Підтримати українських військових та людей, які постраждали через війну

WTA
| Оновлено 25 жовтня 2023, 08:45
12721
4

Успіх Монфіса, титули Марченка і Подрез, досягнення Снігур і Соболєвої

Sport.ua підбиває підсумки тижня в тенісі

| Оновлено 25 жовтня 2023, 08:45
12721
4
Успіх Монфіса, титули Марченка і Подрез, досягнення Снігур і Соболєвої
ATP. Еліна Світоліна та Гаель Монфіс

Минулий тиждень у чоловіків і жінок пройшов на кортах шести турнірів у трьох частинах світу. Чоловіки зіграли турнір ATP 500 у Токіо, а також змагання ATP 250 у Стокгольмі та Антверпені. Жінки виступили на трьох турнірах WTA 250 у Наньчані, Клуж-Напоці та Монастірі. Також відбувалися змагання ATP Challenger Tour та ITF, на яких у нас теж були чималі успіхи.

WTA 250 Монастір / Клуж-Напока / Наньчан

Першою з українок змагання в Монастірі розпочала Катаріна Завацька, яка стартувала у кваліфікації. Цього року справи у Каті йдуть не дуже, але останнім часом вона додає. На початку місяця Завацька виграла 40-тисячник ITF у Лісабоні, це допомогло їй знову стати конкурентною на трохи вищому рівні. У Тунісі Катаріна здолала у відборі Деспіну Папаміхаїл із Греції (3:6, 6:2, 6:4), а також виявилася сильнішою за Наталію Стеванович із Сербії (6:4, 6:4). В основній сітці українка зуміла дотиснути у двох сетах іспанку Джессіку Бузас Манейро (6:4, 6:4) і була близькою до виходу до 1/4 фіналу, але не реалізувала матчбол у поєдинку зі ще однією представницею Іспанії Нурією Паррісас Діас, у якої залишилося більше сил на третю партію. Проте, це точно один із найуспішніших тижнів Завацької цього року, плюс 20 позицій у рейтингу – завжди приємно.

Ще однією представницею України в Монастірі була Леся Цуренко, яка минулого року вимушено знялася перед стартом цього турніру. Цього сезону в Лесі все склалося набагато вдаліше, вона дійшла до півфіналу, обігравши на шляху кривдницю Завацької (6:3, 6:2). Загалом, до півфіналу з першою сіяною Жасмін Паоліні українка не зазнала особливих труднощів також і в матчах із Хлоєю Паке (6:2, 6:3) та Клер Лю (6:1, 7:5). Але італійка зараз на ходу і показує найкращий теніс у кар'єрі, а Леся в цьому матчі мала проблеми зі здоров'ям, тому результат закономірний (2:6, 6:4, 2:6). Цуренко продовжує прогресувати в рейтингу і близька до того, щоб стати третьою українкою в топ-30. Щодо переможниці змагань, то другий рік поспіль найкращою тут була Елізе Мертенс із Бельгії, вона точно повернеться до топ-30.

Getty Images/Global Images Ukraine. Леся Цуренко

У Клуж-Напоці українок було трохи більше. Спочатку там мала виступити ще й Ангеліна Калініна, але для неї сезон уже закінчився, якщо не брати до уваги майбутній матч збірної. Приємний сюрприз для українських уболівальників оформила Анастасія Соболєва. Настя стартувала у кваліфікації, обігравши Марію Сару Попа з Румунії (6:2, 2:6, 6:4) і Вівіан Гайзен з Німеччини (6:2, 6:1, відмова). В основній сітці Соболєвій випала в суперниці непроста угорка Анна Бондар. Українка здивувала суперницю, вигравши стартову партію, але Бондар довела, що на цей момент сильніша (7:5, 2:6, 3:6). Гарний виступ для Анастасії на новому для себе рівні, потрібно прагнути до потрапляння в кваліфікацію мейджорів. Наразі це здійсненна мета, а ось розраховувати на щось більше – поки зарано.

Записати собі в актив цей турнір може і Дарина Снігур. Вона традиційно додає наприкінці сезону, цей рік винятком не став. У першому раунді в статусі андердога Снігур упевнено розібралася з третьою сіяною Грет Міннен (6:3, 6:2), оформивши третю перемогу над суперницею з топ-100 у сезоні. У другому раунді в найкращих традиціях жіночого тенісу було обіграно німкеню Анну-Лєну Фрідзам (6:0, 1:6, 6:4), це дало змогу Дарині дебютувати на стадії 1/4 фіналу на турнірах WTA. У боротьбі за півфінал зі ще однією німкенею Тамарою Корпач знову вдалося виграти першу партію, але другий і третій сет залишилися за суперницею. Корпач далі переграла ще й уродженку Києва Єву Ліс, яка вперше грала в півфіналі змагань WTA. У фіналі німкеня билася з румункою Єленою-Габріелою Русе (6:3, 6:4), здобувши перший титул у кар'єрі.

