Підтримати українських військових та людей, які постраждали через війну

Лижний спорт
| Оновлено 30 жовтня 2023, 21:30
1715
0

Гірські лижі. Сенсаційний відхід Бротена, дискваліфікація Мовінкель

Sport.ua підбиває підсумки тижня в лижних видах спорту

| Оновлено 30 жовтня 2023, 21:30
1715
0
Гірські лижі. Сенсаційний відхід Бротена, дискваліфікація Мовінкель
Getty Images/Global Images Ukraine. Лара Гут-Бехрамі

Гірські лижі

Старти тижня:

Субота, 28 жовтня

Зольден (Австрія), гігантський слалом, жінки

Неділя, 29 жовтня

Зольден (Австрія), гігантський слалом, чоловіки – скасований

Лукас Бротен: піти не можна залишитися

За день до старту Кубка світу інформаційний простір підірвав Лукас Бротен. Молода зірка збірної Норвегії, переможець слаломного заліку Кубка світу минулого сезону, оголосив про завершення кар'єри у віці всього 23 років. Головна причина – конфлікт з приводу особистих спонсорів із Норвезькою лижною асоціацією. У тієї є свій спонсорський пул, і кожен член національної збірної, якщо хоче виступати на Кубку світу, повинен перед стартом сезону підписати контракт з асоціацією, згідно з яким під час змагань на своєму екіпіруванні він зобов'язаний розміщувати логотипи тільки спонсорів асоціації.

Топ-зіркам, таке, звісно, ніколи не подобалося: до них шикується черга з особистих спонсорів, і вони готові платити набагато більше за ті суми, що спортсменам належать за спонсорськими контрактами з Норвезькою лижною асоціацією. Практично щороку в міжсезоння ми ставали свідками чергового сезону санта-барбари під назвою «зірка норвезького лижного спорту конфліктує з лижною асоціацією через маркетингові права». У головних ролях встигли побувати і Петтер Нортуг, і Хенрік Крістофферсен, і вся стрибкова збірна, і багато інших. Але максимум, до чого доходило – це перехід на самопідготовку з тренуваннями окремо від збірної і за власні кошти.

У нинішнє міжсезоння в центрі уваги був Йоханнес Клебо, який погрожував пропустити сезон Кубка світу і виступати в марафонській серії Ski Classics, де спортсмени змагаються у складі професійних команд, а не національних збірних. Ситуація виглядала справді загрозливою для збірної Норвегії, але зрештою Клебо відступив – з огляду на його масштаб як спортсмена, всі навіть здивувалися, наскільки легко і без бою він відмовився від своїх претензій.

Поки всі стежили за санта-барбарою навколо Клебо, в тіні залишався аналогічний конфлікт з асоціацією Лукаса Бротена. А талановитий слаломіст, як виявилося зрештою, був готовий піти набагато далі, ніж Клебо, і оголосив про завершення кар'єри.


Getty Images/Global Images Ukraine. Лукас Бротен

Однак його конфлікт був насправді набагато складнішим за ті, що ми бачили до цього: якщо іншим спортсменам було заборонено рекламувати своїх особистих спонсорів під час змагань, то Бротену де-факто заборонили робити це взагалі, і в «позаурочний» час теж: Лукаса оштрафували за участь у рекламній кампанії шведського бренду одягу. Рішення викликало дуже багато дискусій: за інформацією ЗМІ, навіть у самій Норвезькій лижній асоціації не було єдиної думки з приводу того, чи правомірний такий штраф.

Досі не полишає відчуття того, що все це не по-справжньому, що Бротен у боротьбі за свої права просто вийшов на новий рівень блефу. Або, якщо ж це таки не блеф – то чи не постріл це самому собі в коліно? Ситуація у Лукаса була набагато складнішою, ніж, наприклад, у Клебо: Йоханнес міг погрожувати не завершенням кар'єри, а переходом у конкуруючу структуру Ski Classics. У гірських лижах же такого роду альтернативи для спортсменів немає: якщо не змагаєшся у складі збірної – значить, не змагаєшся ніде.

Але варіанти у Бротена дійсно є, і головний з них – це зміна спортивного громадянства. Легендарний Фелікс Нойройтер повеселив у соцмережах пропозицією одружитися з Бротеном для того, щоб Лукас виступав за збірну Німеччини. Якщо ж говорити серйозно, то зміна спортивного громадянства – справді чудовий вихід для Лукаса, тим паче, що мати у нього бразилійка: екзотична за лижними мірками країна раптово могла б отримати гонщика екстра-класу.

Ну і не будемо забувати, що Бротен – особистість різнобічно розвинена, яка активно і небезуспішно захоплюється музикою, і тепер Лукас може з головою зануритися в цю сферу діяльності. Гірськолижному спорту точно бракуватиме такого класного слаломіста і такої яскравої та відкритої особистості, але, можливо, його приклад допоможе змінити систему, і Норвезька лижна асоціація нарешті почне ставитися до своїх спортсменів із більшою повагою.

Заборона фтору: є перша жертва

Одним лише Лукасом Бротеном скандальні історії на відкритті сезону в Зольдені не обмежилися. Після багатьох років розмов і вимог екоактивістів Міжнародна лижна федерація (FIS) нарешті ввела заборону на використання фтору в змазці для лиж. Спочатку цьому чинили опір багато команд, потім усі були змушені погодитися з цим заходом, але при цьому FIS (як і IBU) не могли розробити ефективну процедуру тестування хімічного складу мастила на лижах.

І ось у нинішньому сезоні заборона нарешті набула чинності, і перший же старт, жіночий гігант, подарував першу жертву – і одразу зіркову. Йдеться про лідера збірної Норвегії Рагнхільд Мовінкель, яка йшла шостою після першої спроби, але отримала дискваліфікацію після перевірки лиж.


