Підтримати українських військових та людей, які постраждали через війну

WTA
| Оновлено 16 жовтня 2023, 12:33
2647
0

Як Цуренко та Калініна в Китаї грали, титул Хуркача, успіхи Колб та StarЮлі

Sport.ua підбиває підсумки тижня в тенісі

| Оновлено 16 жовтня 2023, 12:33
2647
0
Як Цуренко та Калініна в Китаї грали, титул Хуркача, успіхи Колб та StarЮлі
Instagram. Фото з нагородження Марини та Надії Колб

Завершився черговий тенісний тиждень у жовтні, який виявився досить насиченим у жінок. Дівчата розіграли трофеї у Сеулі, Гонконгу та Чженчжоу, а чоловіки боролися за титул на передостанньому Мастерсі у 2023 році, який пройшов у Китаї (з 30 жовтня по 5 пройде тисячник у Парижі). Українські тенісистки та тенісисти змогли порадувати своїх фанатів, проте поки що не на рівні WTA-Туру, а лише на ITF...

WTA 500 Чженчжоу

Центральний турнір тижня, де грали також і 3 українки в одиночному розряді: Катерина Володько, Леся Цуренко та Ангеліна Калініна.

Катерина та Леся стартували з кваліфікації. Цуренко досить впевнено пройшла Утідзіму та Ейкері, а Володько несподівано обіграла і Рутліфф, і Ю Сяоді.

На жаль, уже в 1/16 фіналу Володько зустрілася з майбутньою переможницею змагань Чжен Ціньвень, яка наприкінці вересня стала чемпіонкою Азіатських ігор 2022, і програла їй, але давши бій, взявши 7 геймів.

Цуренко в 1-му раунді розбила 66-ту ракетку з росії Діану Шнайдер, а в 1/8 фіналу вигризла перемогу на двох тай-брейках у Донни Векич. Леся однозначно може занести цей 500-тисячник собі до активу, проте без наслідків після марафону з хорваткою не обійшлося. У чвертьфіналі 33-річній українці довелося знятися через травму у матчі проти Барбори Крейчикової. У 1-му сеті Леся викликала фізіо на корт і скаржилася на проблеми зі спиною.

У Лесі 45 знять з або до матчу за кар'єру. Багато проблем зі спиною через зріст, а до цього ще додати травми ліктя тощо. Тим не менш, Леся показує хороший рівень тенісу і начебто відкриває другу молодість.

Ще однією представницею України у Чженчжоу була Ангеліна Калініна. Українка стартувала з 1/16 фіналу, впевнено обігравши Еллен Перес, а потім і екс-другу ракетку світу Вєру Звонарьову, але проти кривдниці Володько Чжен Ціньвень показати хорошу гру не вийшло.

Ангеліну розмазали на корті. Так, китаянка грала за своїх уболівальників, так, вона вища в рейтингу (хоча всього на 4 позиції на той момент була), так, інша школа тенісу, причому азіатська, але переграна Ангеліна була просто в потужності та якості.

Проте, Калініна вперше за 4 місяці зіграла на чвертьфінальній стадії.


Getty Images/Global Images Ukraine. Ангеліна Калініна

Але ще більше Ангеліна порадувала українських фанів тим, що вперше зіграє за збірну України на Кубку Біллі Джин Кінг у поєдинку проти нідерландок. Своєрідна заміна Костюк. Упустимо той факт, що Калініна просто дуже хоче взяти участь на Олімпіаді-2024, а для цього потрібно зіграти щонайменше 2 матчі за національну команду...

Переможницею турніру WTA 500 у Чженчжоу стала Чжен Ціньвень. Про перспективи китаянки говорять уже давно, а тепер амбіції підкріпилися ще й другим титулом.


WTA. Чжен Ціньвень

Для Чжен це був третій фінал турніру WTA. З понеділка Ціньвень дебютує у топ-20 світового рейтингу.

Чжен у Китаї встигла стати настільки популярною, що її запросили знятися в рекламі McDonald's. Секрет успіху? Вийшло кумедно, спортивне харчування, до речі...

У парному розряді Україну представили сестри Кіченок, але, на жаль, вони грали не в одному тандемі.

Надія разом із Монікою Нікулеску вже в 1-му раунді програла бразильському дуету Інгрід Мартінс / Луїза Стефані.

Людмила виступила краще, але не так, як хотілося б... Кіченок та екс-перша ракетка світу в парі Тімеа Бабош на старті у трьох сетах закрили Мелічар / Перес, а в 1/4 фіналу програли росіянкам Самсоновій та Кудерметовій, не реалізувавши матчбол на фінальному тай-брейку.

