Підтримати українських військових та людей, які постраждали через війну

Ліга чемпіонів
| Оновлено 25 жовтня 2023, 08:31
11625
5

Рейтинг найкращих бомбардирів U-21 в історії Ліги чемпіонів

Найкращі з найкращих за об'єктивним показником

| Оновлено 25 жовтня 2023, 08:31
11625
5
Рейтинг найкращих бомбардирів U-21 в історії Ліги чемпіонів
Getty Images/Global Images Ukraine. Ерлінг Холанд

Ліга чемпіонів – це вершина клубного європейського футболу, а тому твердження про те, що тут грають лише найкращі футболісти континенту, є абсолютно правильним і коректним.

Забивати на такому рівні дуже непросто, і небагатьом вдається робити це стабільно, особливо у молодому віці. Втім, у Лізі чемпіонів є своя когорта кращих бомбардирів серед молоді, і зараз ми пропонуємо поглянути на відповідний рейтинг, складений із тих, хто має за плечима найбільшу кількість м'ячів, забитих у віці до 21 року.

5-9. Обафемі Мартінс – 8 голів

Getty Images/Global Images Ukraine. Обафемі Мартінс

Нігерієць Обафемі Мартінс дуже рано заявив про себе на топ-рівні. У 16 років він перейшов із «Реджани» в «Інтер», де згодом швидко просунувся до першої команди, й почав штампувати голи, наче форвард із колосальним досвідом. До 21 року на рахунку Мартінса було вже 8 забитих м'ячів у Лізі чемпіонів. В сезоні-2003/04 міланська команда потрапила в одну групу із Динамо, проте забити киянам тоді Обафемі так і не поталанило, хоча у двох матчах він сумарно провів на полі 100 хвилин.

Молодий Мартінс разом з «Інтером» пограв у півфіналі ЛЧ-2002/03, а також у чвертьфіналі ЛЧ-2004/05, але виграти цей турнір Обафемі не вдалося ані з «нерадзуррі», ані згодом з іншими командами у його кар'єрі.

З «Інтера» Мартінс влітку 2006 року пішов до «Ньюкасла», який заплатив за трансфер 16 мільйонів євро. Але в АПЛ кар'єра у нігерійця якось не пішла, і в результаті він почав блукати іншими командами – «Вольфсбург», «рубін», «Бірмінгем», «Леванте». Повернутися на топовий рівень у плані кількості забитих м'ячів Мартінсу вдалося в північноамериканській МЛС, де він кілька років виблискував у лавах «Сіетл Саундерс».

У лютому 2016 року Обафемі переїхав до Китаю, де через п'ять років у футболці «Ухань Чжоер» і завершив кар'єру. Наприкінці жовтня нігерієць готуватиметься відсвяткувати свій 39-й день народження.

5-9. Хав'єр Савіола – 8 голів

Getty Images/Global Images Ukraine. Хав'єр Савіола

Хав'єр Савіола, котрого часто називали «Кроликом», свого часу вважався неймовірним талантом. У 19 років його за 36 мільйонів євро з «Рівер Плейта» викупила «Барселона», у якій форвард відіграв наступні шість років, перш ніж на правах вільного агента піти в… «Реал».

Але це було вже після того, як відносини керівництва «Барселони» та самого Савіоли виявилися безповоротно зіпсованими, а у перших двох повноцінних своїх сезонах в рамках Ліги чемпіонів Хав'єр наколотив 11 м'ячів у 23 матчах, в тому числі 8 з них він встиг відправити у ворота суперників, ще не переступивши через віковий поріг у 21 рік.

З «Барселоною» Савіола діставався максимум півфіналу Ліги чемпіонів, а виграти цей турнір у своїй кар'єрі так і не зміг. У «Реалі» «Кролику» так і не вдалося виграти конкуренцію, і згодом він епізодично проявляв себе в «Бенфіці» та «Олімпіакосі», а завершив кар'єру в січні 2016-го в лавах рідного «Рівер Плейта».

Наразі Хав'єру Савіолі вже 41 рік. Минулого сезону він працював асистентом головного тренера «Барселони» U-19.

5-9. Рауль – 8 голів

Getty Images/Global Images Ukraine. Рауль Гонсалес

Справжній геній атак «Реала» кінця «дев'яностих» та початку «нульових» Рауль Гонсалес Бланко також зумів дуже рано виявити свої бомбардирські якості, що дозволило йому до 21 року мати у активі вже 8 голів в рамках Ліги чемпіонів. Більше того, у першому ж своєму сезоні в цьому турнірі (1995/96) Рауль відзначився 6 забитими м'ячами у 8 поєдинках, оформивши хет-трик у ворота «Ференцвароша», коли йому було лишень 18 років.

Рауль тричі вигравав Лігу чемпіонів із «Реалом» (1997/98, 1999/2000, 2001/02), причому один раз ще до того моменту, коли йому виповнився 21 рік. Загалом у найпрестижнішому клубному турнірі континенту форвард забив 71 м'яч, що дозволяє йому й досі перебувати на п'ятому місці у рейтингу кращих голеадорів змагання за всю його історію.

