Підтримати українських військових та людей, які постраждали через війну

Англія
| Оновлено 22 жовтня 2023, 08:46
10635
21

Еду хвалять за відмову торгувати Мудрика, але забувають спитати за Хаверца

Спортивний директор «канонірів» є одним із головних творців останніх успіхів клубу

| Оновлено 22 жовтня 2023, 08:46
10635
21
Еду хвалять за відмову торгувати Мудрика, але забувають спитати за Хаверца
ФК Арсенал. Еду Гаспар

45-річний Еду Гаспар ось уже понад чотири роки обіймає одну з керівних посад у лондонському «Арсеналі». Спочатку він був технічним директором «канонірів», але в листопаді минулого року спектр його обов'язків був дещо скоригований, й наразі бразилець є спортивним директором клубу.

Еду - далеко не випадковий персонаж в «Арсеналі». Тут його встигли полюбити вболівальники ще у період кар'єри футболіста, коли він провів у футболці «канонірів» 127 матчів (15 голів та 6 асистів) за три із половиною роки – з січня 2002-го до липня 2005-го. Однак після свого повернення в «Арсенал» вже у ролі одного з топ-менеджерів Еду довелося несолодко. Вболівальники «канонірів» жорстко критикували бразильця за провальні трансферні кампанії та неадекватне витрачання грошей на гравців, які на те не заслуговували. Яскравий приклад – івуарійський вінгер Ніколя Пепе, за якого «Арсенал» влітку 2019-го заплатив «Ліллю» рекордні для себе на той момент 80 мільйонів євро, але новобранець виявився абсолютно невідповідною фігурою для лондонської команди, і після місяців розчарувань, а також поневірянь орендами, влітку 2023-го нарешті залишив клуб, пішовши до «Трабзонспора» на правах вільного агента.

З того часу Еду, вочевидь, зробив низку висновків, й не дозволяв «Арсеналу» бездумно та вкрай нераціонально витрачати свої фінансові ресурси. А ось чи не основну похвалу від багатьох фанатів та експертів бразилець, як і головний тренер «канонірів» Мікель Артета, з яким у спортивного директора склалися дуже конструктивні ділові відносини, отримав за те, що переконав власників клубу у певний момент припинити торги із «Шахтарем» щодо вінгера Михайла Мудрика.

Getty Images/Global Images Ukraine. Михайло Мудрик (№10) нарешті відзначився за Челсі в АПЛ

Про те, що Мудрик має стати новобранцем «Арсенала», активно повідомляли ледве не всі серйозні британські видання в кінці 2022-го й на самому початку 2023-го. Однак у певний момент в переговори «канонірів» та «гірників» раптово для перших і на превелику радість для других вклинився «Челсі». Лондонці, на чолі яких стоїть амбітний американський консорціум під керівництвом Тодда Боелі, продемонстрували вкрай агресивну політику під час останніх трансферних вікон, скупивши величезну кількість новачків на просто неймовірну суму…

На самому початку спілкування з «Арсеналом» щодо потенційного трансферу Мудрика «Шахтар», відомий своєю жорсткістю у веденні переговорів по відношенню до лідерів команди, позначив чіткий орієнтир суми угоди, від якого він не має наміру відходити – 100 мільйонів євро. Вже тоді було зрозуміло, що якось торгуватися з «гірниками» можна лише за форматом трансферу, але загальна його сума, із урахуванням бонусів, має становити рівно стільки, скільки хочуть у «Шахтарі».

«Арсенал» почав торги досить обережно, запропонувавши «Шахтарю» трохи більше 60 мільйонів євро, що було, по суті, свого роду «заспівом». Потім сторони заглибилися в дискусії і в якийсь момент зрозуміли, що вони можуть дійти згоди, якби не втручання «Челсі». «Сині» представили «гірникам» значно цікавішу пропозицію на загальну суму в 100 мільйонів євро (70 – одразу, 30 – у вигляді бонусів), після чого в «Арсеналі» вирішили відмовитися від подальших торгів й поступитися Мудриком конкуренту по англійській Прем'єр-лізі.

Подейкують, що ледве не ключову роль у такому сценарії переговорів «Арсенала» щодо Мудрика зіграв Еду Гаспар. Саме бразилець наполіг на тому, що його клубу не варто вплутуватися у трансферні ігрища з «Челсі», а краще зосередитись на інших кандидатурах можливого підсилення складу. І якщо в перші дні та навіть тижні Еду нещадно критикували фанати за вияв недостатньої амбітності та небажання нібито допомогти Мікелю Артеті у боротьбі за чемпіонство, то дуже швидко гнів змінився на милість.

Власник «Арсенала» Стен Кронке проявив повну згоду із позицією Еду, внаслідок чого Мудрик вирушив до «Челсі», а «каноніри» на лівий фланг атаки всього-лишень за 24 мільйони євро підписали з «Брайтона» Леандро Троссарда. І поки українець посилено намагався адаптуватися до умов англійської Прем'єр-ліги, так і не продемонструвавши можливості зробити це швидко та успішно, бельгійський новачок «Арсенала», який був чудово знайомий із чемпіонатом, з ходу видав феноменальний другий відрізок сезону, відзначившись 1 голом та 10 асистами у 20 матчах в рамках внутрішнього чемпіонату.

Саме в цей момент в англійській пресі почали активно нахвалювати Еду, згадуючи низку попередніх достатньо вдалих рішень бразильського функціонера. Зокрема, влітку 2022 року «Арсенал» вів активні переговори з «Аяксом» про перехід центрального захисника Лісандро Мартінеса, але в певний момент просто «зійшов з дистанції», вирішивши, що запитувана нідерландцями сума за аргентинця абсолютно необґрунтована. Згодом Мартінес опинився у «Манчестер Юнайтед», який заплатив 57 мільйонів євро, і також зіткнувся з низкою проблем як ігрового, так і неігрового характеру.

