Підтримати українських військових та людей, які постраждали через війну

Чемпіонат Європи
| Оновлено 17 жовтня 2023, 16:23
19949
1

Син за батька не відповідає? Дика історія з родини голкіпера збірної Мальти

Анрі Бонелло – цікавий персонаж, але його батько, мабуть, ще більш знаковий для «червоних»

| Оновлено 17 жовтня 2023, 16:23
19949
1
Син за батька не відповідає? Дика історія з родини голкіпера збірної Мальти
Getty Images/Global Images Ukraine. Анрі Бонелло

Передостаннім суперником збірної України у відбірковому циклі на Євро-2024 стане національна збірна Мальти, з якою сьогодні «синьо-жовті» проведуть виїзний для себе поєдинок. Ця гра лише номінально бачиться для переважної більшості експертів та вболівальників такою, яка зобов'язана завершитися надходженням трьох очок «у ​​скарбничку» української команди. Насправді ж, напевно, мальтійці робитимуть усе, аби не допустити подібного сценарію, і першим, хто намагатиметься щосили, є основний воротар «червоних» Анрі Бонелло.

35-річний Бонелло є маловідомою фігурою за межами Мальти. Наразі воротар виступає у лавах 9-разового чемпіона острова «Хамрун Спартанс», а всього в його кар'єрі є шість перемог у національній лізі (по одній – з «Хіберніансом» та «Хамрун Спартанс» та чотири – із «Валеттою»). Анрі Бонелло ніколи у своїй професійній кар'єрі не залишав рідну Мальту, проте це зовсім нічого не означає, оскільки цей персонаж є більш ніж цікавим, причому як сам по собі, так і з точки зору своєї родини.

Батько – зрадник батьківщини чи жертва махінацій Іспанії?

Мабуть, найцікавіша історія, яку можна відкопати в аспекті Анрі Бонелло, пов'язана із його батьком – Джоном Бонелло, котрий також був у минулому професійним футболістом та діяв у рамці воріт. Кар'єра Джона Бонелло тривала з 1976 до 1993 року, і в основному також пройшла на Мальті (тільки сезон-1980/81 Бонелло-старший провів у німецькому клубі «Херфорд»).

Найбільш «знаковим» моментом у кар'єрі Джона Бонелло є історичний для Мальти матч проти Іспанії, який відбувся в рамках кваліфікації на Євро-1984. Тоді в одну відбіркову групу волею жереба потрапили Іспанія, Нідерланди, Ірландія, Ісландія та Мальта. За регламентом на чемпіонат Європи виходив виключно переможець групи, і до фінального туру ситуація у ній, як здавалося, була більш ніж визначена: Нідерланди мали 13 очок в активі (на той час давали по 2 бали за перемогу), а також різницю м'ячів +16. Проте в останньому турі «помаранчеві» не грали з огляду на непарну кількість учасників у групі. Єдиним теоретичним претендентом на путівку на Євро-1984 в той момент була Іспанія, але піренейці мали не лише на 2 очки менше, ніж Нідерланди, але ще й суттєво гіршу різницю м'ячів (всього +5 перед останнім матчем). Щоб обійти «помаранчевих», іспанцям потрібно було в останньому турі вигравати на своєму полі у Мальти з різницею в 11 м'ячів або більше.

Воротарем збірної Мальти на той час був саме Джон Бонелло. І перед грою цей футболіст дозволив собі низку резонансних заяв, які згодом неодноразово пригадували стражу воріт. Зокрема, Бонелло-старший, усвідомлюючи, що Іспанія до цього у семи матчах відбору забила лише 12 м'ячів, бравірував: «Я не повернуся до своєї країни, якщо вони заб'ють 11 м'ячів» і додавав, що на подібне диво піренейцям не варто було б сподіватися, навіть якби їх суперником були діти.