Влітку 2010 року Рауль пішов з «Реала» у «Шальке», але через два сезони залишив Німеччину та поїхав до катарського «Аль-Садда». Завершив кар'єру легендарний іспанець за океаном – в лавах «Нью-Йорк Космос», у листопаді 2015-го.

Нині 46-річний Рауль є головним тренером дубля мадридського «Реала» – «Кастільї», а нещодавно відмовився очолити «Шальке».

5-9. Ліонель Мессі – 8 голів

Getty Images/Global Images Ukraine. Ліонель Мессі

Присутність Ліонеля Мессі в даному рейтингу, мабуть, мало кого здивує, бо аргентинець є одним із кращих футболістів світового футболу за всю його історію, і ще в ранньому віці дав зрозуміти, що претендуватиме на таку спадщину.

Дебют Мессі у Лізі чемпіонів стався в Україні. 7 грудня 2004 року тодішній наставник «блаугранас» Франк Райкард надав 17-річному Ліонелю можливість зіграти у Донецьку проти «Шахтаря» в поєдинку групової стадії, який каталонці програли із рахунком 0:2, а героєм зустрічі став автор дубля Джуліус Агахова. Перший гол у ЛЧ Мессі провів в листопаді 2005-го, а від влучного удару аргентинця постраждав «Панатінаїкос». У сезоні-2006/07 на рахунку Ліонеля також виявився лише один точний удар в ЛЧ, а ось за рік аргентинця нарешті «прорвало» – 6 голів у 9 поєдинках.

Усього на рахунку Мессі 129 голів в Лізі чемпіонів, що є другим показником в історії турніру (вище лише Кріштіану Роналду з його 140 забитими м'ячами). Ліонель чотири рази вигравав найпрестижніший клубний турнір Європи з «Барселоною», але після відходу з каталонського клубу, який стався влітку 2021 року, привести на таку саму вершину «Парі Сен-Жермен» зірковому аргентинцю так і не вдалося.

У липні нинішнього року Мессі на правах вільного агента залишив ПСЖ і підписав контракт з «Інтер Маямі», де тепер не лише продовжує штампувати голи, а й насамперед насолоджується життям.

5-9. Джуд Беллінгем – 8 голів

Getty Images/Global Images Ukraine. Джуд Беллінгем

Вихованець «Бірмінгема» Джуд Беллінгем за кілька днів до свого 17-річчя перейшов до дортмундської «Боруссії», яка за кілька місяців, у жовтні 2020-го, й дозволила юному генію дебютувати в Лізі чемпіонів. І нехай стартовий матч у турнірі видався для Беллінгема невдалим – поразка від «Лаціо» з рахунком 1:3, – натомість Джуд досяг успіху у подальшій кар'єрі.

У складі «Боруссії» Беллінгем відзначився 6 голами в 23 матчах ЛЧ, а влітку нинішнього року за 103 мільйони євро перебрався до «Реала», де вже встиг забити 2 м'ячі у найпрестижнішому клубному турнірі континенту, і наздогнав Мессі, Рауля, Савіолу та Мартінса. При цьому, 21 рік Джуду виповниться лише влітку наступного року, а тому англійський вундеркінд ще має час, аби спробувати обігнати когось з лідерів цього рейтингу…

4. Патрік Клюйверт – 9 голів

Getty Images/Global Images Ukraine. Патрік Клюйверт

До 21 року Патріку Клюйверту вдалося голосно заявити про себе у рідному «Аяксі». У стані команди з Амстердаму ще зовсім юний Клюйверт в дебютному для себе сезоні на такому рівні навіть зіграв у фіналі Ліги чемпіонів-1994/95, в якому нідерландський гранд обіграв «Мілан» (1:0), а Патрік став автором єдиного, а від того переможного, голу. За рік «Аякс» знову вийшов у фінал, але цього разу там йому не пощастило – команда програла «Ювентусу» у серії пенальті.

Влітку 1997 року Клюйверт на правах вільного агента пішов у «Мілан», але вже через рік був проданий до «Барселони», де й виблискував протягом п'яти наступних років, демонструючи пристойну результативність. Щоправда, ті роки були не найуспішнішими в історії «блаугранас», які з Клюйвертом лишень одного разу ставали чемпіонами Ла Ліги.

Після «Барселони» Клюйверт пограв за «Ньюкасл», «Валенсію», ПСВ та «Лілль», причому у кожній із цих команд провів виключно по одному сезону та без особливих успіхів. Влітку 2008-го Патрік завершив кар'єру професійного футболіста й незабаром з'явився на тренерській ниві.

Наразі 47-річний Клюйверт є головним тренером турецької команди «Адана Демірспор», яку очолив у липні нинішнього року, підписавши контракт на 24 місяці.

3. Карім Бензема – 12 голів

Getty Images/Global Images Ukraine. Карім Бензема

Вихованець академії «Ліона» Карім Бензема дебютував у Лізі чемпіонів в лавах рідної команди, яка на той час ще була абсолютним гегемоном у французькій Лізі 1. Перший матч у ЛЧ Бензема зіграв 6 грудня 2005 року, коли нині вже покійний Жерар Ульє випустив юного Каріма у стартовому складі на домашній матч «ткачів» проти «Русенборга» (2:1), і на 33-й хвилині Бензема поталанило відкрити рахунок у тій зустрічі.

