Підтримати українських військових та людей, які постраждали через війну

ATP
| Оновлено 30 жовтня 2023, 12:27
17623
6

Титул Снігур, Сіннер прибрав нейтралів, дубль Беатріс, приниження Соболенко

Sport.ua підбиває підсумки тижня в тенісі

| Оновлено 30 жовтня 2023, 12:27
17623
6
Титул Снігур, Сіннер прибрав нейтралів, дубль Беатріс, приниження Соболенко
Instagram. Дар'я Снігур

Завершився останній тенісний тиждень жовтня. Дівчата змагалися на малому Підсумковому турнірі (WTA Elite Trophy) у Чжухаї, а чоловіки розіграли трофеї на двох 500-тисячниках на хардових покриттях у приміщенні. Топи українського жіночого тенісу вже завершили сезон, але завжди перспективна Дар'я Снігур зуміла порадувати фанатів з України на турнірі ITF. Про все по порядку...

WTA Elite Trophy

Один із головних турнірів тижня пройшов у Піднебесній, а точніше, у китайському місті Чжухай. Титул на так званому малому Підсумковому турнірі WTA було розіграно вперше за 3 роки. Раніше змагання в цій країні не проводилися через пандемію та «справу Пен Шуай».

12 учасниць одиночного розряду було поділено на 4 групи по 3 особи. Участь взяли: Дар'я Касаткіна, Барбора Крейчикова, Магда Лінетт, Беатріс Хаддад Майя, Каролін Гарсія, Медісон Кіз, Чжен Ціньвень, Альона Остапенко, Донна Векич, Чжу Лінь, Людмила Самсонова та Вероніка Кудерметова.

Явних лідерів на папері не було, тільки один аутсайдер – Чжу Лінь. Китаянка найнижче розташовується в рейтингу WTA і отримала wild card від організаторів. Проте саме вона вийшла з групи «Троянда», залишивши без півфіналу «нейтральних» тенісисток Кудерметову та Самсонову.

У півфіналі Чжу Лінь зуміла нав'язати боротьбу сильнішій та цікавішій співвітчизниці Чжен Ціньвень, яка під кінець сезону видала вогняний відрізок, дійшовши до чвертьфіналу US Open, вигравши Азіатські ігри, титул у Чженчжоу, а тепер і дійшовши до фіналу малого Підсумкового.


Getty Images/Global Images Ukraine. Чжен Ціньвень і Чжу Лінь

Однак у фіналі вже улюблениця китайської публіки поступилася Беатріс Хаддад Майї. Бразилійка, яка у 2019 році була відсторонена від тенісу через допінговий скандал, яка настраждалася на всяких турнірах серії ITF після 2020, проводить класні останні 2 сезони. Трав'яна спеціалістка (що вже дивно, оскільки вона з Південної Америки) виграла перший титул на харді, та ще й у «домашньої» тенісистки, та ще й найбільший у кар'єрі.

Тепер Беатріс вперше стане 11-ою ракеткою світу. Беатріс прямо зараз знаходиться на піку кар'єри, та й вік плюс-мінус підходящий – 27 років. Не молода для спорту, але й не стара, а дуже досвідчена з умінням грати, як ми бачимо, на всіх покриттях. Хоча варто відзначити, що до WTA Elite Trophy у Беатріс справи йшли не дуже. Але все ж таки там справа, швидше за все, у травмі, отриманій ще влітку на Вімблдоні, після якої вона пропустила цілий місяць і, ймовірно, втратила форму.


Getty Images/Global Images Ukraine. Беатріс Хаддад Майя і Чжен Ціньвень

Після перемоги у фіналі одиночного розряду Хаддад Майя вийшла грати у фіналі пари разом із Веронікою Кудерметовою та виграла титул і тут.

Беатріс стала першою тенісисткою, яка зуміла оформити титульний дубль на малому Підсумковому турнірі WTA.

У парному розряді на змаганнях у Чжухаї грала й українка Людмила Кіченок. Людмила виграла два останні трофеї на цьому турнірі, тому надії були на успіх (хоча ні, сестра не грала), але з Ульрікке Ейкері...

Як можна на щось сподіватися, коли напарниці тільки познайомилися на корті? А з огляду на аутформеність Кіченок останнім часом так взагалі шансів на успіх не було. Як підсумок: дві поразки у групі від далеко не самих топових тандемів Сю Ван / Сюй Іфань та Мію Като / Алділа Сутджіаді.


