Підтримати українських військових та людей, які постраждали через війну

Україна. Прем'єр Ліга
| Оновлено 20 жовтня 2023, 09:39
7361
13

П'ять найкращих легіонерів-новачків на старті сезону в УПЛ

Олексій Сливченко ділиться своїм баченням рейтингу, в якому не знайшлося місця повпредам грандів

| Оновлено 20 жовтня 2023, 09:39
7361
13
П'ять найкращих легіонерів-новачків на старті сезону в УПЛ
ФК Полісся. Бені Макуана

Нинішній сезон в українській Прем'єр-лізі обіцяє бути, якщо вже й не дуже видовищним, то, як мінімум, досить інтригуючим. Після десяти турів на чолі турнірної таблиці знаходиться «Кривбас», прямим переслідувачем якого є «Полісся». Тільки на третьому рядку йде «Шахтар», який має матч у запасі, а ось ще один вітчизняний гранд «Динамо» зараз займає лишень шостий рядок, хоч кияни й зіграли аж на три матчі менше, ніж лідери. Втім, відкладені матчі «помаранчево-чорним» та «біло-синім» ще потрібно виграти, і як показує практика – з цим і ті, і ті можуть мати серйозні проблеми.

Логічно, що після початку повномасштабної фази російсько-української війни лави наших клубів залишила велика кількість легіонерів, котрі приносили досить високу якість своїм командам та лізі загалом. Однак на їхні місця приїхали інші, які не злякалися бойових дій і, вочевидь, не планують користуватися горезвісним Annexe 7 ФІФА. На даний момент в УПЛ зареєстровано 69 легіонерів. Це на 17 менше, ніж було у сезоні-2021/22.

Власне, сьогодні мова й піде про іноземців, які нещодавно прибули до нас. До вашої уваги – рейтинг із кращих легіонерів-новачків команд УПЛ на старті сезону-2023/24…

5. Самсон Ієде

Вік: 25 років
Громадянство: Нігерія
Клуб: «Чорноморець»
Показники в УПЛ-2023/24: 10 матчів, 2 голи

ФК Чорноморець. Самсон Ієде

Центрфорвард Самсон Ієде, здатний також зіграти на флангах атаки, перебрався до Європи на початку 2016 року. З того часу нігерієць встиг пограти за різні команди у чемпіонатах Данії, Естонії, Бельгії – здебільшого на рівні других за рангом дивізіонів, хоч і в елітарних лігах також встиг спробувати сили.

У «Чорноморець» Ієде перейшов на права річної оренди з данського клубу «Хорсенс», який оформив з ним повноцінний дворічний контракт у липні минулого року. Однак проявити себе з кращого боку у новій команді Самсону не вдалося: він не забив жодного м'яча у 18 матчах, а «Хорсенс» за підсумками минулого чемпіонату вилетів із данської Суперліги, що очевидно, й стало приводом для клубу та футболіста подумати про паузу у трудових відносинах.

На відміну від Данії, в Україні в Ієде справи пішли по висхідній вже із самого початку. Наразі Самсон у 10 матчах має на власному рахунку 2 забиті м'ячі, причому від точних ударів нігерійця постраждали столичні «Оболонь» (2:0) та «Динамо» (3:2). У 7 випадках головний тренер «моряків» Роман Григорчук довіряв Ієде місце у стартовому складі своєї команди, яка нехай і не має великої «ширини складу», проте загалом може похвалитися дуже збалансованим колективом із гарною конкуренцією.

Прямо зараз Ієде ділить четверте-сьоме місця в УПЛ за кількістю завданих ударів по воротах суперника – 22. За очікуваними голами нігерієць й зовсім одноосібно перебуває на четвертому рядку у чемпіонаті із показником 3,79xG, що демонструє одне – африканець поки що використовує далеко не увесь свій бомбардирський потенціал. Але загалом Роман Григорчук отримав досить цікавого футболіста в атаку, котрий корисний у багатьох компонентах гри. Просто ще трохи поглибленої статистики: Ієде наразі 11-й в УПЛ за дотиками у штрафному (32), 12-й – за кількістю спроб обведень (35), 23-й – за ривками із просуванням (15), 15-й – за відсотком ударів, що прийшлися у площину воріт суперника (36,36%).

