Підтримати українських військових та людей, які постраждали через війну

Інші новини
| Оновлено 30 жовтня 2023, 16:40
6379
32

Чому Мессі має виграти Золотий м'яч-2023

Валерій Василенко – про останній аргумент короля

| Оновлено 30 жовтня 2023, 16:40
6379
32
Чому Мессі має виграти Золотий м'яч-2023
Getty Images/Global Images Ukraine

30 жовтня у Парижі на урочистій вечірці оголосять переможця «Золотого м'яча» – головного індивідуального призу у світовому футболі.

Організатори гала-вечора щосили намагаються утримати в таємниці ім'я переможця плебісциту журналу «Франс Футбол». Власне, так було завжди. У тому сенсі, що завше до останнього тримали інтригу.

Однак і раніше, і зараз ім'я переможця голосування непублічно просочувалося через залаштунки задовго до проведення офіційної церемонії. Вже кілька тижнів у Мережі гуляє інформація, що найкращим футболістом Європи 2023 стане капітан збірної Аргентини та футболіст «Інтера Маямі» Ліонель Мессі. Більше того, одразу кілька серйозних іспанських ЗМІ стверджують, що цього року переможець «ЗМ» практично безальтернативний: Мессі відчутно випередив і Голанда, і Мбаппе.

Особисто я не бачу причин, щоб не вірити інсайдам і «витокам». У даному випадку, якраз навпаки: було б дивно, якби сталося інакше.

Головним футбольним перфомансом минулого сезону став чемпіонат світу у Катарі. В принципі, дуже часто найкращий футболіст Мундіалю в підсумку ставав володарем «Золотого м'яча» (я маю на увазі часову дистанцію, коли до номінантів були допущені футболісти не з Європи). Мессі зі своєю збірною став не лише чемпіоном світу, а й найкращим футболістом турніру. Обов'язково можна говорити і про його виняткову роль у цьому успіху – причому не лише як футболіста, а й як людини – лідера, ватажка, ідеолога. І таке інше, і таке інше.

Загальновідомо, що Мессі апріорі ставив на ЧС-2022 - мабуть, на свій останній Мундіаль. Він готувався до турніру – і ментально, і фізично, уникаючи зайвих навантажень і травм, свідомо виводячи пік своєї форми саме на листопад – грудень.

Ставка Лео блискуче спрацювала. Напевно, ми побачили найкращого Мессі у футболці збірної Аргентини. Після перемоги на чемпіонаті Латинської Америки в «музеї» Ліонеля не вистачало лише золотої медалі чемпіонату світу. І він її отримав. У блискучому стилі, з блискучою грою.

І тепер для середньостатистичного футбольного вболівальника (незалежно від національності) Мессі став щонайменше на одну сходинку з Марадоною. А може, й вище. Так чи інакше, Мессі після ЧС-2022 – вже небожитель, який може собі дозволити надалі говорити і робити всіляку нісенітницю, але ця усіляка нісенітниця до нього, як до одного з небагатьох обраних, не прилипне.

Getty Images/Global Images Ukraine. Ліонель Мессі

Загалом перемога Аргентини на останньому за ліком Мундіалі піднесла її капітана на небувалу досі висоту. Навіть його феноменальні геройства в «Барселоні» не дотягнуть до його нинішнього піку. Тому що там, раніше, у чемпіонаті Іспанії чи в Лізі чемпіонів Мессі був просто найкращим. Нині він став справжньою легендою.

Це вже інший рівень – кіношний.

***

Власне, визначення найкращого футболіста Європи по суті (та й за формою) дуже нагадує не лише процедуру вручення нагород на топових світових кінофестивалях, а й принципи відбору кандидатів у головні герої.

В обох випадках мало бути просто у тренді. Потрібно мати неосяжну харизму і впізнаваність. У нашому випадку – впізнаваність не лише на футбольних «кухнях», а й на кухнях тітки Соні. Це той випадок, коли спрага – ніщо. А імідж – все.