До перерви рахунок був 3:1 на користь Іспанії, і загалом слова Джона Бонелло виглядали більш ніж логічними. Але фінальний свисток зафіксував перемогу «червоної фурії» із рахунком 12:1, що було справжнім шоком для Нідерландів та є найбільшою поразкою в історії для мальтійців. На Євро-1984 поїхали іспанці, а футболісти збірної Мальти почали підшукувати виправдання, хоча багато хто звинуватив їх у відвертій здачі поєдинку, стверджуючи, що під час зустрічі футболісти «червоних» про щось надто часто перешіптувалися з опонентами…

Головний невдаха матчу Джон Бонелло, котрий пропустив цілу торбу м'ячів та сів у калюжу, враховуючи його передматчові заяви, після гри продовжив робити резонансні коментарі. Зокрема, він розповів, що нібито бачив, як іспанські функціонери входили до суддівської кімнати з широкими усмішками на обличчях, а також із шампанським та золотими годинниками, які, вочевидь, призначалися для рефері. Проте арбітр Ерхан Гексель категорично відкинув подібні звинувачення, тому за фактом у цьому епізоді залишаються лише слова однієї сторони проти слів іншої.

У 2018 році два екс-гравці збірної Мальти тих часів Сільвіо Демануеле та Кармел Бусуттіл заявили, що у провальному матчі проти Іспанії в грудні 1983-го суперники використали проти них… допінг! За словами Демануеле та Бусуттіла, у всіх гравців мальтійської збірної була піна в роті й вони не могли перестати пити воду.

Підтримав цю версію і колишній головний тренер збірної Мальти Віктор Скеррі, котрий керував командою в тому поєдинку, і вже, на жаль, відійшов у кращий світ (фахівець помер 4 серпня 2019 року, коли йому було 90 років).

«У перерві матчу до нас в роздягальню зайшов невисокий на зріст чоловік у білому костюмі із великим підносом, на якому лежали лимони, що були розрізані на шматочки. Мої футболісти взяли їх та почали їсти. Я сказав нашому лікарю: «Може, їх накачали наркотиками? Тому що у другому таймі вони просто втратили свідомість. Але доказів ми не маємо. Якби вони були, футбол закінчився б», - заявляв Скеррі.

Але що точно тоді закінчилося, то це кар'єра самого Скеррі. Після матчу з Іспанією коуч пішов у відставку та більше ніколи так і не повернувся на тренерську лавку, хоча на той момент йому було лишень 54 роки.

Щодо згаданого вище Сільвіо Демануеле, то він розвинув версію свого екс-наставника: «Коли я з'їв лимон, то відчув себе п'яним, ніби всю ніч провів десь на вечірці. Здавалося, що суперник має неймовірну енергію, а в наших футболістів біля рота була піна, й ми постійно пили воду. Мій брат був бодібілдером, і тоді я зрозумів, в чому річ, оскільки вони застосовували допінг».

Цікаво, що після того поєдинку з Іспанією багато футболістів того складу збірної Мальти через звинувачення з боку вболівальників та ЗМІ завершили свою кар'єру у стані «червоних». А ось Джон Бонелло передматчової обіцянки не дотримався, не лише повернувшись на рідний острів, а й продовживши виступати за мальтійську національну команду, кар'єру у якій завершив в 1987 році.

Анрі Бонелло – давній знайомий України

Щодо самого Анрі Бонелло, то він вже зіграв більше матчів за збірну Мальти, аніж його батько (49 проти 29). Крім того, цей кіпер є давнім знайомим українців, оскільки декілька разів грав проти наших команд на міжнародному рівні…

Вперше «стежки» Анрі та України перетнулися у відборі на молодіжний чемпіонат Європи 2011 року. Тоді збірні Мальти U-21 та України U-21 потрапили в одну групу кваліфікації разом із однолітками з Франції, Бельгії та Словенії. І нашій команді вдалося здійснити такий собі міні-подвиг – молоді «синьо-жовті», у лавах яких виділялися Коноплянка, Зозуля, Ярмоленко, Ракіцький, Чеснаков, Голодюк, Морозюк та багато інших, у восьми матчах здобули чотири перемоги при чотирьох нічиїх, та посіли перше місце у групі.

Однак обидва матчі проти Мальти U-21 були для нашої молоді дуже напруженими, причому багато в чому – завдяки якісній грі Анрі Бонелло у «рамці» воріт суперника. В домашньому матчі, який відкривав ту кваліфікацію, Україна змогла обіграти «червоних» мінімально (1:0), чому посприяв гол Коноплянки на 65-й хвилині. А ось виїзний поєдинок наші молоді таланти виграли із рахунком 3:0, однак усі свої м'ячі українці забили після 87-ї хвилини, причому «розпечатати» Анрі Бонелло вдалося лише з «точки», коли пенальті реалізував Ракіцький. Після цього м'ячами Ярмоленка та Федорчука наші закріпили перемогу, добивши надламаного опонента.

