Підтримати українських військових та людей, які постраждали через війну

Чемпіонат Європи
| Оновлено 09 листопада 2023, 08:56
51151
32

Резервний шлях. Із ким може зіграти Україна у плей-оф відбору Євро-2024?

Ізраїль, Боснія, Фінляндія є найбільш імовірними суперниками

| Оновлено 09 листопада 2023, 08:56
51151
32
Резервний шлях. Із ким може зіграти Україна у плей-оф відбору Євро-2024?
MFA

​Після матчів 8-го туру кваліфікації почали вимальовуватись розклади для збірної України у боротьбі за путівку на Євро-2024.

Наступного літа на великому футбольному форумі в Німеччині зіграють 24 збірні: окрім господарів, це переможці 10 груп, плюс 10 команд, які посядуть другі місця, а також три переможці додаткового плей-оф.

Вже відомі 9 із 24 учасників Євро-2024: Німеччина, Бельгія, Франція, Португалія, Іспанія, Шотландія, Туреччина, Австрія, Англія.

Дуже близькі до вирішення завдання: Нідерланди, Албанія, Угорщина, Сербія, Словенія, Данія, Румунія, Швейцарія, Словаччина.

У трьох групах долю ще трьох путівок визначать:

  • Група C: Україна та Італія
  • Група D: Уельс та Хорватія (якщо не втрутиться Вірменія)
  • Група E: Чехія та Польща (мікрошанси є у Молдови)

Крім того, Ізраїль зберігає надії на топ-2 у групі I (з Румунією та Швейцарією) у разі вдалої гри в 4 матчах, що залишилися.

Збірна України може пробитися у фінальний раунд напряму, якщо у групі C випередить команду Італії (Англія вже недосяжна).

Вирішальним для визначення другого місця у групі стане матч Україна – Італія, який відбудеться 20 листопада у німецькому Леверкузені.

Якщо Італія 17 листопада обіграє Північну Македонію, то синьо-жовтим буде потрібна лише перемога над командою Апеннінського півострова (за нічиєї особисті зустрічі будуть на користь італійців).

Якщо ж Скуадра Адзурра втратить очки у грі з македонцями, то Україну в останньому турі влаштує нічия з італійцями.

Турнірна таблиця групи C

Якщо випередити Італію не вдасться, Україна з великою ймовірністю потрапить у плей-оф кваліфікації.

У плей-оф 12 команд у трьох міні-турнірах розіграють три путівки на Євро-2024, що залишаться. Формат буде досить простий: півфінали (за схемою 1–4, 2–3) та фінали із одного матчу в кожному квартеті (умовно їх називають Шлях A, B, C).

Відбір до плей-оф здійснюється за рейтингом Ліги націй 2022/23, де Україна фінішувала на 22-й позиції (6-те місце у Лізі B).

Розглянемо, хто може стати суперником України у плей-оф у разі, якщо напряму вийти на Євро-2024 команді Сергія Реброва не вдасться.

Ситуація складається так, що в Шлях A точно потраплять такі команди: Хорватія або Уельс, Чехія або Польща. Також у Шлях A явно за добором потрапить Естонія, як найкраща команда з Ліги D (є таке правило регламенту). Ще однією збірною за Шляхом A стане або Італія (якщо поступиться Україні), або Швейцарія (якщо пропустить вперед Ізраїль), або добиратиметься одна команда із Ліги B.

  • Учасники Шляху A: Хорватія або Уельс, Чехія або Польща, Естонія та ще хтось (Італія, Швейцарія або жеребкування).

Із Шляхом C практично все зрозуміло. Оскільки Туреччина пробилася напряму, четвіркою учасників плей-оф стануть Грузія (вже точно), Греція, Казахстан, Люксембург. Останні три команди зберігають теоретичні шанси на вихід напряму, але дуже низькі.

  • Учасники Шляху C: Грузія, Греція, Казахстан, Люксембург.

Найскладніша ситуація – у Шляху В, куди може потрапити Україна. Точно тут зіграють Боснія і Герцеговина, Фінляндія. Оскільки Сербія (майже напевно) та Шотландія потрапляють у Євро-2024 напряму, далі з рейтингу ЛН у плей-оф відбереться Ісландія.

Щоб мати гарантоване місце у плей-оф, Україні потрібний прохід Сербії (дуже висока ймовірність) або Ізраїлю (що під питанням).

Сербія може офіційно отримати путівку 19 листопада (за день до гри Україна – Італія), якщо візьме хоча б очко вдома у грі з Болгарією (або Чорногорія не зуміє набрати 6 балів у матчах з Литвою та Угорщиною). Тоді Україна 20 листопада спокійно гратиме з Італією із гарантією виходу до плей-оф, як мінімум.

Припустимо, що Італія не потрапить до плей-оф (вийде на Євро напряму). Тоді знадобиться підняти одну команду до Шляху A, і пройде жеребкування серед команд Ліги B, причому не переможців груп. Виходить, із трьох команд – Фінляндія, Україна, Ісландія – хтось один волею жереба буде відправлений до Шляху A. Імовірність переведення України до Шляху А складе 33,3%.

Найімовірнішим розвитком подій є таким.

  • Учасники Шляху B: Ізраїль, Боснія, плюс дві з трьох (за жеребом): Фінляндія, Україна, Ісландія.

Проте вивчимо ситуацію у групі I. Ізраїль, маючи пропущені матчі, може зробити сюрприз для Румунії чи Швейцарії, і це треба враховувати.

