Підтримати українських військових та людей, які постраждали через війну

Англія
| Оновлено 20 жовтня 2023, 09:37
2762
3

Є життя без Кейна: як проходить трансформація Тоттенхема

Розповідаємо про перевтілення «шпор»

| Оновлено 20 жовтня 2023, 09:37
2762
3
Є життя без Кейна: як проходить трансформація Тоттенхема
Getty Images/Global Images Ukraine

«Тоттенхем» розгромив «Лідс» в останньому матчі минулого сезону. Це трохи прикрасило загальну картину, на тлі якої «шпори» провели провальну кампанію. Лондонці фінішували у Прем'єр-лізі на 8-му місці та не змогли вийти навіть до Ліги конференцій. Зараз, через 2 місяці після початку сезону, «Тоттенхем» очолює турнірну таблицю АПЛ на пару з «Арсеналом», не зазнавши жодної поразки. Навряд чи подібне можна було передбачити після відходу Гаррі Кейна.

«Шпори» справді потужно стартували. У восьми турах Прем'єр-ліги у них 6 перемог та 2 нічиї. Причому за цей короткий період лондонці вже встигли зіграти із трьома командами із «великої шістки». «Тоттенхем» обіграв «Манчестер Юнайтед» (2:0) і «Ліверпуль» (2:1), а також зіграв унічию з «Арсеналом» (2:2). У всіх цих поєдинках «шпори» нічим не поступалися суперникам. У всіх трьох матчах вони більше володіли м'ячем, навіть у дербі проти «канонірів» на «Емірейтс».

«Тоттенхем» перестав бути тією заляканою командою, якою був у минулому, навіть під керівництвом Жозе Моурінью та Антоніо Конте. «Шпори» грають сміливо, але з розумом. Вони високо пресингують і намагаються контролювати гру, але можуть зіграти і на контратаках, якщо потрібно. Лондонцям не страшно і, що важливіше, зручно грати з позиції сили. Бувають матчі, в яких доводиться непросто, але досі вони майже завжди доводили справу до кінця.

У «Тоттенхема» найбільше ударів у АПЛ – 153 удари по воротах суперників до теперішнього часу. Крім того, у «шпор» 18 забитих м'ячів і 6 перемог у чемпіонаті. За цими показниками вони входять до кращих команд АПЛ. Трансформацію лондонців помітили всі – навіть принципові суперники з «Арсенала». «Тоттенхем» не лише очолює турнірну таблицю Прем'єр-ліги, а й забрав усі нагороди найкращого гравця та тренера за 2 місяці.

Перевтілення «шпор» помітно неозброєним оком, і багато хто справедливо виділяє на цьому фоні наставника команди – Ангелоса Постекоглу. Перед його призначенням настрої були скептичними. Якщо навіть Моурінью та Конте, які ставали чемпіонами Англії, нічого не змогли досягти з «Тоттенхемом», то куди вже там австралійцю, який ніколи раніше не працював у АПЛ. Але фахівця ці розмови не збентежили. Приїхавши до Лондона, він одразу розпочав ставити команді сміливий атакуючий футбол, який раніше показував його «Селтік».

Getty Images/Global Images Ukraine. Ангелос Постекоглу

Президент «Тоттенхема» Деніел Леві заявив, що Постекоглу став ковтком свіжого повітря для всього клубу. І це правда. За 2 місяці у нього склалися хороші стосунки з керівництвом, командою та вболівальниками. Футболісти, які перестали отримувати ігровий час, не скандалять, приймаючи ситуацію, а ті, які грають, не відбувають номер. Схоже, у «шпор» з'являється та сама культура, про яку Конте багато говорив, але так і не створив.

