Підтримати українських військових та людей, які постраждали через війну

Румунія
| Оновлено 11 грудня 2023, 15:40
9061
33

3 місяці Коноплянки у Румунії: зіграв 42 хвилини, каже про Китай та Японію

Схоже, що кар'єра українця в ЧФР навряд чи виявиться яскравою та успішною…

| Оновлено 11 грудня 2023, 15:40
9061
33
3 місяці Коноплянки у Румунії: зіграв 42 хвилини, каже про Китай та Японію
ЧФР Клуж. Євген Коноплянка

25 липня румунський клуб ЧФР з Клуж-Напоки оголосив про підписання екс-вінгера «Дніпра», «Севільї», «Шальке», «Шахтаря» та збірної України Євгена Коноплянки, який останні півтора сезони провів у Польщі, виступаючи за «Краковію». В стан «біло-бордових» український легіонер перебрався на правах вільного агента, але з вельми амбітними планами та завданнями. Крім того, у самій Румунії від Коноплянки чекали дуже багато, адже не кожного дня до тамтешньої Суперліги прибуває футболіст, на рахунку якого майже під сотню матчів за достатньо міцну за європейськими мірками національну збірну, а також виступи в лавах серйозних колективів з чемпіонатів Іспанії та Німеччини.

У ЧФР Коноплянка отримав і непогану зарплату – за чутками, близько 20 тисяч євро на місяць, причому українець заради можливості пограти у Румунії відмовив «Ордабаси» – клубу з Казахстану, який був готовий платити йому навіть більше.

Проте через три місяці від тих подій на рахунку Коноплянки всього 42 хвилини за ЧФР у рамках двох матчів, в яких він не відзначився результативними діями. Подальші перспективи Євгена у румунській команді станом на даний момент виглядають, м'яко кажучи, вкрай сумнівними, та й у пресі, не кажучи вже про вболівальників «залізничників», наростає все більше невдоволення рішенням керівництва клубу з Клуж-Напоки підписати українця.

Дебютувати за ЧФР Коноплянці надали можливість у єврокубках. 3 серпня румунська команда на виїзді проводила поєдинок у відповідь в рамках другого раунду кваліфікації Ліги конференцій проти турецького «Адана Демірспор». На власному полі «біло-бордові» зуміли зіграти з опонентом внічию (1:1), але у Туреччині гра давалася румунам дуже непросто. На 43-й хвилині нігерійський вінгер Девід Акінтола з пасу екс-хавбека «Динамо» Юнеса Беланда вивів «Адана Демірспор» уперед, проте на 68-й хвилині ЧФР пощастило відігратися, коли Васіле Могос реалізував пенальті, призначений у ворота турків за явне порушення проти футболіста гостей.

На 75-й хвилині наставник ЧФР 63-річний італієць Андреа Мандорліні пішов ва-банк, зробивши одразу чотири заміни. Серед тих, хто вийшов на поле, виявився і Коноплянка, якому пощастило провести на газоні наступні 23 хвилини, з урахуванням додаткового часу. Перевести матч до екстра-таймів румунам не вдалося, так само як і завершити поєдинок своєю перемогою в основний час. Крапку у протистоянні на 90+3-й хвилині поставив сенегальський центрфорвард «Адана Демірспор» Шериф Ндіає, після точного удару якого ЧФР так і не зумів прийти до тями. Поразка 1:2 означала для румунської команди лише одне – припинення євросезону та повне фокусування на внутрішніх турнірах…

У національному чемпіонаті ЧФР вдалося стартувати досить непогано. На даний момент «залізничники» мають у пасиві дві поразки при двох нічиїх та восьми перемогах у 12 матчах. З 26 набраними очками підопічні Мандорліні посідають другий рядок у турнірній таблиці, поступаючись трьома пунктами «Стяуа», якій ЧФР мінімально програв (0:1) у виїзному поєдинку в четвертому турі.

Перший матч у румунській Суперлізі в кар'єрі Коноплянки датований шостим туром. До цього моменту українець навіть не потрапляв у заявку своєї команди, а 21 серпня в дербі Клуж-Напоки проти «Університаті» вийшов на заміну на 86-й хвилині. На той момент рахунок був уже 4:3 на користь ЧФР, і незважаючи на необхідність переграти додатково 15 хвилин, які були де-факто додані арбітром до другої половини зустрічі, «залізничники» все-таки втримали переможний для себе результат, хоча заслуги Коноплянки в цьому не було жодної.