Якщо Ізраїлю вдасться випередити Румунію у групі I, тоді ситуація є такою.

  • Учасники Шляху B: Боснія, плюс три з чотирьох (за жеребом): Фінляндія, Україна, Ісландія, Норвегія (надія Ерлінга Холанда – саме на цей варіант). Одну команду відправлять у Шлях A.

Якщо ж Ізраїль залишить за бортом топ-2 групи Швейцарію, то збірна команда кантонів вирушить до Шляху A.

  • Учасники Шляху B: Боснія, Фінляндія, Україна, Ісландія.

Таким чином, найбільш імовірними суперниками України у плей-оф є Ізраїль, Боснія, Фінляндія.

Рейтинг Ліги націй та вплив на відбір до Євро-2024

Умовні позначення:

  • GW: Переможець групи у Лізі націй A, B або C
  • BD: Найкращий переможець групи Ліги націй D
  • (Q): Команда вже напряму пройшла у фінальний турнір
  • Зелений колір: Команда виходить напряму на основі поточних результатів
  • (A) Команда, виділена жирним шрифтом, точно вийшла у плей-оф
  • Блакитний колір: Команда виходить у плей-оф на основі поточних результатів
  • (H) Країна, що приймає Євро-2024, кваліфікувалася автоматично
  • (X) Команді гарантовано як мінімум місце у плей-оф за рейтингом Ліги націй, але вона може вийти напряму
  • (Y) Команда не може напряму пройти кваліфікацію, але все ще може вийти до плей-оф
  • (Z) Команда може напряму пройти кваліфікацію, але не може вийти до плей-оф
  • (E) Команда вибула і на Євро-2024 не зіграє
  • (B) Усунення від участі у кваліфікації
Оцініть матеріал
(135)
Повідомити про помилку

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть

Налаштувати стрічку
Налаштуйте свою особисту стрічку новин
Коментарі 32
Введіть коментар
Ви не авторизовані
Якщо ви хочете залишати коментарі, будь ласка, авторизуйтесь.
arrow1418
Можна курва простими словами. . Зранку проснувся прочитав , нічого не поняв тепер золи цілий день і думай що це все означає
fifa2020
А швейцарські контони непогано влаштувалися, всі їх суперники в відборі на Євро по рейтингу фіфа (обновленому): 48, 72, 100, 105, 159! Контони рулять... 
locator-x
1.Румуни відверто відскочили на нічию в обох особистих зустрічах з конкурентами. Швейцарці суттєво вищі за класом, але втратили по розслабону очки з біломосковією. Думаю, румуни програють  в останніх двох матчах, а Ізраїль пройде (якщо війна нічого не змінить).
2. У Молдови зовсім не мікрошанси. Якщо 
Молдова вдома виграє в Албанії, а Польша вдома у чехів (албанцям достатньо одного очка в Молдові чи вдома з Фарерами, полякам тільки перемога лишає теоретичний шанс), то в матчі Чехія-Молдова останніх влаштовує навіть нічия. Це важко, але 10-15% на це дати можна, на відміну від вірмен, у яких шанси на грані статистичної похибки.
Ну і в данській групі доля другого місця найімовірніше вирішиться у матчі Словенія-Казахстан в останньому турі. Словенців вдома влаштовує і нічия, але казахи дивувати вміють. Щоправда, долі України це не стосується, але усе ж цікаво.
Микола Захарченко
Хай італійці йдуть .... резервним шляхом .
nick07
головне не опинитись у варіант А, 
група В - всі суперники прийнятні
Vitason
Думаю, будем в группе В,но лучше конечно обыграть Италию,подойти к игре как последнему бою и как к тому что потрачено кучу нервов и усилий и это последний барьер , дальше уже конец всей борьбы, оставить все силы на поле,о запасном варианте и не думать,если будем думать тогда такой самоотдачи не будет, нужно всем понимать что это последний бой , дальше уже чемпионат Европы!!
fifa2020
Жеребкування по рейтингу фіфа - саме справедливе (тут оцінка збірної за роки ігор), а не по дно турнірчику, на яким всім фіолетово, де даже Англія вилетіла в лігу Б! І тоді би два фіналіста Євро не було в одній групі (так як вони 4 і 9 збірні в світі), а контони би не попали в одну групу з великими ізраїлем, румунами, косово, білорусами і андорцями! 
fifa2020
Сама тупа ідея, що ЛН впливає на відбір до великих турнірів! Більшість команд до неї ставиться як до товариських матчів, а потім бац і ти попадаєш в групу до фіналістів Євро! А половина груп, де даже нема топ збірної, як швейцарці зі своїм контоном завжди в дно групах!
-PhoeniX-
Во накрутили! Особенно с жеребьевкой!!!
Nordenus
Зная наш уровень удачи сборной при жеребьевках, попадем в группу А, даже не сомневаюсь))
potemkin78
они сами не запутались во всей этой игне. ну бред же, бред.
alex55
еще два тура, а уже начинают подсчитывать кто, с кем и как. бред.
Vdovychenko Artem
Шановний авторе, перед тим як писати про футбол, ознайомтесь з питанням.1. Мундіаль - це не Євро, це ЧМ. 
Vdovychenko Artem
2. На Євро грають 24 команди, кваліфікуються 23. Що ви пишете???? (Вже відомі 9 із 22 учасників Євро-2024:...)