Недивно, що перші успіхи Ієде вже знайшли своє цілком конкретне відображення у його оціночній вартості. Зокрема, аналітики Transfermarkt встигли підвищити останню з 300 до 400 тисяч євро, хоча із моменту крайньої переоцінки футболіста не минуло й повних трьох місяців. Що ж, побачимо, яким виявиться майбутнє цього нігерійця, адже за даними з відкритих джерел орендна угода між «Чорноморцем» та «Хорсенсом» щодо Ієде не передбачає наявності в ній опції на викуп…

4. Аріельсон

Вік: 19 років
Громадянство: Бразилія
Клуб: «Полісся»
Показники в УПЛ-2023/24: 7 матчів, 1 гол, 1 асист

ФК Полісся. Аріельсон

До свого трансферу у житомирське «Полісся» про Аріельсона чули хіба що вболівальники, які дуже пильно стежать за всіма перипетіями бразильського чемпіонату, причому із урахуванням тамтешніх молодіжних першостей, а також скаути, для яких спостереження за юними талантами є такою ж буденною справою, як вранішня кава для кожного з нас.

Вихованець академії «Крузейро» Аріельсон досить яскраво проявив себе у нещодавній Копіньї – Кубку Сан-Паулу серед молодіжних команд, де забив 5 м'ячів у 6 матчах та допоміг своїй команді дістатися 1/8 фіналу. Для розуміння статусності цього турніру зазначимо, що у 2019 році кращим його гравцем визнавався Антоні (нині виступає за «Манчестер Юнайтед»), у 2022-му – Ендрік (літом 2024 року перейде до «Реала» за 37,5 мільйонів євро), а у 2023-му – Кевін з «Палмейраса», на якого активно полював «Шахтар» та ще чимала частина топ-клубів з Європи.

Як би там не було, але той факт, що «Поліссю» вдалося підписати Аріельсона, котрий не встиг зіграти жодного матчу за дорослу команду «Крузейро», говорить про серйозну роботу, виконану клубом із Житомира у цьому напрямку. Можливо, «поліські вовки» скористалися перманентними економічними проблемами «Крузейро», або використали інші аргументи, але за фактом маємо одне – Аріельсон сезон-2023/24 проведе за «Полісся» на правах оренди.

І 19-річному бразильцю досить вдало та швидко вдалося влитися у новий колектив. Він вже зіграв 7 матчів (5 – у стартовому складі) та відзначився 2 результативними діями, а також заслужив публічну похвалу від головного тренера команди Юрія Калитвинцева. Той прямо заявив: «Аріельсон має високу майстерність».

Інша справа, що Аріельсон, як і багато інших молодих футболістів, поки що аж ніяк не виглядає гравцем атаки, котрий стабільно та якісно здатний проводити матч за матчем. Саме тому бразилець поки що чергує поєдинки, у яких він помітний та виділяється, із тими, де його абсолютно не видно й доводиться міняти. Але загалом молодий гравець вже виглядає досить залученим до командних дій (11,2 отримані передачі в середньому за 90 хвилин це підтверджують), а ще демонструє бажання боротися за долю ледве не кожного ігрового епізоду (21 єдиноборство у перерахунку на 90 хвилин за 46% виграних).

У перспективі в особі Аріельсона «Полісся» може отримати дуже цікавого нападника, який суттєво урізноманітнить простір для атакувальних маневрів, та допоможе відійти від тактики навісів на таргетмена, що часто використовується, коли на поле виходить Пилип Будківський. Хоча наприкінці сезону поки що незрозуміло, на що може претендувати клуб із Житомира, бо до публічної площини не виносилися подробиці його переїзду до «Полісся» – зокрема, наявність в українців опції на викуп молодого таланта.

3. Йон Шпорн

Вік: 26 років
Громадянство: Словенія
Клуб: «Чорноморець»
Показники в УПЛ-2023/24: 9 матчів, 1 гол, 1 асист

ФК Чорноморець. Йон Шпорн

Словенський центральний півзахисник Йон Шпорн практично усю власну кар'єру донині провів на батьківщині. Лише влітку 2020 року футболіст наважився податися до австрійського «Хорна», але зігравши там тільки кілька матчів через місяць знову повернувся до Словенії, оформивши договір із «Целє». Зі стану цього клубу легіонер і переїхав до «Чорноморця» - на правах вільного агента, уклавши контракт на два роки.