Безпосередньо на рівні національних команд Анрі Бонелло зіграв проти України у двох матчах, причому в обох – виключно по 45 хвилин. В плані статистики у воротаря тут абсолютний паритет – перемога та поразка з різницею м'ячів 1:1, хоча сам Бонелло від наших ще не пропускав. Пам'ятну перемогу над українцями Бонелло та Мальта здобули 6 червня 2017 року у спарингу (1:0), а ось програти острів'яни встигли вже в рамках відбору на Євро-2024 (0:1), але тоді Бонелло не пропустив, зігравши лише перший тайм, після чого через травму був замінений.

Екстравагантний рекордсмен

Анрі Бонелло є досить колоритною фігурою у воротах збірної Мальти і вже кілька разів потрапляв до рейтингів різних авторитетних видань та порталів.

У відборі на Євро-2020 голкіпер збірної Мальти, за підрахунками італійської газети Corriere dello Sport, зробив більше сейвів, аніж будь-хто інший. В активі Бонелло статистики нарахували 49 «порятунків», тоді як у його найближчих конкурентів Беньяміна Бухеля зі збірної Ліхтенштейну та Павела Штейнбора зі збірної Латвії виявилося 48 та 46 сейвів відповідно.

Щоправда, у нинішній кваліфікації на Євро-2024 Бонелло вже не входить навіть у топ-10 за сейвами, якщо орієнтуватись на статистику від Wyscout. Наразі в Анрі 16 «порятунків», і це дозволяє йому перебувати на 16-му рядку відповідного рейтингу.

А ось чим ще Бонелло здатний здивувати, то це своїм прагненням показати техніку. За даними WhoScored, які також підтверджуються й підрахунками порталу Wyscout, Анрі у відбірковому турнірі на ЧС-2022 здійснив одразу три спроби обведень, з яких дві стали для нього успішними, а одна – й зовсім епічною. У виїзному матчі проти Кіпру Бонелло спершу втік від пресингу одного опонента, але потім натрапив на іншого, проти якого і пішов у дриблінг, прокинувши м'яч, а потім встиг не дати заволодіти ним третьому супернику, віддавши точний пас на партнера по команді.

Усього ж з 2016 року Бонелло відзначився у матчах різних турнірів 13 спробами обведень, з яких 8 виявилися успішними.

Примітно, що за підрахунками Wyscout, серед воротарів збірної України, які заявлені на найближчий матч проти Мальти, є лише один любитель ризикувати за рахунок дриблінгу та спроб обвести суперника більше, ніж Анрі Бонелло – це Дмитро Різник. Статистика наступна: Бущан – 1 обведення (невдале, причому за період з 2015 року й донині в рамках усіх турнірів), Трубін – 2 обведення (обидва вдалі, але за період з 2017 року й донині в рамках усіх турнірів), Різник – 27 обведень (20 вдалих, починаючи з 2018 року та також у рамках усіх турнірів).

Оцініть матеріал
(47)
Повідомити про помилку

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть

Налаштувати стрічку
Налаштуйте свою особисту стрічку новин

ВАС ЗАЦІКАВИТЬ

Усик проти Ф’юрі – поєдинок 50 на 50. Легендарний бій за абсолюта
Бокс | 17 травня 2024, 10:15 24
Усик проти Ф’юрі – поєдинок 50 на 50. Легендарний бій за абсолюта

Sport.ua разом із GGBET анонсує головний поєдинок суперважкої вагової категорії в боксі за 25 років

ФОТО. Володимир Кличко і Леннокс Льюїс зустрілися перед боєм Усик – Ф'юрі
Бокс | 17 травня 2024, 13:46 1
ФОТО. Володимир Кличко і Леннокс Льюїс зустрілися перед боєм Усик – Ф'юрі

В Ер-Ріяді зібралося багато відомих боксерів

Коментарі 1
Введіть коментар
Ви не авторизовані
Якщо ви хочете залишати коментарі, будь ласка, авторизуйтесь.