Підтримати українських військових та людей, які постраждали через війну

Снукер
| Оновлено 11 жовтня 2023, 07:43
3004
1

Джадд Трамп зробив великий камбек у фіналі турніру English Open

Екс-чемпіон світу у вирішальному матчі переміг китайця Чжан Анда з рахунком 9:7

| Оновлено 11 жовтня 2023, 07:43
3004
1
Джадд Трамп зробив великий камбек у фіналі турніру English Open
WST

Англійський снукерист Джадд Трамп програвав із рахунком 3:7, проте зумів обіграти китайця Чжан Анда з рахунком 9:7 у фіналі English Open. Трамп здобув свій 24-й рейтинговий титул і перший за 19 місяців.

Китаєць Чжан Анда, який ніколи раніше не виходив далі за чвертьфінали рейтингових турнірів, міг створити найбільше розчарування у фіналах з тих пір, як Фань Чжен'ї обіграв Ронні О'Саллівана і виграв турнір European Masters 2022. Але промах на синій кулі, коли у китайця був шанс повести 8:3, став поворотним моментом. Джадд Трамп зробив камбек та виграв останні 6 фреймів.

Днем раніше Трамп повернувся у гру з рахунка 2:5 та виграв свій півфінал проти Джона Хіггінса з рахунком 6:5. І у фіналі знову довів, якою небезпечною силою він є, коли вітер дме у його вітрила.

Перемога поклала край довгому очікуванню рейтингової перемоги для 34-річного Трампа, яке тривало з турніру Turkish Masters у березні 2022 року. У січні цього року він виграв найбільший у снукері турнір на запрошення, Masters 2023, але його виступи на рейтингових турнірах залишали Джадда розчарованим, особливо коли він програв Баррі Хокінсу у фіналі European Masters 2023 у серпні.

Маючи 24 рейтингові титули, Трамп піднявся на шосте місце в списку за всю історію, на один тріумф випереджаючи Ніла Робертсона і лише на одну перемогу позаду Марка Вільямса. Для Трампа це друга корона English Open, і він піднявся на вершину рейтингу European Series після трьох із восьми турнірів. Лідер серії після лютневого турніру Welsh Open отримає бонус у розмірі 150 тисяч фунтів стерлінгів, який Трамп отримував як 2020, так і 2021 року. Він піднявся на одну позицію, посівши четверте місце у світовому рейтингу, і піднявся на друге місце у річному списку найкращих.

31-річний Чжан Анда провів найкращий тиждень у своїй снукерній кур'єрі, зокрема, нокаутувавши Ронні О'Саллівана у 1/8 фіналу. Він виглядав зібраним і таким, що контролював фінал при рахунку 7:3, але на заключній стадії перевага зійшла нанівець. Чжан втратив шанс стати шостим гравцем із материкового Китаю, який завоював рейтинговий титул. Приз у розмірі 35 тисяч фунтів стерлінгів за друге місце сьогодні є для нього найбільшими призовими. Китаєць піднявся з 57-го на 40-те місце у світовому рейтингу.

Ведучи з рахунком 5:3 після першої сесії, Чжан увечері впевнено виграв перші два фрейми з брейками 109 і 98 і зробив рахунок 7:3. У 11-му фреймі він був на серії 19 із гарно розкиданими червоними, проте промахнувся на синьому в центральну лузу. Пізніше Трамп вів з рахунком 39:26 і зіграв розумний дабл на третьому з червоного кінця в центральну лузу, що дало англійцю можливість зробити брейк 29, і взяти свій перший фрейм за ніч. І Трамп далі набрав обертів, зробивши брейк у 135 очок із відставанням 5:7 на невеликій перерві.

У 13-му фреймі виникла напруга. Трамп відправив останній червоний у центральну лузу та скоротив розрив до одного фрейму. Серія з 53 очок дозволила англійцю контролювати 14-й фрейм, а пізніше він додав 17 і зрівняв рахунок (7:7). Фрагментований 15-й фрейм також пішов на користь Трампу, він вирвався вперед з рахунком 8:7, а потім стильно завершив поєдинок брейком у 92, викликавши оплески переповненої публіки серією яскравих ударів з переможним фінішом.

Джадд Трамп після матчу розповів: «Все йшло не за планом цілий день. Зрештою, мені вдалося знайти деякий імпульс і повернутися в гру. Чжан добре грав до 7:3 і чинив на мене великий тиск, і тільки коли він промазав пару куль, я почав змінювати ситуацію.

Після того, як він переміг Ронні, я зрозумів, що йому комфортно грати проти будь-кого. Він виглядав як удома, а я просто сподівався, що станеться щось радикальне, бо він виглядав найкращим гравцем турніру. Мені довелося набратися терпіння і намагатися діяти якнайкраще, тому що програш у фіналі – неприємний досвід, коли тобі доводиться дивитися, як твій суперник забирає трофей.

У мене не було шансів і навіть коли я їх отримував, я не забивав. Два фрейми, які дозволили мені повернутися до рахунку 5:7 у перерві, втримали мене у грі, і я сподівався, що він відчує тиск свого першого фіналу.

У мене були проблеми з наклейкою кия, і через це я програв два фрейми у першій сесії. Після тренування я вирішив змінити її, й директор турніру Пол Колльє дав мені чудову наклейку. Я залишався на місці з 16:00 до 19:00, тренуючись із новою наклейкою і взагалі не повернувся до готелю. Тепер я почуваюся винагородженим, бо міг просто вирішити, що це не мій день, або не грати з новою наклейкою. Мені ніколи раніше не доводилося цього робити під час матчу.

Публіка тут була чудовою весь тиждень, чудово грати при повному аншлагу, а атмосфера у півфіналі та фіналі у ці вихідні була неймовірною».

За матеріалами World Snooker Tour

Оцініть матеріал
(3)
Повідомити про помилку

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть

Налаштувати стрічку
Налаштуйте свою особисту стрічку новин
Коментарі 1
Введіть коментар
Ви не авторизовані
Якщо ви хочете залишати коментарі, будь ласка, авторизуйтесь.
RomeoBoss
У него було два подібних матча на грані паразки!
Пів фінал з Хігінсом,де він програвав 5:2,але переміг 5:6!
І цей сумашедший фінал,програвав 7:2,а переміг 7:9.
Трамп супер гравець,він наікращій!🎌