В січні нинішнього року «Арсенал» також вів переговори щодо оренди з «Атлетіко» португальця Жоау Феліша, але коли «матрацники» запросили 11 мільйонів євро компенсації за півроку контракту футболіста, Еду швидко згорнув переговори, а гравець пішов до «Челсі», де так і не перетворився на лідера команди.

Саме за готовність, що проявилася останнім часом, у певний момент просто вийти з переговорного процесу, якщо той складається не за правильним сценарієм, «Арсенал» загалом і Еду зокрема й хвалять. Такий підхід дозволяє «канонірам» мати найбільші шанси на вигідну угоду, тому що «Арсенал» тепер просто може вести переговори за принципом «беріть цю суму та віддавайте нам гравця, інакше трансферу не буде», на що не здатний «Челсі», котрий показав, що від нього можна вимагати практично будь-які гроші. «Манчестер Юнайтед» – це ще одна жертва своїх відверто нерозумних дій на ринку в попередні роки. Після низки явних переплат за футболістів (найсвіжіші приклади – це Антоні, Онана, трохи раніше Санчо) навряд чи хтось із потенційних продавців наразі наважиться зробити знижку такому проекту, яким нині є «червоні дияволи».

Саме тому Еду Гаспар і перебуває «на коні». Йому вже практично не пригадують провальний трансфер Ніколя Пепе, а все частіше хвалять за своєчасний вихід з переговорного треку щодо Мудрика, який міг би викликати критику за вкрай дороге підписання українця не на «Челсі», а саме на «Арсенал». Втім, тут важливо не забувати іншого – влітку «каноніри» таки обпеклися на підписанні як мінімум одного новобранця, якого дуже хотів бачити серед своїх підопічних Мікель Артета.

Getty Images/Global Images Ukraine. Кай Хаверц

Йдеться про перехід німця Кая Хаверца, за якого «Арсенал» заплатив «Челсі» 75 мільйонів євро, чим фактично дозволив «синім» компенсувати майже усі витрати, понесені клубом під час підписання футболіста у вересні 2020 року з «Баєра». Хаверц, якому, на відміну від Мудрика, не доводилося при зміні команди адаптуватися ще й до нової ліги, у 8 матчах нинішнього сезону АПЛ записав на власний рахунок лише 1 забитий м'яч та 1 результативну передачу, і цього об'єктивно замало, аби вважати покупку Кая успіхом Еду.

Більше того, на думку низки агентів-учасників топових угод, опитування серед яких нещодавно провело авторитетне видання The Athletic, найгіршим трансфером літа 2023 року в АПЛ став саме переїзд Хаверца зі «Стемфорд Брідж» на «Емірейтс», який здатний опинитися у менеджерській кар'єрі Еду не менш неприємною «чорнильною плямою», аніж попередня історія з Ніколя Пепе.

Втім, сьогодні Еду Гаспар може бути хоча б тимчасово реабілітований, якщо Хаверцу вдасться забити або за допомогою результативної передачі допомогти «Арсеналу» обіграти «Челсі» в поєдинку 9-го туру АПЛ. З іншого боку, Михайло Мудрик, якщо опиниться у складі «синіх», попри погрози з боку Олександра Зінченка, намагатиметься зробити усе, щоб змусити шанувальників «канонірів» ще раз задуматися, а чи таким вже правильним було січневе рішення спортивного директора «Арсенала» відмовитися від торгів щодо прудконогого українця…

Оцініть матеріал
(26)
Повідомити про помилку

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть

Налаштувати стрічку
Налаштуйте свою особисту стрічку новин
Коментарі 21
Введіть коментар
Ви не авторизовані
Якщо ви хочете залишати коментарі, будь ласка, авторизуйтесь.
luceorius
 Чомусь Сливченко не повідомляє чи дотичний Еду до купівлі Райса, але цей трансфер найвдаліший для Арсенала принаймні за останні 5 років.
avk2307
В цілому останні два роки у Арсенала достатньо вдала трансферна політика,як на купівлю так і на продаж.
Що до Мудрика, то вже назад не повернеш, тепер в Челсі хай розкривається.Але прогрес в другому сезоні є і сподіваюсь далі буде.
Від Хаверца звичайно більшого чекали, але він швидше Мудрика набере, бо вже мав досвід гри в АПЛ і до речі гольова передача з МС на Мартінелі більше коштує ніж ймовірна Челсі.
Falko
Такі Еду не лох. На гол Мудрика, якого він не купив, відповіли саме Райс і Тросард.
Иван Качура
Тут не Еду винен, а Артета, який награє Хаверца в центрі поля. 
Standard
"хвалять за відмову торгувати Мудрика" - може вже вистачить витирати ноги об українську версію сайту?
pricolist
Все рівно помітно, що Мудрик адаптується в Англії і грає все краще. Буде класно, якщо сьогодні заб'є Арсеналу 
Gargantua
а Жоржиньо?
то, что Мудрик не заиграл в Челси, не значит, что он провалился бы и в Арсенале.
возможно он сейчас был бы лидером Арсенала.
Mamay
Ні прошо який Еду який Мудрик який Тросар ви бачили його гру останнім часом, хто то написав той брєд заказний і то ще проти нашого козака, Мудрик це на перспективу, нема шо зара робити якісь висновки і як глянути гру Арсенала ост часом їм якраз і не хватає креативного гравця на заміну Саки думаю вони добре лікті кусають а ще як він заграє і стане лідером Челсі от тоді і побачимо хто такий еду😂 а авторам я б радив більше наших футболістів ✌️💙💛