Підтримати українських військових та людей, які постраждали через війну

Україна. Прем'єр Ліга
| Оновлено 18 жовтня 2023, 09:13
9688
44

Срна чи є варіанти. Хто очолить Шахтар після ван Леувена

Блогер Sport.ua розмірковує над тим, хто може очолити донецький клуб після відставки ван Леувена

| Оновлено 18 жовтня 2023, 09:13
9688
44
Срна чи є варіанти. Хто очолить Шахтар після ван Леувена
ФК Шахтар. Даріо Срна

Відставка Патріка ван Леувена не стала чимось несподіваним. У нинішньому сезоні «Шахтар» дуже далекий від хорошої якості гри та не може похвалитися результатом. У такому статусному клубі довго терпіти такий стан речей ніхто не буде.

Дуже непросто знайти кваліфікованого тренера, який в умовах війни погодиться приїхати працювати до України. Гроші та можливості дуже важливі, але безпека є пріоритетом.

Тим не менше, спробуємо створити тренерський шорт-лист для «Шахтаря».

Даріо Срна

Даріо Срну сватають на посаду тренера «Шахтаря» не перший день. Розмови про це велися відтоді, як Даріо прийшов на посаду директора з футболу і перебував у тренерському штабі Луїша Каштру. Є думка, що сам хорват не бачить себе в тренерській іпостасі й набагато ближчий до менеджерської роботи.

Але після рішення про відставку Патріка іншої кандидатури навіть на короткий термін просто не було. Зазвичай, коли звільняють наставника, роботу отримує хтось із його помічників або тренер молодіжної команди. Головні асистенти Патріка – люди, з якими він працює тривалий час. Вони пішли разом із ним. Навряд чи Андрій Пятов готовий до такої роботи вже зараз. У Олексія Бєліка вистачає своїх проблем в U-19. У Карло Ніколіні немає самостійного тренерського досвіду, хоча італієць міг бути непоганим варіантом.

Безумовно, якщо в Даріо Срни піде, як, наприклад, свого часу в Сергія Реброва після звільнення Олега Блохіна, то він швидко позбудеться приставки в.о. Але якщо «Шахтар» продовжить падіння, сам хорват, найімовірніше, буде зацікавлений у тому, щоб повернутися до менеджерської діяльності.


Марек Папшун


Getty Images/Global Images Ukraine. Марек Папшун

Найкращий тренер Польщі минулого сезону зараз сидить без роботи. Папшун зробив зі скромного «Ракува» не тільки чемпіона Екстракляси, але й найкращу команду країни за якістю гри.

Влітку Марек не захотів продовжувати контракт із «Ракувом» та залишився без роботи. Тренер вирішив, що він дав команді все, що тільки можна, та потребує нових викликів для себе. Його не спокусили запрошення польських багатих грандів та пропозиція очолити збірну Польщі.

Папшуна цікавила дійсно хороша пропозиція, яка розкриє перед ним нові можливості. Такої пропозиції влітку так і не було. Польський успішний тренер – це щось нове для футбольної Європи. Такого досвіду давно не було. Звідси можливі ризики з боку дійсно хороших команд. Я так розумію, що Папшун вирішив чекати. Посеред сезону обов'язково будуть відставки, а вибір вільних тренерів не такий великий. Минулого року схожий план спрацював у Роберто Де Дзербі. Італійський тренер не зміг працевлаштуватися влітку, не маючи цікавих пропозицій. А потім отримав пропозицію з АПЛ, бо «Брайтон» екстрено шукав нового тренера.

Папшун – це сучасний тренер, який приділяє величезну увагу тактичній побудові. Він підходить для «Шахтаря», бо хоче грати у яскравий атакувальний футбол. Вміє розкривати гравців та забезпечувати їхній подальший прогрес.

Головна проблема – гра в три центральні захисники. Його «Ракув» грав саме так. Для «Шахтаря» така побудова гри є чужою. Наскільки я пам'ятаю, таке було можливим лічену кількість разів. Останні раз у матчі ЛЧ проти «Інтера» часів роботи Луїша Каштру, коли вдалося вистояти на «Сан-Сіро».

Ігор Тудор

ФК Марсель. Ігор Тудор

Минулого сезону «Марсель» фінішував в Лізі 1 у зоні ЛЧ. Але керівники французького клубу вирішили попрощатися із хорватським наставником. За літо Тудор так і не знайшов собі нову роботу.