WTA 250 Сеул / WTA 250 Гонконг

У Сеулі українок не було. Точніше, тенісисток із українським паспортом. Альона Остапенко, батько якої Євген Остапенко є екс-українським футболістом, яка зараз виступає під прапором Латвії, сенсаційно програла 569-й ракетці світу Да Ен Бак, не реалізувавши матчбол.

Альона була другою сіяною та однією з небагатьох, хто б міг нав'язати боротьбу Джессіці Пегулі У результаті американка зі статусом першої сіяної спокійно пройшлася сіткою, віддавши 1 сет тільки своїй співвітчизниці Клер Лю, і взяла четвертий титул у кар'єрі і другий цього року.


Getty Images/Global Images Ukraine. Джессіка Пегула

У Гонконгу виступила Даяна Ястремська. Провально. Стабільність – ознака майстерності. Формально Даяна захищала титул у Гонконгу, оскільки востаннє турнір проводився у 2018 році, коли українка виграла трофей, але очок з неї списати за невдалого захисту не могли.

Вже в 1-му раунді Ястремська у двох сетах поступилася 16-річній Міррі Андрєєвій, від якої руки не піднімають на стіл на болотах, хоча нічого особливого в ній немає. Точніше, у її грі. Лейла Фернандес, наприклад, яка згодом виграла титул, програвши Андрєєвій першій сет, просто задавила її якістю, закривши 6:1, 6:3 у двох наступних.

Канадка була аутформена протягом усього року, тільки починаючи з Гвадалахари почала показувати хороші результати. Для Фернандес цей трофей став першим у сезоні та третім у кар'єрі. Нагадаємо, що у 2021 році Фернандес грала у фіналі US Open, після чого пішов невеликий спад. Хоча що взагалі можна говорити про неї, якщо той американський мейджор взяла Емма Радукану...


Getty Images/Global Images Ukraine. Лейла Фернандес

АТР 1000 Шанхай

Довгоочікуваний Мастерс у Шанхаї, де ще кілька років тому феєрили Федерер, Джокович та Маррей, не порадував великою кількістю топів на фінальних стадіях. Новак пропустив турнір і здавалося, що Карлоса Алькараса може зупинити лише Яннік Сіннер, але тут з'явився Григор Димитров у 1/8 фіналу.

Сіннер також вилетів на цій стадії від Бена Шелтона. Ні Шелтон, ні Димитров у підсумку не пройшли до півфіналів.

Трофей розіграли Хуберт Хуркач та Андрєй Рубльов. Поляк пішов із матчболу на тай-брейку третього сета, після чого на 18-му пойнті закрив росіянина, який розбив ракетку. «Падіння рубля», власне кажучи...

Для Хуркача це був третій фінал Мастерсів та друга перемога. У 202 році він став переможцем у Маямі.


Getty Images/Global Images Ukraine. Хуберт Хуркач

Фінали Молчанова, Урсу та Берген

Усі шанси мав Денис Молчанов здобути трофей на челенджері у Братиславі. 36-річний українець разом із Андрєєм Голубєвим зіграв у фіналі парного розряду на турнірі у Словаччині, де програв тандему Шрірамбалай Нараянасвамі (Індія) / Андре Бегеманн (Німеччина) у трьох сетах.

Для Молчанова це був 66-й фінальний поєдинок у професійній кар'єрі, в якому він боровся за 38-й трофей.


Instagram. Андрєй Голубєв і Денис Молчанов

Непогано цього тижня виступив і Вадим Урсу. Українець зіграв у фіналі 15-тисячника у Шарм-ель-Шейху, де поступився Філіпу Хенінгу у двох партіях.

26-річний Урсу вчетверте зіграв у фіналі турніру ITF в одиночному розряді та бився за свій другий титул. Українець уперше з 2018 року дійшов до фіналу професійного турніру. Вадим Урсу не виступав у про-турі з кінця 2020 року і повернувся лише у серпні цього сезону.

Також «срібну медаль» (якщо так можна назвати) взяла Марія Берген. 22-річна українка не зуміла здобути трофей у парі на 15-тисячнику в Монастірі разом із Ксенією Бандуровською.

Берген усьоме зіграла у парному фіналі на турнірі ITF і боролася за перший титул.

Трофей Бєлінського

Український тенісист В'ячеслав Бєлінський виграв парний трофей на ґрунтовому турнірі серії ITF W25 у Телаві (Грузія).

У фіналі українець та його напарник Ілля Сніцар (Молдова) обіграли румунський тандем Владей Андрій Думітру / Ніколас Давид Іонел у двох сетах. 19-річний Бєлінський виграв 4-й парний титул у кар'єрі. Усі 4 трофеї він завоював у 2023 році.

Як виступили Сачко та Молчанов у Братиславі

Перша ракетка України Віталій Сачко у 1-му раунді челенджера у Братиславі зіграв із 2-м сіяним Домініком Тімом.

