Підтримати українських військових та людей, які постраждали через війну

Міжнародні турніри
| Оновлено 13 жовтня 2023, 18:21
3438
1

Сокіл стартує в єврокубку. Що треба знати про суперників чемпіона України

Київський клуб виступить у єврокубках 19-й раз в історії

| Оновлено 13 жовтня 2023, 18:21
3438
1
Сокіл стартує в єврокубку. Що треба знати про суперників чемпіона України
Фото Єлизавети Хімич. «Сокіл» у Белграді

Сьогодні, 13 жовтня в сербській столиці Белграді чемпіон України з хокею київський «Сокіл» розпочне виступ у Континентальному кубку. Починаючи з 20:30 наша команда в першому матчі другого раунду гратиме з господарями турніру, чинними чемпіонами Сербії «Црвеною Звездою». Також у групі з українцями виступають литовський «Каунас» та угорський «Ференцварош». У третій раунд змагань виходить переможець квартету.

Історія

У єврокубках «Сокіл» гратиме у 19-те в історії, зокрема в 14-те стартуватиме в турнірі, який іменується Континентальним кубком. Досі в єврокубках «Сокіл» зіграв 75 матчів: 43 виграв, 26 програв, 6 завершив нічиїми при різниці шайб 399-196. Відповідно вже в найближчому матчі кияни можуть провести ювілейну, 400-ту єврокубкову шайбу, а в ході турніру можуть 200-ту пропустити.

Попереднього разу «Сокіл» виступав у Континентальному кубку два роки тому. Тоді, у жовтні 2021-го наші хокеїсти мали всі шанси пробитися в третій раунд. То якби не поразка 1:4 в стартовому матчі від латвійського «Олімпа» з Риги. Наступних два поєдинки – у господарів турніру угорського «Ференцвароша» і естонського «Вялька» - «Сокіл» виграв 4:1 і 9:4 відповідно. При цьому ситуація в групі склалася так, що перед заключним туром наша команда виходила б у наступний раунд лише за умови, що «Ференцварош» виграє в «Олімпа» 3:0. Будь-який інший рахунок нашу команду тоді не влаштовував. Щастя було дуже близько: на 59-й хвилині господарі вели з потрібною нам перевагою. Але отримали менш, ніж за дві хвилини до сирени гол від 40-річного Ґеоґійса Пуяцса і тим самим пропустили в наступний раунд латвійців. Таким був перший єврокубковий досвід для молодого тренера «Сокола» Олега Шафаренка, котрий вигравав Континентальний кубок як гравець у 2006 році з білоруською «Юністю» з Мінська.

Торік на правах чинного чемпіона країни «Сокіл» теж отримував право виступати в Континентальному кубку. За спортивним принципом. Однак після початку повномасштабної війни керівництво київського клубу вирішило делегувати повноваження віце-чемпіонам країни «Кременчуку». Які й представляли Україну в єврокубку, починаючи з третього раунду. Де програли всі три матчі.

Зауважимо, що сито стартових раундів континентальних турнірів кияни долали шість разів. Найуспішнішим досі залишається перший для «Сокола» сезон у єврокубках. У 1986-му українці боролися за Кубок Шпенґлера і стали другими тільки долею випадку. Збірна Канади, складена з гравців-студентів, які виступали в Європі, тріумфувала вдруге поспіль завдяки новому регламенту, коли після колового турніру організатори Кубка вирішили проводити фінальний матч між командами, котрі посіли дві перших позиції. На першому етапі «Сокіл» не знав втрат, обігравши тих же канадців 7:3, однак у фіналі українці поступилися 6:9 і зупинилися в кроці від здобуття трофею. Найкращим бомбардиром того турніру з 10 очками (6 голів + 4 асисти) став нападник киян Анатолій Степанищев, а в символічну збірну, окрім нього, увійшли ще два представники «Сокола» — воротар Юрій Шундров і оборонець Сергій Горбушин.

Проблеми з оборонцями

До Белграда наша команда вирушила на світанку 11 жовтня, відразу після матчу регулярного чемпіонату України проти «Київ Кепіталз» (3:2 Б). На жаль, перенести призначений на переддень виїзду поєдинок не вдалося, тому часу на відновлення в хокеїстів «Сокола» було обмаль. Не додає свіжості і виснажлива, тривалістю в добу і протяжністю 1500 км дорога автобусом з української до сербської столиці.

До Белграда «Сокіл» поїхав нібито й звичною обоймою. Бракує лише оборонця Артема Бондарєва, котрий отримав травму в матчі з «Кременчуком» (3:2 Б) минулої п’ятниці і відновитися не зумів. Також вдома залишилися молоді нападники Володимир Костромітін та Ілля Собченко.