На мій погляд, Голанд, який приголомшливо провів минулий клубний сезон (найкращий футболіст АПЛ та Ліги чемпіонів), поки що не вписується в канони футбольного монстра. Його не показують у тотальній рекламі шампуню від лупи. Або в рекламі чіпсів.

Плюс, Норвегії не було на чемпіонаті світу. Якби Голанд зі своєю національною збірною здійснив диво на Мундіалі, як, наприклад, Модрич на ЧС-2018, тоді суто спортивний принцип переважив би всі інші.

Але Голанда на ЧС-2022 не було. А запам'ятовується саме останнє.

Так, на ЧС-2022 був Мбаппе, який майже одноосібно затяг збірну Франції у фінал. Але у боротьбі футбольного минулого та майбутнього перемогу здобуло минуле.

Причому, хоч як парадоксально це не звучить, але навіть якби Франція знову змогла стати найкращою футбольною командою планети, перемігши у фіналі Аргентину, «Золотий м'яч» все одно віддали б, на мій погляд, Мессі. Тому що й у такому разі ситуація виглядала б епічною. Кіношною. Сльози генія, який так і не підкорив Мундіаль, від якого в потрібний момент відвернулася богиня Ніка. І все таке.

Але у нашому випадку вийшла монументальна історія. Майже епос. З елементами фільмів про супергероїв.

Усього цього просто не могли не оцінити ні на футбольних «кухнях», ні на обивательських. Тут просто все зійшлося – і гарна життєва історія, і красива футбольна історія.

Тож якщо ви ще маєте можливість поставити на переможця «Золотого м'яча»-2023, не зволікаючи, ставте на Мессі. Інших підсумків просто не може бути.

І так, ця красива в усіх проявах історія красива ще й своєю ексклюзивністю. У тому сенсі, що вона навряд чи коли-небудь повториться. Вище я згадав, що у сутичці футбольного минулого та сьогодення перемогло минуле. Але це – востаннє. Далі точно настане час для сьогодення.

Getty Images/Global Images Ukraine. Кіліан Мбаппе і Ліонель Мессі

Тому що ера Мессі та Роналду вже минула. Вона була довгою, феєричною та незабутньою. Але все одно набила оскому. Тепер на всіх футбольних кухнях чекають на нових героїв.

А легенди можуть собі дозволити тішити футбольну публіку в аравійських чи невадських пісках. Та хоч в африканських чи австралійських – хто їм що скаже, вони ж пам'ятники.

Але в той же час вони вже йдуть з ярмарку.

Настає час Мбаппе та Голанда.

Опитування

Голосів 179
Хто, на вашу думку, має виграти 🏆 Золотий м'яч 2023?

Ліонель Мессі (Аргентина)

81 голос 45.25 %

Ерлінг Холанд (Норвегія)

68 голосів 37.99 %

Кіліан Мбаппе (Франція)

13 голосів 7.26 %

Карім Бензема (Франція)

2 голоса 1.12 %

Кевін де Брюйне (Бельгія)

2 голоса 1.12 %

Вінісіус Жуніор (Бразилія)

2 голоса 1.12 %

Хтось інший / Не знаю

11 голосів 6.15 %

В опитуваннях можуть брати участь тільки зареєстровані користувачі.
Будь-ласка, увійдіть або зареєструйтеся.
Оцініть матеріал
(20)
Повідомити про помилку

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть

Налаштувати стрічку
Налаштуйте свою особисту стрічку новин

ВАС ЗАЦІКАВИТЬ

Турнірна таблиця УПЛ після перемог Шахтаря та Динамо у перенесених матчах
Футбол | 02 травня 2024, 06:20 0
Турнірна таблиця УПЛ після перемог Шахтаря та Динамо у перенесених матчах