Getty Images/Global Images Ukraine. Дар'я Снігур

Були в Клуж-Напоці й неприємні моменти. Даяна Ястремська вже в першому раунді склала зброю перед 17-річною Ніколою Бартунковою з Чехії, яка отримала вайлд-кард від організаторів. Далі Ястремська планувала зіграти в парному розряді, але знялася через біль у спині. До речі, Бартункова у другому колі ледь не обіграла ще й румунку Ану Богдан (6:4, 6:7, 5:7). Після вильоту Ястремської настала черга і Катерини Байндл, вона поступилася «нейтральній» тенісистці Єкатерині Макаровій (не плутати з екс-першою ракеткою світу в парі, це інша). Уже за тиждень із такими результатами Байндл буде на межі вильоту з першої сотні, а 13 листопада вона втратить ще 95 очок.

Що стосується останнього турніру у жінок цього тижня, то в епічній чеській зарубі у фіналі Наньчана Катерина Синякова обіграла Марію Боузкову. Зустріч тривала 3 години 33 хвилини, Синякова виграла два тай-брейки, здобувши п'ятий одиночний титул.

ATP 500 Токіо, ATP 250 Стокгольм / Антверпен

Почнемо з турніру в Стокгольмі, який найбільше зацікавив українських фанатів тенісу. Після місячної паузи в тур повернувся француз Гаель Монфіс, який показав, що все ще готовий битися за титули. За підтримки своєї мами та Еліни Світоліної, які були на кожному матчі на трибунах, Гаель обіграв Мартона Фучовича (2:6, 6:2, 7:5), Філіпа Місолича (6:3, 6:4), Адріана Маннаріно (7:5, 7:6) і Ласло Дьєре (7:5, 6:2). У матчі за титул Монфіс змагався проти Павла Котова і вперше в статусі батька виграв титул. Для Гаеля це був 34-й фінал ATP, за цим показником він сьомий серед чинних тенісистів. Але більше вражає ось що: Монфіс 19-й рік поспіль грає у фіналі турніру ATP (наздогнав Надаля), і за цим показником поступається тільки Роджеру Федереру (20).

У парному розряді перемогу в Стокгольмі святкував українець Денис Молчанов, який виступав у дуеті з Андрєєм Голубєвим із Казахстану. Для Молчанова це був третій парний фінал і другий титул АТР у кар'єрі. У лютому минулого року Денис разом з Андрєєм Рубльовим виграв змагання в Марселі.

У Токіо, на найбільшому з трьох чоловічих турнірів тижня, найуспішнішим був Бен Шелтон. Після тріумфального виходу до півфіналу US Open 21-річний американець одразу ж застрибнув до топ-20 світового рейтингу, тепер він буде в топ-15. На шляху до титулу Бен обіграв Таро Даніеля (3:6, 6:4, 7:6), Джордана Томпсона (6:7, 6:4, 6:3), Томмі Пола (7:6, 6:3), Давида Гірона (6:7, 7:6, 6:4) і Аслана Карацева (7:5, 6:1). Після завоювання трофея Шелтон зізнався, що він зовсім не втомився по ходу сезону, адже багато разів програвав на ранніх стадіях. Саме це дозволило йому залишитися таким свіжим.

Getty Images/Global Images Ukraine. Бен Шелтон

Не можна не відзначити в Токіо виступ 215-ї ракетки світу Сінтаро Мотідзукі. На шляху до півфіналу володар вайлд-кард обіграв трьох гравців із топ-50, одним із яких був перший сіяний і на той момент діючий чемпіон турніру Тейлор Фрітц (0:6, 6:4, 7:6). Це були перші перемоги японця в основі турнірів ATP. Також в актив собі може занести ці змагання канадець Фелікс Оже-Альяссім, він уперше з березня виграв два матчі поспіль.

В Антверпені до фіналу вийшли 19-річний Артур Фіс і майстер слова Александр Бублік, для обох це був другий матч за титул у сезоні. Трофей дістався тенісистові з Казахстану (6:4, 6:4). З цікавого можна також відзначити, що парний розряд тут виграли брати Циципаси. І якщо Стефанос – потужна фігура у світовому тенісі, то його молодший брат перебуває на других ролях. Проте, з понеділка 23-річний Петрос дебютує в топ-100 парного рейтингу.

Титул Марченка та інші турніри ATP Challenger Tour

36-річний українець стартував на челенджері в Гамбурзі з легкої перемоги над своїм колишнім партнером по збірній Олексієм Крутих (6:2, 6:3). Крутих далі мав зіграти в парному розряді, але вирішив знятися через травму гомілкостопа.