Якщо ми говоримо про Тудора, то відразу приходять асоціації з Даріо Срною. Обоє вони походять із «Хайдука». Думаю, що добре один одного знають. Тудора має добре знати агент Вадим Шаблій. Саме по цій лінії проходив трансфер Руслана Маліновського до «Марселя». Не буде ніяких проблем із приїздом в Україну.

Тудор не тільки мав серйозну кар'єру футболіста, але є вже сформованим та досвідченим тренером, який працював з різними команди. Розпочинав у рідному «Хайдуку», потім працював в Туреччині, в тому числі із місцевим грандом -«Галатасараєм». Також у його профайлі є грецький ПАОК, італійські клуби «Удінезе» та «Верона». Був помічником у Андреа Пірло в «Ювентусі». Останнє місце роботи – «Марсель», де все було не так вже погано. В разі чого «Шахтар» може отримати кваліфікованого, досвідченого тренера вже на зараз.

Головна проблема, як і у випадку з Папшуном, – гра в три центральні захисники. Для «Шахтаря» це поки щось чуже та незрозуміле, та й склад команди сформований трохи під іншу модель.

Іван Леко

Getty Images/Global Images Ukraine. Іван Леко

Так само, як і в ситуації з Тудором, тут ключовою особою є Даріо Срна. Легенда «Шахтаря» добре знає Леко по «Хайдуку». Зараз клуб зі Спліта лідирує у чемпіонаті Хорватії. Двічі перемогли чинного чемпіона «Динамо» Загреб. За системою та побудовою гри десь все близько до філософії «Шахтаря». Леко почав підтягувати молодь. За нього у першій команді отримав свій шанс Лука Вушкович, якого вже продали до «Тоттенгема» за майже 14 млн євро. Це у 16 років.

Леко мав доволі хорошу кар'єру у Європі. З помічника Ігора Тудора в ПАОКу він сам розвинув свою кар'єру. Почав працювали у Бельгії не з найбільш сильними командами. З «Сент-Трюйдена» зміг перейти до «Брюгге», де виграв чемпіонський титул. Потім працював у Китаї та на Близькому Сході. Зараз живе мрією про чемпіонство для «Хайдука». При цьому йому тільки 45 років. Величезний досвід вже здобутий, але можливості для прогресу залишаються також великими.

Клуб зі Спліту є не найбагатшим. Рахує свої гроші. Тому змушений продавати молодих талантів, якщо надійде хороша пропозиція. От власне, від цієї пропозиції залежить і майбутнє Леко. Якщо «Шахтар» її зробить, то є шанси, що таку пропозицію приймуть. Ключовим тут може стати тренер зі штабу Леко – Томіслав Рогіч. Він свого часу відповідав за воротарів у «Шахтарі» Луческу.

Ігор Йовічевіч

ФК Шахтер. Ігор Йовичевіч

На перший погляд, цей варіант виглядає утопічним. Хорватського тренера влітку попросили на вихід. Зараз він поїхав працювати на Близький Схід, де не стріляють та добре платять. Але якщо зануритися в деталі, то все можливо.

Йовічевіч добре знає майже весь нинішній склад «Шахтаря». Це кризовий менеджер, який відразу зможе налагодити ситуацію та покращити результати. Визнання своїх помилок – це теж робота менеджменту.

Зараз Йові працює на Близькому Сході. У чемпіонаті Саудівської Аравії справи його «Аль-Раєда» йдуть не найкращим чином. Команда у 8 матчах здобула тільки одну перемогу та перебуває на передостанньому місці з 5 очками. Справа в тому, що конкуренти не шкодували гроші на зіркових гравців, а команда Йові має дуже посередній склад за саудівськими мірками. Шейхи можуть солодко платити, але відповідальність на іноземцях теж велика. Я не здивуюся, якщо хорватського тренера визнають винним в результатах команди та попросять на вихід.

«Шахтар» може скористатися цією ситуацією та виправити літню помилку. Все пізнається у порівнянні. Між «Шахтарем» Йовічевіча та «Шахтарем» ван Леувена дуже велика різниця.

Олександр Кучер

СК Дніпро-1. Олександр Кучер

На перший погляд, цей варіант виглядає дивним, але якщо розібратися, то він також є цілком реалістичним.

Кучер минулого сезону виграв срібні нагороди УПЛ. Восени його «Дніпро-1» був доволі переконливим. До цього успішно працював із «Металістом». Певний досвід в Олександра Миколайовича вже є. В сьогоднішній ситуації, коли українських тренерів високого рівня фактично немає, а іноземці не хочуть їхати через війну, то це може бути варіантом.