Саме у складі «Ліона» Бензема до свого 21-річчя наколотив 12 м'ячів в основній сітці Ліги чемпіонів, для чого йому потрібно було зіграти лише у 19 матчах. Максимум, якого «ткачі» домагалися в ті роки – це вихід у плей-оф турніру, а ось виграти змагання Бензема пощастило згодом вже у складі «Реала», причому зробив це Карім цілих п'ять разів!

Маючи на своєму рахунку 90 голів у Лізі чемпіонів, Бензема нині є четвертим у рейтингу кращих голеадорів турніру за всю його історію, випереджаючи згаданого вище Рауля, але поступаючись показникам Роберта Левандовськи (92), Ліонеля Мессі (129) та Кріштіану Роналду (140).

Влітку нинішнього року Бензема на правах вільного агента вирішив перебратися до саудівського «Аль-Іттіхада», де 35-річному ветерану запропонували щедрий контракт аж на три сезони.

2. Кіліан Мбаппе – 19 голів

Getty Images/Global Images Ukraine. Кіліан Мбаппе (праворуч)

Перший матч у Лізі чемпіонів Кіліан Мбаппе провів, коли йому було 17 років 9 місяців та 7 днів. Рідний для форварда «Монако» під керівництвом Леонарду Жардіма на власному полі приймав «Баєр», і коуч кинув у бій юного таланта на 77-й хвилині у спробах врятувати результат. Монегаскам вдалося у компенсований час уникнути поразки (1:1), але Мбаппе результативними діями тоді не відзначився.

Натомість у плей-оф тієї Ліги чемпіонів (сезон-2016/17) Мбаппе продемонстрував чудеса результативності, забиваючи практично у кожному матчі: два голи у ворота «Манчестер Сіті», три – дортмундської «Боруссії», один – «Ювентуса».

У серпні 2017-го Мбаппе перейшов до «Парі Сен-Жермен», де продовжив багато забивати і до досягнення 21-річчя наколотив у Лізі чемпіонів 19 голів. Щоправда, виграти цей турнір із парижанами, як і раніше з «Монако», Кіліану поки що так і не вдається. Найвищим досягненням для француза є вихід у фінал в сезоні-2019/20, де ПСЖ програв «Баварії» (0:1).

Нині Мбаппе 24 роки, і влітку навколо Кіліана ходило безліч чуток про майбутній переїзд форварда у «Реал». Нападник навіть серйозно посварився з керівництвом ПСЖ, але згодом конфлікт вдалося загасити, і Мбаппе продовжує залишатися грізною силою у атаці паризької команди.

1. Ерлінг Холанд – 20 голів

Getty Images/Global Images Ukraine. Ерлінг Холанд

Найкращим бомбардиром у Лізі чемпіонів серед молоді є норвежець Ерлінг Холанд, на рахунку якого 20 забитих м'ячів. Цікаво, що свій перший матч у найпрестижнішому клубному турнірі континенту цей нападник провів у лавах «Зальцбурга», коли йому було вже 19 років 1 місяць та 27 днів.

Проте неймовірна результативність норвежця дозволила йому у найкоротші терміни обійти багатьох визнаних геніїв. Зокрема, у 6 матчах групової стадії ЛЧ-2019/20 за «Зальцбург» Холанд забив 8 м'ячів, заслуживши трансфер у дортмундську «Боруссію», де у наступні два сезони відзначився ще 12 голами у 10 іграх ЛЧ.

Влітку 2022 року Холанд за 60 мільйонів євро перейшов до «Манчестер Сіті», з яким у дебютному ж сезоні вперше в історії «містян» став переможцем Ліги чемпіонів, наколотивши у ворота суперників 12 м'ячів у 11 поєдинках.

Зараз на рахунку Холанда вже 35 голів в матчах Ліги чемпіонів, завдяки чому він у 23 роки має вже кращий показник результативності у турнірі, аніж, наприклад, Вейн Руні (30 голів), Самюель Ето'О (30), Луїс Суарес (27) або Ернан Креспо (25). І нехай до абсолютного рекорду Кріштіану Роналду ще більше 100 м'ячів, але й часу в запасі у Холанда поки що більш ніж достатньо…

Оцініть матеріал
(60)
Повідомити про помилку

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть

Налаштувати стрічку
Налаштуйте свою особисту стрічку новин
Коментарі 5
Введіть коментар
Ви не авторизовані
Якщо ви хочете залишати коментарі, будь ласка, авторизуйтесь.
Alex T
И только у нас вечно перспективные до 30)
Dfuu
Білінгем вже 4-5 місце)
OKs100
Если Роналду сыграл 183 матча в ЛЧ, а Холанд забивает больше чем один мяч за матч. Значит он может забить больше 200 голов за карьеру, превзойдя Роналду на 60-70 голов.