Треба сказати, що «Сокіл» виходив із пропозицією, щоб отримати підсилення на період єврокубків від інших українських клубів. Головно Олега Шафаренка цікавили гравці оборонного амплуа. Тренер бажав бачити в Белграді у своїй команді захисників «Дніпра» Євгена Ратушного і Микиту Лєснікова, оборонця «Кременчука» Дениса Матусевича і нападника «Кепіталз» Владислава Куцевича. Однак домовитися про короткотермінову оренду з керівниками вище перелічених клубів керманичам «Сокола» не вдалося.

Відпочивши після тривалого автобусного переїзду, за добу до матчу хокеїсти «Сокола» опробували кригу льодового палацу «Піонір», котрий може вмістити 2000 глядачів. Сьогодні вранці команда провела розкатку.

«Црвена Звезда» (Белград, Сербія)

«Црвена Звезда» є чинним чемпіоном Сербії. У фіналі белградці перемогли «Войводину» - 6:2, 7:1. Хокейний колектив заснований у 1946 році і входить у систему з однойменними футбольною, баскетбольною, гандбольною і ватерпольною командами. Також «Звезда» виступає в словенській Інтернаціональній хокейній лізі. Там белградці навесні дійшли до півфіналу, де поступилися словенському «Тріґлаву». Загалом «Звезда» є десятиразовим чемпіоном Сербії/Югославії. Очолює команду місцевий фахівець Іґор Косовіч.

Цікаво, що в складі «Звезди» є чотири руских легіонери – оборонці В’ячеслав Дєґтєрєв, Павєл Пчалін, Сєрґєй Щєнков і Роман Сініцин. У зв’язку з цим на вчорашньому директораті змагань представник «Сокола» Костянтин Сімчук попередив організаторів, що наша команда після сьогоднішнього матчу не братиме участі в традиційних рукостисканнях.

Більше легіонерів у «Црвені Звезді» немає. Ще двоє хокеїстів народилися в інших країнах, але вже мають сербські паспорти. Так, 20-річний канадський воротар Ніл Бітон вже виступав за Сербію на молодіжному чемпіонаті світу, а 27-річний форвард Андрей Цвік, який народився в Угорщині, грав за національну збірну Сербії вже на семи світових першостях, зокрема на попередній, де він протистояв українцям. Крім Андрея, у складі сербів було ще 11 представників «Црвени Звезди»: воротар Арсеньє Ранкович, оборонці Марко Младенович, Уґлєша Новакович, Павле Подунавац, Андрія Спаньєвич, Вукашин Дінчич, нападники Матія Дініч, Алекса Ґвозденович, Марко Драґович, Андрія Рачич і Лазар Лестарич.

У новому сезоні «Црвена Звезда» вже провела два матчі в словенській IHL і в обох святкувала перемоги над командами з Хорватії: 5:2 – над «Медвешчаком», 5:1 – над «Младостю». По дві шайби в цих матчах записали до активу Лестарич, Новакович та Іґор Мітрович.

Матч «Црвена Звезда» - «Сокіл» відбудеться сьогодні, 13 жовтня, починаючи з 20:30 за київським часом.

LIVE трансляція

«Каунас Сіті» (Литва)

«Каунас» - найбільш українська команда європейського хокею поза межами України. 23-річний нападник Дмитро Даниленко, котрий не зумів закріпитися в команді третього шведського дивізіону «Тюрінґе» і нещодавно перебрався в Литву – уже сьомий представник нашого хокею в «Каунасі». Земляків гуртує навколо себе український фахівець Сергій Вітер. Тренер, відомий за роботою в національній збірній України і донецькому «Донбасі», котрий у минулому сезоні очолював калуський «Легіон», прийняв «Каунас» під час літнього міжсезоння. І почав зміцнювати команду українськими хокеїстами.

Найуспішнішими поміж них є нападники Денис Гончаренко і Назар Ружніков, котрі грають у першій ланці разом із Лукасом Жукаускасом. Саме ці хокеїсти стали головними героями «Каунаса» в першому раунді Континентального кубка. Литовці перемогли хорватський «Заґреб» (11:0), естонський «Пантер» (9:4) та ісландський «Скаутефелаґ Рейкявікур» (10:1), а три вище перелічених гравці очолили список бомбардирів турніру: Жукаускас – 7 голів + 7 передач; Гончаренко – 6+8; Ружніков – 3+8.

Денис Гончаренко провів за «Сокіл» два сезони

У Балтійській лізі «Каунас» з трьома перемогами в п’яти матчах посідає п’яте місце серед дев’яти команд. Гончаренко в цих іграх відзначився 5 шайбами і 2 асистами, в Ружнікова – 1+1. Крім того, основним воротарем «Каунаса» є Сергій Писаренко, в обороні грає Владислав Сушков, серед українських нападників команди, крім Гончаренка, Ружнікова і Даниленка, треба згадати молодих Давида Іващенка і Максима Семененка.