Після матчу Ілля зізнався, що у зустрічі з Олексієм був дуже вмотивованим, адже хотів довести всім скептикам, що ще здатний досягати високих результатів. Також він резонно заявив, що на цьому турнірі не було жодного тенісиста, якого він не зміг би обіграти в нинішній формі. У результаті так і сталося, на шляху до фіналу було два важких трисетових матчі, але Іллі вдавалося виграти на досвіді. У поєдинку за титул Марченко почав із брейка в першому ж геймі та впевнено переграв Денніса Новака з Австрії, з яким провів другий матч за два тижні. Це був десятий виграний челенджер Іллі, він абсолютний лідер за цим показником серед українців, у Сергія Стаховського було сім титулів на такому рівні.

Також минулого тижня Владислав Орлов поступився французу Кіріану Жаке в першому колі челенджера в Ольбії (Італія) – 7:5, 3:6, 4:6. Перед цим українець успішно пройшов сито кваліфікації.

Турніри ITF

Вероніка Подрез стала переможницею змагань W25+H у Шербур-ан-Котантен. 16-річна українка з десятої сотні світового рейтингу перемогла лідерку посіву Аліс Роббе (6:4, 2:6, 6:4), яка посідає 211-ту позицію у світовому рейтингу. Нескладно здогадатися, що з таким рейтингом Вероніка стартувала ще в кваліфікації, вигравши сім матчів у сумі. Для Подрез це вже другий титул, у серпні вона перемогла на ґрунтовому 15-тисячнику у Ванферсі-Болі.

Катерина Володько в дуеті з Тімеа Бабош дійшла до парного фіналу на турнірі ITF W100 у Шеньчжені (Китай). Але титул дістався лідерам посіву Крістіні Младенович (Франція) і Моюці Утідзімі (Японія). Раніше Бабош і Младенович були найсильнішою парою в жіночому турі, але після змагань у Маямі цього року вони більше разом не грали.

Юлія Стародубцева цього тижня грала на змаганнях ITF W80 в американському Мейконі, але повторити чемпіонський дубль у Ранчо-Санта-Фе не змогла. Її шестиматчеву переможну серію зупинила Панна Удварді з Угорщини. У парному розряді теж нічого не вийшло.

Сестри Колб продовжили переможну серію, ставши найкращими на хардовому турнірі серії ITF W25 у Фаро (Португалія). Цікаво, що через погану погоду в попередні дні сестри в суботу зіграли відразу три матчі.

Вадим Урсу став чемпіоном турніру ITF M15 у Єгипті. У фінальному поєдинку українець обіграв південноафриканця Філіпа Хеннінга (6:4, 6:7, 6:2). У фіналі аналогічного турніру минулого тижня Урсу програв саме Хеннінгу, але тепер взяв реванш. Це був другий титул Вадима.

На турнірі ITF W15 в американському Джексоні загальну перемогу в парному розряді здобула Аніта Сагдієва. Для 19-річної українки це був другий титул ITF.

Володимир Ужиловський став чемпіоном парного турніру ITF W15 у Шарм-ель-Шейху. У фіналі українець разом із британцем Джеєм Кларком переграли других сіяних чехів Їржі Барну та Яна Гразді (7:5, 7:5). Це був 40-й титул Ужиловського.

Інші новини

Людмила Кіченок кваліфікувалася на турнір WTA Elite Trophy, який відбудеться в Чжухаї. На малому Підсумковому напарницею Люди стане Ульріке Ейккері з Норвегії. Змагання відбудуться з 24 по 29 жовтня. Також визначилися й учасниці в одиночному розряді.

Легендарний у минулому тенісист Борис Беккер увійшов до тренерського штабу шостої ракетки світу Хольгера Руне. Останнім часом кар'єра талановитого тенісиста з Данії забуксувала, можливо, триразовий чемпіон Вімблдону зможе йому чимось допомогти. Потенціал у Руне божевільний, але легко не буває нікому.

Поза кортом

Головною подією, безумовно, стала фотосесія для Vogue Ukraine, в якій поряд з Ярославою Магучіх і Ольгою Харлан взяла участь Еліна Світоліна.

Оцініть матеріал
(34)
Повідомити про помилку

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть

Налаштувати стрічку
Налаштуйте свою особисту стрічку новин
Коментарі 4
Введіть коментар
Ви не авторизовані
Якщо ви хочете залишати коментарі, будь ласка, авторизуйтесь.
Игорь Городищев
Еліну посмішка не просто прикрашає, а робить в 100 разів красивішою ! ..)
.. ( це що до "похмурих" фоток.. ) 
alvesh
не розкрита тема, чи був екстаз у Світоліної?)
Falko
Володимире Клепач, ви забули про Вадима Урсу. А він, між іншим, другий тиждень поспіль турнір виграв.