Підтримати українських військових та людей, які постраждали через війну

Чемпіонат Європи
|
15772
14

Кейсмент Парк – це поле з бур'янами, але там хочуть грати матчі Євро-2028

Як таке можливо?

Кейсмент Парк – це поле з бур'янами, але там хочуть грати матчі Євро-2028
Getty Images/Global Images Ukraine

10 жовтня Союз європейських футбольних асоціацій (УЄФА) офіційно повідомив про вибір місць проведення двох розіграшів чемпіонату Європи. Зокрема, у 2028 році турнір прийме Великобританія (Англія, Шотландія, Уельс, Північна Ірландія) та Ірландія, а у 2032-му континентальне змагання відбудеться на полях Італії та Туреччини.

Як відомо, на обидва турніри надійшло лише по одній заявці, а тому жодного вибору на цей раз не було – суцільний формалізм, як і у Джанні Інфантіно в ФІФА…

Поки що про формат кваліфікації та проведення Євро-2028 відомо не так багато. Очікується, що календар турніру та міста проведення кожного конкретного матчу по групах буде визначено вже після того, як влітку наступного року відбудеться фінальна частина Євро-2024. Проте вже зараз у ЗМІ потрапили деякі цікаві факти, один з яких полягає в тому, що УЄФА не планує виділяти п'ять гарантованих путівок для всіх країн-господарок континентальної першості. Максимум, на що готові піти в організації – це дві прямі путівки, а решта країн мають все одно проходити через кваліфікацію. На подібне вже без суперечок погодилися в англійській Футбольній асоціації, а ось як вчинять їхні колеги з Шотландії, Уельсу, Північної Ірландії та Ірландії – поки що загадка.

Втім, не менша загадка полягає у тому, на якому саме стадіоні прийматиме матчі Євро-2028 Північна Ірландія. Зараз національна збірна цієї країни домашні поєдинки проводить у Белфасті на «Віндзор Парк» - найбільшому футбольному стадіоні країни з числа тих, що функціонують. Однак ця арена є абсолютно непридатною для формату Євро-2028, і УЄФА однозначно не допустить «Віндзор Парк» та Північну Ірландію до проведення матчів турніру. Незважаючи на реконструкцію, що відбулася на стадіоні у 2016 році, місткість споруди становить лише 18,5 тисяч глядачів, при тому, що за вимогами УЄФА арена, на якій можуть проводитися матчі чемпіонату Європи, має бути розрахована щонайменше на 30 тисяч уболівальників.

Саме тому у проекті, який представили країни Великобританії та Ірландія до своєї заявки на проведення Євро-2028, від Північної Ірландії значиться зовсім інша арена – «Кейсмент Парк». Цей стадіон також знаходиться у столиці країни Белфасті, відповідає вимогам щодо місткості, але його головна проблема зараз полягає в тому, що він… закинутий! Причому не фігурально, а абсолютно реально, що доводять свіжі фотографії з цієї спортивної споруди, зроблені репортерами 10 жовтня – одразу після того, як стало відомо про рішення УЄФА віддати Євро-2028 Великобританії та Ірландії.

Getty Images/Global Images Ukraine

Наразі інфраструктура «Кейсмент Парк» представляє собою вкрай похмуре видовище: газон повністю вражений бур'яном, трибуни буквально розвалюються під впливом агресивних факторів навколишнього середовища, і за всім цим абсолютно ніхто не стежить, навіть не намагаючись підтримувати стадіон хоч на якомусь мінімальному рівні прийнятності.

Подібний стан речей пояснюється тим, що з 2013 року «Кейсмент Парк» фактично був закритий для проведення реконструкції, але цей проект провалився через проблеми із фінансуванням, скарги місцевих мешканців та політичну нестабільність у країні.