Getty Images/Global Images Ukraine. Ульрікке Ейкері і Людмила Кіченок

До речі, організаторам малого Підсумкового турніру варто подумати про груповий раунд із 16 учасницями та, відповідно, чвертьфіналами. Бо ситуація у групі «Троянда», де кожна тенісистка виграла по одному матчу з 2, більше схожа на вдачу. Хоча скаржитися не доводиться, адже вийшла до півфіналу саме Чжу Лінь, а не якась кацапка...

ATP 500 Відень / АТР 500 Базель

Два 500-тисячники за тиждень – нечасте явище, плюс склади на обох турнірах були сильними, нехай і без Джоковича та Алькараса, нехай і в Австрії було куди цікавіше, ніж у Швейцарії...

У Відні увага українських фанатів була спрямована на повсталого з попелу (гра слів, без будь-яких відсилок) Гаеля Монфіса. Так, в основному тільки тому, що він чоловік Еліни Світоліної, а що тут поганого? Еліна підтримує його на трибунах, це видно, це зауважують, про це пишуть світові ЗМІ, тому й спостерігати за Гаелем ще приємніше, хоча він і так любитель шоу та краси у тенісі.

На жаль, після тріумфу у Стокгольмі Гаель не зумів пройти далеко за сіткою. У 1/16 фіналу він закрив Даніеля Альтмаєра, а в 2-му раунді поступився ще одному шоумену Френсісу Тіафо.

На турнірі у столиці Австрії варто відзначити непоганий виступ «грецького Бога» Стефаноса Циципаса. Стефанос після тріумфу в Лос-Кабосі, та й взагалі після початку стосунків з Паулою Бадосою, провалював турнір за турніром, але в Австрії зумів дійти до півфіналу, де поступився Даніілу Медведєву.

У фіналі зійшлися перші сіяні Медведєв та Яннік Сіннер. Італієць закрив Данііла у трьох сетах, обігравши його вдруге за місяць. Цікаво, що до жовтня 2023 року рахунок був 6:0 на користь «нейтрального» тенісиста.

До речі, у півфіналі Сіннер закрив ще одного «нейтрала» – Андрєя Рубльова.

Італієць провів шостий фінал у 2023 році та виграв четвертий трофей. Для Сіннера це був 13-й фінальний поєдинок у кар'єрі. На його рахунку наразі 10 титулів.


Getty Images/Global Images Ukraine. Яннік Сіннер

У Базелі, на батьківщині Роджера Федерера, переможцем став Фелікс Оже-Альяссім. Неймовірно важливий трофей для Оже, який відверто провально виступав останнім часом.

Фелікс захистив минулорічний титул і втримав 19-й рядок рейтингу АТР. Для Оже це 5-та перемога у фіналах на рівні АТР у кар'єрі.


Getty Images/Global Images Ukraine. Фелікс Оже-Альяссім

Варто виділити і першого сіяного Хольгера Руне, який поступився Оже у півфіналі. Після Вімблдону і до турніру в Базелі датчанин мав лише 1 перемогу в 10 матчах (якраз над Оже в Пекіні). Руне втік від Патріка Муратоглу і в середині жовтня його тренером став легендарний Борис Беккер.

Мабуть, Беккер уже встиг показати Руні парочку прийомів на координацію:

У Відні зіграв і українець – Віталій Сачко. Перший номер України поступився у 1-му раунді кваліфікації Лоренцо Сонего.

Українці на челенджерах

Слабкувато грає останнім часом Олексій Крутих. У Гамбурзі Олексій програв на старті Іллі Марченко, а минулого тижня поступився у першому раунді відбору в Бресті Адріану Андрєєву, навколо якого колись крутився хайп, але там швидше не через гру, а через співзвучне ім'я та прізвище.

Два тай-брейки – два рахунки 4:7. Але дякуємо Олексію за те, що на Кубку Девіса за збірну України виграв обидва матчі проти колумбійців.

Іллі Марченку після тріумфу в Гамбурзі забракло сил на челенджер в Ортізеї.

Там досвідчений українець виграв у 1-му раунді у місцевого Лоренцо Ротоллі, а у фіналі відбору у трьох партіях поступився італійцеві Луці Джакоміні.

Титул Снігур

Не залишилася Україна без трофеїв останнього тижня жовтня! Дар'я Снігур несподівано виграла турнір серії ITF W60 у Глазго (Шотландія).

