Підтримати українських військових та людей, які постраждали через війну

Ковзанярський спорт
| Оновлено 23 листопада 2023, 15:31
728
0

Зміна лідерів та нові герої Кубка світу з шорт-треку 2023/24

Новий сезон у Кубку світу стартує у п’ятницю, 20 жовтня

| Оновлено 23 листопада 2023, 15:31
728
0
Зміна лідерів та нові герої Кубка світу з шорт-треку 2023/24
Getty Images/Global Images Ukraine

Вже найближчого вікенду, 20-22 жовтня, у канадському Монреалі розпочнеться 26-й сезон Кубка світу з шорт-треку. Як завжди, він пройде у шість етапів – восени по два в Північній Америці та Азії, а також навесні два в Європі.

Цей матеріал – невеликий гід за новим сезоном Кубка Світу.

Без Схюлтінг, Чхве Мін Джон і не тільки

Новий сезон або, як мінімум, його початок, пропускають дві зіркові шорт-трекістки, лідери світового жіночого шорт-треку останніх десяти років, нідерландка Сюханна Схюлтінг та Чхве Мін Джон із Південної Кореї. Схюлтинг вирішила зробити перерву після останніх дев'яти років, протягом яких вона виграла все, що можна виграти в шорт-треку, і кілька разів.

Пропускає північноамериканську частину сезону Кубка світу та лідер збірної Німеччини Анна Зайдель, яка змогла повернутися після важкої травми та у 2021-му році виграти останнє в історії срібло чемпіонату Європи у загальному заліку, а минулого сезону виграла три медалі на етапах Кубка Світу.

Getty Images/Global Images Ukraine. Анна Зайдель
Getty Images/Global Images Ukraine. Анна Зайдель

На жаль, через важку травму шиї та після тривалих спроб відновитися влітку була змушена завершити кар'єру лідер збірної Франції Тіффані Юо Маршан, чемпіонка Європи 2021 року в естафеті, яка також має індивідуальний подіум на етапі Кубка Світу 2019/20 на дистанції 1500 метрів.

Ці втрати, звичайно, відчутні, але на рівні та якості боротьби у новому сезоні позначитися не повинні, оскільки незамінних, як відомо, не буває.

Можливі нові героїні нового сезону

У новому сезоні Кубка світу у жіночому шорт-треку, ймовірно, буде протистояння трьох спортсменок із трьох частин світу. Канадська шорт-трекістка Кортні Саро остаточно перейшла з категорії молодих і перспективних до претенденток на найвищі місця. Минулого сезону вона виграла два етапи Кубка світу на дистанції 1000 метрів і один – на 1500 метрів, додавши до цих трофеїв два золоті чемпіонати чотирьох континентів на тих же дистанціях. Нинішнього сезону Саро виграла два золоті чемпіонати Канади на дистанції 1000 метрів і одне – на «п'ятисотці», підтвердивши свій статут лідера збірної та однієї з фавориток Кубка світу на «тисячі».

Варто відзначити, що Саро показує дуже видовищний шорт-трек – агресивний, не боїться атакувати до самого фінішу та користується будь-якою нагодою для проведення атак. Такий атакуючий стиль приніс не лише трофеї самої Кортні, а й безліч яскравих обгонів та моментів глядачам.

Getty Images/Global Images Ukraine. Кортні Саро
Getty Images/Global Images Ukraine. Кортні Саро

Другою фавориткою сезону буде Ксандра Фелзебур із Нідерландів. Ще минулого сезону вона посунула Сюзанну Схюлтінг з позиції лідера збірної на дистанціях 500 і 1000 метрів, ставши на них чемпіонкою світу, а на «п'ятисотці» – світовою рекордсменкою. Цього сезону Фелзебур стала чемпіонкою Нідерландів на дистанціях 1500 і 1000 метрів, програвши найкоротшу дистанцію Селме Паутсма, а потім «в одні ворота» виграла престижний турнір Dutch Open.

А третьою фавориткою стане молода Кім Гіль Йї з Південної Кореї, яка минулого сезону дебютувала на Кубку світу і виграла два золота та Кришталевий глобус на дистанції 1500 метрів. А принагідно взяла золото двох найдовших дистанцій на чемпіонаті світу серед юніорів.