Українець програв чемпіону US Open 2020 та екс-другому номеру рейтингу АТР у двох сетах, знову нав'язавши боротьбу (6:7, 3:6). У 2020 році Сачко вже зустрічався з Тімом на старті 500-тисячника у Відні. Тоді Віталій також поступився у двох партіях (4:6, 5:7).

Ілля Марченко знайшов другу молодість. У 36 років Марчелло трохи схуд і чудово виступив у Братиславі. Ілля стартував із кваліфікації, де обіграв Євгенія Карловського та колись польського проспекта Каспера Жука.

На старті основи Марченко не зменшив обертів і закрив Дениса Новака, а до 1/8 фіналу вирвав перемогу у Норберта Гомбоша. Якщо взяти і поставити умовного Олексія Крутих за такою сіткою, то навряд би наш другий номер так виступив. Ілля міг би вийти і до півфіналу, але у чвертьфінальній грі з Йорісом Де Лооре не скористався шансом, коли вів 4:3 у третьому сеті з брейком і зрештою поступився на тай-брейку.

Трофей Колб

Сестри Надія та Марина Колб продовжують радувати українських фанатів.

Українські тенісистки виграли трофей на ґрунтовому турнірі серії ITF W25 у Севільї (Іспанія), у фіналі розгромивши перших сіяних за 48 хвилин.

Для Надії та Марини Колб це був п'ятий фінал цього сезону. Наприкінці червня вони стали чемпіонками турніру ITF W15 у польському Гданську, 9 вересня дійшли до фіналу у чеському Фрідек-Містеку (ITF W25) на ґрунті, 15 вересня зіграли у матчі за трофей у Ле-Небурі, а 30 вересня боролися за титул у Сантарені.

Сподіваємося, що найближчим часом побачимо Колб на турнірах категорії WTA 125 або вище, адже рейтинг дозволяє! Вже зараз вони посідають 293-й рядок рейтингу WTA у парному розряді.

Титули Стародубцевої

Star, ніяк інакше! Юлія виграла 4-й титул у кар'єрі, а точніше, 4-й титул у сезоні, адже саме у 2023 році вона почала вперше грати у про-турі.

Цього тижня 23-річна українка виграла 60-тисячник у Ранчо-Санта-Фе як у одиночному розряді, так і у парному. Парних титулів у неї, до речі, тепер три.

У рейтингу WTA Юлія вже 175-та – це її новий особистий рекорд.

День народження Світоліної-молодшої

15 жовтня майбутньому українського тенісу виповнилося 1 рік! Еліна Світоліна та її чоловік Гаель Монфіс відсвяткували день народження їхньої доньки Скай.

Рівно рік тому Світоліна народила дитину, а все, що було після її повернення до тенісу – вже історія.

«Вітаю найсолодшу дівчинку з першим днем народження. Нехай твій день буде наповнений сміхом, радістю та великою кількістю тортів. Ти приносиш стільки щастя в наше життя, і ми вдячні за кожну мить з тобою. Бажаю довгих років життя, повного кохання, щастя та нескінченних пригод. Ми любимо тебе більше, ніж можна сказати словами. З днем народження, наш дорогоцінний ангел», – написала Еліна в Instagram.

«Скай, сьогодні, коли ми святкуємо перший день народження, моє серце наповнюється емоціями. Кожна мить, проведена поряд з тобою, нагадує мені про те, як мені пощастило, що маю тебе. Твоя посмішка, твій сміх і навіть твої сльози внесли неповторний колір у моє повсякденне життя. Ти справді осяяла і змінила мій світ. Для тебе, моя маленька коштовність, я бажаю всього мислимого щастя та всіх чудес, які може підносити життя. З першим днем народження, моя маленька принцеса», – написав Гаель.

Оцініть матеріал
(8)
Повідомити про помилку

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть

Налаштувати стрічку
Налаштуйте свою особисту стрічку новин

ВАС ЗАЦІКАВИТЬ

Калініна та Ястремська розгромно програли у парі на супертурнірі в Мадриді
Теніс | 26 квітня 2024, 20:25 0
Калініна та Ястремська розгромно програли у парі на супертурнірі в Мадриді

Українки у двох сетах поступилися тандему Хезер Вотсон / Сюй Іфань у 1/16 фіналу

Новий шанс збірної України. Анонс чемпіонату світу з хокею
Хокей | 27 квітня 2024, 12:15 5
Новий шанс збірної України. Анонс чемпіонату світу з хокею

Команда Дмитра Христича спробує вийти до Дивізіону 1A

Коментарі 0
Введіть коментар
Ви не авторизовані
Якщо ви хочете залишати коментарі, будь ласка, авторизуйтесь.