Я б розглядав Кучера, не як молодого тренера, а більше як легенду «Шахтаря». Він грав за «гірників» тривалий час. Розуміє, як функціонує клуб, філософію гри команди. Тривалий час грав разом із бразильцями. Розуміє їхні менталітет та особливості.

Якщо інших варіантів не буде, то Кучер виглядає не таким вже й поганим варіантом. Раніше він працював у тандемі із Євгеном Красніковим. Зараз же кожному потрібно рухатися окремо. Такі реалії. Якщо буде пропозиція від «Шахтаря», то сенсу відмовлятися від неї у Кучера немає.

Ненад Б'єліца

Getty Images/Global Images Ukraine. Ненад Б'єліца

Хорватського наставника звільнили з «Трабзонспора» пару днів тому за погані результати. Б'єліцу запрошували для побудови амбітного проекту в Туреччині, але нічого з цього не вийшло. Команда застрягла в середині турнірної таблиці.

На жаль, у Ненада два останні досвіди вийшли дуже негативними. Нічого не зміг показати в рідному «Осієку», а потім стався не менший провал у Трабзоні. Але цього тренера не варто скидати з рахунків. На користь можливого призначення йде не тільки можливе лобі іншого хорвата – директора з футболу Даріо Срни, але й минулий успішний досвід. Б'єліца зміг побудувати дуже сильні команди у Познані з «Лехом» та Загребі із «Динамо». Це були не тільки чемпіони своїх країн, але й атакувальні команди, які мали якість гри. «Шахтар» в ЛЧ на собі випробував тренерську майстерність Б'єліци.

Зараз Ненаду особливо обирати не доводиться. Якщо покличуть, то він може відгукнутися. Для нього це гарна можливість реанімувати свою тренерську кар'єру.

Сергій ТИЩЕНКО

Оцініть матеріал
(40)
Повідомити про помилку

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть

Налаштувати стрічку
Налаштуйте свою особисту стрічку новин
Коментарі 44
Введіть коментар
Ви не авторизовані
Якщо ви хочете залишати коментарі, будь ласка, авторизуйтесь.
ZANREGENT1993
Я читал что Шахтёр вполне серьёзно рассматривает главным тренером... Ротаня!
apepa
А Срна конфликтовать с лидерами Шахтера не будет? Тогда хорват может надолго стать тренером.
bober1973
Ахметов решил сам потренировать перед старостью Если без хохмы будет вариант с хорватами.
Злий Глобинець
Тільки не Кучер!!!🤮
А раптом у Срни підуть справи ще краще, ніж у Йовічевіча? Все таки Даріо футбольна людина "до мозга костей" і точно розбирається  у тренерських питаннях. Та прекрасно знає команду. От вам і найреалістичніший варіант.
Варіант №2 - повернення Йовічевича. 
Усі ж інші вищевказані тренери заломлять таку заробітну плату за свої послуги, що ніякий Ахметов разом з Порошенком та Коломойським і в складчину не потягнуть
ZANREGENT1993
Толю Тимощука возьмите)))
Владислав Рейский
грачев? орбу?
леоненко?
ярмеченко?
AutumnBridge
 Расширю рамки окна Оберона.)
Думаю что когда Ахметова стали приплетать к последним заявлениям Арестовича (например, позвонил Рабинович), то именно тогда Ахметов вспомнил что у него  в Украине ещё есть ФК Шахтёр.
  Вызвал кого надо, глянул на календарь и таблицу... и ахукак расстроился.   И пока там Леувен развлекался в товарняке с Рухом, его участь уже была решена.   На хутор бабочек ловить!   Поэтому Срна будет аналогом ИО (Турчинова) перед приходом реального тренера. 
   И вот самое интересное наступает..  Тут Ахметову рассказали и показали игру наших молодых под руководством Унаи Мельгосы.    Миллиардер провёл рукой по своим сединам и сказал:  Я подумаю.)
  имхо, конечно
Дані Рохас
а где Зидан?
Remark
Щось гадати з рішенням від Ахметова взагалі не має сенсу! 
Хто взагалі міг припустити, що звільнять Йові, поставлять Патріка і через деякий час виженуть і його?
avk2307
Жаль Маркевич уже в  Карпатах. Он так ждал амбициозный проект 
Richard Lewis
Оттмара Хіцфельда забули 
limb0101
Та все там зрозуміло, підготували місце для Ротаня.
Алекс 19
Антоніо Конте .потім згадаєте
FunnyCat_____
Какая разница кто будет потом, главное что сейчас сырна !!!