Підтримати українських військових та людей, які постраждали через війну

Іспанія
| Оновлено 18 жовтня 2023, 17:19
2318
7

Ідеальний шторм. Чому результативність у Ла Лізі різко зросла

The Athletic аналізує причини різкого зростання результативності на старті нового сезону Ла Ліги

| Оновлено 18 жовтня 2023, 17:19
2318
7
Ідеальний шторм. Чому результативність у Ла Лізі різко зросла
Getty Images/Global Images Ukraine. Джуд Беллінгем

Іспанська Ла Ліга вже давно стала синонімом заворожливого футболу в один дотик і технічного блиску в півзахисті, але вона не завжди була місцем для голів.

Особливо в останні п'ять сезонів, коли середньостатистичний матч Ла Ліги ставав дедалі повільнішим, оскільки спокійне володіння м'ячем не давало змоги пробивати найскладніші оборонні блоки в Європі.

Поряд із «Хетафе» такі команди, як «Осасуна», «Мальорка» і «Кадіс», могли перевершити своїх суперників за рахунок суворої організації та компактної гри без м'яча.

Цей стилістичний поділ призвів до того, що голів у Ла Лізі стало менше: чотири з останніх п'яти років Ла Ліга була найменш результативним з п'яти топ-чемпіонатів Європи.

Однак в останні кілька місяців, схоже, щось змінилося.

У перші дев'ять турів сезону Ла Ліга йде за графіком свого найрезультативнішого сезону за останні 39 років. Як видно з наведеного нижче графіка, на початку сезону за кількістю забитих м'ячів Ла Ліга змагається з АПЛ, а її показники, за прогнозами, перевищать показники минулого сезону в Іспанії на 150 голів.

У нинішньому сезоні ще достатньо часу, щоб повернутися до середнього рівня, але зараз Ла Ліга дуже суттєво випереджає звичний графік. То в чому ж причина такої несподіваної зміни?

Відповідь передбачувана, але вона проливає світло на кілька цікавих сюжетів на ранній стадії цього сезону.

У найширшому сенсі нападники Ла Ліги стали краще завершувати атаки, а їхні воротарі стали гірше відбивати удари більш високого рівня небезпеки.

Крім того, в кожному з останніх сезонів спостерігалися статистичні аномалії в обороні, які не проявилися і в цьому. Від рекордного сезону сухих матчів Марка-Андре тер Штегена у минулій кампанії до воротарських подвигів Яна Облака у 2021 році – «велика трійка» будувала свої чемпіонські команди на міцному оборонному фундаменті: починаючи з сезону 2019/2020 «Барселона», «Реал» Мадрид та «Атлетіко» пропускають менше гола в середньому за гру.

Використовуючи показник очікуваних голів з ударів у площину воріт (xGOT), ми можемо більш детально розглянути неймовірний сезон 2022/2023 у виконанні Тер Штегена. Якщо очікувані голи (xG) вимірюють вірогідність того, що удар стане голом, виходячи з чинників, що передують удару, то xGOT є модифікованою цінністю удару в площину воріт після того, як гравець зробив удар. Підрахувавши показники xGOT за сезон, можна порівняти, скільки голів пропустив воротар насправді порівняно з тією кількістю, яка від нього очікувалася.

Згідно з даними за «недопущеними голами» Тер Штеген мав пропустити приблизно на дев'ять голів більше, враховуючи якість ударів по воротах. У підсумку в 37 матчах він 26 разів зберіг ворота сухими і пропустив лише 12 м'ячів без урахування стандартів.

Щоб підкреслити значущість цього рекорду, зазначимо, що цього сезону він пропустив уже 10 м'ячів у восьми матчах.

Незважаючи на те, що в Ла Лізі все ще є багато фахівців із відбивання м'ячів, гольове перенасичення цього сезону цілком може бути посилене відсутністю найкращих.

З 2019 року жоден воротар не перевершив свій показник xGOT у Ла Лізі більш суттєво, ніж Едгар Бадіа з «Ельче», який зараз грає в Сегунді, незважаючи на те, що, згідно з даними, він пропустив на 22 голи менше, ніж мав би згідно з показником xGOT. Це майже на шість голів більше, ніж у найефективнішого воротаря АПЛ за цей період – Аліссона з «Ліверпуля».