У представленні новачка прес-служба одеситів не скупилася на компліменти. Зокрема, відзначалася його здатність до відмінного бачення поля, ефективність роботи у відборі та вміння добре показувати себе без м'яча. І практично все це Шпорн встиг продемонструвати у «Чорноморці» за кілька місяців перебування в УПЛ. Наразі словенець – один із беззаперечно ключових футболістів команди Романа Григорчука, який входить до топ-5 «моряків» за кількістю отриманої ігрової практики в нинішньому сезоні (781 хвилина у 9 поєдинках).

У грі Шпорна справді виділяється чудова культура пасу – в середньому за 90 хвилин хавбек виконує 30 передач, точність яких складає 91%. За рештою статистики це дуже збалансований гравець: удари – 1,1 (тут і надалі – у перерахунку на 90 хвилин); обведення – 1,95 (успішні – 44%); єдиноборства – 15,3 (виграні – 46%). А ще Шпорн – дуже непоступливий футболіст, котрий входить до топ-5 чемпіонату за кількістю скоєних фолів (18). При цьому назвати словенця грубіяном не можна – у його пасиві чотири жовті, але жодної червоної картки. Фактично: золота середина між жорсткістю та дисциплінованою роботою на позиції.

І, знов-таки, кілька місяців успішної гри за «Чорноморець» вже допомогли Шпорну підвищити свою ринкову вартість. За оцінками аналітиків Transfermarkt, нині трансфер словенця обійдеться потенційному покупцеві не менш як у 300 тисяч євро, хоча на момент переїзду до Одеси ця цифра для гравця була втричі меншою. Більше того, нинішня оціночна вартість Шпорна – найвища для нього за усю кар'єру, тож трансфер до команди Романа Григорчука став великим успіхом як для селекції «моряків», так і персонально для самого словенського легіонера.

2. Джордан

Вік: 24 роки
Громадянство: Бразилія
Клуб: «Зоря»
Показники в УПЛ-2023/24: 7 матчів, 1 гол

ФК Зоря. Джордан

Вихованець академії бразильського клубу «Ферровіарія» Джордан – фігура абсолютно загадкова не лише для українського, а й навіть для бразильського ринку. Свого часу цей центрбек намагався закріпитися у «Корінтіансі» та «Ботафого», але грандам так і не підійшов, після чого все ж таки зіграв 17 поєдинків у тамтешньому елітарному дивізіоні – Серії А – за «Сеару» та «Шапекоенсе». Але минулий рік Джордан провів вже у Серії В, і саме звідти – з «Віла Нови» – його підписала «Зоря».

Дивно, але в кризовій команді спочатку Ненада Лалатовича, а тепер і Валерія Кривенцова саме Джордан поряд із ще двома-трьома гравцями є тим, до кого претензій може бути мінімум. Так, бразилець часом допускає грубі позиційні помилки, проте до цього можна ставитися як до свого роду «проблем у професії», тому що в іншому цей легіонер робить дуже-дуже багато, аби в «Зорі» був хоч якийсь успіх чи шанси на нього.

Наприклад, в основній сітці Ліги конференцій Джордан має видатний показник перехоплень у перерахунку на 90 хвилин – 11,25. Це дозволяє бразильцю входити до топ-5 серед усіх гравців турніру, і, напевно, бути об'єктом інтересу з боку скаутів не одного європейського клубу.

В УПЛ Джордан також виділяється, причому не лише роботою в обороні, а й вмілими діями у первинній фазі організації атак. Зокрема, бразилець посідає 7-ме місце в лізі за кількістю заблокованих ударів (7), 14-те – за перехопленнями (50), 28-ме – за єдиноборствами в обороні (56). А ще Джордан 24-й в УПЛ за пасами із просуванням (71) та 22-й – за пасами у фінальну третину поля (52). Яким показником виразити тяжіння та прагнення Джордана битися до кінця за результат статистики, схоже, поки що не придумали, але тут, вочевидь, бразилець також без проблем входив би до топу, як мінімум серед колег за амплуа.

Варто зазначити, що «Зоря» підписала Джордана на правах річної оренди, але завбачливо включила до договору опцію про викуп, як раніше було, наприклад, із Едуардо Герреро. Якщо бразильському легіонеру вдасться зберегти нинішній ігровий ритм до кінця сезону, то немає сумнівів, що влітку 2024-го Джордана у «Віла Нови» викупить або «Зоря», або інший клуб рангом вище за бразильський.