Втрутитися у протистояння цієї трійці можуть лідери збірної США Крістен Сантос-Грісволд та Коріна Стоддард. КейЕсДжи, як називають Сантос-Грісволд удома, вже вигравала етапи Кубка світу, а цього сезону зібрала всі титули на чемпіонаті США. Стоддард підіймалась на подіуми та до перемог їй фактично залишався один крок. Зрозуміло, є інші сильні спортсменки у збірних Нідерландів та Канади – Сельма Паутсма, Мішеле Фелзебур, Кім Бутен, Флоранс Брюнель. Там же – чимало темних конячок: дебютантки Кубка світу, 16-річна Енжел Далеман та Діде ван Орсхот; Дана Бле, яка на чемпіонаті Канади посунула Кортні Саро на третє місце на перших 1500 метрів.

Не треба забувати також про бельгійку Ханне Десмет, яка минулого сезону відкрила рахунок перемогам на Кубку Світу, здобувши дві перемоги на дистанції 1500 метрів та чемпіонкою Європи на «тисячі».

Getty Images/Global Images Ukraine. Ксенія Адаменко
Getty Images/Global Images Ukraine. Ксенія Адаменко

У збірній України зараз багато молодих спортсменок, які здатні «вистрілити». Ксенія Адаменко, наприклад, минулого сезону стала першою за багато років фіналісткою чемпіонату Європи на дистанції 1500 метрів з України, Єлизавета Сидьорко на етапах Кубка Світу неодноразово оновила національний рекорд на 500 метрів. Вже цього сезону національний рекорд на найдовшій дистанції оновила Світлана Репецька, а Мирослава Селюкова навесні стала чемпіонкою України на тисячі. Додамо сюди ще й Уляну Дуброву, віцечемпіонку України на 1000 метрів та володарку «бронзи» на найкоротшій дистанції.

Брати Лю повертаються

У чоловічих змаганнях однією з головних подій сезону стане повернення братів Шаоана та Шандора Лю, який пропустили минулий сезон. З тією різницею, що раніше брати виступали за збірну Угорщини, з якою виграли чемпіонати світу та Європи та Олімпійські ігри, а в новому сезоні Шаоан та Шандор виступатимуть за команду батьківщини свого батька – Китай. Для Піднебесної, втім, не вперше запрошувати до своєї збірної іноземця. Минулого сезону за Китай дебютував Лінь Сяоцзюнь, який до того під ім'ям Йім Хе Джун ставав чемпіоном світу і здобув багато перемог на етапах Кубка Світу у складі збірної Південної Кореї. Ці китайські «варяги» будуть одними з основних претендентів на найвищі місця на етапах Кубка світу і не лише.

Суперничатимуть із китайцями насамперед, як завжди, спортсмени з Південної Кореї. Пак Джі Ун – чинний чемпіон світу на дистанціях 1000 та 1500 метрів, виграв величезну кількість етапів Кубка світу на цих дистанціях, а минулого сезону став першим в історії володарем Кришталевого глобусу серед чоловіків. Хван Де Хен, на відміну від Пака, однаково хороший на всіх дистанціях, але останні його перемоги були ще в сезоні 2021/22.

Getty Images/Global Images Ukraine. Стівен Дюбуа
Getty Images/Global Images Ukraine. Стівен Дюбуа

Вочевидь, до переможців входить також команда Канади, фактичної батьківщини шорт-треку, до речі. Тим більше, що перші два етапи Кубка світу 2023/24 для канадців домашні. Стівен Дюбуа минулого сезону виграв два етапи Кубка світу, – по одному на 500 та 1000 метрів, – доповнивши їх титулом на чемпіонаті чотирьох континентів на «п'ятисотці». Найкращий поки що сезон для лідера збірної Канади. Минулого сезону заявив про себе, як про топ-спортсмена Паскаль Діон, який мав перемогу та кілька подіумів на етапах Кубка світу на дистанції 1000 метрів. У нинішньому сезоні, щоправда, і Дюбуа, і Діон на чемпіонаті Канади поступилися Вільяму Данджіну, який із 16 забігів не виграв лише три (обидва фінали на 500 метрів і перший фінал на «тисячі»), а в голові тримаємо ще й Максима Ляуна, який минулого року теж виграв етап Кубка світу, і Жордана П'єр-Жиля, який був на подіумі. Загалом збірна Канади, як і в жіночих змаганнях, не тільки дуже сильна, а й дуже рівна за складом.