Getty Images/Global Images Ukraine. Рагнхільд Мовінкель

Сама Рагнхільд після цього в інтерв'ю зі сльозами на очах говорила про те, що не розуміє, як таке могло статися, що це якась помилка. Тренер збірної Норвегії Атле Скордал запевняв, що команда придбала машину для тестування, аналогічну тій, що використовує FIS, і що за два дні до старту лижі Мовінкель були протестовані на тому ж апараті, і жодних проблем не було. При цьому журі FIS говорять про те, що вміст фтору був настільки високим, що про якусь випадковість ітися не може.

Так чи інакше, вже зараз зрозуміло, що на нас чекає «веселий» сезон у всіх лижних видах спорту, включно з біатлоном. Але ж це був тільки перший старт, до того ж у технічних дисциплінах, де фактор змащення не настільки важливий, як у швидкісних. Тож можемо чекати або великої кількості дискваліфікацій, або масу розмов про те, що сервісмени тієї чи іншої команди не вгадали зі змазкою. Запасаємося попкорном.

Гут-Бехрамі відібрала рекорд у Бріньоне

Якщо говорити безпосередньо про спортивну боротьбу в жіночому гіганті, то тут все теж було дуже цікаво: у боротьбі за перемогу Лара Гут-Бехрамі всього на 0,02 секунди випередила Федеріку Бріньоне. Тим самим швейцарка позбавила 33-річну італійку можливості встановити рекорд як найстаршої переможниці гіганта в жіночому Кубку світу. Хоча, враховуючи такий виступ Бріньоне, шансів побити цей рекорд у неї буде ще чимало.

Федеріка захопила лідерство після першої спроби з перевагою в півсекунди над найближчою переслідувачкою, Сарою Хектор. Гут-Бехрамі йшла четвертою з відставанням у 0,73 секунди. Якщо в першій спробі Бріньоне практично всю свою перевагу заробила на верхній, пологій ділянці траси, то в другому заїзді там же значну частину запасу і розгубила.

У швейцарки ж переможний потенціал проглядався вже в першій спробі: вона припустилася кількох дрібних помилок, без яких вже за підсумками першого заїзду могла б бути приблизно на рівних з Бріньоне. У другій спробі Гут-Бехрамі зуміла уникнути цих дрібних помилок, і зупинити її не зумів уже ніхто. Таким чином, Лара повторила рекорд Ліндсі Вонн і Ренате Гьотшль, які перемагали в 13 різних сезонах Кубка світу. З огляду на те, що Гут-Бехрамі всього 32 роки, у неї всі шанси стати одноосібною рекордсменкою за цим показником.


Getty Images/Global Images Ukraine. Лара Гут-Бехрамі

Мікаела Шиффрін у Зольдені стала лише шостою, перервавши вражаючу серію з п'яти поспіль перемог у гіганті. Невдача, яка не сильно дивує: міжсезоння у 28-річної американки пройшло не ідеально, і вона попереджала, що оптимальну форму набирати вона буде вже по ходу сезону.

Збірна Австрії після провального минулого сезону влітку влаштувала тотальну кадрову чистку тренерського складу, але поки що ці рокіровки ніякого успіху не принесли. Найкращою з австрійок стала Франциска Гріч, яка лише замкнула топ-10. У топ-20 потрапили також багатостраждальні Стефані Бруннер і Елізабет Каппаурер, а головна зірка команди, Катаріна Лінсбергер, посіла лише 23-тє місце.

Автором головного рейду в другій спробі стала Пола Мольцан, яка з 28-го місця перервалася на 11-те. Помітно додала і юний хорватський талант Зрінка Лютіч – з 25-го місця на 14-те, що принесло 19-річному вундеркінду 18 очок – рівно стільки ж, скільки вона заробила в цій дисципліні за всю попередню кар'єру разом узяту.

Знову слабко починає сезон Мішель Гізін – лише 19-те місце. Не потрапили до другої спроби Лара Кольтурі та Андрея Слокар, які повернулися в Кубок світу після важких травм. Все ще не може набрати свої перші в кар'єрі очки в гіганті юна надія збірної Німеччини Емма Айхер: 19-річна слаломістка вже почала потрапляти в топ-30 у швидкісних видах, а ось у гіганті нічого не виходить.

Пробували свої сили в гіганті й швидкісниці. Корінн Сутер і Елена Куртоні провалилися, і без шансів пролетіли повз другу спробу. А ось Соф’я Годжа довела, що не дарма в міжсезоння активно тренувала гігант – 16-те місце. Зазначимо, що пригоди знаходять італійку навіть тоді, коли вона сама для цього нічого не робить: під час першої спроби вона ледь не врізалася в одного з робітників, який не встиг покинути межі траси. Журі, звісно ж, дали Годжі право на рестарт, і вона своїм шансом скористалася більш ніж гідно.

Оцініть матеріал
(8)
Повідомити про помилку

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть

Налаштувати стрічку
Налаштуйте свою особисту стрічку новин

ВАС ЗАЦІКАВИТЬ

ЛНЗ – Шахтар. Прогноз і анонс на матч чемпіонату України
Футбол | 27 квітня 2024, 14:05 15
ЛНЗ – Шахтар. Прогноз і анонс на матч чемпіонату України

Гра першого кола цих команд стала єдиною для Даріо Срна у якості головного тренера

Зіркова шведська біатлоністка повернеться в лижні гонки
Біатлон | 23 квітня 2024, 17:42 3
Зіркова шведська біатлоністка повернеться в лижні гонки

У біатлоні Стіна Нільссон успіхів не досягла

Коментарі 0
Введіть коментар
Ви не авторизовані
Якщо ви хочете залишати коментарі, будь ласка, авторизуйтесь.