1. Бені Макуана

Вік: 21 рік
Громадянство: Конго
Клуб: «Полісся»
Показники в УПЛ-2023/24: 10 матчів, 2 голи

ФК Полісся. Бені Макуана

Відверто кажучи, літом цього року «Полісся» дуже здивувало, коли оформило повноцінний викуп вінгера Бені Макуана у французького «Монпельє». За неофіційною інформацією, за африканського легіонера «поліські вовки» заплатили 250 тисяч євро, і це одразу ж стало рекордною сумою для вхідного трансферу цього клубу. Але здивувало, власне, навіть не це, бо гроші у «Полісся» є, і це ще той секрет Полішинеля, а сам факт підписання гравця, котрий нехай і мав досвід виступів у французькій Лізі 1, проте користувався там достатньо сумнівною репутацією.

Справа в тому, що сильні якості Макуана не підлягали сумнівам навіть у Франції. Це дуже швидкий та технічний виконавець, до того ж із досить непоганою фізичною підготовкою. Саме тому у жовтні 2020 року «Монпельє» й заплатив за Бені 800 тисяч євро, сподіваючись, що згодом африканець додасть і в інших ігрових компонентах. Але за три сезони у Франції Макуана в 34 матчах забив лише 1 м'яч та віддав 1 результативну передачу за першу команду (причому безпосередньо у Лізі 1 в легіонера не було голів у 31 поєдинку), а це ще ті «досягнення» для гравця атаки. Тому особливого попиту в «Монпельє» на вінгера не було, та й у стані «паладинів» хавбек у другій частині минулого сезону втратив шанси на місце у першій команді, почавши виступати за резервістів.

Однак у нинішній УПЛ швидкість та техніка Макуана поки що виявляються для легіонера, з точки зору успішності його виступів, вирішальним чинником. І нехай африканець заявляє, що не бачить різниці між нинішніми УПЛ та Лігою 1, проте в тому вона і полягає, що сам Макуана поки не показав суттєвого прогресу в інших компонентах гри, ніж ті, які були для нього унікальними і раніше, але виділяється на тлі багатьох опонентів у чемпіонаті, й нарешті почав забивати.

Прямо зараз Макуана – кращий дріблер УПЛ. У його активі 60 спроб обведень, із яких 62% виявилися успішними, що дійсно є визначним показником (за півроку в минулому розіграші чемпіонату Михайло Мудрик мав 92 обведення в активі, з яких 66% були успішними). Ряд інших статистичних показників також свідчать про ефективність Макуана для «Полісся»: він 10-й в УПЛ за очікуваними голами (2,46xG), 11-й – за ударами (18), 6-й – за дотиками у штрафному майданчику (36) і 3-й – за ривками із просуванням (35).

З іншого боку, Макуана немає навіть у топ-30 рейтингу УПЛ за розумними передачами, передачами у розріз або ключовими передачами, а це чітко демонструє, що із розумінням футболу та почуттям команди в Бені так само виникають проблеми, як це було для нього характерно ще у «Монпельє». І тут дуже важливо, щоб коли зникне фактор несподіванки, і багато суперників пристосуються до ривків та швидкісних спуртів конголезця, одному з лідерів нинішнього «Полісся» було що запропонувати опонентам й надалі. Якщо це вдасться, то клуб із Житомира, безумовно, слідом за переписуванням власного рекорду щодо вхідного трансферу, зможе зробити те ж саме із Макуана вже й для вихідного.

Оцініть матеріал
(41)
Повідомити про помилку

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть

Налаштувати стрічку
Налаштуйте свою особисту стрічку новин

ВАС ЗАЦІКАВИТЬ

Коментарі 13
Введіть коментар
Ви не авторизовані
Якщо ви хочете залишати коментарі, будь ласка, авторизуйтесь.
avk2307
Дибанго вместо Ариельсона, а так норм.
Gargantua
согласен
мне тоже макуана и джордан больше всех понравились
maxno
Сливченко написал очередной бред.
maxno
Этот бред который написали вы себе может только идиот .
PETP0
 Без Дібанго? Все що треба знати про...
prorok
Левый вингер забил один мяч . И находиться на первом месте это бред . Джордан вообще отстой . В Кривбас два центральных полузащитника лучше играют . Один кстати забил больше чем левый вингер полесья .
ZloyDeda
А толку, що вони є?   Посередні гравці на яких і увагу не варто звертати