Поряд із Бадіа, розрив передньої хрестоподібної зв'язки Тібо Куртуа означає, що найкращі відбивачі ударів Ла Ліги були поза грою, тоді як кількість голів зростала.

Збіг? Можливо. Але, тим не менш, цікава деталь.

І не тільки на індивідуальному рівні – деякі з найбільш захисних іспанських команд цього сезону немов розкрилися, причому включно з традиційно жорстким «Хетафе» Хосе Бордаласа.

Відтоді як у 2016 році Бордалас очолив клуб, що опинився в нижній частині таблиці другого дивізіону, він завоював репутацію команди з жорстким стилем гри і привів «Хетафе» до визначного фінішу на п'ятому місці в сезоні 2018/2019 роках, а в наступному сезоні – до безпрецедентного походу в Лізі Європи (1/8 фіналу).

У перші три сезони після підвищення в класі «Хетафе» пропускав менше гола за гру, а 34 нічиї з рахунком 0:0 за останні шість сезонів свідчать про те, що «Хетафе» – це саме та команда, яка йде на все, аби заробити бодай одне очко.

Однак навіть вони цього сезону грають більш результативно: лише дві найгірші команди чемпіонату, «Альмерія» та «Гранада», пропустили більше, ніж «Хетафе» з їхніми 15 голами (стільки ж у «Мальорки», «Вільярреала» та «Сельти»).

Тоді як за останні шість сезонів у 38 іграх у матчах за участю «Хетафе» забивали в середньому 77 голів за сезон, у нинішній кампанії за такого темпу їхня кількість сягне 114 голів.

І, нарешті, Джуд Беллінгем. Він забив вісім голів у перших восьми матчах Ла Ліги, жоден гравець з часів Кріштіану Роналду не зміг так легко освоїтися в іспанському футболі.

Як видно з наведеного нижче графіка, показник xG за гру у Беллінгема в цьому сезоні постійно зростає, оскільки він постійно потрапляє в перспективні зони для взяття воріт. А ось кількість голів за гру різко зросла, що свідчить про різкий оверперфоманс у його завершенні атак.

Беллінгем – один із трьох гравців Ла Ліги, які реалізують свої шанси з безжальною ефективністю: Таке Кубо з «Реал Сосьєдаду» та Браян Сарагоса з «Гранади» перевищують очікувані показники на понад 0,4 гола за гру.

Загалом, цього сезону гравці Ла Ліги забили на 14,1 гола більше, ніж передбачала якість їхніх моментів. У минулій кампанії вони забили на 48,3 гола менше.

Для нейтральних уболівальників різка зміна статистики стала ідеальним візуальним штормом.

Том Гарріс, The Athletic

Переклад і адаптація – Олег Дідух

Оцініть матеріал
(7)
Повідомити про помилку

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть

Налаштувати стрічку
Налаштуйте свою особисту стрічку новин
Коментарі 7
Введіть коментар
Ви не авторизовані
Якщо ви хочете залишати коментарі, будь ласка, авторизуйтесь.
Yass
Поки Довбик, Циганков і Лунін грають в ЛаЛізі, результативність буде тільки рости)
Remark
Тому що туди переїхали Циганков і Довбик 😉
Дані Рохас
Довбик изи
T-800
может это динамика всего спорта, когда в НБА рез-тативность скакнула очей на 10, итд итп ... конец эпохе защитного стиля (скучных боксов, необгонных формул1) ... готовимся к чемпионатам мира с результативностью в 3-4 гола как в ранние периоды итд итп???
T-800
АПЛ: 3 гола в среднем
(для сравнения показатели сезона 13/14 -- 2,77)
(для сравнения показатели сезона 03/04 - 2,66)
(для сравнения показатели сезона 93/94 - 2,58)
СериАл аналогично
до Бундеслиги осталось добраться
T-800
один раз за 39 сезонов - это случайность, вот когда дважды и трижды это случится за 4-5 последующих года, тогда другое дело