Ще в 2011 році виконавча влада Північної Ірландії оголосила про виділення 138 мільйонів фунтів на різні проекти проведення реконструкції стадіонів по всій країні. З цієї суми 61,4 мільйон фунтів приходився на проведення повної реконструкції «Кейсмент Парк», причому ще 15 мільйонів фунтів на тотальну модернізацію арени зобов'язувалася виділити Гельська атлетична асоціація, яка фактично і є власником споруди. Кінцева мета полягала у тому, щоб перетворити «Кейсмент Парк» на найбільшу та найсучаснішу арену Північної Ірландії, номінальна місткість якої мала скласти 40 тисяч глядачів. Планувалося, що на стадіоні чергуватимуться проведення футбольних матчів, а також ігор з гельського футболу, херлінгу, камогі, а ще час від часу арену хотіли надавати в оренду організаторам різноманітних концертів.

На початку 2012 року було повідомлено, що роботи з реконструкції «Кейсмент Парк» розпочнуться наприкінці 2013-го, а їхнє завершення було заплановане до вересня 2015 року. Але проти масштабних будівельних робіт раптово виступили місцеві мешканці, які направили офіційну петицію на адресу Міністерства навколишнього середовища Північної Ірландії, назвавши плани з реконструкції спортивної арени «жахливими» та «занадто дорогими».

Як наслідок, початок робіт у плановані терміни так і не відбувся, а в 2014-му Високий суд Північної Ірландії відкликав дозвіл на реконструкцію, фактично задовольнивши позов мешканців західного Белфасту, які стверджували, що їхній район і так надто забудований, і що потенційно велике скупчення людей призведе до суттєвих проблем в організації руху транспорту та колапсів у сфері комунального господарства. Крім того, у позові зазначалося, що «стадіон стане більмом в оці»…

Getty Images/Global Images Ukraine

Наступні три роки були присвячені юридичним суперечкам, поки у 2017-му не були оприлюднені плани щодо скорочення потенційної чисельності глядачів на «Кейсмент Парк» до 34,5 тисяч глядачів. Через політичну кон'юнктуру оновлений дозвіл на будівельні роботи був виданий лише у жовтні 2020 року міністром інфраструктури Північної Ірландії Ніколою Меллон, а його підтвердження відбулося лишень у липні 2021-го. На той момент відбувся перерахунок економічної вартості проекту, який виявив збільшення розміру кошторису до 110 мільйонів фунтів із потенційним зростанням до 140 мільйонів.

Остання обставина призвела до чергового глухого кута, оскільки було неясно, звідки брати додаткові гроші і хто має виступити джерелом таких асигнувань…

Як завжди, у подібних питаннях ключову роль почали відігравати політики. Зокрема, у департаменті у справах співтовариств Північної Ірландії заявили, що «вимоги до фінансування будуть узгоджені з усіма партнерами та стануть частиною повного економічного обґрунтування», наголосивши також на прагненні працювати в цьому питанні спільно з функціонерами Гельської атлетичної асоціації.

Гарантії про виділення необхідних грошей були надані і з боку уряду, про що заявив виконавчий директор Ірландської футбольної асоціації Патрік Нельсон: «Уряд заявив, що подбає про те, аби для реконструкції «Кейсмент Парк» були гроші. Ми будемо працювати з урядовими партнерами, Гельською атлетичною асоціацією та усіма, хто нам потрібен, щоб гарантувати, що Північна Ірландія відіграє повноцінну роль у цьому турнірі [Євро-2028]».

Додатковою проблемою для Північної Ірландії в аспекті проведення Євро-2028 на одному зі своїх стадіонів є та обставина, що до внесення поправок у 2005 році до статуту Гельської атлетичної асоціації існувало правило 42, яке забороняло займатися негельськими видами спорту на спортивних аренах, що належать цій організації. Згодом поправка дозволила Центральній раді організації надавати спортивні споруди для проведення інших змагань, але лише «протягом тимчасового періоду».