Якщо у матчі проти «Адана Демірспор» Коноплянка за відведені йому 23 хвилини зумів хоча б продемонструвати якісь ознаки активності в атаці, завдавши трьох ударів по воротах суперника, відзначившись трьома обведеннями та виконавши шість точних передач на партнерів, то ось у грі з «Університатею» українець абсолютно розчарував – нуль ударів, нуль обведень, один точний пас із п'яти виконаних…

Недивно, що три наступні матчі румунської Суперліги Коноплянка провів у запасі, а потім випав із заявки на два матчі. 5 жовтня українець знову був на лаві запасних «залізничників» у матчі перенесеного 5-го туру проти «Шепші», але на полі так і не з'явився, незважаючи на те, що його команда здобула впевнену перемогу – 3:0.

Ситуація навколо Коноплянки зацікавила румунських журналістів, які спробували дізнатися в Мандорліні, чому український легіонер майже не з'являється на полі. На це головний тренер ЧФР зазначив, що Євген має проблеми із фізичною готовністю, і, незважаючи на перебування на лаві запасних, не готовий до повноцінних виступів за команду.

За інформацією, яку вдалося дізнатися у румунських колег, Коноплянка останніми тижнями справді не дуже добре показував себе у тренувальному процесі. В ЧФР це пов'язують із м'язовими проблемами, які дошкуляють українському легіонеру та яких той поки що ніяк не може позбутися. Втім, наші джерела додають, що інформація про фізичні проблеми Коноплянки є лише офіційною версією, а що насправді відбувається навколо Євгена, наразі зрозуміти складно, бо не виключено, що в ЧФР просто хочуть приховати від уболівальників непривабливу правду про фактичну профнепридатність українського новобранця колективу.

Масла у вогонь подібних чуток додав і румунський журналіст Емануель Рошу, який публічно розповів, що в самому ЧФР вже порівнюють ситуацію по Коноплянці із кейсом екс-форварда «Реала» та збірної Бразилії Жуліо Баптісти. Той, як і українець, перейшов у стан «залізничників» в пристойному за футбольними мірками віці (36 років) і на правах вільного агента, після чого за сім місяців зіграв лишень 42 хвилини (цікавий збіг!) у трьох поєдинках, не відзначився результативними діями, а потім розірвав контракт та невдовзі оголосив про завершення кар'єри.

Щоправда, публічно офіційні особи ЧФР закликають не драматизувати ситуацію довкола Коноплянки. Власник «залізничників» Іоан Варга в останньому інтерв'ю дав чітке розуміння того, що у клубі все ще розраховують на українця та сподіваються, що після зимової паузи той буде готовий на сто відсотків. А президент ЧФР Крісті Балай, коментуючи спекуляції у ЗМІ та порівняння Коноплянки із Баптістою, заявив, що нічого спільного в цих історіях немає, і що румунський клуб не повторює колишніх помилок – мовляв, Жуліо за місяць отримував за контрактом стільки, скільки українець за весь час перебування у колективі.

Сам Євген поки що досить небагатослівний, хоча у жовтні хоч трохи перервав тривалу мовчанку, й дав ряд інтерв'ю румунським журналістам. В одному з них Коноплянка заявив про бажання повернутися до лав національної збірної України – мовляв, для цього він і перейшов до ЧФР, щоб через роботу у клубі знову заслужити виклик до лав «синьо-жовтих».

Набагато цікавіше виглядає інше інтерв'ю Коноплянки, в якому 34-річний ветеран розмірковував про мотивацію деяких відомих футболістів вирушати до відверто екзотичних чемпіонатів.

«Мені, наприклад, теж цікаво подивитися, як там із футболом у Китаї чи Японії. Захотілося подивитися, як у Румунії. Для когось, звісно, ​​справа у грошах. Читав інтерв'ю Хендерсона. Він сказав, що поїхав до Саудівської Аравії не за грошима. Вірю йому. Чому ні? Можливо, йому дуже подобається чемпіонат Саудівської Аравії», – сказав Коноплянка.

