єру Джоуї Бартона було фактично завершено 18-місячною дискваліфікацією, яку він отримав у віці 34 років, зробивши 1260 ставок на футбольні матчі в період з 2006 до 2013 року, а Андрос Таунсенд був дискваліфікований на чотири місяці у 2013 році, коли, будучи гравцем «Тоттенхема», він зізнався у ставках на матчі, які дивився по телебаченню. Водночас гравець «Манчестер Сіті» Мартін Демікеліс уникнув дискваліфікації у 2015 році, зробивши 25 ставок протягом трьох тижнів.


Getty Images/Global Images Ukraine. Кіран Трипп'єр

Зовсім нещодавно були складніші випадки, пов'язані з Кіраном Тріпп'єром і Деніелом Старріджем. Тріпп'єра дискваліфікували на 10 тижнів і оштрафували на 70 000 фунтів стерлінгів після того, як ФА звинуватила його в передачі інформації, яка не є загальнодоступною, для використання іншими особами з метою укладення парі, коли він залишив «Тоттенхем» і перейшов у мадридський «Атлетіко» 2019 року.

Старрідж був визнаний винним у тому самому порушенні, і його початкову шеститижневу заборону було збільшено до чотирьох місяців після того, як ФА подала апеляцію на початковий вердикт. У 2018 році його визнали винним у наданні своєму братові внутрішньої інформації про можливий перехід із «Ліверпуля» в «Севілью».

Однак в обох цих випадках є важлива відмінність. Заборона, накладена однією ФА, тягне за собою всесвітню дискваліфікацію через ФІФА, що не дає змоги гравцеві переїхати в іншу країну й розпочати нову кар'єру. Для Тоналі також усі двері закриті, і він починає 10-місячний відлік часу до повернення.

Філіп Букінгем, The Athletic

Переклад і адаптація – Олег Дідух

Оцініть матеріал
(3)
Повідомити про помилку

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть

Налаштувати стрічку
Налаштуйте свою особисту стрічку новин

ВАС ЗАЦІКАВИТЬ

Баєру на замітку: вискочки ніколи не повторюють чемпіонський тріумф
Футбол | 26 квітня 2024, 11:35 35
Баєру на замітку: вискочки ніколи не повторюють чемпіонський тріумф

Згадуємо несподіваних чемпіонів топ-5 у контексті їхнього наступного сезону

ЛНЗ – Шахтар. Прогноз і анонс на матч чемпіонату України
Футбол | 27 квітня 2024, 06:15 8
ЛНЗ – Шахтар. Прогноз і анонс на матч чемпіонату України

Гра першого кола цих команд стала єдиною для Даріо Срна у якості головного тренера

Коментарі 5
Введіть коментар
Ви не авторизовані
Якщо ви хочете залишати коментарі, будь ласка, авторизуйтесь.
Выталкиватель парашутистов
А що заважає прийняти такі закони про ставки в Україні? павелка  та костюченко проти? Особисто знаю три десятка футболістів у всіх лігах, які з фантастичною точністю вгадують результаті гри своєї команди і піднімають на цьому дуже великі гроші.... Але не тільки гравці та тренери цим займаються, арбітри теж не пасуть задніх, ставлячи на кількість жовтих та червоних карток в своїх іграх. Колись один дуже заслужений арбітр росповів мені, як такими справами займались одеські арбітри - Годулян, Швецов, Абросімов, недарма про них говорили в футбольних колах - похоронна команда. Не знаю як там в інших країнах, а в Україні такі ділки добре себе почувають, зароблені таким способом гроші дозволяють їм не турбуватися за своє майбутнє...
Play Games
Усе це показуха тіпа футбол чесний і договорняків нема , що мішає футболісту дати знайомому тисяч 100 дол і сказати на що поставити. Навіть не обовязково на результат. Можна на жовті чи на кутові.наприклад дербі реал Атлетіко і там за матч була 1 чи 2 жовтих.в матчі Атлетіко з реалом. Суддя просто не давав картки за грубі фоли. Або можуть що заробляють мало кутових наприклад. Через знайомого ставе тис 100 коеф нехай 2-3 це за гру+100 тис або більше .кароче нічого робити не треба і за маєш нову машину або і пару
luceorius
 Не розумію таких футболістів, є ж казино, іподроми, покер, так ні, треба грубо порушувати професійну етику. Чому УЄФА, а краще ФІФА, не ввести свою ставку: одна ставка футболіста - тиждень чи місяць його дискваліфікації. Тоді не потрібно було б тих нескінченних слідчих дій, про які пише автор  поданого матеріалу і не було б нарікань
 на несправедливість покарання.
Ярослав 999
скажіть мені будь ласка яке відношення має Італія до Англії,чому він не може грати за ньюкасл