З приходом Постекоглу «Тоттенхем» провів хорошу трансферну кампанію. Гроші, отримані від продажу Кейна «Баварії», «шпори» вклали у купівлю молодих гравців. Минулого літа в лондонський клуб перейшли голкіпер Гільєльмо Вікаріо (20 млн євро), захисник Міккі ван де Вен (40 млн), хавбек Джеймс Меддісон (46,3 млн), а також вінгери Бреннан Джонсон (55 млн) та Манор Соломон (безкоштовно) . Захисник Дестіні Удогі повернувся з «Удінезе». Крім того, «Тоттенхем» викупив орендованих раніше захисника Педро Порро (40 млн євро) та вінгера Деяна Кулушевськи (30 млн).

Усі перелічені футболісти, крім Соломона, – гравці основи. І нікому з них немає навіть 30-ти. Найстаршим – Меддісону та Вікаріо – по 26 років. Минулого сезону у «шпор» була третя з кінця за середнім віком команда, зараз – четверта зверху. Лондонці грамотно омолодили та перебудували склад. У грі команди більше немає тієї метушні, яка була раніше. Кожен гравець знає, що робити. Звичайно, не обходиться без помилок, особливо у молодих футболістів, але це досвід, який допоможе їм розвиватись у АПЛ.

«Тоттенхем» вдало замінив Уго Льоріса, підписавши якісного воротаря всього за 20 млн євро. Вікаріо входить до десятки найкращих голкіперів АПЛ за кількістю сейвів (29 наразі). Ван де Вен після кількох невпевнених матчів почувається все краще. Він складає пару центральних захисників з Крістіаном Ромеро та володіє хорошими передачами, допомагаючи команді розпочинати атаки. Це дуже важливо для нинішніх «шпор», які навіть з-під сильного пресингу намагаються виходити через пас.

Getty Images/Global Images Ukraine. Сон Хин Мін і Джеймс Меддісон

Звичайно, найуспішнішим літнім трансфером для «Тоттенхема» стало підписання Джеймса Меддісона. Дивно, що за такого гравця практично не було боротьби. Частково це пов'язано з тим, що класичні «десятки» стають не дуже популярними в сучасному футболі. Однак Постекоглу не став нічого вигадувати і надав Джеймсу позицію атакуючого півзахисника, на якій йому комфортно. Як підсумок – 2 голи та 5 результативних передач у восьми матчах АПЛ.

Не можна не відзначити Сон Хин Міна. Капітанська пов'язка надала корейцеві відповідальності, сил та енергії. Довіра тренера оплачується сповна. Через відхід Кейна та нестабільність Рішарлісона Сон часто змушений грати на позиції центрфорварда, яка не є для нього рідною, але з цим проблем немає. У корейця вже 6 забитих м'ячів у восьми матчах АПЛ, а також звання найкращого гравця місяця, яке раніше було у Меддісона.

Фулбеки Порро та Удогі ефективні і в обороні, і в атаці. В опорній зоні у «Тоттенхема» Ів Біссума та молодій Папе Сарр. На перший погляд, не найсильніша пара опорників, але вони справляються. Джонсон, Соломон і Кулушевськи є хорошими додатковими опціями в атаці. У «шпор» зібралася хороша, молода та енергійна команда, за якою цікаво спостерігати. Головною проблемою «Тоттенхема» завжди була відсутність стабільності. Якщо «шпори» подолають цей бар'єр, на них і надалі чекатимуть хороші результати.

Текст: meta.ua/sport

Оцініть матеріал
(16)
Повідомити про помилку

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть

Налаштувати стрічку
Налаштуйте свою особисту стрічку новин

ВАС ЗАЦІКАВИТЬ

Коментарі 3
Введіть коментар
Ви не авторизовані
Якщо ви хочете залишати коментарі, будь ласка, авторизуйтесь.
RomeoBoss
Я нарешті від гри Шпор став получати задоволення
pol-55
Цікаво чи Сон(без Кейна) стане Бензимою, як той після відходу Рона.
Иван Качура
На диво, атака у кур працює добре, навіть без Кейна👍Сон Хин Мин просто топ👍