Що це – сарказм, яким досить добре відомий Коноплянка, чи реальне бажання українця незабаром знову змінити обстановку та переїхати туди, де інтенсивність футболу менш серйозна, а рівень оплати праці, навпаки, більш значущий? Найімовірніше, відповідь на це питання ми дізнаємося вже досить скоро – десь наприкінці грудня чи максимум у січні, коли ЧФР та сам Коноплянка вже розумітимуть реальну вигоду один для одного від співпраці, яка поки що виглядає вельми неоднозначною…

Оцініть матеріал
(49)
Повідомити про помилку

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть

Налаштувати стрічку
Налаштуйте свою особисту стрічку новин

ВАС ЗАЦІКАВИТЬ

Буде скандал? До збірної України не приїдуть лідери
Волейбол | 02 травня 2024, 09:31 26
Буде скандал? До збірної України не приїдуть лідери

На команду чекає виступ у Золотій Євролізі

Куртуа або Кепа. Лунін точно не зіграє у наступному матчі Реала у Ла Лізі?
Футбол | 02 травня 2024, 04:34 3
Куртуа або Кепа. Лунін точно не зіграє у наступному матчі Реала у Ла Лізі?

Найближчим часом Карло Анчелотті вирішить, хто гратиме проти «Кадіса»

Коментарі 33
Введіть коментар
Ви не авторизовані
Якщо ви хочете залишати коментарі, будь ласка, авторизуйтесь.
Владислав Рейский
потрясащий вояж, впрочем он после севильи уже был сбитым летчиком
fifa2020
Два перші матчі нормально зіграв за Севілью і зазвездівся, подумав шо він мессі... ефект досі не пройшов))
India Life
Конопляне дерево
Lion
Он кроме днепра нигде и не играл толком...
Aries2005
Він тільки з Стрінічем в Дніпрі гарно запалював, а Стрініч був пахарем на відміну від Коноплянки. Як потім з*ясувалось, без нього він ніхто.
adidas777
Женя як футболіст закінчився три роки тому.Він більше не заграє ніде!  Бо давно вже не хоче грати, а тим більше не хоче тренуватися.
Александр Толстых
Заканчивать ему с футболом уже пора.Толку мало от Евгения.После Днепра ,как оказалось, только спад.В сборную вряд ли возьмут
Віталій Ткачук
А скільки пафосу було). Румуни лоханулися конкретно, а поляки зітхнули з полегшенням.
Remark
На знаю, чого Ви так накинулись на Коно. Все Вам не так.
Більшість українських футболістів навіть і такого рівня не досягли. 
Був дуже перспективний, дарував яскраві емоції, забивав чудово Англії, начебто не пиячив як Мілєвський з Алієвим, але... чогось йому не вистачило, щоб повністю розкритися в Європі.
В мене взагалі до Євгена не має жодних претензій. І якщо хтось купить його в Японію, то було би чудово. Я тільки порадію за нього.
Alex Yurchenko
На фініші карʼєри виглядає навіть гірше за Мілевського коли той закінчав, здавалося це той рівень який важко перевершити. Хоча кожному своє, Азар он будучі в Реалі втомився від футболу та закінчив в 32...
Henriklarsson11
Людина не заграла в Іспанії - ну може чемпіонат не той, не заграла у Німеччині - команда не та, в Україні- велика конкуренція в шахтарі, в Польщі - ну хз, схоже це все, скінчився ігрок. Румуни - гарний гравець, потрібно брати! Що могло пійти не так?
vazazh
Давно, нет такого футболиста - коноплянка, есть, что-то, которое думает, что оно еще футболист. Какие Ємираті - на кой он там, Япония, Китай? - единственное место - рядом с ярмом. МЛС? Кто єто 3,14ло возьмет? В Монголию - ему путь.
OKs100
Непонятно в чем проблема у Коно. Потерял свой главный козырь - скорость и дальше ничего не получается? Техника, опыт, желание играть, дисциплина ведь есть. Сам видел как он во времена выстулений за Шахтер дни проводил в тренажерном зале.
AutumnBridge
Прямая дорога в Шериф до Коваля.   К тому же  там нет мовного питання.   Можно даже на  румынском  говрить.
Sheva19
Ему с Коваленко надо в дуэте играть .
Vitason
Да сколько можно,пенсионер он, давно это понятно!?! В 31 год он им стал!
Andrey111
Не треба ховатися за кордоном, в ЗСУ, ти здоровий хлопець, захищай БАТЬКІВЩИНУ
kadaad
Пора домой и в окоп.
Дані Рохас
Так блин, ало вы чё, Жене 34 года, а по украинским меркам это примерно 38-39 с нашей интенсивностью жизни, тяжело футболисту из УПЛ так долго играть. Ярмоленко он вообще сломаный помятый, потому возраст, жизнь такая.
Но Коноплянка может быть доволен своей карьерой, пошумел знатно, ещё и УПЛ с ШД выиграл вроде бы, в финале Евролиги играл так что норм, красава.
П.С.: езжай в МЛС плиз, нашо тебе тот Китай