Хоча, може, несподівано не зовсім вдале слово, адже з більш-менш сильних суперниць була лише 2-га сіяна Геррієт Дарт, яку українка закрила у півфіналі.

Цікаво, що до зустрічі в Глазго Дар'я програла Геррієт 2 очні поєдинки.

Для Снігур це перша перемога на 60-тисячнику ITF, раніше вона двічі перемагала на 100-тисячниках. Усі перемоги були здобуті на хардових покриттях. У 2023 році на її рахунку також трофей на турнірі серії ITF W100 в іспанській Віторії.

Фінал Дудуна та півфінал Олійникової

Нічим особливим українці не зуміли відзначитись на турнірах ITF минулого тижня.

Ігор Дудун у парному розряді дійшов до фіналу на 15-тисячнику у Кувейті. У фіналі українець та його напарник Самуель Пушкар у трьох сетах поступилися тандему Бор Артнак / Матіч Дімич.

Непогано на 25-тисячнику в Санта-Маргеріта-ді-Пула зіграла українка Олександра Олійникова. Через несприятливі погодні умови у місці проведення турніру українка була змушена зіграти матчі 1/8 фіналу та чвертьфінальний поєдинок в один день.

Обидві зустрічі Олійникова виграла, але у півфіналі сил на першу сіяну, 16-річну зірочку чеського тенісу та майбутню переможницю 25-тисячника Бренду Фругвіртову не вистачило. Але й там Олександра поборолася, програвши чешці 4:6, 4:6.

Теніс поза кортом

Найсмішніше, що може статися, це коли одна «нейтралка» попускає другу. Так Людмила Самсонова зробила з Аріною Соболенко, яка знаходиться на 1-му рядку рейтингу WTA.

Людмила заявила, що саме Іга Свьонтек є справжнім лідером жіночого тенісу:

«Іга. 100%. Я відчуваю, що вона справжній №1. Ми разом виступали на фіналі у Пекіні, вона підійшла до мене і була дуже мила під час церемонії. Вона сказала: «Я знаю, що іноді це важко». Коли я почала впізнавати її краще і стала ближчою до неї, я відчула щось особливе».

Але ці слова Самсонової ще квіточки, порівняно з тим, що зробила Серена Вільямс.

Легендарна американка просто обрізала фігуру Соболенко із загального знімку та опублікувала якісно (і річ тут не в пікселях) відредаговану фотографію в Instagram. Аріна водночас виставила фото у соціальній мережі разом із Сереною.

Екс-лідер чоловічого тенісу Сергій Стаховський не зміг не відреагувати на такий вчинок Вільямс:

«Думаю, Серена також не вірить у її «нейтральність», – написав Стаховський у Instagram.

Сумною новиною розпочалася неділя, 29 жовтня. У цей один стало відомо про смерть відомого актора, зірки серіалу «Друзі» та великого шанувальника тенісу Меттью Перрі.

WTA зібрала фотографії Перрі, на яких він був зображений разом із тенісистами, особами, які безпосередньо пов'язані з тенісом, або просто на трибунах біля кортів:

Оцініть матеріал
(31)
Повідомити про помилку

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть

Налаштувати стрічку
Налаштуйте свою особисту стрічку новин

ВАС ЗАЦІКАВИТЬ

Довбик – перший. Список бомбардирів Ла Ліги після хет-трику Левандовськи
Футбол | 30 квітня 2024, 07:44 0
Довбик – перший. Список бомбардирів Ла Ліги після хет-трику Левандовськи

Артем відзначився з пенальті у ворота Лас-Пальмаса за Жирону, забивши 19-й гол

Баварія – Реал. Прогноз і анонс на матч півфіналу Ліги чемпіонів
Футбол | 30 квітня 2024, 19:00 11
Баварія – Реал. Прогноз і анонс на матч півфіналу Ліги чемпіонів

Справжня класика європейського клубного футболу

Коментарі 6
Введіть коментар
Ви не авторизовані
Якщо ви хочете залишати коментарі, будь ласка, авторизуйтесь.
RomeoBoss
 Вітаю Дар'ю з Перемогою!
Алекс 19
Соболенко це сміття її ніхто не поважає
0976260852
Подрез ! ?
rizzo
"Завершився останній тенісний тиждень листопада." Може, жовтня?