Getty Images/Global Images Ukraine

Важливо відзначати й те, що «Кейсмент Парк» розташований у переважно націоналістичному районі Белфасту, тоді як «Віндзор Парк», який є номінально домашньою ареною для національної збірної Північної Ірландії з футболу, знаходиться у так званому профспілковому районі міста. Навіть назва «Кейсмент Парк» взята на честь Роджера Кейсмента – відомого діяча ірландського національно-визвольного руху, котрий виступав за повне відокремлення Ірландії від Великобританії.

Тому проекту реконструкції «Кейсмент Парк» доводиться долати ще й міжконфесійні розбіжності, не кажучи вже про гостру кризу, яка виникла в Кабінеті Міністрів Північної Ірландії та фактично паралізувала його роботу з багатьох питань. Враховуючи останню обставину, питання про виділення необхідних коштів на реконструкцію стадіону в Белфасті поки що на порядку денному не стоїть, і може бути розглянуте тільки після завершення урядової кризи, яка триває ще з минулого року.

Але й це ще не всі проблеми, із якими зіткнувся багатостраждальний проект реконструкції «Кейсмент Парк». Більшість футбольних вболівальників Північної Ірландії негативно сприйняли ідею футбольної та політичної влади щодо проведення домашніх матчів на Євро-2028 саме на цій арені. Група активних фанатів вже опублікувала офіційну заяву, в якій йдеться про те, що «футбольні турніри мають проводитися на футбольних стадіонах». У відповідь на це головний тренер збірної Північної Ірландії Майкл О'Нілл назвав проведення матчів Євро-2028 на «Кейсмент Парк» не інакше як «фантастичною можливістю».

Єдиною позитивною новиною для організаторів Євро-2028 та тих, хто бореться за право «Кейсмент Парк» перестати бути звичайнісіньким полем з бур'янами, яке незабаром згодиться хіба що для випасу худоби, але аж ніяк не для проведення спортивних змагань, є те, що у травні 2022 року Високий суд Північної Ірландії остаточно відхилив апеляцію місцевих мешканців проти реконструкції стадіону. Тоді планувалося, що активні роботи розпочнуться вже у 2023-му, а їхнє завершення припаде на червень 2025-го, проте поки що підрядники так і не «розчохлили» власну техніку, а один з них (Buckingham Group) у серпні через економічні проблеми навіть запровадив тимчасову адміністрацію.

Наразі, згідно з найбільш оптимістичними прогнозами, завершення робіт з реконструкції «Кейсмент Парк» планується на 2026 рік…

Оцініть матеріал
(36)
Повідомити про помилку

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть

Налаштувати стрічку
Налаштуйте свою особисту стрічку новин
Коментарі 14
Введіть коментар
Ви не авторизовані
Якщо ви хочете залишати коментарі, будь ласка, авторизуйтесь.
SV. G.
Ще багато часу, впевнений все буде ок.
Виктор Попов
УЄФА  треба розігнати, як і ООН та інші міжнародні організації, які втратили свої функції і для яких головне - гроші. Ні, я нічого не маю проти грошей, але ж здоровий глузд теж не потрібно втрачати.
MrStepanovM .
Дешевше побудувати нову арену
kadaad
А у нас мнения жителей никто не спрашивает!!! Застраивают власть имущие и их барыги где и как хотят, и пилят госбюджет как хотят!!!
Пінгвін Антарктичний
В нас була така ж епопея зі стадіонами, як зараз у Півн. Ірландії. Потім стадіони всі встигли здати вчасно, але за 2 роки почалася війна. Не дай боже Ольстер повторить наш шлях, в них територіальні суперечки теж є.
c_a_p2
Буде  ремонт... Тільки стадіон мабуть треба зробити з можливістю встановлення тимчасових місць...
Але це не я вирішуватиму
Alex T
Прям хуже чем на бабмбасс арене поросло там
Gene Arin
В нормальных странах во время кризиса на стадионы деньги не тратят
zelc006
Якщо рашка альбіон не розхерячить ядеркою, то усе відремонтують, як у Конче-Заспі...