Зауважимо, що Сушков і Гончаренко виступали протягом перших двох після відродження клубу в 2020 році сезонах за «Сокіл» і допомогли команді торік зробити золотий дубль у незавершеному через війну сезоні-2021/2022. Після початку війни Сушков провів сезон в одній із регіональних ліг Німеччини, а Гончаренко нетривалий час грав в одній з чисельних північноамериканських ліг за «Міссісіпі Сі Вулвз». Можна сказати, що зараз хлопці повернулися в повноцінний професійний хокей.

Додамо, що у попередньому сезоні Балтійської ліги «Каунас» з українцями Олександром Вороніним та Богданом Ступаком у складі ледь не створив сенсацію. У чвертьфінальній серії плей-оф литовці лише у п’ятому матчі серії до трьох перемог поступилися ризькому «Динамо».

Матч «Сокіл» - «Каунас» відбудеться завтра, 14 жовтня, починаючи з 17:00 за київським часом.

LIVE трансляція

«Ференцварош» (Будапешт, Угорщина)

Зауважимо, що ні Гончаренко, ні Сушков, ні будь-хто інший з учасників нинішнього другого раунду Континентального кубка в аналогічному турнірі дворічної давнини в складі «Сокола» участі не брали. Денис і Владислав тоді не потрапили до заявки київської команди, в якій було 13 росіян і 1 білорус. Той «Сокіл» теж очолював нинішній тренер Олег Шафаренко, а Артем Євсейчик та Ігор Слюсар, нинішні оборонець і нападник «Сокола», їздили до Будапешта як масажист і сервісмен.

На щастя, ті часи залишилися позаду. Шкода, що ціною великої війни, але керівники наших клубів уже не мають змоги засмічувати команди цілими пачками москалів і білорусів, перекриваючи дорогу вихованцям українського хокею. Так, звісно, на тлі того ж «Ференцвароша», який вважається фаворитом белградського квартету, нині ми не виглядаємо настільки конкурентними, як два роки тому. Але ліпше така команда, ніж те збіговисько списаних у рф пасажирів.

У 2021-му «Сокіл», до слова, теж не вважався у протистоянні з «Ференцварошем» фаворитом. Але наша команда вийшла надзвичайно вмотивованою після стартової поразки «Олімпу», можливо, найкращий матч у кар’єрі відіграв український голкіпер Дмитро Кубрицький. «Сокіл» виграв 4:1, дублем відзначився найкращий бомбардир тієї команди Антон Рубан, по шайбі закинули Данило Коржилецький і Антон Васильєв. Українець серед них – лише Коржилецький.

2021-й. Данило Коржилецький вражає ворота «Ференцвароша»

У «Ференцвароша» в порівнянні з «Соколом» з того матчу залишилося понад пів команди. З тренером Саболчем Фодором на чолі. Допомагають угорському фахівцеві, як і тоді, канадець Юл Геннеллі і англієць Юен Кінґ. Автор єдиного голу у ворота «Сокола» Дьордь Надь – теж в обоймі. Як і натуралізований угорцями фінський нападник Расмус Кулмала, котрий два роки тому не грав, оскільки отримав струс мозку в матчі проти «Вялька». Також із тих часів залишилися голкіпери Дьордь Араньї і Крістоф Надь, оборонці Карой Бан, Даніель-Ласло Борош, Мате Саредьї, угорець італійського походження Антоніно Сарк’я і фін Лаурі Кярменіємі, нападники Льорінц-Сімон Фаркаш, брати Адріан і Дьордь Тоти.

Взагалі ж у складі «Ференцвароша» зараз виступає дев’ять легіонерів і, що показово, жодного русака – по три фіни і чехи, два американці і один канадець.

«Ференцварош» у попередньому сезоні угорської Ерстеліги поступився 3:4 у фінальній серії румунському «Ґеорґені». Поряд із тим, найкращою угорською командою «Фраді» стали 30-й раз в історії.

Новий сезон Ерстеліги «Ференцварош» розпочав з трьох перемог у трьох матчах. Найкращими бомбардирами команди є згадуваний уже Дьордь Надь (5+1), американський оборонець Джейк Креспі (2+4), канадський нападник Адам Брейді (4+1) і ще один форвард Золтан Турбуч (2+3).

Очним матчем «Сокіл» і «Ференцварош» закриватимуть виступ у другому раунді Континентального кубка у неділю, 15 жовтня. Його початок – 14:30.

LIVE трансляція

Оцініть матеріал
(14)
Повідомити про помилку

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть

Налаштувати стрічку
Налаштуйте свою особисту стрічку новин
Коментарі 1
Введіть коментар
Ви не авторизовані
Якщо ви хочете залишати коментарі, будь ласка, авторизуйтесь.
олег григор
Бажаю киянам вдалого виступу!