Дуже сильна і дуже рівна — ці ж слова можна сказати й про команду Нідерландів, третій фаворит сезону, на чолі з чинним чемпіоном Європи на дистанції 1500 метрів і третім призером чемпіонату світу 2023 на дистанції 500 метрів Йенсом ванет Ваутом і новоспеченим чемпіоном. Ванет Ваут виграв 500 і 1500 метрів на Dutch Open цього сезону, Бур вужа на першому етапі Кубка світу 2022/23 піднявся на подіум. Розвинути цей успіх молодий спортсмен поки не зумів – навіть у нинішньому сезоні, окрім національного чемпіонського титулу, у нього лише два шостих місця на 1500 та 1000 метрів на Dutch Open. Крім цих двох спортсменів, минулого сезону головний тренер нідерландців Нілс Керстхолт підвів до основи збірної Кая Хайсмана та Фрісо Емонса. Якщо Емонс відкрився відразу подіумом на чемпіонаті Європи, то Хайсман минулого сезону, як завжди, зірок з неба не хапав, але в цьому виграв два срібла національного чемпіонату та срібло Dutch Open.

Чоловічі змагання, мабуть, ще непередбачувані, ніж жіночі. І нав'язати боротьбу фаворитам здатні багато спортсменів, які вже робили це минулого сезону — латиші Робертс Крузбергс і Рейніс Берзіньш, італієць П'єтро Сігель, бельгієць Стейн Десме, турок Фуркан Акар, Ніл Трейсі з Великої Британії, американець Ендрю Хе та натуралізований француз з польським паспортом Дьянь Сейє.

Getty Images/Global Images Ukraine. Олег Гандей
Getty Images/Global Images Ukraine. Олег Гандей

Чи зможуть увійти до цього кола українські спортсмени? Лідер збірної України Олег Гандей – може, коли він на куражі. Так, як це було на чемпіонаті світу 2022 року, коли Гандей вийшов у півфінал на дистанції 500 метрів і вів боротьбу за вихід у фінал, але впав. До того ж у збірній України з'явилося чимало нових імен молодих спортсменів – Ростислав Леонтенко та Тимофій Хохелько вже виступали на європейських етапах Кубка світу наприкінці минулого сезону, а для Ярослава Морозова канадські етапи сезону 2023/24 будуть дебютом на такому рівні.

Як і де дивитися Кубок світу з шорт-треку.

В Україні передплатники сервісу MEGOGO можуть стежити за Кубком світу на каналі Спорт-1. Трансляції там коментує відома у минулому шорт-трекістка, рекордсменка України та учасниця Олімпійських ігор 2014 року, а нині – тренер Софія Власова. На жаль, цього сезону Спорт-1 почне показ Кубка світу з другого етапу.

Також у повному обсязі всі етапи Кубка світу транслюються на офіційному Youtube-каналі ISU.

Будь-який етап Кубка світу проходить у три дні:

Перший день – кваліфікації на всіх індивідуальних дистанціях та в естафетах. За їхніми підсумками визначаються спортсмени, які безпосередньо проходять у фінальну частину, решта — здобувають можливість поборотися за додаткові путівки у забігах другого шансу чи Repechage. До речі, індивідуальних дистанцій на кожному етапі Кубка світу чотири – одну пробігають двічі. Таким чином, за шість етапів усі дистанції пробігають двічі.

Другий та третій день проходять у дві сесії. Перша сесія - згадані вище Repechage на тих дистанціях, на яких цього дня пройде фінальна частина. Друга сесія – власне, фінальна частина разом із деякими естафетами (їх лише три – чоловіча, жіноча та мікст).

Календар Кубка світу 2023/24:

  • 20-22 жовтня – Монреаль, Канада
  • 27-29 жовтня – Монреаль, Канада
  • 8-10 грудня — Пекін, Китай
  • 15-17 грудня — Сеул, Південна Корея
  • 9-11 лютого — Дрезден, Німеччина
  • 16-18 лютого – Гданськ, Польща.
Оцініть матеріал
(2)
Повідомити про помилку

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть

Налаштувати стрічку
Налаштуйте свою особисту стрічку новин

ВАС ЗАЦІКАВИТЬ

Де дивитися онлайн матч УПЛ Динамо – Кривбас
Футбол | 18 травня 2024, 13:52 15
Де дивитися онлайн матч УПЛ Динамо – Кривбас

Поєдинок відбудеться 18 травня о 15:30 у Києві

У першому турі нового сезону в УПЛ зіграють не усі команди
Футбол | 17 травня 2024, 18:59 0
У першому турі нового сезону в УПЛ зіграють не усі команди

Для клубів, що делегують своїх гравців до олімпійської збірної України, зроблять виняток

Коментарі 0
Введіть коментар
Ви не авторизовані
Якщо ви хочете залишати коментарі, будь ласка, авторизуйтесь.