Між Шахтарем та Динамо зберігся інтервал у 4 очки за 4 тури до фінішу

Стали відомі всі півфіналістки престижного турніру в Мадриді
Теніс | 01 травня 2024, 22:26 2
Стали відомі всі півфіналістки престижного турніру в Мадриді

Єлена Рибакіна виграла у Юлії Путінцевої, Аріна Соболенко обіграла Мірру Андрєєву

Коментарі 32
Введіть коментар
Ви не авторизовані
Якщо ви хочете залишати коментарі, будь ласка, авторизуйтесь.
Henriklarsson11
Як би там не було Мбапе ьа Холланд не складають враження достойної заміни Мессі та Роналду
Cruyff
Всі так жаліють м'ячів для Мессі і Роналду, що аж надто комічно поспішають відправити їх на пенсію.
Ще кілька років, і ці двоє будуть продовжувати залишатись на слуху, але вже не як діючі футболісти. Таке життя. 
Це футболісти цілої епохи, цілого покоління. 
Що буде далі? Подивіться на нинішній бокс, кілька топових боксерів, б'ються раз на рік, ще й з блогерами чи змішаниками, суцільне блювотиння.
Прийде час, і ЗМ будуть отримувати люди, про яких скажуть, що вони б ніколи не отримали нагороду в часи справжніх легенд
Віктор Коробка
Що не кажіть - а це була саме епоха Мессі і Рональду! Чи будуть ще такі зірки, які затьмарять усі інші на такий довгий час? 
Mac_Gyver
Мені більше подобалися ті часи коли одночасно грали Роналдо, Рівалдо, Роналдіньо, Роберто Карлос, Бекхем, Оуен, Бірхофф, Тотті, Батістута, Верон, Зідан, Мальдіні, Дель П'єро, Зеедорф, Едгар Давідс, Т'єрі Анрі, Рауль, Фігу, Буффон, Тюрам...
Выталкиватель парашутистов
Я смотрю, что на сайте собрались люди далекие от футбола, несущие полную ахинею. даже никогда не видевшие Месси на поле, 100%... Афрофранцуз проиграл Месси в  противостоянии на ЧМ. норвежца там вообще не было, да и уровень игры у этих двух претендентов на голову ниже чем у Месси... Только полностью отмороженные могут писать такие вещи на сайте...
luceorius
  Тут вже згадували Беллінгема як майбутнього конкурента Холанда та Мбаппе, скажу більше - Холанду буде важко боротись за ЗМ у парні роки, коли проводяться фінали ЧС або ЧЄ. Перемога минулого ще й в тому, що, можливо востаннє, мундіаль виграла рафіновано європеоїдна збірна, як в добрі старі часи. 
Джей Гетсбі
Тіп половину сезону простояв у псж,в результаті - повний провал і перехід в млс. А так,то зм заслужений🤦‍♂️
coba777
НЕМИНУЧЕ - це вже несерйозно(
McLay
Не дивуйтеся, треба гнома до 10 золотих дотягти. Публіці потрібен   ''рекорд''.
-PhoeniX-
Что за чепуху я только что прочитал?!? Бредятина...
Евгений Кожушко
Автор статті ще за Іуду Беллінгема забув.
Ярослав 999
Ау люди за що давати ЗМ карлику,за перемогу на чс 2022,але надворі 2023 рік,за 2022 ЗМ вже дали
Leo69
Бред сивой собаки. При любых раскладах ГНОМ типа должен получить ЗМ,даже если бы проиграл в финале ЧМ, потому что он рекламирует шампунь от перхоти и чипсы !!!!! Это уже клиника какая та. И как Месси дрочеры всё подводят, что он выиграл ЧМ. А откуда у него тогда ещё 7 ЗМ взялось ???????
Александр Марков
Футбол был до 2008 года потом настала эра двоих имбицилов играй Месси в условном Атлетико Бельбао его бы имя не кто бы и не знал а Роналду это разрекламированный ФИФА